CZERWIEC 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Bera1983 wrote:Tak dawno byłam w ciąży, ze ta lista to prawie nowość dla mnie 🤣 zapomniałam tych podstawowych rzeczy wiec super, ze będziemy ją miały! ☺️
Ja szukam wózka. Wiem, ze jeszcze dużo czasu ale to mój priorytet wole wcześniej znaleźć sklep i liczę na promocje 😀 mamy fajna spacerówkę po córce, w bardzocdobrhm stanie bo wcześniej mieliśmy wózek 2w1 kubełkowy a tutaj w Norwegii dzieci maja drzemki w wózkach na zewnątrz wiec musieliśmy kupić dla niej wózek rozkładany na płasko. Pewnie Was to zdziwi, ze dzieci okrągły rok śpią na zewnątrz ale moja córcia bardzo mało choruje a w tamtym okresie to łapała tylko typowo zakaźne rzeczy jak całe przedszkole chorowało 😉
Norwegia jest świetna pod tym względem! Uwielbiam latać tam zimą i spacerować
Mąż jak pracuje czasami w przedszkolu/obok to opowiada co te małe smarkacze robią. Nie ma czy deszcz czy mróz, bawią się na zewnątrz.Bera1983 lubi tę wiadomość
-
Finezja19 wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które biorą Folian kwasu - jakie witaminy z nim łączycie w 2 trymestrze ?
Lekarz mi powiedział, żeby nie dublować za bardzo kwasu foliowego, bo to też nie za dobrze wpływa, a ja muszę zażywać Folian 400 -
Karolka9 wrote:Norwegia jest świetna pod tym względem! Uwielbiam latać tam zimą i spacerować
Mąż jak pracuje czasami w przedszkolu/obok to opowiada co te małe smarkacze robią. Nie ma czy deszcz czy mróz, bawią się na zewnątrz.
to jest cudowne! mojemu dziecku nie przeszkadza deszcz nic a nic w zabawie no i tfu ftu ma 7 lat skonczone a nie miala nigdy antybiotyku
Ale profilaktyka ciazy to dramat. Nie sprawdzenie czy ciaza jest tam gdzie powinna to jakas masakra. Moja kolezanka norwezka przy okazji wakacji w Polsce dowiedziala sie, ze jest w ciazy pozamacicznej kiedy bylo juz naprawde powaznie -
Ja jestem w drodze na prenatalne, trzymajcie kciuki 😉 dziś są mojej mamy urodziny- ona już wie, ale pewnie będzie rodzina jak wrócę i mam zamiar w końcu dziś się pochwalić
Bera1983, Finezja19, Lilka94, Alma84, Rub45, Aniulek.Ka lubią tę wiadomość
-
Finezja ja do 12tc bralam Folian i odstawilam, bo dublowalam. W witaminach jest zwykly i forma metylowana lacznie 600 lub 800 w zaleznosci od preparatu.
Starania od 6.2017
2xHSG - niedrożność jajowodów
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
25.03.2019 - transfer 4.2.2
1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane
24.09.2019 - transfer 4.2.2
8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔 -
Lilka94 wrote:Pati trzymaj się, trzymam kciuki żeby to był jakiś blahy powód jak ostatnio.
Ja byłam dzisiaj u położnej, słuchała seruszka no i pobrała krew, powiedziała że to też do testu czy dziecko ma grupę RH- jak ja czy RH+ po tacie. Oby miało moja.. No i w czwartek idziemy się dowiedzieć czy to chłopiec czy dziewczynka
-
Finezja19 wrote:Jak będę w aptece to zapytam co mi doradzą w takiej sytuacji
Daj znac co Ci powiedzaFinezja19 lubi tę wiadomość
Starania od 6.2017
2xHSG - niedrożność jajowodów
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
25.03.2019 - transfer 4.2.2
1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane
24.09.2019 - transfer 4.2.2
8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔 -
iness00 wrote:Finezja myślałam, ze należymy do nielicznych par, które jeszcze nie powiedziały rodzinie o ciąży, do tego chciałabym wstrzymać się aż będziemy mieć wyniki z prenatalnych w nowym roku, chcę mieć pewność, ze wszystko dobrze, tylko brzuszek może mnie zdradzić
Jeśli chodzi o witaminy to mi doktorka z kliniki kazała odstawić Ovarin i brać Composita Mama DHA, tam jest 400 folianów i 400 zwykłego kwasu. Zastanowiło mnie to co napisalaś, żeby nie dublować, bo to też nie dobrze, ale u mnie to może ze względu na mutację i możliwość gorszego przyswajania, w sumie nigdy nie badałam poziomu.
