CZERWIEC 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Tu w Norwegii każdy ma umówiona wizytę na konkretna godzinę i lekarz poświęca każdemu te pół godziny więc nie ma jakiś mega kolejek. No i najważniejsze, że nie spotkasz tu 20 babć debatujacych, która jest bardziej schorowana. W Polsce jestem chora na samą myśl jak mam iść do swojej przychodni. Zawsze te same osoby, średnia wieku 80+, nawet już nikogo nie przepuszczam, bo taka powie Ci ja tylko po receptę a siedzi tam godzinę czasu. Chyba czasem dla rozrywki i zabicia czasu u tych lekarzy siedzą.
Beti82, alicjaaa_d lubią tę wiadomość
-
W pierwszej ciąży się krępowałam do samego końca wchodzić pierwsza. Teraz byłam w piątek, jak zobaczyłam kolejkę to wypiełam brzuch do przodu i poszłam. Tak, tak, 12tc a brzuch jak w 6 miesiącu zapłaciłam ponad 550pln za badania, więc chociaż coś się należy a Ci wszyscy dziadkowie to tak jak Beti pisze... Mają całe dnie wolne, a muszą od rana w kolejce stać. Gdzie ludzie się spiesą przed pracą itd... Rozumiem że niektóre badania na czczo, ale jak by przyszli godzinę później, to wszyscy byli by zadowoleni...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2019, 08:50
Beti82, alicjaaa_d, Pati. lubią tę wiadomość
-
I ja mam wizyte 23.12😀. Ja narazie czekam w kolejce nie mam az tak duzego brzucha i jakos mi glupio😜jak ide do labolatorium to zawsze mam szczescie ze sa moze ze 2 osoby wiec luz.
Milego dzionka wszystkim mamusiom zycze😊KatWomanDo lubi tę wiadomość
~~~~~~~~
IV procedury in vitro - bez sukcesu
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ASA - 1:10
ANA - ujemne
▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
▪endometrioza 1 stopień
"Dopóki oddycham nie tracę nadziei" -
Właśnie dostałam wyniki Pappa, bardzo szybko, bo badania miałam 12 z tego co wyczytałam wszystko jest w porządku także ogromna ulga
Wyczytałam, że dzieć ma 5,7 cm, tętno 166Asiulka84, Beti82, Alma84, iness00, Pati., shelby*, Moniquue, KatWomanDo lubią tę wiadomość
-
Alma wysłałam Ci zaproszenie ,potwierdz prosze
chcialam zapytac o poloznaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2019, 09:16
Alma84 lubi tę wiadomość
-
Finezja19 wrote:Dziewczyny, zaczynam z listą Przewijanie/Kąpiel
1.aspirator do noska
2.chusteczki nawilżające (piszcie jakie najlepsze)
3.duże waciki
4.gaziki jałowe
5.krem do ochrony buzi
6.krem na odparzenia (piszcie jakie najlepsze)
7.nożyczki do paznokci
8.octenisept
9.pieluchy 1 opakowanie
10.proszek do prania hipoalergiczny (piszcie jakie najlepsze)
11.ręcznik
12.szczotka do włosów
13.sól fizjologiczna
14.termometr elektryczny dla dziecka
15.termometr do wody
16.wanienka
17.płyn do kąpieli (piszcie jakie najlepsze)
18.pieluchy tetrowe x 10
19.Balsam do ciała po kąpieli (piszcie jakie nalepsze)
Doświadczone mamy dopiszcie jeśli macie swoje jakieś must have no i dajcie znać jakie produkty są najlepsze, albo jakie testowałyście i nie zdały egzaminu
2.Ja używam tylko na wyjścia, w podróży. Patrzę u srokao, które mają dobry skład i porównuję ceny. Ostatnio wybrałam hippa i są ok, ale nie jakieś rewelacyjne.
