X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Zieziulka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calineczka88 wrote:
    Tak, ja miałam tak samo, że rano jak wydmuchiwałam nos to był taki przezroczysty katar z krwią, także myślę że to jest właśnie to. Ale odkąd stosuję te leki co mi laryngolog zapisała to już tej krwi rzeczywiście nie ma.

Dziewczyny, które mają starsze dzieci, doradźcie proszę w kwestii łóżeczka. Zdecydowałam, że bez sensu jest kupować kolejne łóżeczko niemowlęce skoro Wera i tak zaraz ze swojego wyrośnie, więc chciałabym kupić dla niej coś "doroślejszego" a młodsza będzie spała w tym jej. Tylko teraz mam problem jaki rozmiar łóżeczka dla starszej wybrać, czy 140 czy 160, bo obawiam się że ze 140 może szybko wyrosnąć, a raczej chciałabym aby na dłużej trochę to miała. Chodzi mi o taki tapczanik tzn. łóżko z barierkami ale z którego już ona ma swobodne wyjście.

My kupiliśmy już dla naszej prawie 3 latki łóżko można powiedzieć docelowe na 200 cm długości, myśleliśmy o czymś pośrednim, ale doszliśmy do wniosku, że jak zawsze chcemy zainwestować w dobry materac i szkoda nam było kupować drugi ( łóżeczko mamy na 140 cm) lub tylko trochę większy na chwilę, więc uznaliśmy że kupimy już dobry i duży też z myślą o tym by móc się z małą w razie czego położyć. Ramę zawsze można wymienić na bardziej dorosłą, a materac już będzie z głowy 😉 Mamy coś w tym stylu:

https://allegro.pl/oferta/lozko-domek-lozeczko-80x160-sosna-housebed-wooden-8738341440?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_meble&ev_adgr=Sypialnia+oraz+pok%C3%B3j+dzieci%C4%99cy+i+m%C5%82odzie%C5%BCowy&gclid=Cj0KCQjwyur0BRDcARIsAEt86ICUiVIHrVYZttNhxtU6J627OImvciB1u4uq1T7FQgEIgQWHtTsQ9lMaAgBQEALw_wcB

Na zdjęciu wygląda na wysokie ale to jest mniej więcej tak jakby materac leżał na ziemi więc jest nisko i łatwo dziecko z tego schodzi, barierkę zrobiłam do połowy z przodu i dookoła by się nie sturlała w nocy, a dało się swobodnie wchodzić i siadać (tak jak na 4 zdjęciu), śpi na tym od ponad 3 miesięcy i jest super, mąż już tam nie raz z małą spał 😝

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2020, 13:05

Alma84, Maui, calineczka88 lubią tę wiadomość

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• Alma84 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calineczka, ja właśnie teraz w święta robiłam "remont" u Uli w pokoju. Dodawałam na fb filmik. Dodam tu foto:

9f26c7c0b062.jpg

Zamówiłam 160x80. Kończy 2,5 roku za miesiąc. I myślę że na dłuuuuugo jej posłuży.

PLPaulina, Karolka9, calineczka88, Pati. lubią tę wiadomość

201711152165.png

202006124562.png
  • Greenwood Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od kilku dni zgaga wróciła, więc to chyba z powodu ucisku żołądka, tak jak u Was. Miałam kilka miesięcy spokoju, bo w pierwszym trymestrze to była moja zmora. :(
    Calineczka, ja kupiłam w Smyku czapeczki najmniejszy rozmiar 36/38, bo sprawdziłam, że starsza córka miała przy urodzeniu obwód glowy 33 cm.
    My kupiliśmy jako drugie normalne łóżeczko z przykrecana barierka z boku. Mialo 140 cm, bo inne by nam się nie zmieściło, ale polecam inwestycje od razu w dłuższe-będzie dla Ciebie wygodniej się położyć do usypiania czy czytania bajek. Teraz córka ma już standard 2 m i jest to bardzo wygodne, ale niestety musialam w rezultacie kupować 2 łóżeczka i 2 materace...

3jgxrjjg1ky74dd5.png
    Czekamy na drugą córeczkę :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka ma roczek dostała łóżeczko : 160x100.

