X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yamajka wrote:
    Cieżko wybrać co jest dobre, a co zle. Szczególnie gdy tę droge pokonuje się po raz pierwszy:D Ja myśle, że na każdy temat znajdziemy odmienne opinie. Chyba najlepiej przecierać ścieżki przez doświadczenia i mieć po prostu wybór :D

Przykład-> ochraniacz na łóżeczko-> zły bo może się udusić z jednej strony, dobry, żeby się dziecko nie uderzyło.
    W internecie na webinarze żeby zakładac czapeczke po kąpieli, a na szkole rodzenia ze nie zakładać.
    Octenisept niby służył długo do dezynfekcji kikuta a od 1 stycznia jest rozporzadzenie ze już się czysci na sucho patyczkiem.

Chyba trzeba do tego pojeść na spokojnie i postepowac z własna intuicja
    Yamajka dzięki kochana.Pocieszam się że jak my byłyśmy dziećmi to nikt się nie martwił łóżeczkami dostawnymi, kokonami, ubrankami z biobawełny i misiami szumisiami a jednak żyjemy.

Yamajka, Beti82, Pati. lubią tę wiadomość

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shelby* wrote:
    Okropnie boli mnie spojenie lonowe. Przyjechał znajomy i chciałam go odprowadzić A nie mogłam z bólu zrobić kroku. Masakra
    Shelby kurczę i co z tym zrobić?Jakaś fizjoterapia?

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • calineczka88 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ambriel wrote:
    Ja w końcu nic nie kupiłam.Naczytałam się porad wyprawkowych i napisali tam że żadnych body, koszulek zakładanych przez głowę dla noworodka.Generalnie jestem zagubiona w tym temacie.Czapeczki niby też trzeba wiązane.
    To w takim razie niby w co ubrać tego noworodka, zawijać w koc czy jak? :D No trochę to śmieszne jest... Może chodzi im o body kopertowe, ale szczerze mówiąc to miałam kilka takich dla córki i to jest wg mnie w ogóle niewygodne, zakłada się dwa razy dłużej niż zwykłe przez głowę. Milion guziczków a dziecko się wkurza. A naprawdę dziecko nie jest ze szkła i nie da rady mu zrobić krzywdy zakładając mu normalnie ubranie, oczywiście ubranie dopasowane rozmiarowo ;) Chyba, że nie o to chodzi, bo już nie wiem? A co do czapeczek to moja wiązanych nie znosiła, po prostu był ryk taki że musiałam zaraz zdejmować. W ogóle nie lubiła czapek (i do dziś nie lubi) ale te wiązane to była tragedia. Więc te wszystkie złote rady można sobie potem w praktyce włożyć w ... no same wiecie gdzie :D

Angelika1313 lubi tę wiadomość

31 lat, starania od 05.2015, PCOS + LUF, AMH = 6,16
    fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • Yamajka Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2020, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ambriel wrote:
    Yamajka dzięki kochana.Pocieszam się że jak my byłyśmy dziećmi to nikt się nie martwił łóżeczkami dostawnymi, kokonami, ubrankami z biobawełny i misiami szumisiami a jednak żyjemy.

Jak to mówi u mnie położna na szkole rodzenia co może zabrzmi brutalnie- dziecko bardzo trudno jest zepsuć, wiec czy ubierzemy ta czapeczke, czy damy ochraniacz. ok może jakieś dziecko gdzieś tam się udusiło, gdzieś komuś cegła spadła na glowe w drewnianym kościele, jakas komoda z ikei się przewróciła, zawsze cos się może zdarzyć ale myślac o wszystkim można zwariować :D

calineczka88, Moniquue, Pati., Bera1983 lubią tę wiadomość

efc7fdl.png
    Beta-> 27.09- 4313 mlU/ml
    -> 29.09- 7208 mlU/ml
    -> 08.10- 62 091 mlU/ml
    -> 10.10- 87 872 mlU/ml

<3- 02.12-CRL 88,12 mm
    <3- 08.01.2020 365g-> Jest Syneczek ! :-)
    <3- 14.01.2020 Połówkowe
  • Bunia89 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Złote rady dopiero nam się zaczną 😂😂 i to bez różnicy czy to pierwsze dziecko, drugie czy czwarte. Bo za cienko ubrane, za grubo, przegrzewasz, gdzie jest czapeczka, za wolno się rozwija, za szybko, nie noś bo się przyzwyczaić, niech się wypłacze. Już się gotuje na samą myśl 😂😂 bo tego chyba nie sposób uniknąć 🤦