3. Kindii - na allegro można kupić zestawy np. po 10, 20 opakowań w bardzo dobrej cenie, a tego idzie naprawdę dużo.
5. Ja stosuję hippa, a latem to koniecznie filtr mineralny 50+
6. Od samego początku stosuję alantan plus maść zielony (nie krem) i córka może ze 3 razy w życiu miała odparzenie, także polecam. A poleciła mi go położna środowiskowa
7. Kupiłam pierwsze lepsze, przy okazji jak kupowałam inne akcesoria - byleby miały zaokrąglone końcówki, ale to chyba wszystkie dla dzieci mają.
9. Co do pieluch to mój subiektywny ranking: I miejsce Bella Happy (super chłonne, w nocy chyba nigdy nie zdarzyło się, że przepuściły i do tego jak da mnie nie śmierdzą lub śmierdzą najmniej tym czymś "pieluchowym", cena porównywalna lub nawet niższa od Dady i Lupilu, można kupić w necie w firmowym sklepie Bella i w aptece Gemini) II. miejsce Pampers Active Baby (wg mnie lepsze od Pampers Premium, w nocy też super dają radę, niestety cena wyższa od Belli i trochę bardziej śmierdzą) III. miejsce Bambiboo z Rossmana (niestety cena jak nie są na promocji powala, ale są to pieluchy bambusowe hipoalergiczne więc jak dzidziuś ma jakieś problemy skórne to warto zainwestować, ale najlepiej czekać na promocję; nie śmierdzą)
10. Ja używam od początku płynu Dzidziuś i wg mnie jest ok, ale innych nie próbowałam więc nie porównam. Mojej córki w każdym razie nigdy nie uczulił, chociaż ona ogólnie jest pancernym dzieckiem więc może to nie jest jakiś wyznacznik
11. Ręcznik koniecznie z kapturkiem, w Pepco są fajne ręczniczki w przystępnych cenach. 2-3 ręczniki spokojnie powinny wystarczyć.
12. Brałam pierwszą lepszą, chyba z Canpolu, jest ok.
13. Warto kupić większe opakowanie ampułek. Do nosa super Marimer baby nam się sprawdza do dziś.
14. Ja mam zwykły termometr elektroniczny taki "pod pachę", jest o wiele tańszy niż te bezdotykowe a u nas się sprawdza.
17. Na samym początku położna kazała kąpać w samej wodzie bez niczego, a po ok. miesiącu dopiero z płynem. My używamy hippa.
18. Ja kupiłam po 10 sztuk pieluch tetrowych i flanelowych (wg mnie flanele o wiele bardziej przydatne) + dostałam od kuzynki z 5 flanelowych i do tej pory mi służą, więcej nie trzeba.
19. My do tej pory używamy emolium a to dlatego że dostałam kilka opakowań po synu koleżanki i póki jest to używam
Wg mnie na początek warto mieć też przynajmniej 1-2 butelki, bo nigdy nie wiadomo jak to będzie z karmieniem naturalnym. Na początku może nie być mleka lub być go mało (ja tak miałam), albo dzidziuś nie będzie umiał ssać, np. trzeba będzie ściągać laktatorem. Ja polecam bardzo butelki Avent, a wypróbowałam naprawdę dużo różnych, te u nas sprawdzają się do dziś najlepiej. Super jest też smoczek "0-first flow" dla małych dzieci, to był jedyny smoczek z którego moja córka piła normalnie i nie krztusiła się nawet jak miała kilka dni. Potem oczywiście smoczki się wymienia na te dla starszych dzieci.
Trochę się rozpisałam, ale może nowoupieczonym mamom się to przyda, bo ja to byłam trochę z tymi rzeczami na początku jak dziecko we mgle i głównie wybierałam metodą prób i błędówFinezja19, Bunia89, Pati., KatWomanDo lubią tę wiadomość
-
Bunia89 wrote:Ambriel też mam wizytę 23.12 i lęki czy dr nie weźmie urlopu, akurat bedziemy w Pl na święta i chciałabym podejrzeć co tam się dzieje, bo ostatni raz USG miałam 4.11. staram się być dobrej myśli.
