X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Karolka9 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bera1983 wrote:
    Tak dawno byłam w ciąży, ze ta lista to prawie nowość dla mnie 🤣 zapomniałam tych podstawowych rzeczy wiec super, ze będziemy ją miały! ☺️
    Ja szukam wózka. Wiem, ze jeszcze dużo czasu ale to mój priorytet :) wole wcześniej znaleźć sklep i liczę na promocje 😀 mamy fajna spacerówkę po córce, w bardzocdobrhm stanie bo wcześniej mieliśmy wózek 2w1 kubełkowy a tutaj w Norwegii dzieci maja drzemki w wózkach na zewnątrz wiec musieliśmy kupić dla niej wózek rozkładany na płasko. Pewnie Was to zdziwi, ze dzieci okrągły rok śpią na zewnątrz ale moja córcia bardzo mało choruje a w tamtym okresie to łapała tylko typowo zakaźne rzeczy jak całe przedszkole chorowało 😉

Norwegia jest świetna pod tym względem! Uwielbiam latać tam zimą i spacerować:)
    Mąż jak pracuje czasami w przedszkolu/obok to opowiada co te małe smarkacze robią. Nie ma czy deszcz czy mróz, bawią się na zewnątrz.

Bera1983 lubi tę wiadomość

3jgxsek2mhrtcu08.png
  • Pati. Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn, które biorą Folian kwasu - jakie witaminy z nim łączycie w 2 trymestrze ?

Lekarz mi powiedział, żeby nie dublować za bardzo kwasu foliowego, bo to też nie za dobrze wpływa, a ja muszę zażywać Folian 400
    Ja biorę femibion :)

• Pati. Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati trzymam kciuki!

• Bera1983 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka9 wrote:
    Mąż jak pracuje czasami w przedszkolu/obok to opowiada co te małe smarkacze robią. Nie ma czy deszcz czy mróz, bawią się na zewnątrz.

to jest cudowne! mojemu dziecku nie przeszkadza deszcz nic a nic w zabawie :) no i tfu ftu ma 7 lat skonczone a nie miala nigdy antybiotyku ;)

Ale profilaktyka ciazy to dramat. Nie sprawdzenie czy ciaza jest tam gdzie powinna to jakas masakra. Moja kolezanka norwezka przy okazji wakacji w Polsce dowiedziala sie, ze jest w ciazy pozamacicznej kiedy bylo juz naprawde powaznie :/

ckai9jcg0gevln5d.png
  • Pati. Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w drodze na prenatalne, trzymajcie kciuki 😉 dziś są mojej mamy urodziny- ona już wie, ale pewnie będzie rodzina jak wrócę i mam zamiar w końcu dziś się pochwalić :)

Bera1983, Finezja19, Lilka94, Alma84, Rub45, Aniulek.Ka lubią tę wiadomość

• Wombat Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja ja do 12tc bralam Folian i odstawilam, bo dublowalam. W witaminach jest zwykly i forma metylowana lacznie 600 lub 800 w zaleznosci od preparatu.

qb3c20mm8gig3vkj.png
    Starania od 6.2017
    2xHSG - niedrożność jajowodów
    11.2018 - laparoskopia
    10.03.2019 - ivf start
    25.03.2019 - transfer 4.2.2
    1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane :(
    24.09.2019 - transfer 4.2.2
    8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔
  • Bera1983 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati. wrote:
    Ja jestem w drodze na prenatalne, trzymajcie kciuki 😉 dziś są mojej mamy urodziny- ona już wie, ale pewnie będzie rodzina jak wrócę i mam zamiar w końcu dziś się pochwalić :)

trzymamy mocno! Daj znac o wizycie <3

Rub45 lubi tę wiadomość

ckai9jcg0gevln5d.png
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będę w aptece to zapytam co mi doradzą w takiej sytuacji ;)

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • iness00 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Pati trzymaj się, trzymam kciuki żeby to był jakiś blahy powód jak ostatnio.

Ja byłam dzisiaj u położnej, słuchała seruszka :) no i pobrała krew, powiedziała że to też do testu czy dziecko ma grupę RH- jak ja czy RH+ po tacie. Oby miało moja.. No i w czwartek idziemy się dowiedzieć czy to chłopiec czy dziewczynka :D
    Robiłaś test nifty pro czy inny? Hmm bo na tym etapie nie ma chyba innej opcji zbadać z Twojej krwi jaka będzie grupa krwi dziecka. Może położna miała na myśli badanie przeciwciał przeciw krwinkom?

m3sxnafao0xnjr4b.png
  • Wombat Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Jak będę w aptece to zapytam co mi doradzą w takiej sytuacji ;)

Daj znac co Ci powiedza :D

Finezja19 lubi tę wiadomość

qb3c20mm8gig3vkj.png
    Starania od 6.2017
    2xHSG - niedrożność jajowodów
    11.2018 - laparoskopia
    10.03.2019 - ivf start
    25.03.2019 - transfer 4.2.2
    1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane :(
    24.09.2019 - transfer 4.2.2
    8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iness00 wrote:
    Finezja myślałam, ze należymy do nielicznych par, które jeszcze nie powiedziały rodzinie o ciąży, do tego chciałabym wstrzymać się aż będziemy mieć wyniki z prenatalnych w nowym roku, chcę mieć pewność, ze wszystko dobrze, tylko brzuszek może mnie zdradzić :/

