X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Pati. Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny już po - wszystko dobrze 🥰🥰 dzidzia o tydzień wieksza 😲 wg miesiączki jest 12t2d a wg USG 13t1d, prawie 7 cm 🥰

Beti82, Lilka94, Alma84, Moniquue, Bunia89, Olciak, Bera1983, Wombat, Finezja19, Asiulka84, Lena91, Karola111, iness00, iness00, shelby*, calineczka88, KatWomanDo, Aniulek.Ka, SylwiaLu lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już w domu. 🙂 Kamień z serca.

Dzidzia fika, pięknie pokazała, że jest dziewczynką!😍

Krwiak zniknął!! To było przyczyną tego mocnego krwawienia!! ☺️☺️

Z wrażenia że pamiętam jaka waga, tylko że szyjka 4.7 cm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2019, 19:00

Pati., Beti82, Lilka94, Alma84, Izape_91, Moniquue, Bunia89, Olciak, Bera1983, Wombat, Finezja19, Asiulka84, Lena91, Karola111, iness00, alicjaaa_d, calineczka88, KatWomanDo, Karolka9 lubią tę wiadomość

• Izape_91 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina super, że krwiak już zniknął no i witamy w gronie mamusiek małych księżniczek :D

KatWomanDo lubi tę wiadomość

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Bunia89 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, Paulina super wieści ☺️

Pati. lubi tę wiadomość

4c3tgywlo997xyly.png
    km5sdf9htez2sipt.png
    22.06.2020 (42+1) Hania 🥰
    21.02.2018 (*) 6tc
    18.08.2018 (*) 7tc
    25.12.2018 (*) 8tc
  • Bera1983 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunia89 wrote:
    Bera dwa tygodnie temu położna starała się znaleźć tętno detektorem i jej się udało. To był 13+1tydz. No i umówiła mnie na połówkowe i będę je miała w 19+3.

Ciężko z tym żeby wysłali Cię na USG,nawet jeśli masz za sobą już jakieś poronienia, jakoś podchodzą do tego, że jak ma się utrzymać to się utrzyma. Czasami mam wrażenie jakbym była w jakimś ciemnogrodzie😂😂 ale ponoć opieka przy porodzie na medal.

Mi się udało być w Polsce akurat w 9tyg więc wiem że maluch był dobrze umiejscowiony, w przyszlym tygodniu znowu jedziemy to sprawdzimy co i jak. Oczywiście mogłam jechać szukać gdzieś prywatnie na usg, ale mieszkam na takim zadupiu że szok. Sama siebie podziwiam za spokój, że będzie dobrze i dzień za dniem jakoś leci.

Moja kolezanka tez wlasnie mmieszka na takim zadupiu :D Wyjazd do miasta to calodniowa wyprawa... Ona ma prywatnie USG 28.12 i wtedy pierwszy raz zobaczy malucha w 12t
    Ja mam polowkowe 28.01 i to bedzie 18+1

ckai9jcg0gevln5d.png
  • Moniquue Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja najbliższa rodzina wie o ciąży. Z teściową mam słaby kontakt. Ostatni raz byłam u niej 3 miesiące temu, a mieszka pare km dalej. Mąż też nie nalega, nawet nie próbował mnie przekonywać żeby jej powiedzieć, bo wie jak jest. Stwierdziliśmy, ze nie będę sie po prostu ukrywać i jak zapytają na wigili to powiemy. Jeszcze sama nie wiem jak to rozegrać. Bardzo przeżywam tą wigilię, zresztą jak każda wizytę u teściowej 😑

06.2020 👶🧚‍♀️
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati. wrote:
    Dziewczyny już po - wszystko dobrze 🥰🥰 dzidzia o tydzień wieksza 😲 wg miesiączki jest 12t2d a wg USG 13t1d, prawie 7 cm 🥰
    To dokładnie jak u mnie też poszłam 12t2d a na USG wyszło wczoraj że to 13t2d ja się raczej będę sugerowała terminem z pierwszego skanu na który poszłam prywatnie w 7t5d a i u mnie małe też 7cm hehe

Pati., KatWomanDo lubią tę wiadomość

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Nie robiłam nifty. Myślę że dobrze ja zrozumiałam,dość dobrze mówię po angielsku. Na pewno nie mówiła o przeciwciałach (to mówiła jak pobierała mi krew mniej więcej w 10 tygodniu) w teraz powiedziała dosłownie że sprawdzą z mojej krwi jaka grupę ma dziecko i że wynik dostanę poczta.. Nie znam się na tym kompletnie, nie dopytywalam. Mówisz że to niemożliwe aby z mojej krwi odczytać grupę dziecka?