Ja na razie nie wchodzę pierwsza.Nie widać brzuszka za bardzo.Mimo że Diagnostyka to nie mam tak fajnie jak Beti i nie mam numerków dla kobiet w ciąży.Za to sama przepuszczam wszystkie panie z brzuszkami bo już wiem jak to jest opanowywać mdłości i bać się zwymiotować w publicznym miejscu.
36 lat
5 lat starań
endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
3x IUI nie udane
09.2019 start IV -
calineczka88 wrote:1. Katarek do odkurzacza, ale koniecznie ten "plus" z rozkręcaną komorą, bo można go wyczyścić. My na początku mieliśmy ten zwykły i niestety szybko się tak zabrudził w środku, że trzeba było go wyrzucić.
2.Ja używam tylko na wyjścia, w podróży. Patrzę u srokao, które mają dobry skład i porównuję ceny. Ostatnio wybrałam hippa i są ok, ale nie jakieś rewelacyjne.
3. Kindii - na allegro można kupić zestawy np. po 10, 20 opakowań w bardzo dobrej cenie, a tego idzie naprawdę dużo.
5. Ja stosuję hippa, a latem to koniecznie filtr mineralny 50+
6. Od samego początku stosuję alantan plus maść zielony (nie krem) i córka może ze 3 razy w życiu miała odparzenie, także polecam. A poleciła mi go położna środowiskowa
7. Kupiłam pierwsze lepsze, przy okazji jak kupowałam inne akcesoria - byleby miały zaokrąglone końcówki, ale to chyba wszystkie dla dzieci mają.
9. Co do pieluch to mój subiektywny ranking: I miejsce Bella Happy (super chłonne, w nocy chyba nigdy nie zdarzyło się, że przepuściły i do tego jak da mnie nie śmierdzą lub śmierdzą najmniej tym czymś "pieluchowym", cena porównywalna lub nawet niższa od Dady i Lupilu, można kupić w necie w firmowym sklepie Bella i w aptece Gemini) II. miejsce Pampers Active Baby (wg mnie lepsze od Pampers Premium, w nocy też super dają radę, niestety cena wyższa od Belli i trochę bardziej śmierdzą) III. miejsce Bambiboo z Rossmana (niestety cena jak nie są na promocji powala, ale są to pieluchy bambusowe hipoalergiczne więc jak dzidziuś ma jakieś problemy skórne to warto zainwestować, ale najlepiej czekać na promocję; nie śmierdzą)
10. Ja używam od początku płynu Dzidziuś i wg mnie jest ok, ale innych nie próbowałam więc nie porównam. Mojej córki w każdym razie nigdy nie uczulił, chociaż ona ogólnie jest pancernym dzieckiem więc może to nie jest jakiś wyznacznik
11. Ręcznik koniecznie z kapturkiem, w Pepco są fajne ręczniczki w przystępnych cenach. 2-3 ręczniki spokojnie powinny wystarczyć.
12. Brałam pierwszą lepszą, chyba z Canpolu, jest ok.
13. Warto kupić większe opakowanie ampułek. Do nosa super Marimer baby nam się sprawdza do dziś.
14. Ja mam zwykły termometr elektroniczny taki "pod pachę", jest o wiele tańszy niż te bezdotykowe a u nas się sprawdza.
17. Na samym początku położna kazała kąpać w samej wodzie bez niczego, a po ok. miesiącu dopiero z płynem. My używamy hippa.
18. Ja kupiłam po 10 sztuk pieluch tetrowych i flanelowych (wg mnie flanele o wiele bardziej przydatne) + dostałam od kuzynki z 5 flanelowych i do tej pory mi służą, więcej nie trzeba.
