X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Alma84 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zatoki można płukać Irigasinem. Robić parówki i nebulizacje solą. Ja stosowałam wszystko, ale największą ulga po parówce nad miską wody i ręcznikiem. Dodałam sobie torebkę herbaty miętowej dla zapachu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2019, 09:31

Finezja19 lubi tę wiadomość

201711152165.png

202006124562.png
  • Pati. Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też właśnie pomyślałam o naparze - gorąca woda i ręcznik na głowę:) do wody zawsze dolewalam Amol albo spirytus ale w ciąży myślę że ta herbata miętowa to dobry pomysł :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wolę z herbatki rumiankowej. U mnie mięty nie uraczysz, podczas kp lepiej nie stosować. ☺️

A teraz nos mam czysty, po bieganiu pod górkę w mrozie 😆😆

• Olciak Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które czują ruchy, mam pytanie
    Czujecie je codziennie? Bo ja kilka razy czułam ale teraz nic. Ostatni raz wydaje mi się że w boże narodzenie czułam... I nie wiem czy to normalne.

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Ja choruje bardzo często, a najczęściej na zapalenie zatok niestety. Od początku ciąży jakimś cudem organizm mi się wybronił i ani raz aż do teraz nie byłam chora. Pierwsze symptomy choroby to zatkane uszy, których za nic nie mogłam odtetkać. Uspokoiło się to na kilka dni ale od wczorajszego wieczoru się rozwija i to poważnie 😞 uszy zatkane,katar,kaszel i zimny ból w klatce piersiowej 😣 jakieś rady co można na zatoki używać ? Mam wodę morska, witaminę C i sok z malin od dziadka 🤷🏼‍♀️

U mnie tez poszło na zatoki. Robię irygacje irigasinem z kilkoma kroplami wody utlenionej, inhalacje z soli fizjologicznej, wygrzewam twarz i zatoki termoforkiem dziecka z pestek wiśni i kropie wodą morską. Trochę to pomaga, dziś w nocy spałam wreszcie oddychając nosem.

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • Karolka9 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja wolę z herbatki rumiankowej. U mnie mięty nie uraczysz, podczas kp lepiej nie stosować. ☺️

A teraz nos mam czysty, po bieganiu pod górkę w mrozie 😆😆
    Dlaczego mięty podczas kp nie wolno?

3jgxsek2mhrtcu08.png
  • Moniquue Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się męczę z zatokami od paru dobrych lat. Zarówno teraz jak i wcześniej nie mam na nie skutecznego sposobu. Nie choruje w ogóle tylko te zatoki. Używam irrigasin, robie inhalacje z kropelkami inhalol bodajże, smaruje głowę amolem i owijam kocykiem żeby wygrzać, a ostatnio przyklejałam plasterki dla dzieci aromactiv tylko bliżej twarzy niż na ulotce. Jedyny plus jest taki, że w ciąży schodzi mi samo nosem minimalnie. Może przez wyższą temperaturę ciała. Wcześniej nie miałam nawet kataru 😒

06.2020 👶🧚‍♀️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka9 wrote:
    Dlaczego mięty podczas kp nie wolno?
    Mięta jest jednym z ziół które mogą wpłynąć na zmniejszenie laktacji.

https://www.mlecznewsparcie.pl/2015/02/ziola/

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciak wrote:
    Dziewczyny które czują ruchy, mam pytanie
    Czujecie je codziennie? Bo ja kilka razy czułam ale teraz nic. Ostatni raz wydaje mi się że w boże narodzenie czułam... I nie wiem czy to normalne.
    Regularność ruchów pojawia się zdecydowanie później.

Ja na tym etapie w 1 ciąży ruchów nie czułam wcale. A gruba wtedy nie byłam. 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2019, 12:32

Olciak lubi tę wiadomość

• Moniquue Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dalej nie czuje :( a zaczynam dziś 17 tydzień. Łożysko na tylnej ścianie. Chuda dosc jestem, myślałam że już bede czuła.

06.2020 👶🧚‍♀️
  • calineczka88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniquue ja bym się na Twoim miejscu nie martwiła. W pierwszej ciąży też jeszcze na tym etapie nic nie czułam mimo, że byłam bardzo szczupła. Zresztą potem dzieciątko nadrobi, jak Cię zacznie kopać w III trymestrze to zatęsknisz za tym "spokojem" :D Moja mała potrafiła sobie urządzać "imprezę" w brzuchu np. o 3 w nocy, tak kopała, że mnie budziła i musiałam chodzić pół godziny w kółko po kuchni żeby ją ukołysać, żeby poszła spać, bo inaczej ja też spać nie mogłam ;)

Moniquue lubi tę wiadomość

31 lat, starania od 05.2015, PCOS + LUF, AMH = 6,16
    fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania tak mnie kopała podczas jedzenia, że aż się odechciewalo jeść. 🤣

• Moniquue Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam ostatnio z koleżanką, która też jest w pierwszej ciąży i póki mi nie powiedziała, że czuła już kopniaki koło 17 tygodnia to się nie przejmowałam 🤦‍♀️ nawet nie mów, że juz w brzuchu trzeba lulać 😁 No nic to cierpliwie czekam..

06.2020 👶🧚‍♀️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniquue, nie ma co się porównywać do innych. Ale wiem co czujesz bo też w 1 ciąży się martwiłam i gin pytałam dlaczego tak jest.