9eaf0e66cb79.jpg

Kupiłam taki rozmiar bo córka kp więc trzeba było czasami tyłek tam wcisnąć. 😅😅

Dla młodszej już złożyliśmy łóżeczko Klupś. 😊
    Miał być remont. Ale nie udało się przez koronawirusa. 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2020, 14:08

Bera1983, Karolka9, calineczka88 lubią tę wiadomość

• Asiulka84 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewuszki a ja dzisiaj odebralam staniki do karmienia te z Alles, wygladu moze nie maja ale wygodne wzielam wieksza miseczkę niz teraz mam i jest malutki zapas.

KatWomanDo lubi tę wiadomość

zi13sek28nq2a06c.png

mhsv9vvjjd21ilfh.png
    ~~~~~~~~
    IV procedury in vitro - bez sukcesu
    Zostały nam❄❄
    ~~~~~~~~~
    AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
    MTHFR 1298A-C - homo
    PAI-1 - hetero
    NK - 21%
    ASA - 1:10
    ANA - ujemne
    ▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
    ▪endometrioza 1 stopień

"Dopóki oddycham nie tracę nadziei"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka84 wrote:
    Hej dziewuszki a ja dzisiaj odebralam staniki do karmienia te z Alles, wygladu moze nie maja ale wygodne wzielam wieksza miseczkę niz teraz mam i jest malutki zapas.
    Serio nie wyglądają ?
    Po moich nie widać na pierwszy rzut oka że są do karmienia. Facet na pewno nie skojarzy nawet.

• Asiulka84 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Serio nie wyglądają ?
    Po moich nie widać na pierwszy rzut oka że są do karmienia. Facet na pewno nie skojarzy nawet.
    No ja zamówiłam takie bawelniane zupełnie miekkie.
    https://www.biustonoszedokarmienia.pl/biustonosz-do-karmienia-mama-easy-natural
    Taki zamowilam i czarny.

PLPaulina lubi tę wiadomość

zi13sek28nq2a06c.png

mhsv9vvjjd21ilfh.png
    ~~~~~~~~
    IV procedury in vitro - bez sukcesu
    Zostały nam❄❄
    ~~~~~~~~~
    AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
    MTHFR 1298A-C - homo
    PAI-1 - hetero
    NK - 21%
    ASA - 1:10
    ANA - ujemne
    ▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
    ▪endometrioza 1 stopień

"Dopóki oddycham nie tracę nadziei"
  • Zieziulka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Moja córka ma roczek dostała łóżeczko : 160x100.

9eaf0e66cb79.jpg

Kupiłam taki rozmiar bo córka kp więc trzeba było czasami tyłek tam wcisnąć. 😅😅

Dla młodszej już złożyliśmy łóżeczko Klupś. 😊
    Miał być remont. Ale nie udało się przez koronawirusa. 😔

No to ja mam też takie tylko bez szuflady pod spodem i 200x90 😆 Super są te łóżka i fajnie wyglądają.

Greenwood, PLPaulina, calineczka88 lubią tę wiadomość

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• Bera1983 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calineczka my następne łóżeczko kupiliśmy na 170 ale wąskie i było super na kilka lat. Nie wiem jak Wy usypianie małą ale u nas to najpierw czytanie książki, później gasimy światło i coś opowiadamy i wychodzimy jak córka już zaśnie. Często gęsto tam zasypiamy razem z nią dlatego dłuższe łóżeczko super się sprawdziło 😉

calineczka88 lubi tę wiadomość

ckai9jcg0gevln5d.png
  • Maui Znajoma

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odnośnie laktatorów... myślałam, żeby kupić Lovi Expert, ale mam dylemat, bo niektórzy mówią, że używali pół roku, a niektórzy, że laktator przydał im się tylko przez miesiąc... Wydawać taką kwotę jeśli posłuży miesiąc wydaje mi się trochę bez sensu. Jakie macie doświadczenia? Czy to po prostu indywidualna kwestia i nie da się przewidzieć jak to wyjdzie w praktyce?

• Bera1983 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maui wrote:
    A odnośnie laktatorów... myślałam, żeby kupić Lovi Expert, ale mam dylemat, bo niektórzy mówią, że używali pół roku, a niektórzy, że laktator przydał im się tylko przez miesiąc... Wydawać taką kwotę jeśli posłuży miesiąc wydaje mi się trochę bez sensu. Jakie macie doświadczenia? Czy to po prostu indywidualna kwestia i nie da się przewidzieć jak to wyjdzie w praktyce?

