CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
KarolaKinga wrote:Moj bedzie miał biała koszule z dlugim rękawem i biały tshirt, ja biała sukienkę taka dzianinowa dopasowana i biała bluzkę i spódnice tak żeby parę fotek zrobic z brzuchem na wierzchu 😅
-
To ja też się pochwalę, w końcu mam jeansy więc mogę paradować nie w legginsach 🤣🤣
https://zapodaj.net/plik-JjjAiU1a3e
Cel95, eeemakarena, Nineq, KarolaKinga, magdalena321, SZKODNIK, Truuskaawka, przygodami66, Werzol, Nosa, Elza1234, Moooniii, koktajlowa, Alex_92, Klaudek11, amoze, Revolutionary lubią tę wiadomość
-
Wszyscy ślicznie brzuchaci!
Ja właśnie wybrałam się wyjątkowo do sklepu na zakupy ma 1 obiad i ledwo je doniosłam do domu🤪 mąż na uczelni, a potem wychodzimy to raz sie wybrałam do mojego wiejskiego sklepu.
A wczoraj lazilam dużo po mieście i naprawdę nie wiem czy to ciaza, czy wiek, ale nie chciałabym mieszkać przy rynku, na kazimierzu itp. Wracając na moją miejską wieś czułam się bardzo szczęśliwie. Dzieci, drzewka, piekarnia, warzywniaczek i sklepik👍 spokój i brak tych miliardów turystów którzy wyrośli jak grzyby po deszczu teraz w centrum🤣
Jeszcze wracając teraz tak myślę, o ciekawe czy coś widać już po mnie
Po czym patrzę w lustro w windzie a tam wielka kulka doczepiona do mojej zwyklej figury. Także no widać 🤣
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Dzień dobry brzuszki
mój też już bardzo widać, gdzie się nie zakręce to albo się śmieją, że się kitrałam pod płaszczem albo w obcych miejschac pytaja "chłopak czy dziewczynka". to urocze
Miałam podjechać dzisiaj do mamy i posiedzieć z nią w ogródku i pochillować, ale chyba zostanie mi sam balkon xd Już nie będe się ruszać z domu.
Wiecie, ostatnio pytałam o tą luteinę - lekarz kazał wrócić do starej dawki, i faktycznie ból brzucha przeszedł, ale twardnienia zostały.
Nie wiem czy to normalne czy powinnam się martwić, ale dziwne jest to, że często takie twardnienie łączy się u mnie z takim ściskiem w gardle, aż wypieków dostaje + mega parcie na pęcherz. Nie chce, żeby lekarz pomysłał, że jakaś dziwna jestem, ale chyba zadzwonię do niego w poniedziałek.
💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488
03.04.2025 1500g -
Anabbit wrote:A skąd masz spódnicę i bluzkę? Właśnie też bardzo chcę komplet z brzuchem na wierzchu, a nie mogę niczego znaleść 😞
A bluzeczkę mialam już ze 2 sezony temu kupioną już nie pamiętam gdzie. -
Czujecie też już czkawki? Podobno według najnowszych badań za czkawkę u płodu jest odpowiedzialny nerw błędny. Dziecko czka ponieważ zaczyna ćwiczyć płuca oraz przygotowuje się do oddychania.
Moja Córeczka właśnie ewidentnie miała epizod czkawki😅
Takie uczucie delikatniejsze niż ruchy, rytmiczne i trwa kilka minuteeemakarena, Alex_92 lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Cel95 wrote:Czujecie też już czkawki? Podobno według najnowszych badań za czkawkę u płodu jest odpowiedzialny nerw błędny. Dziecko czka ponieważ zaczyna ćwiczyć płuca oraz przygotowuje się do oddychania.
Takie uczucie delikatniejsze niż ruchy, rytmiczne i trwa kilka minutWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca, 13:12
-
Paulinaaa_ wrote:Twardnień nie mam już w ogóle (może 2 dziennie), ale pojawiają się jakieś napięcia w brzuchu delikatne, widzę że wtedy coś się na ktg pisze - u Ciebie pojawia się coś na zapisie? Mi mówią że macica to mięsień i będzie się spinać, ale jak widzę te 40-50 na ktg to działa mi na psychikę 🙈
Ja leżę w Krakowie, Ujastek
Trzymam kciuki za Was!
U mnie już przestali mierzyć na ktg. Pojawiało się czasami, no ale u mnie ani to nie przybiera na sile, ani szyjka wg pomiarów się nie skraca wiec doszli do wniosku, i ja już też się z tym pogodziłam, że tak mamale jak przyszłam to nawet te skurcze dochodziły do 80 u mnie.
Aa to coś mi się pomyliło, że ty też z Łodzi. Ciekawa jestem jak w PL szpitale do tego podchodzą, ile daje Fenoterol a ile Atosiban i siarczan magnezu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca, 12:18
-
Cel95 wrote:Czujecie też już czkawki? Podobno według najnowszych badań za czkawkę u płodu jest odpowiedzialny nerw błędny. Dziecko czka ponieważ zaczyna ćwiczyć płuca oraz przygotowuje się do oddychania.
Moja Córeczka właśnie ewidentnie miała epizod czkawki😅 -
Takie uczucie delikatniejsze niż ruchy, rytmiczne i trwa kilka minutCel95 lubi tę wiadomość
-
kasssia wrote:U mnie już przestali mierzyć na ktg. Pojawiało się czasami, no ale u mnie ani to nie przybiera na sile, ani szyjka wg pomiarów się nie skraca wiec doszli do wniosku, i ja już też się z tym pogodziłam, że tak mam
ale jak przyszłam to nawet te skurcze dochodziły do 80 u mnie.
Aa to coś mi się pomyliło, że ty też z Łodzi. Ciekawa jestem jak w PL szpitale do tego podchodzą, ile daje Fenoterol a ile Atosiban i siarczan magnezu.
Bym Cię odwiedziła jak leżałam!
Moja koleżanka na skurcze w innym łódzkim szpitalu atosiban miałaWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca, 14:15
-
Katikat wrote:A jak czuć czkawkę?
Z fb położnej I.Dębińskiej;
🙃CZKAWKA W ŁONIE MATKI 🤰
👶Uderzanie skrzydełek, bąblowanie, szybkie łaskotanie skoncentrowane w jednym miejscu to możliwe objawy czkawki dziecka w łonie matki.
🙃U dziecka będącego w brzuchu przepona działa podobnie jak już po urodzeniu. Przepona kontroluje oddychanie, które jest rytmicznym, przerywanym ruchem. Dziecko w życiu łonowym styka się z płynem, pije, przełyka i połyka go. Z każdą próbą niby wdechu, czyli odruchu przełknięcia, przepona przesuwa się w dół. Powoduje to przemieszczenie brzucha w dół i na zewnątrz. Zamiast wznoszenia się i opadania klatki piersiowej z oddechami, jak dzieje się to u dorosłych w czasie czkawki, dzieci w łonie mają tendencję do większego angażowania brzucha.
🤓Czkawka pojawia się, gdy przepona (mięsień na dole klatki piersiowej) jest podrażniona lub pobudzona. Mięsień ten kurczy się mimowolnie – co powoduje, że powietrze jest wciągane do gardła, a w odpowiedzi na to struny głosowe szybko zamykają się, wytwarzając charakterystyczne „hic!”. Czkawka podąża za tym samym rytmicznym ruchem co oddychanie, ale z większą siłą. Całe ciało dziecka w łonie porusza się z każdą czkawką, co odczuwa wiele kobiet w ciąży. Podobnie jak u niemowląt i dorosłych, czkawka dziecka w łonie pojawia się przez krótki, kilka minut, i ustępuje samoistnie.
🧐Czkawka zazwyczaj ma regularny rytm i pojawia się w tej samej części brzucha. Kopnięcia zaś zazwyczaj nie są rytmiczne i pojawiają się na całym brzuchu. „Kopnięcia” mogą oznaczać, że głowa, ramiona, pośladki lub stopy dziecka obijają się o narządy wewnętrzne, czasami przypominają też ruch toczenia, a nie szybkie gulgotanie.
Nie wiadomo wiele o tym, dlaczego dzieci mają czkawkę w macicy, ale istnieje teoria, że może być to sposób dziecka na regulowanie ilości płynu w worku owodniowym. Twoje dziecko zaczyna połykać płyn owodniowy w 13. tygodniu ciąży. Uważa się, że ciśnienie nagromadzonego płynu skłania dzieci do czkawki i połykania jego nadmiaru.
Inne teorie na temat pochodzenia czkawki dziecka w łonie matki wyjaśniają ją jako wynik ćwiczenia oddechu, że odgrywają one rolę w dojrzewaniu płuc.eeemakarena lubi tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Elza1234 wrote:A Ty w Łodzi w CZMP leżysz?
Bym Cię odwiedziła jak leżałam!
Moja koleżanka na skurcze w innym łódzkim szpitalu atosiban miała
Nieee ja w Warszawie, ale z Łodzi jestem, więc znam CZMP, nawet tam leżałam kiedyś na diagnostyce. Właśnie mam wrażenie, że ten atosiban dają częściej, tutaj na Karowej walą z grubej ruryElza1234 lubi tę wiadomość
-
No to nie wydaje mi się żebym czuła coś takiego.. raczej parę kopniaków i czasem mam wrażenie że się przeciąga albo staje bo takie wolne dłuższe ruchy czuje
-
Katikat wrote:A jak czuć czkawkę?
Katikat lubi tę wiadomość