Yamajka lubi tę wiadomość

4c3tgywlo997xyly.png
    km5sdf9htez2sipt.png
    22.06.2020 (42+1) Hania 🥰
    21.02.2018 (*) 6tc
    18.08.2018 (*) 7tc
    25.12.2018 (*) 8tc
  • calineczka88 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Yamajka zgadzam się zdecydowanie z tym co napisałaś. Oczywiście są jakieś wytyczne, jedne mądrzejsze a drugie mniej. Ale trzeba zdawać sobie też sprawę z tego, że nie my o wszystkim decydujemy, tylko czasem nasze dziecko coś "wybiera", nawet taki noworodek. Np. wszyscy mówią "nie przykrywaj kocykiem bo się zasłoni i zadusi", ale moja córka nie mogła zdzierżyć śpiworka i co miała spać bez żadnego przykrycia? No to spała od urodzenia pod kocykiem.

Yamajka, MałaMiss lubią tę wiadomość

31 lat, starania od 05.2015, PCOS + LUF, AMH = 6,16
    fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to tętna sprawdziłam jakie było na ostatnim usg 7.01 czyli 15+3 i miał 154bpm czyli tyle co zawsze w zasadzie, lekarz nic nie mówił, że złe więc chyba dobre :D

Siedząc kiedyś w poczekalni przeczytałam, że wskazaniem do zrobienia echa serca są mutacje genu, ja pewnie będę robić.
    U nas takie badanie kosztuje chyba 250 zł a przynajmniej będę spać spokojnie

tu mam wytyczne :

Przesiewowe badanie serca płodu – ECHO
    Ze strony matki:

wada serca w rodzinie
    cukrzyca przed 20 tyg. ciąży lub otyłość
    stosowanie niektórych innych leków (np. przeciwzapalnych)
    infekcje przebyte w przebiegu ciąży
    choroby tkanki łącznej i autoimmunologiczne (np. toczeń)
    mutacja genu MTHFR
    padaczka i stosowanie leków przeciwpadaczkowych

Ze strony płodu:

poszerzona przeziernośc karkowa (NT) w badaniu I-go trymestru
    arytmia u płodu
    obrzęk płodu
    obecne inne wady płodu
    ciąża mnoga jednokosmówkowa

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Karola111 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2020, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shelby* wrote:
    Okropnie boli mnie spojenie lonowe. Przyjechał znajomy i chciałam go odprowadzić A nie mogłam z bólu zrobić kroku. Masakra
    Oj biedna... Ja wczoraj miałam problem żeby wstać ale po chwili syn skutecznie mnie ściągnął z łóżka. A w sobotę siedalam i wstawałam jak połamana. Ale jak już stałam to było dobrze...

11.2017 Aniołek [*] 10 tc
    12.2018 Synuś 💙

cazdto9.png
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calineczka88 wrote:
    To w takim razie niby w co ubrać tego noworodka, zawijać w koc czy jak? :D No trochę to śmieszne jest... Może chodzi im o body kopertowe, ale szczerze mówiąc to miałam kilka takich dla córki i to jest wg mnie w ogóle niewygodne, zakłada się dwa razy dłużej niż zwykłe przez głowę. Milion guziczków a dziecko się wkurza. A naprawdę dziecko nie jest ze szkła i nie da rady mu zrobić krzywdy zakładając mu normalnie ubranie, oczywiście ubranie dopasowane rozmiarowo ;) Chyba, że nie o to chodzi, bo już nie wiem? A co do czapeczek to moja wiązanych nie znosiła, po prostu był ryk taki że musiałam zaraz zdejmować. W ogóle nie lubiła czapek (i do dziś nie lubi) ale te wiązane to była tragedia. Więc te wszystkie złote rady można sobie potem w praktyce włożyć w ... no same wiecie gdzie :D
    calineczka88 napisali body zapinane po całości i pajacyki.Też sobie nie wyobrażam że czapka wiązana ma być wygodniejsza.Zaczęłam się przyglądać dzidziusiom na drodze i w hipermarketach jak są ubrane.

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko po co dziecku w Czerwcu czapka? Rozumiem, jak jest jakiś wietrzny dzień, ale tak to chyba bez sensu

• Ambriel Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na liście do szpitala jest napisane 3 czapeczki.I trzy sztuki staników do karmienia.Naprawdę?