Ja z córka siedziałam w domu dopóki nie skończyła 2 lat wiec laktator użyłam kilka razy 😉 teraz będę musiała wrócić do pracy po jakichś 8 miesiącach a mąż zostanie z synkiem wiec kupiłam lepszy żeby im odciągać mleko. Podejrzewam, ze tez może się nie przydać bo w pracy idą na rękę wiec będę jechała już po porannym karmieniu i wracała po 7h. Mały może dostawać wtefy już inne jedzenie a cyca jak wrócę 😊

Finezja19, Maui lubią tę wiadomość

ckai9jcg0gevln5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maui wrote:
    To indywidualna sprawa. Są kobiety które są w domu z dziećmi np 2 lata.
    A inne wracają do pracy gdy dziecko ma 3msc.😊 U mnie żłobki są od 18msc więc dopiero wtedy najwcześniej planuję wracać na rynek pracy.

Ja polecam Canpol . 😊 Nie szkoda kasy jak się nie przyda ani jak trzeba będzie kupić lepszy.

Moje doświadczenie: biorę już do szpitala. Rozkręcenie laktacji.
    Ogólnie to karmiłam córkę 16msc. Ale miałyśmy problemy z zaburzeniami ssania więc potrzebowałam laktator podwójny.
    Miałam wypożyczony od cdl.
    Potem już doraźnie używałam Canpol.👍 Na jakieś tam różne spadki.

Moja córka stałe posiłki zaczęła jeść/akceptować mniej więcej gdy skończyła 14-15msc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2020, 19:36

Maui lubi tę wiadomość

• Karolka9 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musiałam nadrabiać 3 dni. Od czwartkowego wieczora do wczoraj miałam strasznie stresujący czas i dziecko też to odczuwało, mam nadzieję, że wszystko w porządku.

W czwartek byłam na może ostatniej wizycie. Mała waży 2450g, będzie się rodzić na prawą nogę powiedział lekarz. Na początku powiedział, że zobaczymy się w dniu porodu czyli 28.05, gdy będzie wszystko okej to kolejna wizyta w 41tc i kłade się do szpitala. Po USG stwierdził, że chyba sie nie zobaczymy, bo łożysko zaczyna wapnieć. Z tego wszystkiego zmiejszyłam magnez z 3 do 1, ale w nocy wystąpiły kurcze nóg, których nie miałam z 3 lata.
    Także ja za 4 tygodnie mogę się przywitać z Amelką :) Torba prawie spakowana, jeszcze musze dołożyć ubrania na wyjście dla mnie i szczoteczkę do zębów. Lekarz też powiedział, że na Kopernika mogę podać rzeczy portierowi.
    W 35tc pójdę na ostatnie badania i zastanawiam się jak robią u mnie w labolatorium GBS. Można samemu pobrać?

W ogóle w mojej diagnostyce pobranie materiału kosztuje 6 zł. Mimo tego, że miałam pobrany materiał to i tak zapłaciłam, ale zauważyłam jak już byłam w samochodzie. Pierwszy raz pobrałam sobie krew, nie było to trudne. Na pewno bezpieczniejsze niż siedzieć tam w kolejce.

Co to laktatora to miałam wybrany Canpol EasyStart, ale myślę też nad Esperanzą. W sklepie gdzie odbierałam wózek był jeszcze lionelo fidi, ale o tym to nic nie słyszałam.

3jgxsek2mhrtcu08.png
  • Maui Znajoma

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    To indywidualna sprawa. Są kobiety które są w domu z dziećmi np 2 lata.
    A inne wracają do pracy gdy dziecko ma 3msc.😊 U mnie żłobki są od 18msc więc dopiero wtedy najwcześniej planuję wracać na rynek pracy.

Ja polecam Canpol . 😊 Nie szkoda kasy jak się nie przyda ani jak trzeba będzie kupić lepszy.

Moje doświadczenie: biorę już do szpitala. Rozkręcenie laktacji.
    Ogólnie to karmiłam córkę 16msc. Ale miałyśmy problemy z zaburzeniami ssania więc potrzebowałam laktator podwójny.
    Miałam wypożyczony od cdl.
    Potem już doraźnie używałam Canpol.👍 Na jakieś tam różne spadki.

Moja córka stałe posiłki zaczęła jeść/akceptować mniej więcej gdy skończyła 14-15msc.

