CZERWIEC 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
MałaMiss wrote:Żartujesz???? Ja im dam geriatryczna! Tyle lat starań to nic dziwnego, że i wiek wyższy, ale nie przesadzajmy z takimi opisami. Kochana, najważniejsze, że się wreszcie udało! To ciąża po ivf? Macie jeszcze ❄️?
36 lat
5 lat starań
endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
3x IUI nie udane
09.2019 start IV -
Ja pierwsze dziecko urodziłam w wieku 34 lat (wprawdzie tylko 3 dni po urodzinach) i uznano mnie za 'starą pierwiastke' Teraz to już wybitnie geriatryczna mam ciążę, bo już 40 na karku. No, ale 4 lata nam się zeszło na staraniach....
Ambriel lubi tę wiadomość
Czekamy na drugą córeczkę -
Ambriel wrote:MałaMiss taaak jeszcze dowiedziałam się, że to medyczny termin jest.Mamy jednego, ale już chyba nie zdążę.
No co ty, za 2 lata będziesz mieć 38, to w dzisiejszych czasach całkiem normalny wiek na dzieckoAmbriel, KatWomanDo lubią tę wiadomość
Dokładnie. 38 to jest jeszcze ok . Widywałam mamy z przypadku sporo po 40. Jedna to 48 lat miała i wiadomo wszyscy się podśmiewali, ale nikt jej nie traktował dziwnie 😂.
Brzydko brzmi ta ciąża geriatryczna, ale to jest używane określenie. Stara pierwiastka już wychodzi z użycia. To oznaczało pierworódkę po 31 roku życia, teraz co druga jest po 30.
Załatwiłam córce opiekę na czas porodu i biorę małża ze sobą. Mam nadzieję że wszystko wypali tak jak zaplanowaliśmy 😁.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 14:56
Asiulka84, Moniquue, MałaMiss, KatWomanDo lubią tę wiadomość
-
A ja czytalam gdzieś dawno, że terminów 'ciąża geriatryczna'i 'stara pierwiostka'nie używa się już bo to hmm brakuje mi słowa ale brak poszanowania godności człowieka i nawiązywanie do jego wieku no i jak to brzmi. Pewnie i ja usłyszę na porodowce ten termin skoro jest nadal w użyciu.
Ambriel też tak mam, że pewnie na jednym dziecku skończy się, najgorszy strach i obawy były przy badaniach prenatalnych czy będzie zdrowe, bo każdy powtarzał, że wiek zwiększa ryzyko wad i chorób. No i dodatkowo, ze właśnie pierwsze dziecko późno. Druga kwestia pewnie też na to patrzysz jak ja, że teraz różnie czulyśmy się i zdrowie nie zawsze pozwalało na cokolwiek, musisz leżeć i oszczędzać się od jakiegoś czasu i masz ten komfort, że możesz sobie na to pozwolić, a porządki czy inne prace domowe można odpuścić, mąż ogarnie, ale mając jedno dziecko i drugie w drodze już nie byłoby tak lekko w przypadku gdy trzeba leżeć i oszczędzać się, bo dziecka samemu sobie nie pozostawi się przecież.KatWomanDo lubi tę wiadomość
-
Niestety Iness w medycynie rzadko kto przejmuje się co kogo może obrazić. Bo jednego obrazi wiek, drugiego to, że mu się zwraca uwagę na otyłość a trzeciego że mu się wytyka brak higieny. Wszystkie trzy rzeczy są bardzo istotne.
Wiek w ciąży jest istotnym czynnikiem i może ze sobą nieść rózne konsekwencje, nie każdy wygląda na tyle lat ile ma, szczególnie kobiety dobrze się maskują .
-
Potwierdzam, późna ciąża to zdecydowanie większy stres co do wyników badań prenatalnych. Ale też okazuje się, że teraz mi się udało, a w wieku 36 lat były wady, więc nie ma co przesądzać. Jednak nic na siłę. U nas zwyciężyło pragnienie drugiego dziecka i rodzeństwa dla córki, ale znam też inne pary, które poprzestaly na jednym.
Glass wrote:Dokładnie. 38 to jest jeszcze ok . Widywałam mamy z przypadku sporo po 40. Jedna to 48 lat miała i wiadomo wszyscy się podśmiewali, ale nikt jej nie traktował dziwnie 😂..
Dlatego jak słyszę że dziewczyna trzydzieści parę lat i geriatryczne ja określają to nie wiem czy się śmiać czy płakaćWiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 16:33
-
Ja mam 34 lata skończone kilkanaście dni temu i będę mieć dopiero pierwsze dziecko. Chcemy tez później starać się o drugie ale to zobaczymy jak to będzie . Mąż jest ode mnie o 3 lata starszy.
Co do wanienki to mam zwykłą na stelażu i będziemy ją trzymać i kąpać małego w jego pokoju. -
Ambriel wrote:MałaMiss taaak jeszcze dowiedziałam się, że to medyczny termin jest.Mamy jednego, ale już chyba nie zdążę.
