X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    @edka85 - nie ma się czym stresować, ja zawsze sobie powtarzam przed jakimikolwiek badaniami, że im szybciej coś wykryte tym lepiej - osobiście miałam w 8 tygodniu ciąży robioną biopsję guza tarczycy, bo zanim dowiedziałam się o ciąży endokrynolog zrobiła mi pierwsze w życiu USG tarczycy i od razu guzek do biopsji 🤦 miałam rozkminę czy robić biopsję w ciąży, bo przecież w razie co leczenie odpadało, ale cieszę się, że zrobiłam, zmiana totalnie niezłośliwa, tak bym o tym cały czas myślała.
    Ja wczoraj miałam znowu wizytę żeby szyjkę skontrolować, nadal 25mm. Lekarz mówi, że teraz raczej szyjka już nie będzie się skracać bezobjawowo, tylko na skutek skurczy, gdyby pojawiły się intensywne i w serii, mam od raz jechać do szpitala o 3 stopniu referencyjności. Mam nadzieję, że nic nie będzie się działo, trochę się martwię czy się zorientuje kiedy będzie to coś niepokojącego, bo coś tam już może macica fizjologicznie trenować.

Ja mam te same rozkminy, czy ja to wychwycę. Od kilku dni miewam spięcia, czesto w ogole po wysikaniu się mam taki jakby skurcz, z toalety wychodze lekko skulona, wydaje mi się, że mogły być jakieś pojedyncze skurcze ale ja już sama nie wiem jak to czytać...wczoraj np prawie caly dzien mialam wrażenie jakbym miało mi cos wypaść z pochwy (bez bolu, po prostu takie wrazenie), troche jak uczucie, ze krew na okres ma zaraz przelecieć, wiec juz schiza przez caly dzień. IDę w poniedziałek do mojego to wszytko mu powiem i mam nadzieję, że szyjka będzie nadal 3.5 cm.

Najsmutniejsze jest to, że w sumie średnie wsparcie od otoczenia, bo jesli nie dzieje się nic takiego strasznego to "przecież nic się nie dzieje", no ale niektórzy nie kumają, że właśnie niby niewinne spięcia mogą być przyczyną CZEGOŚ. A jeździć na izbę przyjęć w sumie "z niczym" bez bóli i większych dolegliwości to byłoby mi jakoś głupio, chociaż wiem, że to moje prawo.

🩷 Julka 25.05.2023
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co ja zrozumiałam to takie lekkie spięcia i pojedyncze skurcze są normalne, one raczej nie spowodują skracania i rozwierania szyjki. Mi lekarz powiedział, że mam jechać do szpitala jak będzie seria skurczy, takich które nie ustają po zmianie pozycji. Już się stresuje przyszłym tygodniem, bo na 3 noce zostaje sama, bo mąż musi jechać w delegacje, a nie wiem czy w razie co, sama dam radę się zawieźć, jakby co to znajomi jeszcze są w pobliżu, ale jakoś mnie to stresuje.

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy lubisz takie klimaty, ja ostatnio polubiłam, bo potrafią mnie wyciszyć i uspokoić a wczoraj nawet przy tym zasnęłam. Chodzi mi o relaksacje, medytacje dla kobiet w ciąży (albo nie). Czasem trzeba trochę poszukać na YouTube zanim znajdzie się coś dla siebie, bo nie zawsze odpowiada muzyka albo chociażby ton głosu prowadzącego ale myślę, że warto.

🩷 Julka 25.05.2023
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, spróbuję :)
    Jakbyście miały do polecenia jakieś ciekawe kursy online (np. hiszpańskiego albo jakieś inne, ale nie około ciążowe, tylko bardziej rozwojowe), podzielcie się proszę polecajkami. Już mi się trochę Netflix zbrzydł 🙈

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'🧔90'
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siemka. Co tam przy niedzieli? Humory dopisują? Mnie od rana jakoś lekko okresowo brzuch pobolewa. Nie lubię ;(

🩷 Julka 25.05.2023
  • Gravity Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia wiem, że to stresujące, ale podobno takie bóle na tym etapie są zupełnie normalne.