Możliwe. To się nazywa oznaczenie Rh z wolnego DNA płodu. Ktoś tu o to kiedyś pytał, ale chyba nie Ty? Dopłacałaś coś za to? Bo to nie jest obowiązkowe badanie do profilaktyki.

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga nic nie doplacalam. Może tutaj robią na NHS, muszę się doinformować.. Jak tak to chociaz jedna pozytywna rzecz jeżeli chodzi o opiekę w ciąży :p

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przewijanie/Kąpiel

1.aspirator do noska - Katarek do odkurzacza (plus)
    2.waciki z przegotowaną wodą (chusteczki nawilżające)
    3.duże waciki 100% bawełna/ Kindii 
    4.gaziki jałowe
    5.krem do ochrony buzi - na zimę babydream/lato żółwik HiPP/Nivea na każdą pogodę, na lato Dermedic Sunbrella 50/hippa, a latem to koniecznie filtr mineralny 50+
    6.krem na odparzenia- zielony alantan/mączka ziemniaczana lub Bepanthen/ alantan plus maść zielony (nie krem)
    7.nożyczki do paznokci
    8.octenisept
    9.pieluchy 1 opakowanie-Dada/ Bella Happy/Pampers Active Baby/Pampers Premium/Bambiboo z Rossmana
    10.proszek do prania hipoalergiczny- Płyny i proszki lovella/ Bobini/ Dzidziuś 
    11.ręcznik z kapturkiem x2/3
    12.szczotka do włosów - Lullalove/ z włosia koziego/ Canpol
    13.sól fizjologiczna - duże opakowania (po 100 fiolek) bo i do oczu i do noska się przydaje/ dodatkowo do noska Marimer Baby
    14.termometr elektryczny dla dziecka - np na podczerwień
    15.termometr do wody - beaba elektroniczny
    16.wanienka + stojak
    17.płyn do kąpieli - olejek migdałowy/Oliatum/Gdy nie ma problemow ze skórą najlepiej bez/ hippo
    18.pieluchy tetrowe/flanelowe x10 (ilość wedle uznania)
    19.Balsam do ciała po kąpieli - emolium
    20.Patyczki do uszu
    21.Inhalator
    22.Małe ręczniczki/Ręczniki papierowe
    23.Podkłady do przewijania
    24.Przewijak
    25.Organizer na kosmetyki

Można dodawać na 1 stronę ;)

calineczka88, Aniulek.Ka, MałaMiss lubią tę wiadomość

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Karola111 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:

Karmienie/Laktacja

1. Laktator - jaki ?
    2. Butelki antykolkowe - jakie ? Ile?
    3. Osuszacz na butelki - jaki ?
    4. Podgrzewacz do butelek - hit czy kit ? Firmy Avent
    5. Woreczki do mrożenia pokarmu - przydatne czy nie ?
    6. Wkładki laktacyjne do stanika - jakie ? Ile?
    7. Poduszka do karmienia - kura babci dany (moja sugestia ;)
    8. Stanik do karmienia - ile ?
    9. Koszula/Piżama do karmienia - macie jakieś sprawdzone/wygodne?
    10. Sterylizator - jaki ?
    11. Szczotka do mycia butelek
    12. Mleko modyfikowane - jakie????
    13. Nakładki silikonowe na sutki - jakie ?
    14. Żelowe okłady na bolące piersi
    15.Maść na sutki - jaka jest najlepsza ?

To na początku tak żebyście wiedziały jak u nas było z karmieniem. U mnie w rodzinie nikt nie karmił bo pokarmu kobiety nie miały. Ale to przecież mit... Z takim nastawieniem na początku nie chciałam myśleć o mm. Ale po porodzie nie miałam pokarmu. Przychodziły kolejne położne i cdl, ściskały obie piersi a tam albo nic albo kropelka. Ponieważ syn spadał na wadze weszło mm. Później były inne przygody i ostatecznie mały nie chciał piersi - wyjątkiem były noce. Odciagalam pokarm 3 miesiące z czego było go tyle że zaspokajał dobowo może 20% potrzeb syna, reszta to mm.

