X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Greenwood Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glass wrote:
    Szpital na Madaliskiego otwiera się od 12 maja :).

A wiesz moze, czy będą wymagać tego aktualnego testu u męża? Trochę to dziwne, bo jak trafić z badaniem, skoro poród może się odbyć dowolnego dnia?
    Skoro taka duża porodowka luzuje obostrzenia to może i inne w W-wie pójdą jej śladem :).

3jgxrjjg1ky74dd5.png
    Czekamy na drugą córeczkę :)
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez cały czas sprawdzam czy u mnie nadal sa rodzinne. Nie chodzi mi o odwiedziny bo po porodzie to juz jakoś dam rade i tak skupiona bede na młodym no i bede na hormonach ;-) Jednak ja uważam ze ze partner przy porodzie sie przydaje do komunikacji z personelem, do pomocy (nawet łatwej do kibelka pójść przy skurczach czy pod prysznic i czuc sie bezpiecznym ze jakby cos to zareaguje), wytrze pot zrobi masaż itd, dla poczucia bezpieczeństwa, budowania więzi z dzieckiem, odciąża tez w brew pozorom personel a także nie pozwala na nadużycia. Nie wiem czy moge to tu napisać ale to forum i majowych mam jest publiczne wiec mysle ze moge. Ostatnio czytałam tam wypowiedz dziewczyny ktora rodziła i to jak ją potraktowała lekarka złośliwie i okrutnie. Co kobieta w bólach porodowych przeszła przez nią to jej bardzo współczuje właśnie po to moim zdaniem jest partner czy osoba towarzysząca. Mam takie poczucie ze tamta lekarka nidy by sobie nie pozwoliła na to co zrobiła przy partnerze ktory by interweniował w trakcie. Mysle ze to właśnie jeden z przykładów dlaczego ktoś przy porodzie jednak powinien być.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 15:17

Bera1983, MałaMiss, KatWomanDo lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2020, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Greenwood wrote:
    A wiesz moze, czy będą wymagać tego aktualnego testu u męża? Trochę to dziwne, bo jak trafić z badaniem, skoro poród może się odbyć dowolnego dnia?
    Skoro taka duża porodowka luzuje obostrzenia to może i inne w W-wie pójdą jej śladem :).
    Oni sami robią w szpitalu ten test. Tak mi się wydaję przynajmniej będzie wszędzie. Tylko to taki ekspresowy ?

• Moniquue Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki test kosztuje około 600 zł, tzw. PCR. To nie są te szybkie testy, na wynik czeka się od 1-3 dni, przynajmniej tak pisali o diagnostyce. Z drugiej strony w wytycznych jednego szpitala pisało, że partner POWINIEN mieć ten test zrobiony, a wynik jest ważny 72h, a nie że musi. Także sama już nie wiem jak oni to sobie wyobrażają :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 15:57

06.2020 👶🧚‍♀️
  • Maui Znajoma

Wysłany: 6 maja 2020, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    Kurcze zazdroszczę że Wam otwierają u mnie nic tego nie zapowiada póki co 😒

Zieziulka, odpisałam Ci, że na Strzelin otworzył. Ale w sumie nie wiem jak daleko masz, bo dolnyśląsk jest duży :)

Kinga 13 - no to zobaczymy jak to będzie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 15:29

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas we Wrocławiu można sobie podjechać autem i Ci zrobią tylko że koszt to 550 zł i 2 dni czekania na wynik mają niby skrócić do 24 h no ale właśnie będziemy robić test co 3 dni za 550 zł by był aktualny 🤦 Co to za pomysł.

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maui wrote:
    Zieziulka, odpisałam Ci, że na Strzelin otworzył. Ale w sumie nie wiem jak daleko masz, bo dolnyśląsk jest duży :)

Kinga 13 - no to zobaczymy jak to będzie :)

No ja z Wrocławia więc nie najgorzej....może jak Strzelin otworzył to i tu się coś ruszy 🤔

Właśnie doczytałam na ich stronie też wymagają aktualnego testu który można zrobić u nich za 500 zł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 16:58

• Rub45 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jaki test u was robią ale bratowa męża była przyjmowana do szpitala niedawno (Łódź) z innego powodu niż poród ale robili jej test na corono i siedziała i czekała na wyniki w osobnej sali wyniki były dość szybko. Może ciężarnym i im osoba towarzyszącym też takie będą robili u was nie wiem ale możliwe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 15:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2020, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie robią w szpitalu ten test. Dlatego się zastanawiam jak szybko jest wynik skoro to test dla tatusia. 🤔🤔🤔