Gratulacje synka w brzuchu
My ustaliliśmy, że powiemy jak badania prenatalne będą okay no i tak też się stało Dla mnie ważniejsze jest usg niż wynik z krwi, bo to tam widać wszystkie nieprawidłowości jak już
Poza tym nie chce znowu mówić w święta, że się nie napije albo że już musimy jechać do domu(jakbym się gorzej poczuła) bo jestem ZNOWU CHORA bo w ich oczach ja przechorowałam ostatnie 2 miesiące haha
Poza tym też mam jakiś tam brzuszek i nie chce mi się go ukrywać non stop, aczkolwiek przecież mogłam przytyć po porostu
A co do folianu, no to właśnie ja przez mutacje muszę brać folian bo mi nie przyswaja kwasu, ale lekarz mówił, że to ma też tam jakiś wpływ jak zażywam to i to , mimo, że nie przyswajam normalnego
🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻 -
Bera dwa tygodnie temu położna starała się znaleźć tętno detektorem i jej się udało. To był 13+1tydz. No i umówiła mnie na połówkowe i będę je miała w 19+3.
Ciężko z tym żeby wysłali Cię na USG,nawet jeśli masz za sobą już jakieś poronienia, jakoś podchodzą do tego, że jak ma się utrzymać to się utrzyma. Czasami mam wrażenie jakbym była w jakimś ciemnogrodzie😂😂 ale ponoć opieka przy porodzie na medal.
Mi się udało być w Polsce akurat w 9tyg więc wiem że maluch był dobrze umiejscowiony, w przyszlym tygodniu znowu jedziemy to sprawdzimy co i jak. Oczywiście mogłam jechać szukać gdzieś prywatnie na usg, ale mieszkam na takim zadupiu że szok. Sama siebie podziwiam za spokój, że będzie dobrze i dzień za dniem jakoś leci. -
Pati trzymam kciuki!
My tetry uzywalismy właśnie do wycierania buźki albo położenia na łóżku czy czymkolwiek gdzie mały leżał. W wózku były 2 - jedna pod głowa a druga w nogach jakby trzeba było szybko wytrzeć. Teraz czasem jak zapomnę sliniaka to tetra jest przy jedzeniu używana więc większość ma plamy, których już nie wypiore
Podkłady jednorazowe u nas też były konieczne. Na początku na przewijaku nie miałam prześcieradła tylko pieluche i podkład. Pierwsze miesiące to jak to u chłopca - otwierasz pampersa, bierzesz nowego do ręki i właśnie zaczyna się siku czasem poleci bokiem albo prosto na Ciebie 😂
Ja dziś wizytę mam o 19. Byłam już u położnej bo musiałam zbadać czystość. A strasznie mnie dziś głowa boli. Więc oczywiście za mało pije i muszę więcej wody popijać i więcej odpoczywać... -
Bera1983 wrote:A tętno Ci sprawdzali na wizycie? Dziecka 😉
Moja koleżanka skończyła tu w Norwegii 10 tydzień i jeszcze nie miała usg ani sprawdzanego tętna no nic 😱
Pati tym razem tez będzie dobrze! Pewnie to to samo co wtedy a dzieciątko ma się dobrze! 💕
Wiem że w Norwegii też kiepskie podejście mają i się nie trzęsą nad kobietami w ciszy -
Poprzednią listę sobie uporządkuję i jak wrócę od teściów to wrzucę już poprawioną z waszymi wskazówkami
A tu mam kolejną.
Oczywiście biorę tu pod uwagę mamy karmiące piersią i butelką z mm- chce aby każdej z nas się przydała lista, a kto jak będzie karmił to jego indywidualna sprawa !
Każdy sobie wybierze z tej listy to co będzie odpowiadało jego stylowi karmienia
Osobiście uważam, że nawet jeśli się ktoś nastawia na karmienie tylko piersią, powinien mieć chciaż jedną butelkę i mm w domu bo nigdy nie wiadomo jak będzie z laktacją