1. Miałam Aventa. Szpitalna medela sciągała lepiej ale nie można było jej nigdzie kupić. Ogólnie Avent nie był taki zły.
    2. Butelki szklane Canpol i smoczki okrągłe. Zaczynaliśmy od mini a później zmieniliśmy na większe dziurki. Próbowaliśmy też Lovi, Aventa i Canpol antykolkowe ale nie było szans. U nas CDL polecają te Canpole okrągłe.
    3. Jakiś zwykły ociekacz ze Smyka przy zlewie stoi, może z 20 zł kosztował?
    4. Podgrzewacz był bardzo przydatny w nocy. Nie trzymałam tam butelek cały czas ale jak mały się budził miałam już odmierzona wodę w butelce. Wstawiłam ją do podgrzewacza, mały na przewijak i jak konczylam woda była gotowa żeby dosypac proszek.
    7. Mam właśnie kure bo dostałam w prezencie z pracy. Wg mnie i kilku mam które karmily u mnie zwykła poduszka do karmienia jest o wiele lepsza.
    9. Mi sprawdzały się koszule. Zamówiłam 2 najtańsze z allegro i porażka. Niemiłe w dotyku i jakby sztuczne chociaż niby bawełna. Lepiej podotykac i przymierzyć wcześniej.
    10. Zwykły wrzatek po umyciu butelek
    11. Zwykła z gabeczka na końcu
    12. Zależy od dziecka. Zaczęliśmy od Nan Ha bo najlepszy skład i niby super. U synka zaczęły się mega bóle brzucha i fatalne kupki. Sprobowalismy zwykłego Bebiko i wszystko się unormowalo. Ale to zależy od dziecka.
    15. Mi pomagał Maltan. Jest to jedna z maści której nie trzeba zmywac przed karmieniem.

Finezja19, Pati. lubią tę wiadomość

11.2017 Aniołek [*] 10 tc
    12.2018 Synuś 💙

cazdto9.png
  • Karola111 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz jeszcze wieści po wizycie.
    No u nas tak różowo nie jest bo zrobił się dość duży krwiak. Na razie idzie w drugą stronę niż kosmówka ale mam na siebie bardzo uważać i nie nosić (szczególnie syna) bo moe być różnie.
    Pomiarów dziś nie było do miałam tydzień temu we wtorek i czwartek ale serduszko pięknie bije a maluch ssał kciuk :D
    Na określenie płci jeszcze za szybko ale... Będzie chłopak ;) pani doktor powiedziała że może nie powinna tego mówić bo to nie jest pewne ale wszystko męskie jest na swoim miejscu 😁

shelby*, Finezja19, Lena91, Alma84, Pati., Moniquue, Asiulka84, KatWomanDo, Aniulek.Ka, MałaMiss lubią tę wiadomość

11.2017 Aniołek [*] 10 tc
    12.2018 Synuś 💙

cazdto9.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Kinga nic nie doplacalam. Może tutaj robią na NHS, muszę się doinformować.. Jak tak to chociaz jedna pozytywna rzecz jeżeli chodzi o opiekę w ciąży :p

Jak nie dopłacałaś to luz ;) ale mam przyjaciółkę w Belfaście też w bliźniaczej ciąży i jej nie robią. Ciekawe czy przez to, że bliźniaki, czy u nich jest inaczej czy jeszcze jakieś inne kwestie.

08.09.2017 - Staś <3

• Finezja19 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak na marginesie : co sądzicie o rożkach dla niemowląt ? rzeczywiście jest taki niezbędny ? czy jednak nie jest zdrowy dla kręgosłupa dziecka ? a może zamiast w rożek zainwestować w otulacz ?

iness00 lubi tę wiadomość

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja już w domu. 🙂 Kamień z serca.

