WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • Mrówka88 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2022, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mam do niej zaufanie :)
    Ja mam hashimoto i zawsze robię cały pakiet badań :)

zazu lubi tę wiadomość

preg.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrówka88 wrote:
    Tak mam do niej zaufanie :)
    Ja mam hashimoto i zawsze robię cały pakiet badań :)
    Ok skoro robiłaś przeciwciała i jest ok to super 🙂

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Kalolika Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi za to w ciąży TSH poszybowało do góry i tak z 50 przeszłam na 75 a teraz do tego raz w tygodniu mam 100. Inne parametry w normie.

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Mal86 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2022, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski jakie pęcherzyki żółtkowe YS macie , miałyście mniej więcej w 7t5d bo ja mam YS 5.4 i ten lekarz który mi robił USG nawet nic nie mówił,ale konsultowałam się z profesor Jerzak z Warszawy (dzięki której zaszłam w naturalną ciąże ) powiedziała mi że powinno być ys do 5 powyże już grozi chorobami genetycznymi .Tu mnie trochę zmartwiła...

• Namisa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Hej laski jakie pęcherzyki żółtkowe YS macie , miałyście mniej więcej w 7t5d bo ja mam YS 5.4 i ten lekarz który mi robił USG nawet nic nie mówił,ale konsultowałam się z profesor Jerzak z Warszawy (dzięki której zaszłam w naturalną ciąże ) powiedziała mi że powinno być ys do 5 powyże już grozi chorobami genetycznymi .Tu mnie trochę zmartwiła...

Hej, u mnie YS był zmierzony tylko na pierwszej wizycie gdy jeszcze zarodka nie było widać i wynosił wtedy 2mm ale to był sam początek 5 tygodnia, pęcherzyk miał wtedy dopiero 0,78 cm. Według mojego ulubionego opracowania medycznego odnośnie analizy ultrasonografii we wczesnej ciąży "idealny" YS ma wymiary 3-6 mm w zależności od wieku ciąży, regularny, owalny kształt, wyraźne granice i hiperechogeniczne wnętrze. Średnica pęcherzyka powyżej 7 mm zwiększa ryzyko niepowodzen w pierwszym trymestrze (zwiększa statystycznie, ale nie wyrokuje!). Średnica poniżej 3 mm oraz hiperechogenne zwapnienia mogą sugerować ryzyko abberacji chromosomalnych. Dla chętnych opracowanie nazywa się "Ultrasonograficzna ocena płodu w 5-10 tygodniu ciąży", jest dostępne do pobrania jak się wpisze w wyszukiwarkę. Jeśli zarodek rozwija się zgodnie z wiekiem ciąży to według mnie takie sugerowanie chorób genetycznych tylko na podstawie YS (który zresztą według wytycznych oceny USG jest w normie) mogło być trochę na wyrost i niepotrzebnie cię przestraszyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2022, 20:05

Mal86 lubi tę wiadomość

• Namisa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2022, 20:05

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2022, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Hej, u mnie YS był zmierzony tylko na pierwszej wizycie gdy jeszcze zarodka nie było widać i wynosił wtedy 2mm ale to był sam początek 5 tygodnia, pęcherzyk miał wtedy dopiero 0,78 cm. Według mojego ulubionego opracowania medycznego odnośnie analizy ultrasonografii we wczesnej ciąży "idealny" YS ma wymiary 3-6 mm w zależności od wieku ciąży, regularny, owalny kształt, wyraźne granice i hiperechogeniczne wnętrze. Średnica pęcherzyka powyżej 7 mm zwiększa ryzyko niepowodzen w pierwszym trymestrze (zwiększa statystycznie, ale nie wyrokuje!). Średnica poniżej 3 mm oraz hiperechogenne zwapnienia mogą sugerować ryzyko abberacji chromosomalnych. Dla chętnych opracowanie nazywa się "Ultrasonograficzna ocena płodu w 5-10 tygodniu ciąży", jest dostępne do pobrania jak się wpisze w wyszukiwarkę. Jeśli zarodek rozwija się zgodnie z wiekiem ciąży to według mnie takie sugerowanie chorób genetycznych tylko na podstawie YS (który zresztą według wytycznych oceny USG jest w normie) mogło być trochę na wyrost i niepotrzebnie cię przestraszyć.

Dzięki za info poczytam sobie

• edka85 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominisia35 wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn które już są po badaniach morfologii, czy któraś z was miała taka sytuację ze były wartości poniżej normy a z ciąża wszystko ok?
    Ja dzisiaj wykonałam badania i zmartwiłam się bo mam poniżej normy eozynofile, limfocyty a neutrofile powyżej normy.
    Moja glukoza na czczo wynosi 76, żelazo i ferrytyna piękny wynik. Moje TSH spadło z 1,19 na 0,46 😮
    Limfocyty i neutrofile ⬆️ miałam w każdej ciąży. To normalne. Natomiast Eos ⬇️ nie ma znaczenia diagnostycznego. Gorzej jakby było ponad normę.
    Tsh do kontroli.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86, mi też obiło się o uszy, że dla YS pow 7mm dopiero można mówić o źle rokujacej ciąży.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Martyna175 Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominisia35 wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn które już są po badaniach morfologii, czy któraś z was miała taka sytuację ze były wartości poniżej normy a z ciąża wszystko ok?
    Ja dzisiaj wykonałam badania i zmartwiłam się bo mam poniżej normy eozynofile, limfocyty a neutrofile powyżej normy.
    Moja glukoza na czczo wynosi 76, żelazo i ferrytyna piękny wynik. Moje TSH spadło z 1,19 na 0,46 😮

