X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • eMPe Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2022, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:
    Hej, witam Was ;)

Dołączam do tego zacnego grona z terminem na 7.06 ;)

Co do bóli brzucha o których ostatnio mowa, to mi niestety doskwierają od początku.Tu kłucie w różnych miejscach, tu ciągnięcie, tu taka ciężkość, czasem lekki ból przy sikaniu. Jak jeden dzień jest spokój to zaczynam się zastanawiać czy wszytko ok :p chyba muszę rozważyć wizytę u fizjo

Tez tak mam. Mam nadzieję że z końcem 1 trymestru skończą sie te bole.

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski będę miała USG prenatalne i czy ktoraś z Was się orientuje gdzie mają lepszy sprzęt w luxmedzie na koncertowej czy w Imedica? Doktor Swatowski będzie mi robił tylko się zastanawiam nad placówką ,Ktoraś coś wie ?

• Anulka87 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Hej laski będę miała USG prenatalne i czy ktoraś z Was się orientuje gdzie mają lepszy sprzęt w luxmedzie na koncertowej czy w Imedica? Doktor Swatowski będzie mi robił tylko się zastanawiam nad placówką ,Ktoraś coś wie ?
    Ja nie wiem,w sumie nawet miejscowości nie znam 🤔

A ja jestem wściekła. Dostałam zaświadczenie o ciąży do pracy,przesłałam i co??? Wpisał datę porodu na rok 2022..... Ręce opadają. Muszę to okręcić do grudnia,bo mam dużo lekarzy w grudniu 🤬🤬🤬

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • eMPe Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2022, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:

Tez się nad tym zastanawiałam. Ale ja chyba pójdę na Koncertowa ale do Dr. Krzyżanowskiego bo moja lekarka najbardziej go polecała.

• Miaukens Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2022, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie jakieś sposoby na zaparcia? Nieomal się dzisiaj rozpłakałam na kibelku, tak się męczyłam.

Anulka87 lubi tę wiadomość

• Anulka87 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miaukens wrote:
    Dziewczyny, macie jakieś sposoby na zaparcia? Nieomal się dzisiaj rozpłakałam na kibelku, tak się męczyłam.
    Dużo wody,gruszki, śliwki. Na mnie najlepiej działają gruszki 😊

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miaukens wrote:

Ja odkąd codziennie jem jabłko/dwa nie mam tego problemu. Dobrze działają też morele suszone, śliwki, może jakiś kompot? Takie są niestety uroki wysokiego progesteronu w ciąży, trzeba dużo pić i przygladac się diecie, jakie jedzenie cię najbardziej "zapycha".

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,pomyślałam, że i ja się przywitam na wątku :) po długich staraniach, na miesiąc przed podejściem do ivf zdarzył nam się mały cud, w który chyba nadal nie dowierzam ❤️
    Termin mam na 11.06. :)
    Dzisiaj miałam wizytę,bobas ma 4.56cm (co odpowiada 11+2, z om 10+5), fhr 170. To już moja 3 wizyta,pierwsza w 5+5, było już tętno, druga w 7+5 gdzie miał 1.4cm i dzisiejsza. Trochę nas bobas nastraszył, bo lekarz próbował zrobić USG przed powłoki brzuszne, ale totalnie nic nie było widać, skończyło się na przezpochwowym,ale na szczęście wszystko ok (to przez tyłozgięcie macicy najprawdopodobniej). Lekarz pomierzył już cześć pod kątem prenatalnych, miałam też pobraną krew na NIFTY. Prenatalne zaplanowane na 02.12. (czyli teoretycznie 12+5, ale pewnie będzie większy z crl, mam nadzieję, że nie będzie za duży).
    Chciałam Was spytać czy któraś z Was prowadzi ciążę na metforminie? Ja na razie biorę i wspólnie z lekarzem na kolejnej wizycie mamy podjąć decyzję czy odstawiamy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2022, 21:12

zazu, Anulka87, edka85, Ewk@ lubią tę wiadomość

preg.png
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'
    🧔90'
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday witaj! 😁 Widzę ze zobaczylysmy dwie kreski dokładnie tego samego dnia :) Tylko moja ciąża tydzień młodsza niż twoja i dodatkowo 3 dni młodsza od terminu z OM. Ostatnia wizytę też miałam podobnie jak ty w 7+3 i moj kropek był wtedy bardzo podobnych rozmiarów jak twój. Zdrowo zazdroszczę że jesteś już po 😁 Trzymam kciuki za prenatalne i wyniki NIFTY 🤞❤️

Sunday_92 lubi tę wiadomość

age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Sunday witaj! 😁 Widzę ze zobaczylysmy dwie kreski dokładnie tego samego dnia :) Tylko moja ciąża tydzień młodsza niż twoja i dodatkowo 3 dni młodsza od terminu z OM. Ostatnia wizytę też miałam podobnie jak ty w 7+3 i moj kropek był wtedy bardzo podobnych rozmiarów jak twój. Zdrowo zazdroszczę że jesteś już po 😁 Trzymam kciuki za prenatalne i wyniki NIFTY 🤞❤️
    O faktycznie, obie zapamiętamy 06.10.❤️
    U mnie w ten dzień beta wyniosła 544, bo mimo spóźniającego się o kilka dni okresu nie chciałam zrobić testu (bo skoro dwa lata się nie udawało...), a tu najpiękniejsza niespodzianka ;) obyśmy wszystkie dotrwały do czerwca, ja jeszcze trochę się stresuje, ale im bliżej końca pierwszego trymestru tym patrzę optymistyczniej ;)

preg.png
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'
    🧔90'
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2022, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    O faktycznie, obie zapamiętamy 06.10.❤️
    U mnie w ten dzień beta wyniosła 544, bo mimo spóźniającego się o kilka dni okresu nie chciałam zrobić testu (bo skoro dwa lata się nie udawało...), a tu najpiękniejsza niespodzianka ;) obyśmy wszystkie dotrwały do czerwca, ja jeszcze trochę się stresuje, ale im bliżej końca pierwszego trymestru tym patrzę optymistyczniej ;)

Oo to cudowna historia, oby takich więcej! 🤩 U mnie przeciwnie, wszystko obliczone jak zegarku bo to pierwszy cykl starań po poronieniu więc były duże nadzieje. Pierwsza beta 7.11 wynosiła 11 więc wyłapalam chyba tak wcześnie jak się tylko da 😁 stres jest zawsze, to normalne, ale pamiętaj że maluch rośnie jak na drożdżach, szybciej nawet niż wskazuje termin z OM, na pewno jest zdrowy jak rydz 💪 Ale to zaraz się sama o tym przekonasz, dostaniesz wynik NIFTY i ciśnienie trochę opadnie 🍀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2022, 21:56

age.png
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2022, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Hej Dziewczyny,pomyślałam, że i ja się przywitam na wątku :) po długich staraniach, na miesiąc przed podejściem do ivf zdarzył nam się mały cud, w który chyba nadal nie dowierzam ❤️
    Dzisiaj miałam wizytę,bobas ma 4.56cm (co odpowiada 11+2, z om 10+5), fhr 170. To już moja 3 wizyta,pierwsza w 5+5, było już tętno, druga w 7+5 gdzie miał 1.4cm i dzisiejsza. Trochę nas bobas nastraszył, bo lekarz próbował zrobić USG przed powłoki brzuszne, ale totalnie nic nie było widać, skończyło się na przezpochwowym,ale na szczęście wszystko ok (to przez tyłozgięcie macicy najprawdopodobniej). Lekarz pomierzył już cześć pod kątem prenatalnych, miałam też pobraną krew na NIFTY. Prenatalne zaplanowane na 02.12. (czyli teoretycznie 12+5, ale pewnie będzie większy z crl, mam nadzieję, że nie będzie za duży).
    Chciałam Was spytać czy któraś z Was prowadzi ciążę na metforminie? Ja na razie biorę i wspólnie z lekarzem na kolejnej wizycie mamy podjąć decyzję czy odstawiamy.
    Witaj, ja jestem na Metforminie. Biorę Glucophage xr. W 9 tc mój dr zszedł z dawki 1000 na 500 bo wpadałam w szał głodu i jedzenia chyba z powodu spadków glikemii. Wizytę mam 26.11. (13+1) wtedy mamy prawdopodobnie odstawić leki, wcześniej lepiej tego nie robić bo wzrasta ryzyko poronienia

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2022, 05:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eMPe wrote:
    Tez się nad tym zastanawiałam. Ale ja chyba pójdę na Koncertowa ale do Dr. Krzyżanowskiego bo moja lekarka najbardziej go polecała.
    Hej ja też miałam poleconego Krzyżanowskiego lub Swatowskiego wybrałam tego drugiego bo już byłam u niego .