Co do wieku i planów to mam podobnie jak Monia, z tym, że urodzę jeszcze jako 33😜 Też pierwsze dziecię, po 7 latach starań, leczeniach, operacji męża, nieudanych ivf. Grunt, że ostatnia próba zakończyła się sukcesem i dała nadzieję na lepsze jutro. Też mam problemy zdrowotne i z uwagi na komplikacje nakazane leżenie w 1 i 3 trymestrze ciąży. Na to nie mamy wpływu, grunt, że nie doszło do poronienia, bo jadąc z krwawieniem myślałam, że już pozamiatane😔 Ale nie tracę nadziei na drugą ciążę i nie nastawiam się, że będzie znowu leżąca, bo wcale tak być nie musi i tego trzeba się trzymać😉
Jestem z siebie dumna, przepakowałam torbę do szpitala i wszystko pięknie się dopięło😊 Dopakowałam też torbę do porodu (musiałam w międzyczasie zmienić na większą). Tak więc pozostały tylko rzeczy do zapakowania na ostatnią chwilę😁 Ale się zmachałam... Idąc za ciosem wzięłam męża za fraki i zamontowaliśmy jeszcze monitor oddechu i nianię elektryczną😁 Teraz muszę odpocząć, bo brzuch się odezwał...
PS Zaczęłam 36 tc, jeszcze tydzień i będzie Maluszek donoszony😊 Oby wytrzymał jeszcze chwilkę...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 18:10
Asiulka84, Moniquue, PLPaulina, KatWomanDo lubią tę wiadomość
-
MałaMiss ciąża donoszona to 37+0 takze jeszcze dwa tygodnie przed Wami.
Ja też się chętnie dowiem dlaczego przy wiesiołku trzeba odstawic dha?58cs szczęśliwy ❤
Córcia👨👩👧
32 lata👫
03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
04.2019- start I procedura - 4❄
04.2019 - ET 4/5AA cb 👎
06.2019- FET (N) 2BB 👎
09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 👍
21.09 - 6dpt - II kreski❤
8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤
11.2022 start II procedura 👎
04.2023 start III procedura - 6❄
05.2023 start IV procedura - 11❄
Badanie genetyczne PGT-M pod kątem choroby jednogenowej.
12 zdrowych Słoneczek🌞
09.2023 - FET (S) 5.1.1
22.10.2023 - 8tc 👼👼
12.2023 - FET (S) 5.2.2 👎
01.2024 - FET (S) 6.2.3 👎
04.2024 - FET (S) 6.2.2 👍
“In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”. -
Rub45 wrote:No z tego co wiem to przy naporze na szyjkę tak może byc z plamieniem dlatego może dobrze żeby cię ktoś obejrzał tak w środku. Ja tydzień temu też trochę panikowalam bo plamienie po bólu okresowym miałam. Jednak lepiej żeby małe posiedziało chociaż do 37tc może musisz zwolnić albo coś rozkurczowego brać dlatego dobrze skonsultować.
Trzymam kciuki żeby to fałszywe alarmy były
Ja już dziś jestem 37+3 więc mogę rodzić i w sumie bym chciała 😉 Martwiłam się tylko czy nie jakaś infekcja albo nie wiem odklejanie łożyska czy coś zagrażającego dziecku. Po rozmowie telefonicznej lekarz orzekł że nic się nie dzieje że pewnie szyjka puszcza. Byłam właśnie na KTG wszytko ok i położna z mojego opisu też stwierdziła że to czop i że się szyjka otwiera ale jak zapytałam kiedy mogę urodzić to powiedziała że nie wiadomo czyli nawet jak podbarwione krwią to nic nie znaczy. A najlepsze że jak mi się brzuch stawia co chwilę to podczas KTG nic zupełna cisza 🤷Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 19:22
Asiulka84, Rub45 lubią tę wiadomość
⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:Ogólnie wiek posiadania dzieci się bardzo przesuwa. 😊 Jak człowiek zaczyna myśleć o dzieciach to jest po studiach..
I wtedy może się okazać że się nie udaję. I leczenie trochę zajmuję. 😕Ambriel lubi tę wiadomość
-
Czyli wszystko jeszcze przed nami, zobaczymy jak się poukłada.U nas było dużo problemów to mnie trochę trzyma.
Podsumowując kobietki wiek nie ma znaczenia bo w każdym wieku mamy są najlepsze i dają z siebie najwięcej obyśmy wszystkie były zdrowe i maluszki też.
Wanienkę mam najzwyklejszą z Ikea.
Któraś z was też pytała o wagę, dzwoniła położna i kazała kupić.Kliknęłam Esperanza najtańsza jaką znalazłam.Nie czuję jakoś żeby była pierwszej potrzeby.MałaMiss, KatWomanDo lubią tę wiadomość
36 lat
5 lat starań
endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
3x IUI nie udane
09.2019 start IV