X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula, mnie często boli głowa mimo że ciśnienie mam w normie. Crp może być fizjologicznie podwyższone w ciąży. Ja w pierwszej miałam 19,a w drugiej 22.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Im bardziej oblegana polozna, tym wczesniej trzeba sie do niej zglaszac. Ja sie ze swoja umawialam bedac w 21 tygodniu ciazy. Slyszalam, ze do tych bardziej obleganych trzeba sie zglaszac duzo wczesniej. W moim miescie kazda polozna ma tez swoj rejon.

Dzis posmarowalam bolaca piers oliwka i czary mary ulga na dwie godziny. Czyzby to bylo takie proste? Wystarczy natluscic? Zobaczymy czy ten rytual bedzie dzialal tez przez kolejne dni. Ten bol jest trudny do wytrzymania na dluzsza mete.

Moja mala wazy dzis 1360 gramow ( wedlug mojego lekarza prowadzacego). W poniedzialek tydzien temu w poradni patologii ciazy wazyla 1300 gramow. Trudno powiedziec, ktory sprzet mowi prawde. Byc moze kazdy sie myli..

Ile paczek pampersow kupujecie z kazdego rozmiaru? Chyba trudno przewidziec ile sie zuzyje, a zawsze mozna dokupic gdyby sie jednak skonczyly..

Starania od 01.2020
    2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
    3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
    Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
    Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka!
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2023, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy przY tym wycieku bolą Was sutki?? Są wrażliwe na każdy dotyk? Bo że całe piersi bolą to rozumiem że normalne...

• Loki Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2023, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Dziewczyny a czy przY tym wycieku bolą Was sutki?? Są wrażliwe na każdy dotyk? Bo że całe piersi bolą to rozumiem że normalne...

U mnie wyciekow jeszcze nie ma. Za to bol jednej piersi od ponad miesiaca. A USG wyszlo prawidlowo.

Ewk@ lubi tę wiadomość

Starania od 01.2020
  • zazu Autorytet

Wysłany: 28 marca 2023, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loki jedna paczkę jedynek kupuje. Potem to już na bieżąco. Z tych pierwszych rozmiarów dzieci szybko wyrastają.

Loki lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka a nosisz już taki miękki stanik? Ja już nosze do karmienia, bez fiszbin. Może to wina złego/ za małego stanika?

Ewk@, Loki lubią tę wiadomość

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • zazu Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. Witam się w ten paskudnie mroźny poranek. Gdzie ta wiosna? 😅

Byłam już na pobraniu badań dla endokrynologa, teraz jadę na wizytę do mojej lekarki. Lekki stresik ale jestem dobrej myśli 😁

Sunday_92 lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby ta wiosna jak najszybciej wrocila bo łazić po dworzu w taka pogodę jest tak nieprzyjemnie ze szok… :/

Loki lubi tę wiadomość

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam zdziwiona kiedy koło 12tc wspomniałam położnej z przychodni która położna środowiskowa mnie interesuje, a ona powiedziała że już warto się do niej odezwać - wtedy miała już prawie zapełnioną listę rodzących na maj, a to był początek grudnia 😁 Niby mamy niż demograficzny, ale coraz więcej kobiet wybiera położną po głębszym researchu więc niektóre mogą być mocno rozchwytywane.

Ewk@ nie, nic mnie nie boli, w też obserwuje siarę już od jakiegoś 16tc. Mnie piersi w zasadzie w ogóle w ciąży jakoś specjalnie nie bolały - może trochę na samym początku, ale nie mocniej niż przy zaburzeniach hormonalnych w przeszłości a spodziewałam się chyba czegoś intensywniejszego. Teraz odczuwam je tak jak przed ciążą, z tym że są jakoś 3 razy większe 😅

Loki kupiłam dwie paczki różnych marek (rozmiar 1) po 26 sztuk i na tym zostaje. Będę na bieżąco kupować w zależności od potrzeb i tego co nam się lepiej sprawdzi.

Ewk@, Loki lubią tę wiadomość

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Mnie nie bolą, ale na jednej brodawce zrobiła mi się bardzo sucha skóra, stosuje od jakiegoś czasu lanoline i zeszło.

Loki lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • Kalolika Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 3 paczki dwie z biedronki i jedna Pampers premium care z synem zużyłam w szpitalu całą jedna i połowę drugiej która mąż awaryjnie woził w samochodzie. Trzecia będzie w domu a potem już na bieżąco. Mnie boli pod piersią ale to ucisk. Nie mam ani wycisku ani bólu samych piersi.
    Dziś robię pierwsze pranie ale będzie pięknie pachnieć w domu ♥️🙈 Problem stanowić będzie prasowanie :p

Loki lubi tę wiadomość

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś przed 7 było minus 7 😱😱😱 gdzie ta wiosna się zgubiła?!?! Ale odczuwalna na pewno większa,niż wczoraj.

Ja też mam 2 paczki 1 z biedry,tych złotych. Dojdą te giftowe z Rossmana,i na tym kończę. Potem na bieżąco. My mamy blisko siebie 3 biedronki, dwa lidle,więc to nie problem. Stary z chęcią wyskoczy na pieluchy sam 😂😂😂

Weszła teraz jakaś nowa ustawa znowu,coś tam czytam i nie rozumiem..tzn rozumiem,że zwiększyli wolne dla mam,ale na 70 procent??

Loki lubi tę wiadomość

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka urlop dłuższy o 9 tygodni ale dla ojców, to ta część której nie mogą oddać matce także dla nas chyba nic się nie zmienia 😅

Ja już po wizycie. Młoda waży 979 g także ładnie przybiera. Żelazo mam odstawione, dziecko głową w dół póki co leży. Szyjka twardo trzyma 3 cm. Za 2 tygodnie USG trzeciego trymestru i potem kontrola u mojej lekarki. Jeśli się nie skróci to tym razem bez pessaru się obejdzie bo na późniejszym etapie już nie będzie zakładać 😅 ale dziwnie 🤭

Anulka87, Sunday_92, Ewk@, Ulcia9112, Oleczek, Namisa lubią tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Anulka urlop dłuższy o 9 tygodni ale dla ojców, to ta część której nie mogą oddać matce także dla nas chyba nic się nie zmienia 😅

Ja już po wizycie. Młoda waży 979 g także ładnie przybiera. Żelazo mam odstawione, dziecko głową w dół póki co leży. Szyjka twardo trzyma 3 cm. Za 2 tygodnie USG trzeciego trymestru i potem kontrola u mojej lekarki. Jeśli się nie skróci to tym razem bez pessaru się obejdzie bo na późniejszym etapie już nie będzie zakładać 😅 ale dziwnie 🤭
    Super wieści ❤️
    Dokładnie, dla mamy się właściwie nic nie zmienia, jest nadal rok, płatny 81%, dodatkowo tata może wziąć 9 tygodni, płatnych 70% - będę próbowała namówić męża na chociaż 4 tygodnie, ale widzę, że chyba nie będzie łatwo, na razie jesteśmy dogadani na 3 tygodnie po porodzie (ale to te 14 dni pełnopłatne plus tydzień urlopu). Mąż twierdzi, że 70% to szkoda tracić część wynagrodzenia, ale że ja będę mieć przez rok 81% to już dla niego ok (a zarabiamy podobnie...) Zobaczymy, może mu się zmieni.

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'🧔90'
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że facetów bardziej przeraża wizja zajmowania się dzieckiem przez cały dzień niż to mniejsze wynagrodzenie :) No bo w zasadzie tak jest, że po zakończeniu 32 tyg (i po wszelkich urlopach wypocz) kobieta wraca do pracy, a wtedy ojciec wybiera swoje 9 tygodni, przez które zajmuję się maluchem. Czyli opóźnia to żłobek o kolejne 2 miesiące. Ale który Pan tak chętnie posiedzi z dzieckiem te 8-10 godzin...

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Ewka a nosisz już taki miękki stanik? Ja już nosze do karmienia, bez fiszbin. Może to wina złego/ za małego stanika?
    Noszę jeszcze normalny, muszę się przerzucić na miękkie i zobacze co bedzie. Ale bóle piersi i straszne bóle sutków to masakra. Do tego momentami mam wrażenie że jedna z piersi mi twardnieje tak jak przy normalnej laktacyjne gdy jest pełna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2023, 11:34

• Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2023, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Mnie nie bolą, ale na jednej brodawce zrobiła mi się bardzo sucha skóra, stosuje od jakiegoś czasu lanoline i zeszło.
    Suchą skórę na obu brodawkach też mam. Też smaruję- niewielka ulga i poprawa

• Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2023, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Myślę, że facetów bardziej przeraża wizja zajmowania się dzieckiem przez cały dzień niż to mniejsze wynagrodzenie :) No bo w zasadzie tak jest, że po zakończeniu 32 tyg (i po wszelkich urlopach wypocz) kobieta wraca do pracy, a wtedy ojciec wybiera swoje 9 tygodni, przez które zajmuję się maluchem. Czyli opóźnia to żłobek o kolejne 2 miesiące. Ale który Pan tak chętnie posiedzi z dzieckiem te 8-10 godzin...
    Pewnie trochę tak jest, chociaż akurat w przypadku mojego męża, chodzi chyba najbardziej o to, że on nie wyobraża sobie zostawić pracy na 9 tygodni (co jestem trochę w stanie zrozumieć ze względu na specyfikę jego stanowiska, ale z drugiej strony uważam, że wszystko da się zorganizować, ja np. planowałam dłużej pracować i musiałam zostawić z dnia na dzień niedokończone projekty, ale trudno, to tylko praca). Ten urlop jest super opcją, ale obawiam się, że wiele firm będzie nieprzychylnie patrzeć na ojców korzystających z niego, w mojej firmie na pewno nie byłoby z tym problemu, u męża już tak, kwestia kultury organizacyjnej:( Akurat myślę, że mój mąż dzieckiem by się zajął chętnie, on ogólnie ogarnia wszystkie prace domowe lepiej niż ja (ja np. w ogóle nie prasuje, tylko zawsze robi to mąż, teraz to w ogóle jak mam się oszczędzać to ogarnia wszystko, zakupy, pranie,gotowanie, sprzątanie). Zobaczymy, będę negocjować ;)

Loki lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'🧔90'
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2023, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Suchą skórę na obu brodawkach też mam. Też smaruję- niewielka ulga i poprawa

Tez musze czesciej smarowac w takim razie. Wytrzymac te pare tygodni jeszcze..potem beda pewnie inne atrakcje, Maluszek sie o to postara ;)

I wyprobuje miekki stanik. Bez stanika tez szalu nie ma, chwila ulgi a potem grawitacja daje popalic..niby wiedzialam, ze w ciazy piersi rosna i nie powinno to nikogo dziwic. Ale jak patrze na siebie.. nawet moj maz jest zaskoczony zmianami :D

9 tygodni platne 70% - moj maz nie moze sie doczekac i juz jakis czas temu zapowiedzial w pracy zeby szykowali dla niego zastepstwo na 3 miesiace. Z 2 tygodniami szpitalnego i zwyklym urlopem robi sie kawal czasu. I powiem Wam, ze w ogole nie zamartwiamy sie tymi 70% przez 2 miesiace, ten czas z dzieckiem w trojke to dla nas nagroda za prawie 3 lata staran..a zreszta cale zycie czlowiek pracuje i oszczedza, zrobi sie jedna wycieczka mniej ;) Zreszta w tym roku z wycieczkami pewnie i tak nie poszalejemy. Raczej z wozkiem do parku i z powrotem :D

Co ciekawe przelozona mojego meza twierdzi, ze do tych 9 tygodni tacierzynskiego przysluguja mu jeszcze 2 tygodnie dotychczasowego ojcowskiego. Ja bylam pewna, ze te 2 tygodnie to juz historia. Niebawem sie to potwierdzi, czas teraz stanowczo przyspieszyl, jutro zaczynamy 30 tydzien!

Oleczek lubi tę wiadomość

Starania od 01.2020
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Pewnie trochę tak jest, chociaż akurat w przypadku mojego męża, chodzi chyba najbardziej o to, że on nie wyobraża sobie zostawić pracy na 9 tygodni (co jestem trochę w stanie zrozumieć ze względu na specyfikę jego stanowiska, ale z drugiej strony uważam, że wszystko da się zorganizować, ja np. planowałam dłużej pracować i musiałam zostawić z dnia na dzień niedokończone projekty, ale trudno, to tylko praca). Ten urlop jest super opcją, ale obawiam się, że wiele firm będzie nieprzychylnie patrzeć na ojców korzystających z niego, w mojej firmie na pewno nie byłoby z tym problemu, u męża już tak, kwestia kultury organizacyjnej:( Akurat myślę, że mój mąż dzieckiem by się zajął chętnie, on ogólnie ogarnia wszystkie prace domowe lepiej niż ja (ja np. w ogóle nie prasuje, tylko zawsze robi to mąż, teraz to w ogóle jak mam się oszczędzać to ogarnia wszystko, zakupy, pranie,gotowanie, sprzątanie). Zobaczymy, będę negocjować ;)

Widze, ze mamy podobna sytuacje. Moj maz wiele lat mieszkal sam i musial sam ogarniac wszelkie prace domowe. W naszym domu sie niewiele prasuje, ale jesli juz to robi to moj maz, ja wole gotowac. W zasadzie to bardzo zadowolona jestem z podzialu obowiazkow domowych, wszystko w miare dziala. Gorzej jesli chodzi o remonty..niestety jestesmy zupelnie nietechniczni..

Starania od 01.2020
‹‹ 136 137 138 139 140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