X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2020, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie położna przychodzi z wagą. Ale ja mam swoją.😊 Po przygodach z córki zaburzeniami ssania to czuję wewnętrznie że jej potrzebuję.

Ambriel lubi tę wiadomość

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pierwsze urodziłam w roku moich 30 urodzin teraz będę mieć 33. Szwagierka ma 36 i jeszcze się starają i pewnie będą ile się da nie patrząc na wiek.

Właśnie odkryłam że już mam mleko 😝 Piersi zrobiły się jakieś cięższe i pod prysznicem przycisnęłam brodawki i patrzę są kropelki, także jedzenie jest tylko ssaka brakuje 😉

Asiulka84, MałaMiss, KatWomanDo lubią tę wiadomość

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    Ja też pierwsze urodziłam w roku moich 30 urodzin teraz będę mieć 33. Szwagierka ma 36 i jeszcze się starają i pewnie będą ile się da nie patrząc na wiek.

Właśnie odkryłam że już mam mleko 😝 Piersi zrobiły się jakieś cięższe i pod prysznicem przycisnęłam brodawki i patrzę są kropelki, także jedzenie jest tylko ssaka brakuje 😉
    Moja ja córka odrazu wyczuła że coś w piersiach się tworzy i zaraz się przyssała. 🤣🤣🤣

Ambriel lubi tę wiadomość

• iness00 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do odstawienia kwasów omega dha to wydaje mi się, że SylwiaLu miała na myśli to,aby odstawić witaminy z kwasami biorąc olej z wiesiolka bo ten też również zawiera kwasy omega, a co za dużo to niezdrowo. Poza tym dha wspomagają nas przez całą ciążę aby udało nam się utrzymac i donosić szczesliwie do terminu ciążę.
    Były badania przeprowadzane na ten temat i wśród kobiet, które suplementowaly dha ryzyko porodu przedwczesnego było znacznie mniejsze niż u tych,które nie brały dodatkowo supli. Ponadto zauważono, że te Panie które brały dha do końca były wśród tych pań, które częściej przenosiły ciążę ponad 40 tydzień 😊 Także jeśli macie donoszona ciążę już i chcecie dziecko szybciej przywitać niż w tp to dalsza suplementacja kwasów raczej tego nie ułatwia ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 23:14

Asiulka84, Greenwood, Malinowa91, KatWomanDo lubią tę wiadomość

m3sxnafao0xnjr4b.png
  • iness00 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko dziewczyny uważajcie z tym olejem z wiesiolka, zwłaszcza jeśli bierzecie acard czy heparyne. Wyczytałam u pana tabletki, cytuję: "W zagranicznych źródłach znalazłem informacje, żeby uważać z tym olejem u osób z padaczką lub drgawkami w historii. Z racji właściwości „poprawiających ukrwienie” – wiesiołek może potencjalnie zwiększać ryzyko krwawień – nie powinno się go więc łączyć z lekami, które mają wpływ na krzepliwość krwi. I z tego samego powodu – lepiej jest go nie stosować przed zabiegami i operacjami."
    Ja bralam duże ilości oeparol podczas starań aby nawilzyc i lepsze ukrwienie było tam, ale teraz wolę zostać przy witaminach z dha co drugi dzien wg zalecen lekarza niż eksperymentować z wiesiolkiem biorąc neoparin i mając wczesniejsze problemy z krwotokami z nosa.
    Wiele z Was bierze acard i/lub heparyne, także przemyslcie przed, niby wydaje się, ze to zdrowe i nie może mieć negatywnego wpływu, a jednak takie przeciwskazanie i ryzyko istnieje.

Greenwood, Ambriel, KatWomanDo lubią tę wiadomość

m3sxnafao0xnjr4b.png
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    Ja już dziś jestem 37+3 więc mogę rodzić i w sumie bym chciała 😉 Martwiłam się tylko czy nie jakaś infekcja albo nie wiem odklejanie łożyska czy coś zagrażającego dziecku. Po rozmowie telefonicznej lekarz orzekł że nic się nie dzieje że pewnie szyjka puszcza. Byłam właśnie na KTG wszytko ok i położna z mojego opisu też stwierdziła że to czop i że się szyjka otwiera ale jak zapytałam kiedy mogę urodzić to powiedziała że nie wiadomo czyli nawet jak podbarwione krwią to nic nie znaczy. A najlepsze że jak mi się brzuch stawia co chwilę to podczas KTG nic zupełna cisza 🤷
    Ja tak o tym siedzeniu w brzuchu bo suwaczek pokazuje mi na tel u ciebie 33tc+ więc tak trochę wcześnie by było ale skoro u ciebie 37+ to może się szyjka otwierać ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 00:02

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rub45 wrote:
    Ja tak o tym siedzeniu w brzuchu bo suwaczek pokazuje mi na tel u ciebie 33tc+ więc tak trochę wcześnie by było ale skoro u ciebie 37+ to może się szyjka otwierać ;-)

Domyśliłam się, często ten suwak się wiesza mi pokazuje ok ale tylko jak kilka razy odświeżę stronę, już mi się go zmieniać nie chce 😝

Rub45 lubi tę wiadomość

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Moja ja córka odrazu wyczuła że coś w piersiach się tworzy i zaraz się przyssała. 🤣🤣🤣

🤣🤣 To moja za stara i już dawno odstawiona to póki co nie przyssała się. Ale piersi ja interesują teraz bardziej pod takim względem, a co to czy ona też będzie mieć, a pokaż, macanie itd 😜

Kochane za 11 dni czerwiec, już nie będzie odwrotu 🤯 To nasze ostatnie dni i tygodnie ciąży 🤰

Asiulka84, PLPaulina, Finezja19, MałaMiss, Mania25, KatWomanDo lubią tę wiadomość

• Asiulka84 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iness00 wrote:
    Dziewczyny co do odstawienia kwasów omega dha to wydaje mi się, że SylwiaLu miała na myśli to,aby odstawić witaminy z kwasami biorąc olej z wiesiolka bo ten też również zawiera kwasy omega, a co za dużo to niezdrowo. Poza tym dha wspomagają nas przez całą ciążę aby udało nam się utrzymac i donosić szczesliwie do terminu ciążę.
    Były badania przeprowadzane na ten temat i wśród kobiet, które suplementowaly dha ryzyko porodu przedwczesnego było znacznie mniejsze niż u tych,które nie brały dodatkowo supli. Ponadto zauważono, że te Panie które brały dha do końca były wśród tych pań, które częściej przenosiły ciążę ponad 40 tydzień 😊 Także jeśli macie donoszona ciążę już i chcecie dziecko szybciej przywitać niż w tp to dalsza suplementacja kwasów raczej tego nie ułatwia ☺
    Oj to ja odstawiam dha😁

zi13sek28nq2a06c.png

mhsv9vvjjd21ilfh.png
    ~~~~~~~~
    IV procedury in vitro - bez sukcesu
    Zostały nam❄❄
    ~~~~~~~~~
    AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
    MTHFR 1298A-C - homo
    PAI-1 - hetero
    NK - 21%
    ASA - 1:10
    ANA - ujemne
    ▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
    ▪endometrioza 1 stopień

"Dopóki oddycham nie tracę nadziei"
  • Greenwood Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iness, to by się zgadzało z tymi DHA, bo poprzednio poród grubo po terminie, a też brałam :)) Czy w związku z tym będziesz odstawiac DHA, czy tylko redukujesz po 37 tygodniu?
    To ja sobie daruję ten wiesiolek, bo jestem póki co i na acardzie i na heparynie...dzięki za info.

3jgxrjjg1ky74dd5.png
    Czekamy na drugą córeczkę :)
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę poczytać o tym, bo ja biorę femibion 2 bo tam jest kwas metylowany i teraz pytanie na ile on jest mi nadal niezbędny ?
    Ciężko chyba będzie znaleść witaminy z kwasem bez dha i brać wiesiołek 🧐
    Chyba, że można brać zamiennie - np jeden dzień wiesiołek i jeden dzień witaminy ?

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tyle Femibion2 ma w składzie DHA .

edit: Doczytałam, że w ciąży dawka powinna być ok.600 mg , a ten wiesiołek co kupiłam ma 500 więc by się zgadzało ;)

70cb56544921.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 08:37

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iness jesteś skarbnicą wiedzy.

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • Greenwood Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Muszę poczytać o tym, bo ja biorę femibion 2 bo tam jest kwas metylowany i teraz pytanie na ile on jest mi nadal niezbędny ?
    Ciężko chyba będzie znaleść witaminy z kwasem bez dha i brać wiesiołek 🧐
    Chyba, że można brać zamiennie - np jeden dzień wiesiołek i jeden dzień witaminy ?

Finezja, w 3 trymestrze to kwas foliowy już nie jest kluczowy. Tyle, że w tym Prenatalu Duo DHA to oddzielne kapsułki, więc w sumie można ich nie brać albo brać mniej, np. 1 kapsułka zamiast 2. Reszta składników jest w tabletce i to można kontynuować.
    Tylko mam dylemat, bo jak teraz przeczytałeam w 3 trymestrze DHA też jest ważne, więc czy rezygnacja z niego to dobry pomysł?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 09:42

3jgxrjjg1ky74dd5.png
    Czekamy na drugą córeczkę :)
  • MałaMiss Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iness00 wrote:
    Pierwsze słyszę aby konieczne było odstawienie dha, przecież kwasy omega-3 (ALA, DHA) oraz omega-6 (AA) są odpowiedzialne za rozwój mózgu i oczu. Konieczne jest ich branie przez każdego gdy spożywa się małą ilość ryb, a w ciąży to już koniecznie by przekazać je również dziecku. Nie doszukiwałabym się korelacji między dha a przenoszeniem ciąży...
    Na webinarium położna mówiła z kolei by uważać na suple jakie bierze się pod koniec ciąży by miały skład jak najmniejszy, tylko to co naprawdę potrzeba, bez extra witamin, które wpływają na szybsze kostnienie szkieletu Maluszka, bo to utrudni poród. Czyli właśnie dha, żelazo, jod, wit.D, magnez, potas, kwas foliowy są niezbędne i taki mniej więcej skład supli można brać na końcówce. Im mniej składników tym lepiej, a zawsze np.jeśli w suplu brakuje np.magnezu można wziąć dodatkowo osobno

eda3cbc792.png
    Czekamy na Ciebie Synku! 😘😘😘

Starania od 2013 r. Problem męski.
    2018 - 2 nieudane crio☹️
    10.2019 crio😍 25dpt 💓
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym się tak nie skupiała na tych suplementach. 😉

Beti82 lubi tę wiadomość

• MałaMiss Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina a Ty już jesteś w szpitalu czy dopiero później masz się pojawić? Bo jutro masz chyba cc?

eda3cbc792.png

2018 - 2 nieudane crio☹️
    10.2019 crio😍 25dpt 💓
  • MałaMiss Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówicie, że donoszona to 37+0? Kurcze.. od gina dostałam leki do końca tego tc a potem zrozumiałam, że mam czekać na poród🙈 To już zgłupiałam, bo myślałam, że na lekach będę do bezpiecznego momentu🤔 No nic, dobrze, że mam za tydzień kontrolę to może gin coś jeszcze zmieni. Gorzej, bo od 2-3 dni łatwo mi się aplikuje luteinę, gdzie wcześniej się bardzo męczyłam, bo byłam zaciśnięta. Czyżbym się już małymi kroczkami szykowała na ten wielki dzień??? 😳😳😳 Kurcze, dopiero w pt zrobię ostatnie usg i komplet badań do szpitala, na wyniki z krwi będę musiała poczekać. Niech się Młody jeszcze tak nie śpieszy... łóżeczko i zabawki poczekają na Niego 😁

KatWomanDo lubi tę wiadomość

eda3cbc792.png

2018 - 2 nieudane crio☹️
    10.2019 crio😍 25dpt 💓
  • iness00 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Greenwood coś z tymi kwasami jest na rzeczy, również koleżanki to porwierdzaly 😊 Jeszcze trochę brakuje mi do donoszonej więc kwasy biorę ale w mniejszej ilości. Bralam 600 bo też czytalam, że to dobra dawka w ciąży, jednak ostatnio na wizycie doktorka powiedziała: po co aż tyle na tym etapie, przecież z pożywienia też coś dostarczamy- zmniejszyłam do 400. Po 37 t.c. też będę brać, bo nie zamieniam na wiesiolka, albo będę chciała w diecie więcej dostarczać jeśliby odstawić, zapytam na wizycie.
    Tak jak każda z nas tutaj również nie mogę doczekać się spotkania z dzieciątkiem, ale mimo to nie zamierzam go 'podspieszac' w 37 t.c. bo juz ciąża donoszona, te kolejne tygodnie również są ważne dla dziecka w brzuchu, tak jak pisała PlPaulina widziała oznaki, że dziecko przyszło wcześniej na świat. Czekałam tyle lat to poczekam jeszcze te 2 czy 3 tygodnie 😊
    Tutaj świetny artykuł
    https://mataja.pl/2014/05/pospiech-wysoce-niewskazany-o-tym-ze-dwa-tygodnie-moga-czynic-roznice/

Finezja19 ten femibion ma wszystkie witaminy z kwasami w 1 kapsułce? Ja biorę composita mama dha i osobno są dha i witaminy, tak samo mają omegamed optima dha rozdzielone. W dni kiedy nie biorę witamin, biorę dodatkowo sam kwas foliowy / też witaminy dobierać musiałam aby był kwas metylowany/, z kwasu foliowego lepiej nie rezygnuj. Dopytaj gina, coś odpowie i doradzi 😊

m3sxnafao0xnjr4b.png
  • SylwiaLu Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Greenwood wrote:
    Sylwia, a dlaczego trzeba odstawić DHA? Ja też biorę z Prenaralem Duo.

Potwierdzam, co iness00 pisała, za dużo kwasów omega :) Tak gin mi powiedziała :)
    O, ja odstawiam acard w niedzielę, to może wiesiołka zacznę od poniedziałku :)

My z M. w tym roku 32 urodziny oboje, ale po porodzie, także możemy sobie wpisać 31 lat na pierwsze dziecko ;) Zaczęliśmy mając 27 lat... a pierwsza ciąża w ogóle, ale zakończona poronieniem, w wieku 30 lat.

22.06.2020 Luiza :*
    XII 2018 poronienie zatrzymane; Łucja - 10tc [*]
    Hashimoto od 2007
    Starania od XII 2015
    jajowody drożne, histeroskopia ok
    Mąż - morfologia 6%
    AMH 8,07; 3 x UIU :(
    X 2018 elektrokauteryzacja jajnika, usunięcie ognisk endometriozy
    mthfr hetero, kwas metylowany i wit prenatalne
‹‹ 674 675 676 677 678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