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam właśnie do szpitala gdzie zamierzam rodzić, obowiązują tam zapisy na salę pojedynczą po porodzie, przyjemność kosztuje 100 zł za dobę 😉 mają dwie na stanie, pierwszeństwo ma ta osoba która jest zapisana. Nie miałabym o tym pojęcia gdybym tam nie leżała na patologi ciąży dwa tygodnie wcześniej. Ale do brzegu...przy okazji zapytałam czy przywrócą porody rodzinne i powiedziała że póki co nie ma takich planów 😥

• Korna Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    U mnie robią w szpitalu ten test. Dlatego się zastanawiam jak szybko jest wynik skoro to test dla tatusia. 🤔🤔🤔
    A moze jest mozliwosc sprawdzenia na stronie szpitala ile to trwa. U mnie np sa normalnie rodzinne porody ale w pierwszej kolejnosci robia test kobiecie rodzacej a u tatusiow patrza czy nie ma zadnych oznak choroby i wpuszczaja na porodowke

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 16:05

1usa20mmtgu51ruh.png
    👶Nicolas Dominic 31.05.2020
    👶Kasper 21.05.2015
    👶Szymon 10.11.2008
    👶Tomasz 08.04.2006
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W każdym szpitalu jest inaczej. Jedni nakazują aby partner miał badanie inni nie, wiec to trzeba sprawdzać na bierząco u siebie w szpitalu. Z tego co ja się orientowałam to żaden nie wykonuje ich za darmo przed przyjęciem partnera na oddział. Partner musi mieć wynik ze sobą, koszt to ok 600 zł, a ze wynik ma mieć max 3 dni to średnio opłacalna impreza 😅 wydaje mi się, że specialnie tak robią aby jednak pary się nie decydowały na poród rodzinny. Chyba, że ktoś idzie na wywołanie czy CC to prędzej

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2020, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Od dnia 06.05.2020 r. kobietom rodzącym dziecko może towarzyszyć w placówce mąż, partner lub inna bliska osoba.

Aby zmniejszyć ryzyko nieświadomego przeniesienia zakażenia do oddziału osoba towarzysząca powinna mieć aktualny wynik testu PCR w kierunku SARS-CoV-2, z okresu nie dłuższego niż maksymalnie 3 dni przed porodem.

W celu uzyskania bezpiecznego wejścia na teren Kliniki, osoba towarzysząca przy porodzie nie posiadająca aktualnego wyniku testu, będzie testowana w kierunku zakażenia SARS-CoV-2 na koszt Szpitala i towarzyszyć będzie mogła przy porodzie po uzyskaniu ujemnego wyniku testu."

U mnie taka informacja. 😊😊 Stąd też się zastanawiam o szybkość wyniku. 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 16:11

• Korna Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie zdzierstwo, takie badania powinny byc za darmo. Juz mi cisnienie rosnie , no ale na pewne rzeczy nie ma sie wplywu. 🤬

1usa20mmtgu51ruh.png
    👶Nicolas Dominic 31.05.2020
    👶Kasper 21.05.2015
    👶Szymon 10.11.2008
    👶Tomasz 08.04.2006
  • Moniquue Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Z uwagi na aktualną sytuację epidemiologiczną, związaną (...) osobie towarzyszącej przy porodzie zaleca się posiadanie aktualnego wyniku testu PCR w kierunku COVID 19, z okresu nie dłuższego niż maksymalnie 72 godziny przed porodem
    O możliwości uczestnictwa osoby towarzyszącej przy porodzie każdorazowo decyduje personel szpitala po pozytywnej ocenie wypełnionej ankiety epidemiologicznej i pomiarze temperatury ciała. "

To jest cytat ze strony jednego z krakowskich szpitali. Wychodzi na to, że wykonanie testu jest dobrowolne/ zalecane zgodnie z wytycznymi Konsultanta Krajowego w dziedzinie Położnictwa i Ginekologii oraz Konsultanta Krajowego w dziedzinie Perinatologii. Każdorazowo i tak decyduje personel. Ja narazie czekam na wizytę i dopytam swojego lekarza jak będzie w szpitalu, w którym rodzę. Mam nadzieję, że przywrócą porody rodzinne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 16:29