Ja planuje być pół roku, ale zobaczymy jak to wyjdzie.
    Bardziej zastanawiałam się w kwestii rozkręcania laktacji/ulgi jeśli będzie nawał/ odciągnięcia trochę, żeby gdzieś wyskoczyć samej na chwilę. Chyba w takim razie pozostaje mi wstrzymanie się do porodu, a potem w razie czego kupi się na szybko. Dzięki :)

• calineczka88 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny za rady co do tych łóżeczek, w takim razie chyba zdecyduję się na to 160 cm.
    Paulina super to Wasze łóżeczko, ja właśnie też chcę z szufladą bo pokój dziewczyn dość mały i na pewno przyda się dodatkowe miejsce do przechowywania. I też podobają mi się te łóżeczka-domki, teraz chyba taka moda ;)

31 lat, starania od 05.2015, PCOS + LUF, AMH = 6,16
    fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calineczka88 wrote:
    Dzięki Dziewczyny za rady co do tych łóżeczek, w takim razie chyba zdecyduję się na to 160 cm.
    Paulina super to Wasze łóżeczko, ja właśnie też chcę z szufladą bo pokój dziewczyn dość mały i na pewno przyda się dodatkowe miejsce do przechowywania. I też podobają mi się te łóżeczka-domki, teraz chyba taka moda ;)
    Mogę polecić te. Bo jakość naprawdę jest niezła ! 👍👍

• Greenwood Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszej córce kupiłam laktator dopiero po miesiącu od porodu, żeby jakoś poprawić karmienie. Mialam Medela Swing, działał bardzo dobrze. Przed porodem raczej bym nie inwestowala w taki sprzęt, w razie kłopotów na początku można też wypożyczyć z poradni laktacyjnej lub kupić w necie jak będzie potrzebny.

Maui lubi tę wiadomość

3jgxrjjg1ky74dd5.png
    Czekamy na drugą córeczkę :)
  • Glass Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2020, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz przy koronawirusie myślę, że trzeba być bardziej przygotowanym. Mi laktator był bardzo potrzebny już na samym początku więc teraz też biorę. Mam lovi prolactis o jest super, raz próbowałam użyć wersji ręcznej i chyba bym się zamachała na śmierć, więc pewnie zapakuję baterie też w razie problemów z dostępem do gniazdka 😅.

Greenwood lubi tę wiadomość

l22ndf9h9ev1tba6.png
    2nn3vfxmbuq4kvth.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2020, 01:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maui wrote:
    Ja planuje być pół roku, ale zobaczymy jak to wyjdzie.
    Bardziej zastanawiałam się w kwestii rozkręcania laktacji/ulgi jeśli będzie nawał/ odciągnięcia trochę, żeby gdzieś wyskoczyć samej na chwilę. Chyba w takim razie pozostaje mi wstrzymanie się do porodu, a potem w razie czego kupi się na szybko. Dzięki :)

Uważam, że do ściągnięcia odrobinę przy nawale i na sporadyczne wyjścia w zupełności wystarczy ręczny laktator. Rozkręcanie laktacji laktatorem to jest temat rzeka, są różne sytuacje i każdą trzeba rozważyć indywidualnie, bo laktator może i laktację rozkręcić i zabić :P Nie jesteś w stanie tego przewidzieć przed porodem jak będzie. Lepiej rozkręca elektryczny, ale jeśli ten etap będzie krótki to spokojnie można też ujechać na ręcznym i oszczędzić kilka stówek. Jeśli rozkręcanie się przedłuża lub mama jest na KPI to laktator elektryczny to absolutny must have.

Ja przyjęłam taktykę, że w ciąży kupuję ręczny, bo jest tańszy a żeby mieć jakikolwiek, a jeśli po porodzie okaże się, że jest potrzebny elektryk to wtedy kupuję sprzęt z najwyższej półki. Gdyby doszło do KPI to laktator musi być serio konkretny i modele, które polecają tak karmiące mamy to koszt ponad 500 zł. Bolałoby mnie, gdybym miała w domu już jakiś za 200-300 i musiałabym wydać 500, bo tamten nie daje rady :P no chyba, że jesteś królową OLX'a i potem i tak to opchniesz to nie musisz się w sumie przejmować czy wykorzystasz czy nie xD

Bera1983, KatWomanDo lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Bera1983 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2020, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co myślicie o kosmetykach dla niemowląt z Medeli? Jakie będą potrzebne? Na początku chyba mówiliście ze nic. Ja chyba kupię balsam La roche posay lipikar. Chciałam zamówić w rossmanie olejek migdałowy ale wykupiony na necie 🙈

ckai9jcg0gevln5d.png
‹‹ 604 605 606 607 608 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