Dzidzia fika, pięknie pokazała, że jest dziewczynką!😍

Krwiak zniknął!! To było przyczyną tego mocnego krwawienia!! ☺️☺️

Z wrażenia że pamiętam jaka waga, tylko że szyjka 4.7 cm

Super wiesci z tym krwiakiem. Niech maluch rosnie zdrowo

• iness00 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Nie robiłam nifty. Myślę że dobrze ja zrozumiałam,dość dobrze mówię po angielsku. Na pewno nie mówiła o przeciwciałach (to mówiła jak pobierała mi krew mniej więcej w 10 tygodniu) w teraz powiedziała dosłownie że sprawdzą z mojej krwi jaka grupę ma dziecko i że wynik dostanę poczta.. Nie znam się na tym kompletnie, nie dopytywalam. Mówisz że to niemożliwe aby z mojej krwi odczytać grupę dziecka?
    Tak jak pisala Kinga jest to możliwe, aby z Twoje krwi określono grupę krwi jaką będzie miało dziecko, nie wiedziałam że przebywasz za granicą, tam widocznie inna polityka. U nas to badanie mozliwe jest ale jako specjalistyczne dodatkowe testy, nieobowiązkowe i nierefundowane na nfz, koszt 2900 zł + w tym masz sprawdzane czy dziecko nie posiada wad genetycznych (jakie wchodzą w sklad zestawu). Nie spotkalam się aby było to badanie wykonywane oddzielnie lub nieodpłatnie. Tez mamy sytuację taką jak Ty; ja rh-, mąż rh+, dlatego zainteresowało mnie to, że u Ciebie pobierano ot tak jak zwykle badania morfologiczne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2019, 22:48

m3sxnafao0xnjr4b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2019, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rub45 wrote:
    Super wiesci z tym krwiakiem. Niech maluch rosnie zdrowo
    Lekarka powiedziała, że przez brak oszczędnego trybu życia krwiak tak drastycznie się udrożnił.

Rub45 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2019, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Dziewczyny, tak na marginesie : co sądzicie o rożkach dla niemowląt ? rzeczywiście jest taki niezbędny ? czy jednak nie jest zdrowy dla kręgosłupa dziecka ? a może zamiast w rożek zainwestować w otulacz ?
    Mam.Kupiłam bo ponoć must have.
    Ale to totalna porażka. 🤦🏻‍♀️

Rodzimy latem, moja córka też się tak rodziła. Ciągle była albo w samym pampersie lub bodziaku. Sama z chęcią bym wtedy nago latała. I gdzie tu dziecko tak pocić.

A otulaczy nie lubiła wcale. Żadnego krępowania kończyn.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2019, 22:46

• iness00 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Właśnie tez dziś nad tym zastanawialam się, moja siostra kilka lat temu miała rozek, miał usztywniany z bezpiecznych tworzyw wykonany i uważam to za świetne i praktyczne rozwiązanie, otulaczy wtedy chyba nie było jeszcze dostępnych. Tylko, że nasze dzieciatka będą urodzone na lato i te otulacze zastanawiam się czy nie za bardzo będą dzieciątka w upały opatulone, po samą szyję że tylko główkę widać? Mimo, że dzieci (choć pewnie nie wszystkie) lubią być okokonione to w upały zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie, w rożkach trochę więcej swobody. Ciekawa jestem co dziewczyny sądzicie? Co używałyście (te, które mają już dzieci)i co było praktyczniejsze w lecie i upalne dni?

m3sxnafao0xnjr4b.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2019, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iness00 wrote:
    Tak jak pisala Kinga jest to możliwe, aby z Twoje krwi określono grupę krwi jaką będzie miało dziecko, nie wiedziałam że przebywasz za granicą, tam widocznie inna polityka. U nas to badanie mozliwe jest ale jako specjalistyczne dodatkowe testy, nieobowiązkowe i nierefundowane na nfz, koszt 2900 zł + w tym masz sprawdzane czy dziecko nie posiada wad genetycznych (jakie wchodzą w sklad zestawu). Nie spotkalam się aby było to badanie wykonywane oddzielnie lub nieodpłatnie. Tez mamy sytuację taką jak Ty; ja rh-, mąż rh+, dlatego zainteresowało mnie to, że u Ciebie pobierano ot tak jak zwykle badania morfologiczne ;)

Osobne Rh płodu to koszt około 400 zł chyba :P

08.09.2017 - Staś <3

‹‹ 255 256 257 258 259 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