CZERWIEC 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny już po - wszystko dobrze 🥰🥰 dzidzia o tydzień wieksza 😲 wg miesiączki jest 12t2d a wg USG 13t1d, prawie 7 cm 🥰
Beti82, Lilka94, Alma84, Moniquue, Bunia89, Olciak, Bera1983, Wombat, Finezja19, Asiulka84, Lena91, Karola111, iness00, iness00, shelby*, calineczka88, KatWomanDo, Aniulek.Ka, SylwiaLu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa już w domu. 🙂 Kamień z serca.
Dzidzia fika, pięknie pokazała, że jest dziewczynką!😍
Krwiak zniknął!! To było przyczyną tego mocnego krwawienia!! ☺️☺️
Z wrażenia że pamiętam jaka waga, tylko że szyjka 4.7 cmWiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2019, 19:00
Pati., Beti82, Lilka94, Alma84, Izape_91, Moniquue, Bunia89, Olciak, Bera1983, Wombat, Finezja19, Asiulka84, Lena91, Karola111, iness00, alicjaaa_d, calineczka88, KatWomanDo, Karolka9 lubią tę wiadomość
-
Paulina super, że krwiak już zniknął no i witamy w gronie mamusiek małych księżniczek
KatWomanDo lubi tę wiadomość
Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
Bunia89 wrote:Bera dwa tygodnie temu położna starała się znaleźć tętno detektorem i jej się udało. To był 13+1tydz. No i umówiła mnie na połówkowe i będę je miała w 19+3.
Ciężko z tym żeby wysłali Cię na USG,nawet jeśli masz za sobą już jakieś poronienia, jakoś podchodzą do tego, że jak ma się utrzymać to się utrzyma. Czasami mam wrażenie jakbym była w jakimś ciemnogrodzie😂😂 ale ponoć opieka przy porodzie na medal.
Mi się udało być w Polsce akurat w 9tyg więc wiem że maluch był dobrze umiejscowiony, w przyszlym tygodniu znowu jedziemy to sprawdzimy co i jak. Oczywiście mogłam jechać szukać gdzieś prywatnie na usg, ale mieszkam na takim zadupiu że szok. Sama siebie podziwiam za spokój, że będzie dobrze i dzień za dniem jakoś leci.
Moja kolezanka tez wlasnie mmieszka na takim zadupiu Wyjazd do miasta to calodniowa wyprawa... Ona ma prywatnie USG 28.12 i wtedy pierwszy raz zobaczy malucha w 12t
Ja mam polowkowe 28.01 i to bedzie 18+1 -
Moja najbliższa rodzina wie o ciąży. Z teściową mam słaby kontakt. Ostatni raz byłam u niej 3 miesiące temu, a mieszka pare km dalej. Mąż też nie nalega, nawet nie próbował mnie przekonywać żeby jej powiedzieć, bo wie jak jest. Stwierdziliśmy, ze nie będę sie po prostu ukrywać i jak zapytają na wigili to powiemy. Jeszcze sama nie wiem jak to rozegrać. Bardzo przeżywam tą wigilię, zresztą jak każda wizytę u teściowej 😑06.2020 👶🧚♀️
-
Pati. wrote:Dziewczyny już po - wszystko dobrze 🥰🥰 dzidzia o tydzień wieksza 😲 wg miesiączki jest 12t2d a wg USG 13t1d, prawie 7 cm 🥰
Pati., KatWomanDo lubią tę wiadomość
-
Lilka94 wrote:Nie robiłam nifty. Myślę że dobrze ja zrozumiałam,dość dobrze mówię po angielsku. Na pewno nie mówiła o przeciwciałach (to mówiła jak pobierała mi krew mniej więcej w 10 tygodniu) w teraz powiedziała dosłownie że sprawdzą z mojej krwi jaka grupę ma dziecko i że wynik dostanę poczta.. Nie znam się na tym kompletnie, nie dopytywalam. Mówisz że to niemożliwe aby z mojej krwi odczytać grupę dziecka?
