CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola3xJ:D wrote:A ja się zawodowo i życiowo zajmuję produkcją dzieci z neuroróżnorodnościa. Autyzm,adhd,zaburzenia si,schizofrenia. Pełen serwis. Aż się boję co mała będzie miała.
Anuncja jak wspominasz lecznie w szpitalu psychiatrycznym dla dzieci? Jako porażkę systemu czy realne wsparcie
To było wiele lat temu i uznany szpital z zapleczem badawczym, dzieciaki z całej Polski tam ściągały. Był realnym wsparciem, hospitalizowali tam nie tylko ze względu na farmakoterapię, ale i bardzo intensywny, rozbudowany, codzienny program terapeutyczny, rowniez z terapią systemową, a po wyjściu jeszcze można było kontynuować terapię. Ale to były inne czasy: nie było aż tylu przypadków z problemami, terapia i branie prochów przez dzieciaki nie były standardem, no i oddziały dziecięce i młodzieżowe nie miały takiego obłożenia. Teraz nawet jakby ktoś chciał w ten sposób, to niedofinansowanie plus potrzeby są tak ogromne, że szpitale w większości zamieniają się w przechowalnie mające na cel ustabilizowanie lekowo dzieciaków, żeby sie nie zabiły -
Karola3xJ:D wrote:Córka trafiła w ten system..leki,dwa miesiące ustawiania i narka. Terapia to był 10 minutowy spacer po korytarzu z terapeuta
-
Ja również planuje szczepic na podstawy
Ale sama się boję no nie ukrywam, bo znam swój nadreaktywny układ immunologiczny. Poza ciaza to nawet mam jakieś 1 dodatkowe szczepienie na pneumokoki nieobowiązkowe plus wiadomo podstawy. Covid też był grany kiedyś.
Niby nic mi nigdy nie było po szczepieniu ale no ja mam dziwne reakcje np choruje tak że dzień 40 stopni i koniec choroby itp.. najbardziej się boję gorączki po szczepieniu stąd chce pogadać z immunologiem👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Witam się z popołudniową kawą ☕
Dopiero usiadłam w domu od rana... 😶 Najpierw szkoła rodzenia, później zakupy spożywcze, jeden sklep, drugi, warzywniaczek, później do domu po psa, godzinny spacer z psem, odstawić psa do domu i znowu do sklepów Leroy, Agata itd...
Powiem Wam, że już ciężko, czułam cały brzuch pod koniec, taki napięty u dołu i jakby cały twardy 😑 Już dzisiaj tylko odpoczywam, no kolację jeszcze pomogę mojemu zrobić
Biorę się za nadrabianie 😊Elza1234 lubi tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Revolutionary wrote:Witam się z popołudniową kawą ☕
Dopiero usiadłam w domu od rana... 😶 Najpierw szkoła rodzenia, później zakupy spożywcze, jeden sklep, drugi, warzywniaczek, później do domu po psa, godzinny spacer z psem, odstawić psa do domu i znowu do sklepów Leroy, Agata itd...
Powiem Wam, że już ciężko, czułam cały brzuch pod koniec, taki napięty u dołu i jakby cały twardy 😑 Już dzisiaj tylko odpoczywam, no kolację jeszcze pomogę mojemu zrobić
Biorę się za nadrabianie 😊
Nawet mi się dziś śniło że urodziłam w 31 tc takie maleństwo, ale była zdrowa. Tylko że ja nie umiałam się nią opiekować, ani nakarmić, ani przewinąć nic
Mojej mamie też się dziś śniło że urodziłam wcześniaka w kościele xD ale miała 4 kg i nikt nam nie wierzył że to wcześniak i mój mąż nie umial jej kangurowac
Wszystkim nam ta szyjka trochę bije w dekiel 🙈 -
Elza1234 wrote:Ja dzisiaj po szkole byłam w Pepco. Oczywiście wróciłam ze śpioszkami 😅 przeglądałam ubrania i głównie mam 62, 68, także bez wyrzutów sumienia zamierzam dokupić ciut 56, bo naprawdę czuję że będę miała maluszka.
Nawet mi się dziś śniło że urodziłam w 31 tc takie maleństwo, ale była zdrowa. Tylko że ja nie umiałam się nią opiekować, ani nakarmić, ani przewinąć nic
Mojej mamie też się dziś śniło że urodziłam wcześniaka w kościele xD ale miała 4 kg i nikt nam nie wierzył że to wcześniak i mój mąż nie umial jej kangurowac
Wszystkim nam ta szyjka trochę bije w dekiel 🙈
Ejj mojej mamie się dziś śniło że urodziłam w jej piwnicy i moja córka miała czarne włoski 😅🤣🤣
No myślałam że padnę jak mi to napisała
A taka anegdotka.. Koleżanka mi dziś pisze że chyba wykupuje jakąś dietetyczkę, dietę chce mieć, ćwiczyć i że musi schudnąć na lato 🙃 i mówi czy nie znam przyjemniejszego sposobu na schudnięcie.