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • Moniquue Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odebrałam dzisiaj wyniki morfologii, moczu itp. Wychodziły wam szczawiany w moczu? Wiem, ze to pewnie jest spowodowane dietą, ale nigdy wcześniej mi nie wyszły, a roztrząsam ze względu na ostatnie objawy. I tak zaczęłam sobie myśleć, czy to nie była kolka nerkowa tylko jakaś delikatna 🤔

06.2020 👶🧚‍♀️
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Tylko po co dziecku w Czerwcu czapka? Rozumiem, jak jest jakiś wietrzny dzień, ale tak to chyba bez sensu
    W zeszłym roku w czerwcu były przymrozki ;)

74709jcgjiz14w6b.png
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam takie wytyczne z jednego z Bielskich szpitali :

8dd639cc4461.png

accc796bac1a.png

Ciekawe to jest, że ja mam zabrać ze sobą do szpitala termometr, podkłady na łóżko - to chyba takie podstawowe wyposażenie szpitala

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ambriel wrote:
    Ja w końcu nic nie kupiłam.Naczytałam się porad wyprawkowych i napisali tam że żadnych body, koszulek zakładanych przez głowę dla noworodka.Generalnie jestem zagubiona w tym temacie.Czapeczki niby też trzeba wiązane.
    Hahaha 😆 też te pierdoły czytałam, że najlepsze kopertowe bo się boisz zakładać przez głowę.

Wywaliłam te kopertowe raz dwa, dziecko się kręci, wierci nie chcę współpracować a ty zapinasz, zapinasz i końca nie widać.
    Strach założyć body przez głowę jest serio może przy max 5 pierwszych podejściach. Potem leci. 😆

Edit. Koszulki bym faktycznie odpuściła a to Dlatego że się podwijają a nie że są zakładane przez głowę. 😉

Teraz są już dla mnie wygodne bo nic nie muszę odpinać przy zmianie pampersa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2020, 21:32

Yamajka, Ambriel lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shelby* wrote:
    W zeszłym roku w czerwcu były przymrozki ;)
    W zeszłym roku w czerwcu na północnym zachodzie Polski było +20 stopni i moja córka w krótkich gaciach biegała. 😆

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poważnie Wy macie takie listy, a nie przepraszam wytyczne jak macie dziecko ubierać w szpitalu?
    😲😲😲😲

U mnie nie ma czegoś takiego. Tak ja zdrowy rozsądek podpowiada. Dla noworodka jedna warstwa więcej. A warstwą jest już np okrycie. Pieluszka, rożek, otulacz czy co tam inna woli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2020, 21:30

• Yamajka Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2020, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A najlepsze jest to :D Moja znajoma urodziła 5 stycznia dziecko no i położna ją wcześniej edukowała ze już nie zakłada się tych łapek na rączki bo to odbiera dziecku jedyny z pierwszych aktywnych zmysłów czyli poznawania swiata przez dotyk, a jak się podrapie trochę to świat się nie zawali. No to nie miała tych lapek, dziecko sobie podrapało buzie i dostała na obchodzie opierdziel od lekarza, że czemu nie zakłada łapek. Weź tu bądź mądry. A i słyszałam też ze w pierwszym miesiącu nie obcina się paznokci.. prawda to?

efc7fdl.png
    -> 29.09- 7208 mlU/ml
    -> 08.10- 62 091 mlU/ml
    -> 10.10- 87 872 mlU/ml

<3- 02.12-CRL 88,12 mm
    <3- 14.01.2020 Połówkowe
  • Moniquue Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim szpitalu sami ubierają dziecko. Trzeba mieć m. in. ciuszki na wyjście, pampersy, chusteczki. Podkłady, termometr?! Tak jak napisałaś Finezja, to podstawowe wyposażenie szpitala 😒 bez przesady

06.2020 👶🧚‍♀️
  • Yamajka Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2020, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniquue wrote:
    W moim szpitalu sami ubierają dziecko. Trzeba mieć m. in. ciuszki na wyjście, pampersy, chusteczki. Podkłady, termometr?! Tak jak napisałaś Finezja, to podstawowe wyposażenie szpitala 😒 bez przesady

U mnie w szpitalach z tego co slyszalam to ubierają dziecko w pierwszych chwilach po urodzeniu w ciuszki szpitalne, a już na kolejną dobę mama sama ubiera dziecko. Jedyne przy czym uczestniczy/ wykonuje czynności położna takie pielęgnacyjne to kąpiel dziecka zawsze pod nadzorem- tak niby maja w procedurach nawet u matek które już maja po 5-6 dzieci xD

efc7fdl.png
    -> 29.09- 7208 mlU/ml
    -> 08.10- 62 091 mlU/ml
    -> 10.10- 87 872 mlU/ml

<3- 02.12-CRL 88,12 mm
    <3- 14.01.2020 Połówkowe
‹‹ 341 342 343 344 345 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