Możliwe. To się nazywa oznaczenie Rh z wolnego DNA płodu. Ktoś tu o to kiedyś pytał, ale chyba nie Ty? Dopłacałaś coś za to? Bo to nie jest obowiązkowe badanie do profilaktyki.08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Przewijanie/Kąpiel
1.aspirator do noska - Katarek do odkurzacza (plus)
2.waciki z przegotowaną wodą (chusteczki nawilżające)
3.duże waciki 100% bawełna/ Kindii
4.gaziki jałowe
5.krem do ochrony buzi - na zimę babydream/lato żółwik HiPP/Nivea na każdą pogodę, na lato Dermedic Sunbrella 50/hippa, a latem to koniecznie filtr mineralny 50+
6.krem na odparzenia- zielony alantan/mączka ziemniaczana lub Bepanthen/ alantan plus maść zielony (nie krem)
7.nożyczki do paznokci
8.octenisept
9.pieluchy 1 opakowanie-Dada/ Bella Happy/Pampers Active Baby/Pampers Premium/Bambiboo z Rossmana
10.proszek do prania hipoalergiczny- Płyny i proszki lovella/ Bobini/ Dzidziuś
11.ręcznik z kapturkiem x2/3
12.szczotka do włosów - Lullalove/ z włosia koziego/ Canpol
13.sól fizjologiczna - duże opakowania (po 100 fiolek) bo i do oczu i do noska się przydaje/ dodatkowo do noska Marimer Baby
14.termometr elektryczny dla dziecka - np na podczerwień
15.termometr do wody - beaba elektroniczny
16.wanienka + stojak
17.płyn do kąpieli - olejek migdałowy/Oliatum/Gdy nie ma problemow ze skórą najlepiej bez/ hippo
18.pieluchy tetrowe/flanelowe x10 (ilość wedle uznania)
19.Balsam do ciała po kąpieli - emolium
20.Patyczki do uszu
21.Inhalator
22.Małe ręczniczki/Ręczniki papierowe
23.Podkłady do przewijania
24.Przewijak
25.Organizer na kosmetyki
Można dodawać na 1 stronę
calineczka88, Aniulek.Ka, MałaMiss lubią tę wiadomość
🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻 -
Finezja19 wrote:
Karmienie/Laktacja
1. Laktator - jaki ?
2. Butelki antykolkowe - jakie ? Ile?
3. Osuszacz na butelki - jaki ?
4. Podgrzewacz do butelek - hit czy kit ? Firmy Avent
5. Woreczki do mrożenia pokarmu - przydatne czy nie ?
6. Wkładki laktacyjne do stanika - jakie ? Ile?
7. Poduszka do karmienia - kura babci dany (moja sugestia
8. Stanik do karmienia - ile ?
9. Koszula/Piżama do karmienia - macie jakieś sprawdzone/wygodne?
10. Sterylizator - jaki ?
11. Szczotka do mycia butelek
12. Mleko modyfikowane - jakie????
13. Nakładki silikonowe na sutki - jakie ?
14. Żelowe okłady na bolące piersi
15.Maść na sutki - jaka jest najlepsza ?
To na początku tak żebyście wiedziały jak u nas było z karmieniem. U mnie w rodzinie nikt nie karmił bo pokarmu kobiety nie miały. Ale to przecież mit... Z takim nastawieniem na początku nie chciałam myśleć o mm. Ale po porodzie nie miałam pokarmu. Przychodziły kolejne położne i cdl, ściskały obie piersi a tam albo nic albo kropelka. Ponieważ syn spadał na wadze weszło mm. Później były inne przygody i ostatecznie mały nie chciał piersi - wyjątkiem były noce. Odciagalam pokarm 3 miesiące z czego było go tyle że zaspokajał dobowo może 20% potrzeb syna, reszta to mm.
1. Miałam Aventa. Szpitalna medela sciągała lepiej ale nie można było jej nigdzie kupić. Ogólnie Avent nie był taki zły.
2. Butelki szklane Canpol i smoczki okrągłe. Zaczynaliśmy od mini a później zmieniliśmy na większe dziurki. Próbowaliśmy też Lovi, Aventa i Canpol antykolkowe ale nie było szans. U nas CDL polecają te Canpole okrągłe.
3. Jakiś zwykły ociekacz ze Smyka przy zlewie stoi, może z 20 zł kosztował?
4. Podgrzewacz był bardzo przydatny w nocy. Nie trzymałam tam butelek cały czas ale jak mały się budził miałam już odmierzona wodę w butelce. Wstawiłam ją do podgrzewacza, mały na przewijak i jak konczylam woda była gotowa żeby dosypac proszek.
7. Mam właśnie kure bo dostałam w prezencie z pracy. Wg mnie i kilku mam które karmily u mnie zwykła poduszka do karmienia jest o wiele lepsza.
9. Mi sprawdzały się koszule. Zamówiłam 2 najtańsze z allegro i porażka. Niemiłe w dotyku i jakby sztuczne chociaż niby bawełna. Lepiej podotykac i przymierzyć wcześniej.
10. Zwykły wrzatek po umyciu butelek
11. Zwykła z gabeczka na końcu
12. Zależy od dziecka. Zaczęliśmy od Nan Ha bo najlepszy skład i niby super. U synka zaczęły się mega bóle brzucha i fatalne kupki. Sprobowalismy zwykłego Bebiko i wszystko się unormowalo. Ale to zależy od dziecka.