Ona ma specyficzne poczucie humoru i mi powiedziała, że to indywidualna sprawa. I że w pierwszej ciąży to w okolicach 20 tygodnia zaczynają kobiety czuć. Ale są też i takie co w chwili poczęcia czują już kopniaki.🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2019, 13:13

calineczka88, Moniquue lubią tę wiadomość

• calineczka88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha Paulina, ja myślę, że są i takie co jeszcze przed poczęciem czują :D :P

Monique no moja córa to już w brzuchu wariowała, wiadomo było że się mały urwis urodzi ;) Bardzo często mnie kopała, wierciła się itd. Z jednej strony dobrze, bo cały czas ją czułam i wiedziałam, że jest ok. Z drugiej tak jak pisałam, czasami trochę to przeszkadzało. Ale różne są dzieci, niektóre siedzą w brzuchu spokojnie i potem też często są spokojne już po porodzie. Tak przynajmniej twierdzi moja gin, jak mi robiła usg i widziała jak młoda się wierci to od razu mówi "oj będzie pani miała ciężko z nią" :D No i prawda, bo mojej to się do dzisiaj nie zmieniło i zawsze wszędzie jej pełno. Ale np moja kuzynka miała odwrotnie, jej córka w brzuchu też dawała popalić a potem była bardzo spokojnym dzieckiem. Więc jak widać reguły nie ma ;)

31 lat, starania od 05.2015, PCOS + LUF, AMH = 6,16
    fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin też mówiła, że spokojne maluchy w brzuchu to spokojne poza brzuchem.

U Nas się sprawdziło. 🤣🤣

Ale też trzeba mieć na uwadze, że uczucie rozrabiania malucha w brzuchu jest subiektywne.
    Dwie różne kobiety te same ruchy może nazwać zupełnie inaczej. 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2019, 13:38

• Moniquue Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mój lekarz na jednym usg tez skomentował, że szalone dziecko 😁 zobaczymy jak to będzie. Mnie to teraz zaczęło wszystko martwić chyba czuje jakiś taki niepokój z tego względu, że juz dosłownie wszyscy wiedzą. Mam takie poczucie, że musi się coś zepsuć bo jest zbyt pięknie. Tak samo z jednej strony mnie cieszy, a z drugiej martwi, że nadal nic nie przytyłam mimo, że nie miałam żadnego spadku związanego z wymiotami. Dziecko było nawet cięższe niż na odpowiadający tydzień więc chyba nie ma co panikować. Przyszedł czas na spokój, odpoczynek na l4, rozglądanie się za wózkiem itp. a ja wymyślam 🤦‍♀️ chyba mam za dużo wolnego czasu..

06.2020 👶🧚‍♀️
  • Bera1983 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Ja choruje bardzo często, a najczęściej na zapalenie zatok niestety. Od początku ciąży jakimś cudem organizm mi się wybronił i ani raz aż do teraz nie byłam chora. Pierwsze symptomy choroby to zatkane uszy, których za nic nie mogłam odtetkać. Uspokoiło się to na kilka dni ale od wczorajszego wieczoru się rozwija i to poważnie 😞 uszy zatkane,katar,kaszel i zimny ból w klatce piersiowej 😣 jakieś rady co można na zatoki używać ? Mam wodę morska, witaminę C i sok z malin od dziadka 🤷🏼‍♀️

Ja mam zapalenie zatok kilka razy roku i drugi już raz odkąd jestem w ciąży. Pracuje w klimatyzowanym pomieszczeniu i to chyba jest powodem. Przed ciąża używałam spray dymista na stałe ale ze względu na ciąże odstawiłam bo to steryd. Ostatnio lekarz mnie pytał czy używam i powiedział, ze spokojnie mogę ale go nie mam zamiaru słuchać. Płukam zatoki roztworem wody przegotowanej z solą i pomaga, wypłukuje mi z zatok wydzielinę. Robiłam tez okłady z cieplej soli na zatoki. Podgrzewam sól morska kamienna na patelni i wrzucam do skarpetki i na czoło 😂 uważaj żeby nie było za ciepłe 😉

ckai9jcg0gevln5d.png
  • Beti82 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w jakiej pozycji spicie?
    Kurde u mnie jest problem.Do tej pory najlepiej mi sie lezalo na plecach...ale chyba juz powinnam lezec na lewym boku.I tu jest problem bo ja leze na ktoryms boku to mam wrazenie ,ze po 1 leze na kamieniu a po 2 ,ze mi sie wszystkie flaki na bok przewalają.Po dluzszej chwili zaczyna mnie bolec brzuch.Jak przewracam sie na plecy z tego boku to znowu czuje ból :( jakby mi cala zawartosc wracala na swoje miejsce :(
    Martwi mnie to bo juz nie wiem jak mam lezec.W czwartek ide do lekarza to musze zapytac o to

Olciak lubi tę wiadomość

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti ja też mam problem w nocy, a kiedys uwielbialam spać na brzuchu. Teraz to kręcę się z jednego boku na drugi i często się budzę w nocy. Też mam takie uczucie, że mi się wszystko na jedną stronę przewraca, a brzuszek mam mały, więc się boję myśleć co będzie dalej.

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
‹‹ 282 283 284 285 286 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