Jeśli chodzi o witaminy to mi doktorka z kliniki kazała odstawić Ovarin i brać Composita Mama DHA, tam jest 400 folianów i 400 zwykłego kwasu. Zastanowiło mnie to co napisalaś, żeby nie dublować, bo to też nie dobrze, ale u mnie to może ze względu na mutację i możliwość gorszego przyswajania, w sumie nigdy nie badałam poziomu.
    Gratulacje synka w brzuchu :)

My ustaliliśmy, że powiemy jak badania prenatalne będą okay no i tak też się stało ;) Dla mnie ważniejsze jest usg niż wynik z krwi, bo to tam widać wszystkie nieprawidłowości jak już ;)
    Poza tym nie chce znowu mówić w święta, że się nie napije albo że już musimy jechać do domu(jakbym się gorzej poczuła) bo jestem ZNOWU CHORA :D bo w ich oczach ja przechorowałam ostatnie 2 miesiące haha
    Poza tym też mam jakiś tam brzuszek i nie chce mi się go ukrywać non stop, aczkolwiek przecież mogłam przytyć po porostu ;)

A co do folianu, no to właśnie ja przez mutacje muszę brać folian bo mi nie przyswaja kwasu, ale lekarz mówił, że to ma też tam jakiś wpływ jak zażywam to i to , mimo, że nie przyswajam normalnego

• Bunia89 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bera dwa tygodnie temu położna starała się znaleźć tętno detektorem i jej się udało. To był 13+1tydz. No i umówiła mnie na połówkowe i będę je miała w 19+3.

Ciężko z tym żeby wysłali Cię na USG,nawet jeśli masz za sobą już jakieś poronienia, jakoś podchodzą do tego, że jak ma się utrzymać to się utrzyma. Czasami mam wrażenie jakbym była w jakimś ciemnogrodzie😂😂 ale ponoć opieka przy porodzie na medal.

Mi się udało być w Polsce akurat w 9tyg więc wiem że maluch był dobrze umiejscowiony, w przyszlym tygodniu znowu jedziemy to sprawdzimy co i jak. Oczywiście mogłam jechać szukać gdzieś prywatnie na usg, ale mieszkam na takim zadupiu że szok. Sama siebie podziwiam za spokój, że będzie dobrze i dzień za dniem jakoś leci.

4c3tgywlo997xyly.png
    km5sdf9htez2sipt.png
    22.06.2020 (42+1) Hania 🥰
    21.02.2018 (*) 6tc
    18.08.2018 (*) 7tc
    25.12.2018 (*) 8tc
  • Karola111 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati trzymam kciuki!

My tetry uzywalismy właśnie do wycierania buźki albo położenia na łóżku czy czymkolwiek gdzie mały leżał. W wózku były 2 - jedna pod głowa a druga w nogach jakby trzeba było szybko wytrzeć. Teraz czasem jak zapomnę sliniaka to tetra jest przy jedzeniu używana więc większość ma plamy, których już nie wypiore :D

Podkłady jednorazowe u nas też były konieczne. Na początku na przewijaku nie miałam prześcieradła tylko pieluche i podkład. Pierwsze miesiące to jak to u chłopca - otwierasz pampersa, bierzesz nowego do ręki i właśnie zaczyna się siku :D czasem poleci bokiem albo prosto na Ciebie 😂

Ja dziś wizytę mam o 19. Byłam już u położnej bo musiałam zbadać czystość. A strasznie mnie dziś głowa boli. Więc oczywiście za mało pije i muszę więcej wody popijać i więcej odpoczywać...

11.2017 Aniołek [*] 10 tc
    12.2018 Synuś 💙

cazdto9.png
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bera1983 wrote:
    A tętno Ci sprawdzali na wizycie? Dziecka 😉

Moja koleżanka skończyła tu w Norwegii 10 tydzień i jeszcze nie miała usg ani sprawdzanego tętna no nic 😱

Pati tym razem tez będzie dobrze! Pewnie to to samo co wtedy a dzieciątko ma się dobrze! 💕
    No ja oficjalni dziecko widziałam w 13t2d na USG tu tętna nie zmierzyli nawet jedyni na USG zobaczyła czy serce bije
    Wiem że w Norwegii też kiepskie podejście mają i się nie trzęsą nad kobietami w ciszy

• Finezja19 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprzednią listę sobie uporządkuję i jak wrócę od teściów to wrzucę już poprawioną z waszymi wskazówkami ;)