15. Mi pomagał Maltan. Jest to jedna z maści której nie trzeba zmywac przed karmieniem.Finezja19, Pati. lubią tę wiadomość
-
To teraz jeszcze wieści po wizycie.
No u nas tak różowo nie jest bo zrobił się dość duży krwiak. Na razie idzie w drugą stronę niż kosmówka ale mam na siebie bardzo uważać i nie nosić (szczególnie syna) bo moe być różnie.
Pomiarów dziś nie było do miałam tydzień temu we wtorek i czwartek ale serduszko pięknie bije a maluch ssał kciuk
Na określenie płci jeszcze za szybko ale... Będzie chłopak pani doktor powiedziała że może nie powinna tego mówić bo to nie jest pewne ale wszystko męskie jest na swoim miejscu 😁shelby*, Finezja19, Lena91, Alma84, Pati., Moniquue, Asiulka84, KatWomanDo, Aniulek.Ka, MałaMiss lubią tę wiadomość
-
Lilka94 wrote:Kinga nic nie doplacalam. Może tutaj robią na NHS, muszę się doinformować.. Jak tak to chociaz jedna pozytywna rzecz jeżeli chodzi o opiekę w ciąży :p
Jak nie dopłacałaś to luz ale mam przyjaciółkę w Belfaście też w bliźniaczej ciąży i jej nie robią. Ciekawe czy przez to, że bliźniaki, czy u nich jest inaczej czy jeszcze jakieś inne kwestie.08.09.2017 - Staś
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Dziewczyny, tak na marginesie : co sądzicie o rożkach dla niemowląt ? rzeczywiście jest taki niezbędny ? czy jednak nie jest zdrowy dla kręgosłupa dziecka ? a może zamiast w rożek zainwestować w otulacz ?
iness00 lubi tę wiadomość
🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻 -
PLPaulina wrote:Ja już w domu. 🙂 Kamień z serca.
Dzidzia fika, pięknie pokazała, że jest dziewczynką!😍
Krwiak zniknął!! To było przyczyną tego mocnego krwawienia!! ☺️☺️
Z wrażenia że pamiętam jaka waga, tylko że szyjka 4.7 cm
Super wiesci z tym krwiakiem. Niech maluch rosnie zdrowo -
Lilka94 wrote:Nie robiłam nifty. Myślę że dobrze ja zrozumiałam,dość dobrze mówię po angielsku. Na pewno nie mówiła o przeciwciałach (to mówiła jak pobierała mi krew mniej więcej w 10 tygodniu) w teraz powiedziała dosłownie że sprawdzą z mojej krwi jaka grupę ma dziecko i że wynik dostanę poczta.. Nie znam się na tym kompletnie, nie dopytywalam. Mówisz że to niemożliwe aby z mojej krwi odczytać grupę dziecka?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2019, 22:48
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFinezja19 wrote:Dziewczyny, tak na marginesie : co sądzicie o rożkach dla niemowląt ? rzeczywiście jest taki niezbędny ? czy jednak nie jest zdrowy dla kręgosłupa dziecka ? a może zamiast w rożek zainwestować w otulacz ?
Ale to totalna porażka. 🤦🏻♀️
Rodzimy latem, moja córka też się tak rodziła. Ciągle była albo w samym pampersie lub bodziaku. Sama z chęcią bym wtedy nago latała. I gdzie tu dziecko tak pocić.
A otulaczy nie lubiła wcale. Żadnego krępowania kończyn.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2019, 22:46
-
Finezja19 wrote:Dziewczyny, tak na marginesie : co sądzicie o rożkach dla niemowląt ? rzeczywiście jest taki niezbędny ? czy jednak nie jest zdrowy dla kręgosłupa dziecka ? a może zamiast w rożek zainwestować w otulacz ?
-
iness00 wrote:Tak jak pisala Kinga jest to możliwe, aby z Twoje krwi określono grupę krwi jaką będzie miało dziecko, nie wiedziałam że przebywasz za granicą, tam widocznie inna polityka. U nas to badanie mozliwe jest ale jako specjalistyczne dodatkowe testy, nieobowiązkowe i nierefundowane na nfz, koszt 2900 zł + w tym masz sprawdzane czy dziecko nie posiada wad genetycznych (jakie wchodzą w sklad zestawu). Nie spotkalam się aby było to badanie wykonywane oddzielnie lub nieodpłatnie. Tez mamy sytuację taką jak Ty; ja rh-, mąż rh+, dlatego zainteresowało mnie to, że u Ciebie pobierano ot tak jak zwykle badania morfologiczne
Osobne Rh płodu to koszt około 400 zł chyba08.09.2017 - Staś
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej