CZERWIEC 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
calineczka88 wrote:Tak, ja miałam tak samo, że rano jak wydmuchiwałam nos to był taki przezroczysty katar z krwią, także myślę że to jest właśnie to. Ale odkąd stosuję te leki co mi laryngolog zapisała to już tej krwi rzeczywiście nie ma.
Dziewczyny, które mają starsze dzieci, doradźcie proszę w kwestii łóżeczka. Zdecydowałam, że bez sensu jest kupować kolejne łóżeczko niemowlęce skoro Wera i tak zaraz ze swojego wyrośnie, więc chciałabym kupić dla niej coś "doroślejszego" a młodsza będzie spała w tym jej. Tylko teraz mam problem jaki rozmiar łóżeczka dla starszej wybrać, czy 140 czy 160, bo obawiam się że ze 140 może szybko wyrosnąć, a raczej chciałabym aby na dłużej trochę to miała. Chodzi mi o taki tapczanik tzn. łóżko z barierkami ale z którego już ona ma swobodne wyjście.
My kupiliśmy już dla naszej prawie 3 latki łóżko można powiedzieć docelowe na 200 cm długości, myśleliśmy o czymś pośrednim, ale doszliśmy do wniosku, że jak zawsze chcemy zainwestować w dobry materac i szkoda nam było kupować drugi ( łóżeczko mamy na 140 cm) lub tylko trochę większy na chwilę, więc uznaliśmy że kupimy już dobry i duży też z myślą o tym by móc się z małą w razie czego położyć. Ramę zawsze można wymienić na bardziej dorosłą, a materac już będzie z głowy 😉 Mamy coś w tym stylu:
https://allegro.pl/oferta/lozko-domek-lozeczko-80x160-sosna-housebed-wooden-8738341440?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_meble&ev_adgr=Sypialnia+oraz+pok%C3%B3j+dzieci%C4%99cy+i+m%C5%82odzie%C5%BCowy&gclid=Cj0KCQjwyur0BRDcARIsAEt86ICUiVIHrVYZttNhxtU6J627OImvciB1u4uq1T7FQgEIgQWHtTsQ9lMaAgBQEALw_wcB
Na zdjęciu wygląda na wysokie ale to jest mniej więcej tak jakby materac leżał na ziemi więc jest nisko i łatwo dziecko z tego schodzi, barierkę zrobiłam do połowy z przodu i dookoła by się nie sturlała w nocy, a dało się swobodnie wchodzić i siadać (tak jak na 4 zdjęciu), śpi na tym od ponad 3 miesięcy i jest super, mąż już tam nie raz z małą spał 😝Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2020, 13:05
Alma84, Maui, calineczka88 lubią tę wiadomość
⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
U mnie od kilku dni zgaga wróciła, więc to chyba z powodu ucisku żołądka, tak jak u Was. Miałam kilka miesięcy spokoju, bo w pierwszym trymestrze to była moja zmora.
Calineczka, ja kupiłam w Smyku czapeczki najmniejszy rozmiar 36/38, bo sprawdziłam, że starsza córka miała przy urodzeniu obwód glowy 33 cm.
My kupiliśmy jako drugie normalne łóżeczko z przykrecana barierka z boku. Mialo 140 cm, bo inne by nam się nie zmieściło, ale polecam inwestycje od razu w dłuższe-będzie dla Ciebie wygodniej się położyć do usypiania czy czytania bajek. Teraz córka ma już standard 2 m i jest to bardzo wygodne, ale niestety musialam w rezultacie kupować 2 łóżeczka i 2 materace...
Czekamy na drugą córeczkę -
nick nieaktualnyMoja córka ma roczek dostała łóżeczko : 160x100.
Kupiłam taki rozmiar bo córka kp więc trzeba było czasami tyłek tam wcisnąć. 😅😅
Dla młodszej już złożyliśmy łóżeczko Klupś. 😊
Miał być remont. Ale nie udało się przez koronawirusa. 😔Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2020, 14:08
Bera1983, Karolka9, calineczka88 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewuszki a ja dzisiaj odebralam staniki do karmienia te z Alles, wygladu moze nie maja ale wygodne wzielam wieksza miseczkę niz teraz mam i jest malutki zapas.
KatWomanDo lubi tę wiadomość
~~~~~~~~
IV procedury in vitro - bez sukcesu
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ASA - 1:10
ANA - ujemne
▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
▪endometrioza 1 stopień
"Dopóki oddycham nie tracę nadziei" -
nick nieaktualnyAsiulka84 wrote:Hej dziewuszki a ja dzisiaj odebralam staniki do karmienia te z Alles, wygladu moze nie maja ale wygodne wzielam wieksza miseczkę niz teraz mam i jest malutki zapas.
Po moich nie widać na pierwszy rzut oka że są do karmienia. Facet na pewno nie skojarzy nawet. -
PLPaulina wrote:Serio nie wyglądają ?
Po moich nie widać na pierwszy rzut oka że są do karmienia. Facet na pewno nie skojarzy nawet.
https://www.biustonoszedokarmienia.pl/biustonosz-do-karmienia-mama-easy-natural
Taki zamowilam i czarny.PLPaulina lubi tę wiadomość
~~~~~~~~
IV procedury in vitro - bez sukcesu
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ASA - 1:10
ANA - ujemne
▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
▪endometrioza 1 stopień
"Dopóki oddycham nie tracę nadziei" -
PLPaulina wrote:
No to ja mam też takie tylko bez szuflady pod spodem i 200x90 😆 Super są te łóżka i fajnie wyglądają.
Greenwood, PLPaulina, calineczka88 lubią tę wiadomość
⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
Calineczka my następne łóżeczko kupiliśmy na 170 ale wąskie i było super na kilka lat. Nie wiem jak Wy usypianie małą ale u nas to najpierw czytanie książki, później gasimy światło i coś opowiadamy i wychodzimy jak córka już zaśnie. Często gęsto tam zasypiamy razem z nią dlatego dłuższe łóżeczko super się sprawdziło 😉
calineczka88 lubi tę wiadomość
-
A odnośnie laktatorów... myślałam, żeby kupić Lovi Expert, ale mam dylemat, bo niektórzy mówią, że używali pół roku, a niektórzy, że laktator przydał im się tylko przez miesiąc... Wydawać taką kwotę jeśli posłuży miesiąc wydaje mi się trochę bez sensu. Jakie macie doświadczenia? Czy to po prostu indywidualna kwestia i nie da się przewidzieć jak to wyjdzie w praktyce?
-
Maui wrote:A odnośnie laktatorów... myślałam, żeby kupić Lovi Expert, ale mam dylemat, bo niektórzy mówią, że używali pół roku, a niektórzy, że laktator przydał im się tylko przez miesiąc... Wydawać taką kwotę jeśli posłuży miesiąc wydaje mi się trochę bez sensu. Jakie macie doświadczenia? Czy to po prostu indywidualna kwestia i nie da się przewidzieć jak to wyjdzie w praktyce?
Ja z córka siedziałam w domu dopóki nie skończyła 2 lat wiec laktator użyłam kilka razy 😉 teraz będę musiała wrócić do pracy po jakichś 8 miesiącach a mąż zostanie z synkiem wiec kupiłam lepszy żeby im odciągać mleko. Podejrzewam, ze tez może się nie przydać bo w pracy idą na rękę wiec będę jechała już po porannym karmieniu i wracała po 7h. Mały może dostawać wtefy już inne jedzenie a cyca jak wrócę 😊Finezja19, Maui lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMaui wrote:A odnośnie laktatorów... myślałam, żeby kupić Lovi Expert, ale mam dylemat, bo niektórzy mówią, że używali pół roku, a niektórzy, że laktator przydał im się tylko przez miesiąc... Wydawać taką kwotę jeśli posłuży miesiąc wydaje mi się trochę bez sensu. Jakie macie doświadczenia? Czy to po prostu indywidualna kwestia i nie da się przewidzieć jak to wyjdzie w praktyce?
A inne wracają do pracy gdy dziecko ma 3msc.😊 U mnie żłobki są od 18msc więc dopiero wtedy najwcześniej planuję wracać na rynek pracy.
Ja polecam Canpol . 😊 Nie szkoda kasy jak się nie przyda ani jak trzeba będzie kupić lepszy.
Moje doświadczenie: biorę już do szpitala. Rozkręcenie laktacji.
Ogólnie to karmiłam córkę 16msc. Ale miałyśmy problemy z zaburzeniami ssania więc potrzebowałam laktator podwójny.
Miałam wypożyczony od cdl.
Potem już doraźnie używałam Canpol.👍 Na jakieś tam różne spadki.
Moja córka stałe posiłki zaczęła jeść/akceptować mniej więcej gdy skończyła 14-15msc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2020, 19:36
Maui lubi tę wiadomość
-
Musiałam nadrabiać 3 dni. Od czwartkowego wieczora do wczoraj miałam strasznie stresujący czas i dziecko też to odczuwało, mam nadzieję, że wszystko w porządku.
W czwartek byłam na może ostatniej wizycie. Mała waży 2450g, będzie się rodzić na prawą nogę powiedział lekarz. Na początku powiedział, że zobaczymy się w dniu porodu czyli 28.05, gdy będzie wszystko okej to kolejna wizyta w 41tc i kłade się do szpitala. Po USG stwierdził, że chyba sie nie zobaczymy, bo łożysko zaczyna wapnieć. Z tego wszystkiego zmiejszyłam magnez z 3 do 1, ale w nocy wystąpiły kurcze nóg, których nie miałam z 3 lata.
Także ja za 4 tygodnie mogę się przywitać z Amelką Torba prawie spakowana, jeszcze musze dołożyć ubrania na wyjście dla mnie i szczoteczkę do zębów. Lekarz też powiedział, że na Kopernika mogę podać rzeczy portierowi.
W 35tc pójdę na ostatnie badania i zastanawiam się jak robią u mnie w labolatorium GBS. Można samemu pobrać?
W ogóle w mojej diagnostyce pobranie materiału kosztuje 6 zł. Mimo tego, że miałam pobrany materiał to i tak zapłaciłam, ale zauważyłam jak już byłam w samochodzie. Pierwszy raz pobrałam sobie krew, nie było to trudne. Na pewno bezpieczniejsze niż siedzieć tam w kolejce.
Co to laktatora to miałam wybrany Canpol EasyStart, ale myślę też nad Esperanzą. W sklepie gdzie odbierałam wózek był jeszcze lionelo fidi, ale o tym to nic nie słyszałam.
-
PLPaulina wrote:To indywidualna sprawa. Są kobiety które są w domu z dziećmi np 2 lata.
A inne wracają do pracy gdy dziecko ma 3msc.😊 U mnie żłobki są od 18msc więc dopiero wtedy najwcześniej planuję wracać na rynek pracy.
Ja polecam Canpol . 😊 Nie szkoda kasy jak się nie przyda ani jak trzeba będzie kupić lepszy.
Moje doświadczenie: biorę już do szpitala. Rozkręcenie laktacji.
Ogólnie to karmiłam córkę 16msc. Ale miałyśmy problemy z zaburzeniami ssania więc potrzebowałam laktator podwójny.
Miałam wypożyczony od cdl.
Potem już doraźnie używałam Canpol.👍 Na jakieś tam różne spadki.
Moja córka stałe posiłki zaczęła jeść/akceptować mniej więcej gdy skończyła 14-15msc.
Ja planuje być pół roku, ale zobaczymy jak to wyjdzie.
Bardziej zastanawiałam się w kwestii rozkręcania laktacji/ulgi jeśli będzie nawał/ odciągnięcia trochę, żeby gdzieś wyskoczyć samej na chwilę. Chyba w takim razie pozostaje mi wstrzymanie się do porodu, a potem w razie czego kupi się na szybko. Dzięki -
Dzięki Dziewczyny za rady co do tych łóżeczek, w takim razie chyba zdecyduję się na to 160 cm.
Paulina super to Wasze łóżeczko, ja właśnie też chcę z szufladą bo pokój dziewczyn dość mały i na pewno przyda się dodatkowe miejsce do przechowywania. I też podobają mi się te łóżeczka-domki, teraz chyba taka moda -
nick nieaktualnycalineczka88 wrote:Dzięki Dziewczyny za rady co do tych łóżeczek, w takim razie chyba zdecyduję się na to 160 cm.
Paulina super to Wasze łóżeczko, ja właśnie też chcę z szufladą bo pokój dziewczyn dość mały i na pewno przyda się dodatkowe miejsce do przechowywania. I też podobają mi się te łóżeczka-domki, teraz chyba taka moda -
Przy pierwszej córce kupiłam laktator dopiero po miesiącu od porodu, żeby jakoś poprawić karmienie. Mialam Medela Swing, działał bardzo dobrze. Przed porodem raczej bym nie inwestowala w taki sprzęt, w razie kłopotów na początku można też wypożyczyć z poradni laktacyjnej lub kupić w necie jak będzie potrzebny.
Maui lubi tę wiadomość
Czekamy na drugą córeczkę -
Teraz przy koronawirusie myślę, że trzeba być bardziej przygotowanym. Mi laktator był bardzo potrzebny już na samym początku więc teraz też biorę. Mam lovi prolactis o jest super, raz próbowałam użyć wersji ręcznej i chyba bym się zamachała na śmierć, więc pewnie zapakuję baterie też w razie problemów z dostępem do gniazdka 😅.
Greenwood lubi tę wiadomość
-
Maui wrote:Ja planuje być pół roku, ale zobaczymy jak to wyjdzie.
Bardziej zastanawiałam się w kwestii rozkręcania laktacji/ulgi jeśli będzie nawał/ odciągnięcia trochę, żeby gdzieś wyskoczyć samej na chwilę. Chyba w takim razie pozostaje mi wstrzymanie się do porodu, a potem w razie czego kupi się na szybko. Dzięki
Uważam, że do ściągnięcia odrobinę przy nawale i na sporadyczne wyjścia w zupełności wystarczy ręczny laktator. Rozkręcanie laktacji laktatorem to jest temat rzeka, są różne sytuacje i każdą trzeba rozważyć indywidualnie, bo laktator może i laktację rozkręcić i zabić Nie jesteś w stanie tego przewidzieć przed porodem jak będzie. Lepiej rozkręca elektryczny, ale jeśli ten etap będzie krótki to spokojnie można też ujechać na ręcznym i oszczędzić kilka stówek. Jeśli rozkręcanie się przedłuża lub mama jest na KPI to laktator elektryczny to absolutny must have.
Ja przyjęłam taktykę, że w ciąży kupuję ręczny, bo jest tańszy a żeby mieć jakikolwiek, a jeśli po porodzie okaże się, że jest potrzebny elektryk to wtedy kupuję sprzęt z najwyższej półki. Gdyby doszło do KPI to laktator musi być serio konkretny i modele, które polecają tak karmiące mamy to koszt ponad 500 zł. Bolałoby mnie, gdybym miała w domu już jakiś za 200-300 i musiałabym wydać 500, bo tamten nie daje rady no chyba, że jesteś królową OLX'a i potem i tak to opchniesz to nie musisz się w sumie przejmować czy wykorzystasz czy nie xDBera1983, KatWomanDo lubią tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej