👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Mrówka88 wrote:Tak mam do niej zaufanie
Ja mam hashimoto i zawsze robię cały pakiet badań❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Hej laski jakie pęcherzyki żółtkowe YS macie , miałyście mniej więcej w 7t5d bo ja mam YS 5.4 i ten lekarz który mi robił USG nawet nic nie mówił,ale konsultowałam się z profesor Jerzak z Warszawy (dzięki której zaszłam w naturalną ciąże ) powiedziała mi że powinno być ys do 5 powyże już grozi chorobami genetycznymi .Tu mnie trochę zmartwiła...
-
Mal86 wrote:Hej laski jakie pęcherzyki żółtkowe YS macie , miałyście mniej więcej w 7t5d bo ja mam YS 5.4 i ten lekarz który mi robił USG nawet nic nie mówił,ale konsultowałam się z profesor Jerzak z Warszawy (dzięki której zaszłam w naturalną ciąże ) powiedziała mi że powinno być ys do 5 powyże już grozi chorobami genetycznymi .Tu mnie trochę zmartwiła...
Hej, u mnie YS był zmierzony tylko na pierwszej wizycie gdy jeszcze zarodka nie było widać i wynosił wtedy 2mm ale to był sam początek 5 tygodnia, pęcherzyk miał wtedy dopiero 0,78 cm. Według mojego ulubionego opracowania medycznego odnośnie analizy ultrasonografii we wczesnej ciąży "idealny" YS ma wymiary 3-6 mm w zależności od wieku ciąży, regularny, owalny kształt, wyraźne granice i hiperechogeniczne wnętrze. Średnica pęcherzyka powyżej 7 mm zwiększa ryzyko niepowodzen w pierwszym trymestrze (zwiększa statystycznie, ale nie wyrokuje!). Średnica poniżej 3 mm oraz hiperechogenne zwapnienia mogą sugerować ryzyko abberacji chromosomalnych. Dla chętnych opracowanie nazywa się "Ultrasonograficzna ocena płodu w 5-10 tygodniu ciąży", jest dostępne do pobrania jak się wpisze w wyszukiwarkę. Jeśli zarodek rozwija się zgodnie z wiekiem ciąży to według mnie takie sugerowanie chorób genetycznych tylko na podstawie YS (który zresztą według wytycznych oceny USG jest w normie) mogło być trochę na wyrost i niepotrzebnie cię przestraszyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2022, 20:05
Mal86 lubi tę wiadomość
-
Namisa wrote:Hej, u mnie YS był zmierzony tylko na pierwszej wizycie gdy jeszcze zarodka nie było widać i wynosił wtedy 2mm ale to był sam początek 5 tygodnia, pęcherzyk miał wtedy dopiero 0,78 cm. Według mojego ulubionego opracowania medycznego odnośnie analizy ultrasonografii we wczesnej ciąży "idealny" YS ma wymiary 3-6 mm w zależności od wieku ciąży, regularny, owalny kształt, wyraźne granice i hiperechogeniczne wnętrze. Średnica pęcherzyka powyżej 7 mm zwiększa ryzyko niepowodzen w pierwszym trymestrze (zwiększa statystycznie, ale nie wyrokuje!). Średnica poniżej 3 mm oraz hiperechogenne zwapnienia mogą sugerować ryzyko abberacji chromosomalnych. Dla chętnych opracowanie nazywa się "Ultrasonograficzna ocena płodu w 5-10 tygodniu ciąży", jest dostępne do pobrania jak się wpisze w wyszukiwarkę. Jeśli zarodek rozwija się zgodnie z wiekiem ciąży to według mnie takie sugerowanie chorób genetycznych tylko na podstawie YS (który zresztą według wytycznych oceny USG jest w normie) mogło być trochę na wyrost i niepotrzebnie cię przestraszyć.
Dzięki za info poczytam sobie -
Dominisia35 wrote:Mam pytanie do dziewczyn które już są po badaniach morfologii, czy któraś z was miała taka sytuację ze były wartości poniżej normy a z ciąża wszystko ok?
Ja dzisiaj wykonałam badania i zmartwiłam się bo mam poniżej normy eozynofile, limfocyty a neutrofile powyżej normy.
Moja glukoza na czczo wynosi 76, żelazo i ferrytyna piękny wynik. Moje TSH spadło z 1,19 na 0,46 😮
Tsh do kontroli. -
Mal86, mi też obiło się o uszy, że dla YS pow 7mm dopiero można mówić o źle rokujacej ciąży.
-
Dominisia35 wrote:Mam pytanie do dziewczyn które już są po badaniach morfologii, czy któraś z was miała taka sytuację ze były wartości poniżej normy a z ciąża wszystko ok?
Ja dzisiaj wykonałam badania i zmartwiłam się bo mam poniżej normy eozynofile, limfocyty a neutrofile powyżej normy.
Moja glukoza na czczo wynosi 76, żelazo i ferrytyna piękny wynik. Moje TSH spadło z 1,19 na 0,46 😮
Tsh w ciąży spada i około 13 tc osiąga najmniejsza wartość, w 13 tc miałam bardzo bardzo niski poziom, nie pamiętam dokladnie ale chyba 0,2. Wyczytałam, ze W pierwszym trymestrze ciąży, zwłaszcza w okolicy 10 tygodnia, możemy mieć do czynienia z obniżeniem stężenia TSH, nawet poniżej podanej normy, co wynika z działania gonadotropiny kosmówkowej (betaHCG) na gruczoł tarczowy. -
Ewk@ wrote:Dziewczyny dla których to jest kolejna ciąża powiedzcie proszę czy Wasze brzuszki są już większe? Kiedy zauważyłyście zmiany w ich wyglądzie?
Ja trochę.. A właściwie bardzo się stresuje. Jak stoję brzuszek trochę widoczny ale to pewnie przez tłuszczyk którego mam trochę na wysokości lepka. Jak leżę brzuch płaski.
Badanie (prenatalne) dopiero 26.11 (będzie 13+1). Dzisiaj 11+1, a ja mam wielki stres - do tej pory coś mnie ciągnęło w dole brzucha, pobolewało... Od jakiegoś tygodnia wcale albo pojedyncze takie sytuacje. Momentami nie czuje się jak w ciąży...
U mnie niestety widać i to już od 2 tygodni, porównując po zdjęciach z poprzedniej ciąży aktualnie wielkość brzucha gdy wstanę rano mam taki jak w poprzedniej ale +3 tygodnie do przodu. Dlatego muszę nosić luźniejsze ubrania, żeby go ukryć, jestem szczupła więc brzuch rzuca się w oczy. -
Dzisiaj mój 5latek wstaje i mówi,że śniło mu się,że miałam wielki brzuch,pojechałam do szpitala i wyciągnęli z brzucha braciszka. Pytam się go,co będzie,jak się kiedyś okaże,że ma siostrzyczkę. Mówi,że woli brata. To tłumacze,że jak byłam z nim w ciąży,to nie myślałam ani o Córeczce ani o synku,i jak się urodził to pokochałam syneczka,a jak by urodziła się córeczka,to ja też bym pokochała. Myśli...i mówi,że jak będzie córeczka,to powie jej,że wolał brata,ale i tak ja pokocha 🤪
Niby nic mu nie mówimy,a chyba łapie jakieś urywki rozmów. Chociaż fakt,że od dawna już mówi o rodzeństwie 🥰Martyna175, Mal86, Dominisia35, Oleczek lubią tę wiadomość
-
Anulka87 wrote:Dzisiaj mój 5latek wstaje i mówi,że śniło mu się,że miałam wielki brzuch,pojechałam do szpitala i wyciągnęli z brzucha braciszka. Pytam się go,co będzie,jak się kiedyś okaże,że ma siostrzyczkę. Mówi,że woli brata. To tłumacze,że jak byłam z nim w ciąży,to nie myślałam ani o Córeczce ani o synku,i jak się urodził to pokochałam syneczka,a jak by urodziła się córeczka,to ja też bym pokochała. Myśli...i mówi,że jak będzie córeczka,to powie jej,że wolał brata,ale i tak ja pokocha 🤪
Niby nic mu nie mówimy,a chyba łapie jakieś urywki rozmów. Chociaż fakt,że od dawna już mówi o rodzeństwie 🥰
Myślę że dzieci doskonale zdają sobie sprawę co się dzieje 😅 mój ma 5,5 roku i wie od początku bo nie wiem jak mielibyśmy to ukryć skoro w domu się i tak rozmawia.
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Liliili wrote:Mam podobna sytuację 8+4 CRL 19,6 i YS 5,9... Ja raczej w cuda nie wierzę bo ostatnio miałam 7+6 ys 5.3 i poroniłam w 10 tyg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2022, 12:38