Karolka9 lubi tę wiadomość

06.2020 👶🧚‍♀️
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z drugiej strony tak logicznie myśląc skoro partner/mąż żyje z ciężarna śpi w jednym łóżku, wymienia płyny ustrojowe, je korzysta z tej samej kuchni, łazienki, toalety to duże prawdopodobieństwo że jak kobieta jest zdrowa to i taka osoba. Nie mówię że zawsze bo ryzyko jest ale ryzyko wśród personelu który często chodzi też w inne miejsca jest równie duza jak nie wieksza

Korna, PLPaulina, Greenwood, calineczka88, Bera1983, KatWomanDo lubią tę wiadomość

• Greenwood Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie ten zapis o tescie dla meza ma na celu zniechecenie jednak do opcji porodu rodzinnego. Raz, że to dodatkowy koszt, dwa trudno będzie trafić z terminem... Może jednak do czerwca będą bardziej liberalni..
    W IMiD coś polozna wspominała o tym, że robią testy ciezarnym przed porodem. Tylko co dalej, każą czekać w izolatce 3 dni na wynik testu? :)

Finezja19 lubi tę wiadomość

3jgxrjjg1ky74dd5.png
  • Greenwood Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    Dzwoniłam właśnie do szpitala gdzie zamierzam rodzić, obowiązują tam zapisy na salę pojedynczą po porodzie, przyjemność kosztuje 100 zł za dobę 😉 mają dwie na stanie, pierwszeństwo ma ta osoba która jest zapisana. Nie miałabym o tym pojęcia gdybym tam nie leżała na patologi ciąży dwa tygodnie wcześniej. Ale do brzegu...przy okazji zapytałam czy przywrócą porody rodzinne i powiedziała że póki co nie ma takich planów 😥

A chcesz tę jedynkę ze względu na większy komfort? Ja powiem szczerze, że po pierwszym porodzie chwalilam sobie salę dwuosobową, bo mogłyśmy sobie nawzajem dzieci dogladac podczas prysznica, a i poradzić się można było :) Jedynie zbyt długie odwiedziny u drugiej osoby były irytujące, ale teraz nie będzie z tym problemu :)

3jgxrjjg1ky74dd5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2020, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że to są te szybkie testy. Jutro będę dzwonić to się dowiem.

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Greenwood wrote:
    A chcesz tę jedynkę ze względu na większy komfort? Ja powiem szczerze, że po pierwszym porodzie chwalilam sobie salę dwuosobową, bo mogłyśmy sobie nawzajem dzieci dogladac podczas prysznica, a i poradzić się można było :) Jedynie zbyt długie odwiedziny u drugiej osoby były irytujące, ale teraz nie będzie z tym problemu :)

Byłam w jedynce po pierwszym porodzie, minus że aż 7 dni więc straciłam majątek niechcący, ale.... plusy jesteś sama, a w tym szpitalu gdzie ja rodzę sale nie są dwuosobowe niestety tylko wieloosobowe w pierwszej dobie jak jedynki były zajęte jeszcze byłam w 5 osobowej sali ;/ Łazienki w tym szpitalu są w większości na korytarzach są może z dwie sale na patologii ciąży z łazienkami, a te jedynki mają swoje osobne łazienki w salach z pełnym węzłem sanitarnym, więc spokojnie można się wykapać i mieć dziecko na oku. Do tego masz w pokoju, stolik z krzesłami, czajnik bezprzewodowy, przewijak, szafki do przechowywania rzeczy, zlew zaraz obok przewijaka w którym nawet można od biedy umyć dziecko jak się chce (ja nie myłam, ale do namaczania wacików by umyć pupę ekstra sprawa), dzięki temu też że miałam jedynkę jak córkę trzeba było naświetlać bo miała żółtaczkę dostałam cały sprzęt do pokoju i nie musiałam jej nigdzie oddawać na oddział tylko była cały czas ze mną pod lampami. Jak się zapiszesz na jedynkę to masz do niej pierwszeństwo, ale nie musisz korzystać, możesz powiedzieć, że jednak nie chcesz. A że to mój drugi poród to myślę, że dam radę sama. Aaaa i dają Ci klucze więc jak wychodzisz czy coś to można zamknąć sobie sale ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 19:15

Rub45, Finezja19 lubią tę wiadomość

‹‹ 643 644 645 646 647 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