U nas weekend na leniucha, ale mam nadzieję, że ogarnę chociaż łazienkę i podlewanie kwiatków.
    Lekarz dał mi L4 do wtorku, to może odeśpię sobie trochę i zaliczę jakiś dłuższy spacer. Marcelek w piątek ważył już 720g🥰

age.png

Starania od 11.2020

👩 35l 👨40l

06.21 💔 cb
    10.21 💔 cp (metotreksat)

03.2022 HSG - lewy jajowód niedrożny, prawy - światło jajowodu ograniczone
    06.2022 laparoskopia - oba jajowody drożne

06.22 cb 💔
    07.22 cb 💔

25.09 ⏸
    27.09 beta 68,6 prog 71
    29.09 beta 231
    01.10 beta 756 prog 55,8
    13.10 3,8mm Okruszka z ❤ Cudzie trwaj 🌈
    03.11 2,2cm cudnego Bąbelka🥰
    28.11 USG prenatalne 6,2cm Dzidziulka, ryzyka niskie 🥳
    13.01 300g chłopaczka 😊❤
    17.02 720g Marcelka 😍
    22.03 1430g Kluseczka 🤯
    06.04 1780g Misiaczka 🐻
    11.05 3145g Pączusia 😳

06.06.2023 nasz tęczowy synek jest już z nami 😌 - 3680g, 56cm Miłości
  • Kalolika Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas raz pojawiają się takie bóle i kłucia pytałam w czwartek lekarza powiedział że to normalne. Z szyjką też nic się nie dzieje. Ale wiadomo zawsze wszystko stresuje 🙈 w niedzielę męża z synem w ramach ferii wysłałam do kina a ja odpoczywam 🤭

Ulcia9112 lubi tę wiadomość

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam wczoraj na USG i Afi z 19 spadło do 16 :) Niuńka chyba Dorotka ;) waży już około 700g.
    A ja dziś cały dzień kicham- mam nadzieję że to alergia.

Ulcia9112, Sunday_92, Namisa, edka85 lubią tę wiadomość

• Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapod wrote:
    Ja byłam wczoraj na USG i Afi z 19 spadło do 16 :) Niuńka chyba Dorotka ;) waży już około 700g.
    A ja dziś cały dzień kicham- mam nadzieję że to alergia.
    O super, że wszystko ok z tą ilością wód.
    Ja przy niedzieli obczajam laktatory i waham się pomiędzy dwoma (na pewno chce medele, bo wszystkie moje znajome się na nią decydowały i były zadowolone). Różnica pomiędzy nimi to to, że jeden ściąga tradycyjnie do butelki, drugi do takiej muszli, czy któraś z Was miała styczność z takim rozwiązaniem? Czy te muszle są wygodniejsze niż tradycyjne butelki?
    Rozważam te dwa modele:
    https://www.mediaexpert.pl/agd-male/dla-dziecka/laktatory/laktator-medela-freestyle-flex
    https://www.mediaexpert.pl/agd-male/dla-dziecka/laktatory/laktator-medela-freestyle-hands-free?gclid=Cj0KCQiA6LyfBhC3ARIsAG4gkF8MT4U3HTaxp2DilUmVRnw9fLYDbZovikdP49mG7m_1pRbgRZgKvRsaAptrEALw_wcB

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'🧔90'
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Kapod. Wiedziałam, że będzie ok :)

Kapod lubi tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • eMPe Przyjaciółka

Wysłany: 20 lutego 2023, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:
    Siemka. Co tam przy niedzieli? Humory dopisują? Mnie od rana jakoś lekko okresowo brzuch pobolewa. Nie lubię ;(
    Wiem co czujesz bo łącze się z tobą. W sobotę Ok. 23 zaczęło mnie boleć podbrzusze i dzis cały dzień się męczyłam. Nawet do mojej lekarki zadzwoniłam i potwierdziła mi ze to rozrastająca się macica i kazała zaaplikować progesteron. Ale jak do jutra nie przejdzie to chyba pojadę na IP bo dosyć mocno mnie to stresuje i wole się upewnić czy wszystko ok.

• zazu Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 02:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:
    Cześć
    My jesteśmy... Chorzy... Czwarty raz od grudnia 😶😶😶 aż nie wiem co powiedzieć.
    Syn przez tydzień chodził na półkolonie sportowe i przywiózł kolejna infekcje. Czuł się trochę gorzej przez dwa dni, raz zwymiotował i już dochodzi do siebie. Córka ma jeszcze kaszel z poprzedniej choroby a teraz od nowa smara. Mąż się całkowicie rozłożył, coś wspomina o L4 nawet gdzie on w życiu nie bierze... Mnie drapie trochę w gardle i leje się z nosa. Na szczęście bez gorączki.
    No po prostu ręce opadają dziewczyny.

Od rana będę zbierała mocz do słoika na dobowa zbiórkę moczu bo endokrynolog mi zlecił zbadanie poziomu wapnia. Zlecił mi też jakaś kosmiczna liczbę badań z krwi po tym incydencie z wysokim ciśnieniem.
    A ciśnienia mam już absolutnie idealne także myślę że nic złego się nie dzieje z ciążą. No ale skoro pozlecal to trzeba zrobić... We wtorek mam też USG tarczycy, mam nadzieję że nic tam się złego nie dzieje. Mam od wielu lat guzki które się nie powiększają póki co.

No a we środę kontrola u mojego lekarza. Ciekawe ile córa przybrała na wadze. Czas chyba zaczął trochę szybciej płynąć, dopiero co byłam na połówkowych a to już 1,5 tygodnia minęło.

U mnie pojawiają się skurcze ale bardzo sporadycznie, może moja ciało jest już porozciagane jak stary worek haha bo w poprzednich ciążach miałam z tym ogromny problem, a teraz to są jakieś pojedyncze napinania 🤦

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu, ja cie rozumiem. U mnie też epidemia. Starszak ma kaszel, młoda również kaszel + wstała z zapaleniem spojówek, a najmłodszy ma rozwolnienie. Rzucę klasykiem "jest tak super że tylko żyć i nie umierać".
    A to z powodu incydentu z cienieniem masz badać ten wapn? Czy Ci wyszło białko w moczu?

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • zazu Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Zazu, ja cie rozumiem. U mnie też epidemia. Starszak ma kaszel, młoda również kaszel + wstała z zapaleniem spojówek, a najmłodszy ma rozwolnienie. Rzucę klasykiem "jest tak super że tylko żyć i nie umierać".
    A to z powodu incydentu z cienieniem masz badać ten wapn? Czy Ci wyszło białko w moczu?
    O matko to też macie szpital w domu 🙄🙄🙄 nic tylko współczuć...

Wapń zlecił mi endokrynolog na poprzednią wizytę i wyszedł mi zbyt niski poziom. Kazał suplementowac, ale jak mu powiedziałam o tym incydencie z ciśnieniem to stwierdził że w takim razie chce mnie porządnie przebadać, pozlecal mi różne badania w tym ten wapń w dobowej zbiórce moczu. Nie wiem szczerze mówiąc co on tam chce sobie posprawdzac, chyba staram się zdać na niego i nie czytać i nie myśleć bo stresów i bez tego dużo 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 10:05

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • Mrówka88 Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2023, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Ja weekend całkowicie na lenia. Mąż sprzedał dzieci do teściowej, a mnie zabrał niespodziankowo-walentynkowo do SPA. Jakiś romantyk mu się włączył w 3 ciazy 😜 ale było cudnie, masaże dla ciężarnych, zabiegi nawilżające na twarz i pyszne jedzonko 🙂
    Ale żeby nie było zupełnie kolorowo to zaczął mi się etap bezsennosci...w każdej ciąży miałam taki etap, mam tylko nadzieję że szybko przejdzie.
    Ja laktator chyba zamówię z aventu elektryczny, sprawdził się bardzo dobrze w poprzednich okresach kp.
    Trzymam kciuki za wszystkie wizyty w tym tygodniu!! 🙂

preg.png
  • Kalolika Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja w pierwszej ciąży kupiłam laktator canpol EASYSTART i nie sprawdził się mam go dalej bo używałam go może z 3 tygodnie potem i tak przyszliśmy na mleko modyfikowane na receptę. W tej ciąży chciałabym spróbować najpierw znów KP mimo złych doświadczeń e pierwszej i zastanawiam się nad laktatorem neno Camino lub polecanym od zawsze Medela SWING bo podobno sprawdzają się przy problemach z laktacją przy cc ale decyzje pewnie podejmę w maju ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 11:49

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • korallik Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam medele Swing, więc nie kupuje nowego. Te, które wstawiłaś Sunday to jakieś nowości, 2 lata temu chyba ich nie było. Ogólnie medela to najlepszy wybór podobno, mam porównanie z taniochem Esperanza, bo najpierw tego kupiłam, bo nie wiedziałam, że będę potrzebować po cc. Dawał radę, ale medela okazał się mercedesem.
    Ja po wizycie po fizjo uro, rozmasowala mi wszelkie napięcia, założyła tejpy na rozejście na brzuszek i czuję się jak nowonarodzona. W czwartek mam fryzjera i będę już całkiem szczęśliwa heheh

Córa - 06.2023 ❤
    Syn - 04.2021 ❤
    age.png
  • Oleczek Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrówka88 wrote:
    Hej,
    Ja weekend całkowicie na lenia. Mąż sprzedał dzieci do teściowej, a mnie zabrał niespodziankowo-walentynkowo do SPA. Jakiś romantyk mu się włączył w 3 ciazy 😜 ale było cudnie, masaże dla ciężarnych, zabiegi nawilżające na twarz i pyszne jedzonko 🙂
    Ale żeby nie było zupełnie kolorowo to zaczął mi się etap bezsennosci...w każdej ciąży miałam taki etap, mam tylko nadzieję że szybko przejdzie.
    Ja laktator chyba zamówię z aventu elektryczny, sprawdził się bardzo dobrze w poprzednich okresach kp.
    Trzymam kciuki za wszystkie wizyty w tym tygodniu!! 🙂

przepraszam że tak podczytuję wasz wątek ale tp na 09.07.2023 ale że pewna cesarka to i tak będzie pod koniec czerwca i lubię was podczytać bo już jesteście trochę do przodu z tygodniami,
    ja dziś 20+1 więc właśnie weszłam w 2 połowę cięży a tu widzę się pojawiły masaże - proszę powiedz mi jak wyglądał masaż w ciąży? wiadomo że nie na brzuchu ale bardzo mnie to ciekawi bo tez bym chciała się wybrać takie mam obolałe mięśnie pleców ( praca za biurkiem i przed kompem 8 h dziennie - wcześniej przed ciążą uwielbiałam gorące kompiele, prysznice i to mi bardzo luzowało mięśnie karku a teraz wiadomo nie bardzo...

💒 2015👰🤵2016 👩36 🙋‍♂️34+👧 Córeczka 2017
    preg.png[/url
    201707184980.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak te dwa są relatywnie nowe, dwie moje koleżanki mają tego freestyle'a na butelki i polecają, a ten na muszle to jakaś totalna nowość (tzn. sam laktator jest w obu taki sam, tylko forma zbierania mleka jest inna) i nie mogę poszukac za bardzo opinii. Do tego na butelki trzeba dokupić gorset, przy tym na muszle można korzystać ze zwykłego biustonosza sportowego. Ale właśnie nie wiem jak takie muszle się sprawdzają, bo to niezbyt popularne rozwiązanie.
    Chciałam poczekać z zakupem laktatora, ale trochę schizuje, że jakby się coś przed terminem wydarzyło, to wolałabym mieć już laktator w pogotowiu... Muszę jeszcze zmierzyć brodawki czy te standardowe lejki 21 lub 24 będą ok.

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'🧔90'
  • zazu Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam medele swing. Pracowałam kilka lat na położnictwie i medela się najlepiej sprawdzała. Oczywiscie były tez pacjentki którym podpasowaly inne laktatory.
    Tyle że ja nie używałam do odciągania pokarmu bo moje dzieci nie piły w ogóle z butelki, a do rezkrecenia laktacji. Po pierwszym porodzie ładnie się udało i po drugiej cesarce też elegancko ruszyło.
    Wiem że wiele kobiet zostawia ten zakup na czas po porodzie w myśl zasady zobaczymy czy w ogóle będzie potrzebny. Wg mnie właśnie najbardziej przydatny jest w tych pierwszych dobach, jeszcze w szpitalu żeby sobie pomóc. Potem ewentualnie przy nawale żeby odciągnąć nadmiar no i jak ktoś się zdecyduje odciągać pokarm i mrozić na zapas to już wiadomo, indywidualna sprawa. Na pewno nie polecam ręcznych chociaż poznałam i takie kobiety które sobie chwaliły 😅

Sunday_92 lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
‹‹ 107 108 109 110 111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