19. My do tej pory używamy emolium a to dlatego że dostałam kilka opakowań po synu koleżanki i póki jest to używam
Wg mnie na początek warto mieć też przynajmniej 1-2 butelki, bo nigdy nie wiadomo jak to będzie z karmieniem naturalnym. Na początku może nie być mleka lub być go mało (ja tak miałam), albo dzidziuś nie będzie umiał ssać, np. trzeba będzie ściągać laktatorem. Ja polecam bardzo butelki Avent, a wypróbowałam naprawdę dużo różnych, te u nas sprawdzają się do dziś najlepiej. Super jest też smoczek "0-first flow" dla małych dzieci, to był jedyny smoczek z którego moja córka piła normalnie i nie krztusiła się nawet jak miała kilka dni. Potem oczywiście smoczki się wymienia na te dla starszych dzieci.
Trochę się rozpisałam, ale może nowoupieczonym mamom się to przyda, bo ja to byłam trochę z tymi rzeczami na początku jak dziecko we mgle i głównie wybierałam metodą prób i błędów
Wszystkie pozycje mam na swojej liscie hba calkiem mądrze ja spisalam.
A mamusie ktore maja juz dzieci podpowiedzcie po kapieli smarujecie maluszki jakims balsamem? Ja mam tylko nadzieje ze moje nie odziedziczy po mnie azs to paskudztwo.
~~~~~~~~
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ANA - ujemne
▪endometrioza 1 stopień
Hej, witam się w II trymestrze
cieszę się z Waszych dobrych wyników
Ja po wczorajszych prenatalnych trochę się uspokoiłam i teraz z przyjemnością mogę myśleć o świętach. Rok temu miałam łyżeczkowanie 21.12, więc trochę się bałam tego czasu, rocznicy straty itp.
Wszystkie wyniki z usg w normie Tak, co teraz pamiętam, to:
CRL 6,99 cm
NT 1,4
tętno 148 ud/min
ogólnie gin wszystko komentowała na bieżąco, że w normie, przepływy prawidłowe, kość udowa ok, przegroda nosowa ok. Czekam jeszcze na krew - do 2 tygodni. Dziecko było bardzo ruchliwe i miło było popatrzeć jak tak fika
Bardzo wstępnie - dziewczynka
Powodzenia na kolejnych wizytach.
Ja wizytuję jeszcze w tym roku - 30.12.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2019, 10:10
calineczka88, Whoosie, Wombat, PLPaulina, Finezja19, Asiulka84, kasia_1988, iness00, Pati., Moniquue lubią tę wiadomość
22.06.2020 Luiza :*
XII 2018 poronienie zatrzymane; Łucja - 10tc [*]
Hashimoto od 2007
Starania od XII 2015
jajowody drożne, histeroskopia ok
Mąż - morfologia 6%
AMH 8,07; 3 x UIU
X 2018 elektrokauteryzacja jajnika, usunięcie ognisk endometriozy
mthfr hetero, kwas metylowany i wit prenatalne -
Asiulka84 wrote:Moze głupie pytanie ale po co az 10 poeluch tetrowych? Wiem nie kosztuja majatku ale az tyle?
A mamusie ktore maja juz dzieci podpowiedzcie po kapieli smarujecie maluszki jakims balsamem? Ja mam tylko nadzieje ze moje nie odziedziczy po mnie azs to paskudztwo.Asiulka84 lubi tę wiadomość
-
SylwiaLu wrote:Hej, witam się w II trymestrze
cieszę się z Waszych dobrych wyników
Ja po wczorajszych prenatalnych trochę się uspokoiłam i teraz z przyjemnością mogę myśleć o świętach. Rok temu miałam łyżeczkowanie 21.12, więc trochę się bałam tego czasu, rocznicy straty itp.
Wszystkie wyniki z usg w normie Tak, co teraz pamiętam, to:
CRL 6,99 cm
NT 1,4
tętno 148 ud/min
ogólnie gin wszystko komentowała na bieżąco, że w normie, przepływy prawidłowe, kość udowa ok, przegroda nosowa ok. Czekam jeszcze na krew - do 2 tygodni. Dziecko było bardzo ruchliwe i miło było popatrzeć jak tak fika
Bardzo wstępnie - dziewczynka
Powodzenia na kolejnych wizytach.