Karmienie/Laktacja
1. Laktator - jaki ?
2. Butelki antykolkowe - jakie ? Ile?
3. Osuszacz na butelki - jaki ?
4. Podgrzewacz do butelek - hit czy kit ? Firmy Avent
5. Woreczki do mrożenia pokarmu - przydatne czy nie ?
6. Wkładki laktacyjne do stanika - jakie ? Ile?
7. Poduszka do karmienia - kura babci dany (moja sugestia
8. Stanik do karmienia - ile ?
9. Koszula/Piżama do karmienia - macie jakieś sprawdzone/wygodne?
10. Sterylizator - jaki ?
11. Szczotka do mycia butelek
12. Mleko modyfikowane - jakie????
13. Nakładki silikonowe na sutki - jakie ?
14. Żelowe okłady na bolące piersi
15.Maść na sutki - jaka jest najlepsza ?Pati., Bera1983 lubią tę wiadomość
🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻 -
nick nieaktualnyKarolka9 wrote:Norwegia jest świetna pod tym względem! Uwielbiam latać tam zimą i spacerować
Mąż jak pracuje czasami w przedszkolu/obok to opowiada co te małe smarkacze robią. Nie ma czy deszcz czy mróz, bawią się na zewnątrz. -
Finezja19 wrote:Poprzednią listę sobie uporządkuję i jak wrócę od teściów to wrzucę już poprawioną z waszymi wskazówkami
A tu mam kolejną.
Oczywiście biorę tu pod uwagę mamy karmiące piersią i butelką z mm- chce aby każdej z nas się przydała lista, a kto jak będzie karmił to jego indywidualna sprawa !
Każdy sobie wybierze z tej listy to co będzie odpowiadało jego stylowi karmienia
Osobiście uważam, że nawet jeśli się ktoś nastawia na karmienie tylko piersią, powinien mieć chciaż jedną butelkę i mm w domu bo nigdy nie wiadomo jak będzie z laktacją
Karmienie/Laktacja
1. Laktator - jaki ?
15.Maść na sutki - jaka jest najlepsza ?
ALe wczoraj pytalam o masc na sutki to mi dziewczyny mowily ,ze Madela Purelan dobraFinezja19 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFinezja19 wrote:Poprzednią listę sobie uporządkuję i jak wrócę od teściów to wrzucę już poprawioną z waszymi wskazówkami
A tu mam kolejną.
Karmienie/Laktacja
1. Laktator - jaki ?
15.Maść na sutki - jaka jest najlepsza ?
1. Elektryczny. Ja mam Canpol jestem zadowolona. A używałam sporo. Byłam po cc. A córka miała zaburzenia ssania.
2. Mogę otworzyć sklep 🤣 córka nie tknęła żadnej!
3. Nie miałam
4. Mam z allegro, używałam do pierwszych słoiczków
5. Miałam pojemniczki Canpol
6. Tutaj mogę z serca polecić jedyne wkładki przy których moje sutki nie cierpiały, to wkładki marki penaten
7. Tanią miałam do szpitala, w domu się nie sprawdziła. Zapadała się. Polecam motherhood
8. Ja mam 4 takie z h&m. I 2 kupione na wyjście.
9. Koszulki do karmienia lubię z h&m, a koszulę kupiłam 5 - nie wiem jakie firmy. Patrzyłam na jakość materiału. Ale sprawdziły się. Wszystkie są ok, i użyje je po raz kolejny.
10. Mam do mikrofalówki. Chicco
12. Moja córka żadnego mam nie tknęła. 🤣🤣 Tutaj macie analizę składu:
https://www.mamaitatawtrojmiescie.pl/2017/09/analiza-skadu-mleka-modyfikowanego.html?m=1
13.miałam medela ale córka nie wzięła piersi do ust wtedy
14. Mam pestki wiśni i to przykładałam, lub kostki lodu.
15. Purelan z medeliFinezja19 lubi tę wiadomość
-
Ja już czekam w kolejce, dostałam prezent- jednego pampersa i poradnik dla rodziców😁 fajnie rozpisane co potrzebne do dziecka, począwszy od wacików i skończywszy na wózku, chociaż praktycznie wszystko już też w liście napisalyscie:) jest też lista ubranek ile czego w pierwszym miesiącu także edukuje się 😁
Finezja19, MałaMiss lubią tę wiadomość
-
iness00 wrote:Robiłaś test nifty pro czy inny? Hmm bo na tym etapie nie ma chyba innej opcji zbadać z Twojej krwi jaka będzie grupa krwi dziecka. Może położna miała na myśli badanie przeciwciał przeciw krwinkom?
Nie robiłam nifty. Myślę że dobrze ja zrozumiałam,dość dobrze mówię po angielsku. Na pewno nie mówiła o przeciwciałach (to mówiła jak pobierała mi krew mniej więcej w 10 tygodniu) w teraz powiedziała dosłownie że sprawdzą z mojej krwi jaka grupę ma dziecko i że wynik dostanę poczta.. Nie znam się na tym kompletnie, nie dopytywalam. Mówisz że to niemożliwe aby z mojej krwi odczytać grupę dziecka?
22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc