👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki dziewczyny, wiem że to normalne, że te wyniki się rozjeżdżają. Chciałabym tylko uniknąć lykania żelaza, bo wiem że to średnio fajne i może nasilić zaparcia. Dlatego chciałabym jeszcze spróbować z dietą.. No chyba że dalszy spadek jest nieunikniony i faktycznie na razie można tylko obserwować.
Starania od 11.2020
👩 35l 👨40l
06.21 💔 cb
10.21 💔 cp (metotreksat)
03.2022 HSG - lewy jajowód niedrożny, prawy - światło jajowodu ograniczone
06.2022 laparoskopia - oba jajowody drożne
06.22 cb 💔
07.22 cb 💔
25.09 ⏸
27.09 beta 68,6 prog 71
29.09 beta 231
01.10 beta 756 prog 55,8
13.10 3,8mm Okruszka z ❤ Cudzie trwaj 🌈
03.11 2,2cm cudnego Bąbelka🥰
28.11 USG prenatalne 6,2cm Dzidziulka, ryzyka niskie 🥳
13.01 300g chłopaczka 😊❤
17.02 720g Marcelka 😍
22.03 1430g Kluseczka 🤯
06.04 1780g Misiaczka 🐻
11.05 3145g Pączusia 😳
06.06.2023 nasz tęczowy synek jest już z nami 😌 - 3680g, 56cm Miłości -
Gravity wrote:Dzięki dziewczyny, wiem że to normalne, że te wyniki się rozjeżdżają. Chciałabym tylko uniknąć lykania żelaza, bo wiem że to średnio fajne i może nasilić zaparcia. Dlatego chciałabym jeszcze spróbować z dietą.. No chyba że dalszy spadek jest nieunikniony i faktycznie na razie można tylko obserwować.
Z takich domowych zasad to jedyne co mi się nasuwa to łączenie źródeł żelaza ze źródłami witaminy C i unikanie spożywania kawy/herbaty do godziny przed i po posiłku - to wpłynie pozytywnie na wchłanianie żelaza zawartego w żywności. Czasem jeśli wartości dalej spadają, mimo diety bogatej w żelazo, suplementacja jest konieczna, ale nie sądzę by na tym etapie lekarz już ci ją zalecił.Gravity lubi tę wiadomość
-
Gravity wrote:Dzięki dziewczyny, wiem że to normalne, że te wyniki się rozjeżdżają. Chciałabym tylko uniknąć lykania żelaza, bo wiem że to średnio fajne i może nasilić zaparcia. Dlatego chciałabym jeszcze spróbować z dietą.. No chyba że dalszy spadek jest nieunikniony i faktycznie na razie można tylko obserwować.
-
Liliili wrote:Dziewczyny mnie znów dopadła kolejna dolegliwość już mam dość. Krocze mnie tak boli, że ledwo chodzę i nawet podniesienie nogi to ból. Czy to normalne w 23 tygodniu?
-
Lili, miałam tak w pierwszej ciąży. I to już w 16 tygodniu... Po kilku dniach oszczędzania była mocna poprawa.
-
Dzisiaj kończę 25 tc, boli mnie mniej więcej od 2 tygodni, zalecenia dostałam tydzień temu.
Całkiem nieźle jest jak leżę i się oszczędzam, ale jak pochodzę dłużej niż 2 h albo się poschylam, coś podniosę to mam mega dolegliwości. Momentami czuję jakbym miała główkę miedzy nogami.
Skurcze że i twardnienie brzucha też miałam, do tego parę razy bóle jak na miesiączkę i mega ból jakby szyjki w środku. -
Liliili wrote:Dziewczyny mnie znów dopadła kolejna dolegliwość już mam dość. Krocze mnie tak boli, że ledwo chodzę i nawet podniesienie nogi to ból. Czy to normalne w 23 tygodniu?
Brzmi to trochę jak rozejście spojenia łonowego. Na pewno warto żeby fizjoterapeutka uroginekologiczna to obejrzała. -
Namisa ma rację, trzeba sprawdzić, czy to nie rozejście spojenia.
Może macie wiedzę (praktykę), czy na obecnym etapie jest sens robienia usg piersi? Mnie ciśnie doktor, żebym poszła, bo ostatnie robiłam w 2017 jeszcze przed ciążami. A podobno u wielorodek jest większe ryzyko raka... Tyle że on nie może mi wystawić skierowania na nfz, musiałabym robić prywatnie. Tylko nie wiem, czy jest sens w ciąży. -
edka85 wrote:Namisa ma rację, trzeba sprawdzić, czy to nie rozejście spojenia.
Może macie wiedzę (praktykę), czy na obecnym etapie jest sens robienia usg piersi? Mnie ciśnie doktor, żebym poszła, bo ostatnie robiłam w 2017 jeszcze przed ciążami. A podobno u wielorodek jest większe ryzyko raka... Tyle że on nie może mi wystawić skierowania na nfz, musiałabym robić prywatnie. Tylko nie wiem, czy jest sens w ciąży.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
edka85 wrote:Namisa ma rację, trzeba sprawdzić, czy to nie rozejście spojenia.
Może macie wiedzę (praktykę), czy na obecnym etapie jest sens robienia usg piersi? Mnie ciśnie doktor, żebym poszła, bo ostatnie robiłam w 2017 jeszcze przed ciążami. A podobno u wielorodek jest większe ryzyko raka... Tyle że on nie może mi wystawić skierowania na nfz, musiałabym robić prywatnie. Tylko nie wiem, czy jest sens w ciąży.
Jak najbardziej można, fajnie że twoja doktor o tym myśli. Są nawet zalecenia z 2018 r. Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego i Polskiego Towarzystwa Onkologicznego według których USG piersi powinno się rozważyć u każdej kobiety w ciąży, a u kobiet w ciąży powyżej 35 roku życia/z obciążonym wywiadem już koniecznie powinno zostać wykonane albo w 1 albo 2 trymestrze. Piersi mogą być teraz bardziej gruczołowe w strukturze ze względu na rozwijająca się laktację, ale na spokojnie radiolog odróżni drobne zmiany związane z rozwijająca się laktacja od takich potencjalnie niebezpiecznych.zazu, edka85 lubią tę wiadomość
-
Ok, to się w takim razie zapisze. I teraz mam stres, czy coś mi nie wyjdzie 🤦♀️
-
Miałam podobnie w 2 ciąży, tak jakby ktoś wbijał mi nóż w kroku i było to rozejście spojenia łonowego, warto poprosić o jego sprawdzenie
-
@edka85 - nie ma się czym stresować, ja zawsze sobie powtarzam przed jakimikolwiek badaniami, że im szybciej coś wykryte tym lepiej - osobiście miałam w 8 tygodniu ciąży robioną biopsję guza tarczycy, bo zanim dowiedziałam się o ciąży endokrynolog zrobiła mi pierwsze w życiu USG tarczycy i od razu guzek do biopsji 🤦 miałam rozkminę czy robić biopsję w ciąży, bo przecież w razie co leczenie odpadało, ale cieszę się, że zrobiłam, zmiana totalnie niezłośliwa, tak bym o tym cały czas myślała.
Ja wczoraj miałam znowu wizytę żeby szyjkę skontrolować, nadal 25mm. Lekarz mówi, że teraz raczej szyjka już nie będzie się skracać bezobjawowo, tylko na skutek skurczy, gdyby pojawiły się intensywne i w serii, mam od raz jechać do szpitala o 3 stopniu referencyjności. Mam nadzieję, że nic nie będzie się działo, trochę się martwię czy się zorientuje kiedy będzie to coś niepokojącego, bo coś tam już może macica fizjologicznie trenować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2023, 08:02
-
edka85 wrote:Ok, to się w takim razie zapisze. I teraz mam stres, czy coś mi nie wyjdzie 🤦♀️
Potraktuj to jako rutynową kontrolę jak u stomatologa
Poza tym w razie W lepiej coś znaleźć szybciej niż później.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2023, 08:39
🩷 Julka 25.05.2023