Ja wizytuję jeszcze w tym roku - 30.12.
Super, że wszystko ok Wizytujemy tego samego dnia
SylwiaLu, KatWomanDo lubią tę wiadomość
-
Ja wczoraj w domu byłam przed 23.. ponad półtorej godziny opóźnienia.
Jak narazie z Małym wszystko dobrze. Waży już 180g. ❤
Jedyne co to mam zrobić posiew moczu bo mi bakteria jakąś wyszła, a po drugie to muszę kupić cisnieniomierz i mierzyć dwa razy dziennie ciśnienie.PLPaulina, Wombat, Finezja19, Asiulka84, kasia_1988, Bunia89, Kinga13, Alma84, Pati., Moniquue lubią tę wiadomość
🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
nick nieaktualnyAsiulka84 wrote:Moze głupie pytanie ale po co az 10 poeluch tetrowych? Wiem nie kosztuja majatku ale az tyle?
A mamusie ktore maja juz dzieci podpowiedzcie po kapieli smarujecie maluszki jakims balsamem? Ja mam tylko nadzieje ze moje nie odziedziczy po mnie azs to paskudztwo.
A gdy trafisz na egzemplarz który ulewa to i z 50 pieluch będzie potrzebne -
Hej dziewczyny daaawno mnie nie było ale czytałam Was na bieżąco 😉 jakoś się stresowałam przed prenatalnymi ale już jestem po i wszystko jest ok. Lekarz podejrzewa chłopca ale jak będzie to zobaczymy 😊 córka będzie na początku chyba zawiedziona bo bardzo chce rodzeństwo ale marzy jej się siostra 😅 Powiemy jej i rodzinie w wigilie. Moja mama i rodzeństwo tylko wiedza na razie o ciąży. No i w pracy juz powiedziałam, ze ide na dłuższy urlop w przyszłym roku 😀
Jak będzie chłopak to Adam a dziewczynka Natalia
Finezja19, Asiulka84, Bunia89, Alma84, Pati., Moniquue, KatWomanDo lubią tę wiadomość
-
Super, że piszecie coś więcej na temat wyprawek Czekam do wieczora i zrobię już zaktualizowaną listę, którą wstawimy sobie na pierwszą stronę, żeby mieć wszystko pod ręką, co wy na to ?
Kolejną listę jaką zrobię będzie właśnie Karmienie/Laktacja
My dziś jedziemy do teściów powiedzieć o ciążyBunia89, Ambriel, Pati., KatWomanDo, MałaMiss lubią tę wiadomość
🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻 -
Mam pytanie do dziewczyn, które biorą Folian kwasu - jakie witaminy z nim łączycie w 2 trymestrze ?
Lekarz mi powiedział, żeby nie dublować za bardzo kwasu foliowego, bo to też nie za dobrze wpływa, a ja muszę zażywać Folian 400
🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻 -
PLPaulina wrote:Do odbicia, wytarcia śliny itd itd.
A gdy trafisz na egzemplarz który ulewa to i z 50 pieluch będzie potrzebne
~~~~~~~~
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ANA - ujemne
▪endometrioza 1 stopień
Finezja19 wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które biorą Folian kwasu - jakie witaminy z nim łączycie w 2 trymestrze ?
Lekarz mi powiedział, żeby nie dublować za bardzo kwasu foliowego, bo to też nie za dobrze wpływa, a ja muszę zażywać Folian 400
~~~~~~~~
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ANA - ujemne
▪endometrioza 1 stopień
Finezja jeszcze mi się przypomniało co do przewijania, że chyba nie było mowy o podkładach do przewijania, a to bardzo ważne akcesorium My akurat używamy podkładów jednorazowych, ale są tez takie wielokrotnego użytku. Plus u nas do przewijania sprawdzają się też ręczniki papierowe, np. do osuszenia pupy po myciu
Finezja19 lubi tę wiadomość