A tu mam kolejną.
    Oczywiście biorę tu pod uwagę mamy karmiące piersią i butelką z mm- chce aby każdej z nas się przydała lista, a kto jak będzie karmił to jego indywidualna sprawa !
    Każdy sobie wybierze z tej listy to co będzie odpowiadało jego stylowi karmienia ;)
    Osobiście uważam, że nawet jeśli się ktoś nastawia na karmienie tylko piersią, powinien mieć chciaż jedną butelkę i mm w domu bo nigdy nie wiadomo jak będzie z laktacją

Karmienie/Laktacja

1. Laktator - jaki ?
    2. Butelki antykolkowe - jakie ? Ile?
    3. Osuszacz na butelki - jaki ?
    4. Podgrzewacz do butelek - hit czy kit ? Firmy Avent
    5. Woreczki do mrożenia pokarmu - przydatne czy nie ?
    6. Wkładki laktacyjne do stanika - jakie ? Ile?
    7. Poduszka do karmienia - kura babci dany (moja sugestia ;)
    8. Stanik do karmienia - ile ?
    9. Koszula/Piżama do karmienia - macie jakieś sprawdzone/wygodne?
    10. Sterylizator - jaki ?
    11. Szczotka do mycia butelek
    12. Mleko modyfikowane - jakie????
    13. Nakładki silikonowe na sutki - jakie ?
    14. Żelowe okłady na bolące piersi
    15.Maść na sutki - jaka jest najlepsza ?

Pati., Bera1983 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka9 wrote:
    My wybieraliśmy żłobek właśnie pod kątem by dzieci codziennie wychodziły.

• Beti82 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Poprzednią listę sobie uporządkuję i jak wrócę od teściów to wrzucę już poprawioną z waszymi wskazówkami ;)

A tu mam kolejną.
    Oczywiście biorę tu pod uwagę mamy karmiące piersią i butelką z mm- chce aby każdej z nas się przydała lista, a kto jak będzie karmił to jego indywidualna sprawa !
    Każdy sobie wybierze z tej listy to co będzie odpowiadało jego stylowi karmienia ;)
    Osobiście uważam, że nawet jeśli się ktoś nastawia na karmienie tylko piersią, powinien mieć chciaż jedną butelkę i mm w domu bo nigdy nie wiadomo jak będzie z laktacją

Karmienie/Laktacja

1. Laktator - jaki ?
    Ja nic nie wiem hahha

ALe wczoraj pytalam o masc na sutki to mi dziewczyny mowily ,ze Madela Purelan dobra :)

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:

A tu mam kolejną.

Karmienie/Laktacja

1. Laktator - jaki ?

1. Elektryczny. Ja mam Canpol jestem zadowolona. A używałam sporo. Byłam po cc. A córka miała zaburzenia ssania.

2. Mogę otworzyć sklep 🤣 córka nie tknęła żadnej!

3. Nie miałam

4. Mam z allegro, używałam do pierwszych słoiczków

5. Miałam pojemniczki Canpol

6. Tutaj mogę z serca polecić jedyne wkładki przy których moje sutki nie cierpiały, to wkładki marki penaten

7. Tanią miałam do szpitala, w domu się nie sprawdziła. Zapadała się. Polecam motherhood

8. Ja mam 4 takie z h&m. I 2 kupione na wyjście.

9. Koszulki do karmienia lubię z h&m, a koszulę kupiłam 5 - nie wiem jakie firmy. Patrzyłam na jakość materiału. Ale sprawdziły się. Wszystkie są ok, i użyje je po raz kolejny.

10. Mam do mikrofalówki. Chicco

12. Moja córka żadnego mam nie tknęła. 🤣🤣 Tutaj macie analizę składu:
    https://www.mamaitatawtrojmiescie.pl/2017/09/analiza-skadu-mleka-modyfikowanego.html?m=1

13.miałam medela ale córka nie wzięła piersi do ust wtedy

14. Mam pestki wiśni i to przykładałam, lub kostki lodu.

15. Purelan z medeli

• Pati. Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już czekam w kolejce, dostałam prezent- jednego pampersa i poradnik dla rodziców😁 fajnie rozpisane co potrzebne do dziecka, począwszy od wacików i skończywszy na wózku, chociaż praktycznie wszystko już też w liście napisalyscie:) jest też lista ubranek ile czego w pierwszym miesiącu :) także edukuje się 😁

Finezja19, MałaMiss lubią tę wiadomość

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iness00 wrote:
    Robiłaś test nifty pro czy inny? Hmm bo na tym etapie nie ma chyba innej opcji zbadać z Twojej krwi jaka będzie grupa krwi dziecka. Może położna miała na myśli badanie przeciwciał przeciw krwinkom?

Nie robiłam nifty. Myślę że dobrze ja zrozumiałam,dość dobrze mówię po angielsku. Na pewno nie mówiła o przeciwciałach (to mówiła jak pobierała mi krew mniej więcej w 10 tygodniu) w teraz powiedziała dosłownie że sprawdzą z mojej krwi jaka grupę ma dziecko i że wynik dostanę poczta.. Nie znam się na tym kompletnie, nie dopytywalam. Mówisz że to niemożliwe aby z mojej krwi odczytać grupę dziecka?

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
‹‹ 254 255 256 257 258 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