Tsh w ciąży spada i około 13 tc osiąga najmniejsza wartość, w 13 tc miałam bardzo bardzo niski poziom, nie pamiętam dokladnie ale chyba 0,2. Wyczytałam, ze W pierwszym trymestrze ciąży, zwłaszcza w okolicy 10 tygodnia, możemy mieć do czynienia z obniżeniem stężenia TSH, nawet poniżej podanej normy, co wynika z działania gonadotropiny kosmówkowej (betaHCG) na gruczoł tarczowy.

preg.png
  • Martyna175 Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2022, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Dziewczyny dla których to jest kolejna ciąża powiedzcie proszę czy Wasze brzuszki są już większe? Kiedy zauważyłyście zmiany w ich wyglądzie?
    Ja trochę.. A właściwie bardzo się stresuje. Jak stoję brzuszek trochę widoczny ale to pewnie przez tłuszczyk którego mam trochę na wysokości lepka. Jak leżę brzuch płaski.
    Badanie (prenatalne) dopiero 26.11 (będzie 13+1). Dzisiaj 11+1, a ja mam wielki stres - do tej pory coś mnie ciągnęło w dole brzucha, pobolewało... Od jakiegoś tygodnia wcale albo pojedyncze takie sytuacje. Momentami nie czuje się jak w ciąży...

U mnie niestety widać i to już od 2 tygodni, porównując po zdjęciach z poprzedniej ciąży aktualnie wielkość brzucha gdy wstanę rano mam taki jak w poprzedniej ale +3 tygodnie do przodu. Dlatego muszę nosić luźniejsze ubrania, żeby go ukryć, jestem szczupła więc brzuch rzuca się w oczy.

preg.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mój 5latek wstaje i mówi,że śniło mu się,że miałam wielki brzuch,pojechałam do szpitala i wyciągnęli z brzucha braciszka. Pytam się go,co będzie,jak się kiedyś okaże,że ma siostrzyczkę. Mówi,że woli brata. To tłumacze,że jak byłam z nim w ciąży,to nie myślałam ani o Córeczce ani o synku,i jak się urodził to pokochałam syneczka,a jak by urodziła się córeczka,to ja też bym pokochała. Myśli...i mówi,że jak będzie córeczka,to powie jej,że wolał brata,ale i tak ja pokocha 🤪

Niby nic mu nie mówimy,a chyba łapie jakieś urywki rozmów. Chociaż fakt,że od dawna już mówi o rodzeństwie 🥰

Martyna175, Mal86, Dominisia35, Oleczek lubią tę wiadomość

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka87 wrote:
    Dzisiaj mój 5latek wstaje i mówi,że śniło mu się,że miałam wielki brzuch,pojechałam do szpitala i wyciągnęli z brzucha braciszka. Pytam się go,co będzie,jak się kiedyś okaże,że ma siostrzyczkę. Mówi,że woli brata. To tłumacze,że jak byłam z nim w ciąży,to nie myślałam ani o Córeczce ani o synku,i jak się urodził to pokochałam syneczka,a jak by urodziła się córeczka,to ja też bym pokochała. Myśli...i mówi,że jak będzie córeczka,to powie jej,że wolał brata,ale i tak ja pokocha 🤪

Niby nic mu nie mówimy,a chyba łapie jakieś urywki rozmów. Chociaż fakt,że od dawna już mówi o rodzeństwie 🥰

Myślę że dzieci doskonale zdają sobie sprawę co się dzieje 😅 mój ma 5,5 roku i wie od początku bo nie wiem jak mielibyśmy to ukryć skoro w domu się i tak rozmawia.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Liliili Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2022, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Dzięki za info poczytam sobie

Mam podobna sytuację 8+4 CRL 19,6 i YS 5,9... Ja raczej w cuda nie wierzę bo ostatnio miałam 7+6 ys 5.3 i poroniłam w 10 tyg

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2022, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliili wrote:
    Mam podobna sytuację 8+4 CRL 19,6 i YS 5,9... Ja raczej w cuda nie wierzę bo ostatnio miałam 7+6 ys 5.3 i poroniłam w 10 tyg
    A serduszko ładnie biło wszystko było oki tylko te Ys było 5.3?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2022, 12:38

• Liliili Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak.. Teraz też idealnie.. Z miesiaczki 8+0, z usg 8+4 serduszko 176..

• Liliili Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2022, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Ty?

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaskoczyłyście mnie .. u mnie teraz było crl 2,2 serduszko 173 ys 5,9
    I lekarz mówił ze wszystko jest Ok ..

Nie zwracałam uwagi na to ys

Teraz chyba się stresuje

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Liliili Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2022, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka a ktory tydzień?

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliili wrote:
    Nadulka a ktory tydzień?
    8t6d

9 listopada miałam wizytę
    Teraz 30 prenatalne i pappa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2022, 13:44

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