Sunday_92, eMPe lubią tę wiadomość

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2022, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Ja też jestem na Glucophage xr z 500 na 750 mam zwiekszoną w moim przypadku będę ten lek brała do końca ciąży.

• Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info co do metforminy Dziewczyny. Ja od lutego 2022 biorę glucophage 2x500 (stwierdzona IO), lekarz pierwotnie kazał mi brać do końca pierwszego trymestru, odstawić i po tygodniu zrobić test obciążenia. Wczoraj jednak stwierdził, że zastanawia się czy nie zostawic u mnie na całą ciążę i glikemię kontrolować na czczo i przez homoglobinę glikolowaną. Ogólnie w Polsce zaleceniem oficjalnym jest odstawienie po pierwszym trymestrze, ale na świecie już zazwyczaj każą kontynuować do końca ciąży. Problem jest taki, że metformina przenika przez łożysko i jest niewiele badań jak to wpływa na dziecko długofalowo, więc trochę sama nie wiem, z drugiej strony cukrzyca w ciąży może spowodować bardzo dużo szkód, więc może lepiej jednak nie odstawiać. Mam się zastanowić do kolejnej wizyty za dwa tygodnie. Oczywiście, jak za złość ja mdłości w ciąży nie mam totalnie więc już mi 2kg przybyło 🤦‍♀️

preg.png
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'
    🧔90'
  • Liliili Koleżanka

Wysłany: 19 listopada 2022, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jsk myślicie czy lekkie ślę odczuwalne skurcze w 9 tygodniu mogą występować? Od 3 dni co parę godzin mam taki lekki ból jak na miesiączkę

• Namisa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliili wrote:
    Dziewczyny jsk myślicie czy lekkie ślę odczuwalne skurcze w 9 tygodniu mogą występować? Od 3 dni co parę godzin mam taki lekki ból jak na miesiączkę

W ciąży tak naprawdę wszystko może występować i równie dobrze może to być objaw fizjologiczny, jak i zwiastujący coś groźniejszego. Jeśli te bóle naprawdę są podobne do miesiączkowych to ja rozwazylabym zbadanie progesteronu, tak dla siebie. Czasem przy niższych wartościach pojawiają się takie skurcze, bo progesteron powoduje zwiotczenie różnych mięśni w organizmie i znosi samoistną czynność skurczową ciężarnej macicy - gdy go brakuje, macica tak reagować. A czasem jest to zupełnie normalne i świadczy o rozciąganiu się macicy które możesz odczuwać w ten sposób. U mnie osobiście takie skurcze jak na miesiączkę nie były zbyt dobrym objawem w poprzedniej ciazy ale ja to ja - wiele kobiet je miewa i wszystko jest ok. Jeśli cię to niepokoi to dopytaj lekarza, zrób badanie proga i suplementuj magnez w dużej dawce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2022, 08:23

Gravity lubi tę wiadomość

age.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bólów brzucha jak na okres to normalne. W pierwszej ciąży tak miałam często, synek zdrowy wszystko okej. W poronionej ciąży tez je miałam i skończyło się tak jak się skończyło. Nie ma reguły. Musisz być dobrej myśli po prostu :) jedynie usg Cię na chwile uspokoi, badanie proga nic nie da. Suplementuj magnez :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2022, 08:56

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • korallik Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was bierze tylko duphaston? Zastanawiam się, czy kupować jeszcze jednoopakowanie, czy jutro już zakończyć? Nie pamiętam, czy w pierwszej ciąży schodziłam z niego stopniowo czy od razu. Biorę dwie tabletki dziennie.

Córa - 06.2023 ❤
    Syn - 04.2021 ❤
    age.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2022, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę 3 tabletki dziennie i jeszcze nie odstawiam, czekam na decyzje lekarza

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
‹‹ 39 40 41 42 43 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