👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ulica! Mocne kciuki!
Dziewczyny, czy miałyście/macie w III trymestrze dysproporcje wielkości główki, brzuszka czy dl kości udowej? Jeśli tak, to ile tygodni lub dni one wynosiły? U mnie te dysproporcje są o 2 tyg i 1 tydz. Tzn nóżka i brzuszek są mniejsze od główki. -
MalaEw wrote:Ulica! Mocne kciuki!
Dziewczyny, czy miałyście/macie w III trymestrze dysproporcje wielkości główki, brzuszka czy dl kości udowej? Jeśli tak, to ile tygodni lub dni one wynosiły? U mnie te dysproporcje są o 2 tyg i 1 tydz. Tzn nóżka i brzuszek są mniejsze od główki.MalaEw lubi tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
MalaEw wrote:Ulica! Mocne kciuki!
Dziewczyny, czy miałyście/macie w III trymestrze dysproporcje wielkości główki, brzuszka czy dl kości udowej? Jeśli tak, to ile tygodni lub dni one wynosiły? U mnie te dysproporcje są o 2 tyg i 1 tydz. Tzn nóżka i brzuszek są mniejsze od główki.
"Co więcej, istotne jest, aby wyniki odnosić do „percentyli”, czyli do norm dla danego wieku ciąży, a wynik nie był opisywany „w tygodniach”. Pewnie większość z was jeszcze ma opisy pod tytułem: Noga FL na 30+2, Brzuch AC na 32+1 a Głowa HC na 31+1 – i nic z tego nie rozumiecie. Wiecie co? Ja też nie.
Ponieważ według nowej (aktualnej) wiedzy, powinno się pomiary odnosić do percentyla – wtedy wiemy dokładnie czy dziecko dobrze rośnie, czy nie. "
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/metody-oceny-wzrastania-plodu/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2023, 13:24
-
No właśnie, byłoby łatwiej. Ostatecznie po pomiarach wyszło, że Dziecko waży 3000-3100 g, główka jest w 65 centylu, brzuszek w 45, natomiast kość udową jest w 14 perycentylu. Reszta tj. Przepływy, lozysko, afi w bardzo dobrym stanie. Wg Ordynatora nie stanowi to żadnego odchylenia. Tak czy siak hipotrofii nie stwierdzono, a mój pobyt w szpitalu chyba się skończy.
-
Co do wózków, kupiłam anex m/type. Już jestem bardzo zadowolona! Jest ze mną drugą ciążę i sprawdza się mega Polecam go każdej koleżance. Wybrałam sobie w kolorze beżowym, żeby był dla chłopca i dziewczynki. Bałam się z początku, że będzie się brudził, ale nie ma z tym problemu.
-
MalaEw wrote:No właśnie, byłoby łatwiej. Ostatecznie po pomiarach wyszło, że Dziecko waży 3000-3100 g, główka jest w 65 centylu, brzuszek w 45, natomiast kość udową jest w 14 perycentylu. Reszta tj. Przepływy, lozysko, afi w bardzo dobrym stanie. Wg Ordynatora nie stanowi to żadnego odchylenia. Tak czy siak hipotrofii nie stwierdzono, a mój pobyt w szpitalu chyba się skończy.
-
MalaEw wrote:Ja wiem, że to się może wyrównać. Ale ja 180 cm, mąż 190 cm więc dzidziuś nie pasuje 😆
MalaEw lubi tę wiadomość
-
Ja nie wiem jak to jest. Z badania moczu w labie wynika, że ciała ketonowe nieobecne, a na paskach testowych z apteki zabarwia mi się odczynnik tak jakby jednak były.
Poza tym mój gbs dodatni, no trudno. Miałam taki wynik w pierwszej ciąży, zaś w drugiej i trzeciej ujemny. Ciekawe, że to tak się zmienia. Tyle że wtedy przy pierwszym dziecku nie zdążyli mi podać drugiej dawki penicyliny, bo za szybko urodziłam. I później trzeba było robić małemu badania, czy się nie zaraził. Obawiam się, że przy czwartym porodzie też mogą nie zdążyć 🙄 -
Ani0nka wrote:Ulcia czekamy na wieści!!! Jak się czujesz??
Hej
Od rana było tragicznie. Płakałam że strachu. Na bloku operacyjnym myślałam że umrę, na szczęście była spoko obsada która nie olała moich obaw i trochę że mma gadali jak z dzieckiem. Dali mi też lek na wyciszenie, który szybko zadziałał. Wyjęli malutką z masą 2315g, 9/10 pkt przez kolor skóry podobno. To cytat: "Jak z nią wyjechali z sali operacyjnej to lekarz powiedział, że parametry są na tyle ok, że jakby nie wiedzieli o wadzie to nawet by na to uwagi nie zwrócili". Nie mam najświeższych wieści, bo Tomka był u niej 3h temu ale saturavja była ok, tylko przy placzu spadała. Wada się potwierdziła ale tętnica płucna nie jakoś bardzo zwezona, więc nie musieli podać leku. Robią jej po drodze też inne badania. Ogólnie czuje się mega słabo i jestem obolała. Myślałam, że to będzie prostsze. Musialam przed chwilą przekręcić się na drugi bok, już szykuje się do pionizjacji za godzinę i szczerze powiem, że nie wiem jak wstane. Jakieś złote rady ?
Chce jechać na wózku z Tomkiem do małej na neonatologie więc muszę wstać kurde...🩷 Julka 25.05.2023