A ja jej odpisałam że znam, nawet sama taki zastosowałam: zajdź w ciążę, rzygaj pierwsze 3 miesiące, jedz same owoce i pij wodę i kefir (bo tylko na to mam ciągle smak bez zmian) a schudniesz w mig! 🤣 -
magdalena321 wrote:Ejj mojej mamie się dziś śniło że urodziłam w jej piwnicy i moja córka miała czarne włoski 😅🤣🤣
No myślałam że padnę jak mi to napisała
A taka anegdotka.. Koleżanka mi dziś pisze że chyba wykupuje jakąś dietetyczkę, dietę chce mieć, ćwiczyć i że musi schudnąć na lato 🙃 i mówi czy nie znam przyjemniejszego sposobu na schudnięcie.
A ja jej odpisałam że znam, nawet sama taki zastosowałam: zajdź w ciążę, rzygaj pierwsze 3 miesiące, jedz same owoce i pij wodę i kefir (bo tylko na to mam ciągle smak bez zmian) a schudniesz w mig! 🤣
Ja dzisiaj przeleżałam cały dzień, Mlody z tatą cały dzień na dworze są.Elza1234 lubi tę wiadomość
-
Karola3xJ:D wrote:Ja się boję mowic takich tekstów bo to nie wiadomo czy ktoś nie ma problemów z zajściem w ciążę albo jakis przykrych akcji z przeszłości.
Ja dzisiaj przeleżałam cały dzień, Mlody z tatą cały dzień na dworze są.
A no ja też zazwyczaj nie mówię takich rzeczy bo wiem że sama nie chciałabym tego usłyszeć w czasie kiedy starałam się o dziecko np, ale ona to rozwódka, z jednym synem na stanie i to takim czortem że powiedziała że w życiu już nigdy więcej potomstwa i ona to taki typ podróżniczki imprezowiczki weekendowej, raz Mediolan, za tydzień Londyn, w kolejny Barcelona także znam ją od dziecka i wiedziałam że tutaj mogę sobie na taki żart pozwolić 😆😆Elza1234 lubi tę wiadomość
-
xSmerfetkax wrote:Hej, ale mam dzisiaj dziwne bóle pleców 🫣 nie bolą cały czas tylko tak jakby skurcz i rozchodząc się puszcza, nie polecam 🫣
Ja właśnie musiałam zrobić przerwę w myciu naczyń i położyć się na chwilę ,bo już po całym dniu tak kręgosłup poczułam że myślałam że się złożę na pół 🥵
ale trochę dzisiaj przesadziłam, rano godzinny spacer z pchaniem wózka kilka razy pod górę w lesie, potem odkurzanie i zmywanie podłóg, potem byłam 2.5 h na dworze grać z córką w piłkę, chociaż chwilę też posiedziałam bo zaprosiłam córkę sąsiadów żeby się z nią pobawiła, a na koniec jeszcze spacer do paczkomatu po paczki i odkurzanie schodów. 🫣 Do jutra już chyba nie wstaję 🤣
Ale mój mąż dziś złożył komodę dla malucha i tym samym od poniedziałku zaczynam akcję pranko 🥰👌🏼Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca, 18:20
Elza1234 lubi tę wiadomość
-
Gusia_ gratki tego projektu! 🫡😉 Twoja praca brzmi super ciekawie
Ja też kiedyś chciałam pisać, no ale... Nie wyszło 🙈
Dziewczyny teksty waszych dzieci wymiatają 😂 Już się nie mogę doczekać co to się będzie działo jak nasz zacznie mówić 🙈 Póki co śmieję się z tekstów dzieci mojego rodzeństwa 😄
Elza1234 no właśnie czytałam o tym Twoim śnie 🙈 ewidentnie Twoje przeboje nie pomagają w snach 🫂
Elza1234 lubi tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Tanashi wrote:Ja właśnie musiałam zrobić przerwę w myciu naczyń i położyć się na chwilę ,bo już po całym dniu tak kręgosłup poczułam że myślałam że się złożę na pół 🥵
ale trochę dzisiaj przesadziłam, rano godzinny spacer z pchaniem wózka kilka razy pod górę w lesie, potem odkurzanie i zmywanie podłóg, potem byłam 2.5 h na dworze grać z córką w piłkę, chociaż chwilę też posiedziałam bo zaprosiłam córkę sąsiadów żeby się z nią pobawiła, a na koniec jeszcze spacer do paczkomatu po paczki i odkurzanie schodów. 🫣 Do jutra już chyba nie wstaję 🤣
Ale mój mąż dziś złożył komodę dla malucha i tym samym od poniedziałku zaczynam akcję pranko 🥰👌🏼
To Ty chociaż coś dzisiaj zrobiłaś, ja dałam radę tylko obiad, a tak to leżę 🫣 -
Hej, u nas dzisiaj zapadły kluczowe decyzje co do wózka i fotelika. Trochę późno na takie tematy, ale oglądaliśmy wózek siostry i okazało się że nie ma wentylacji na dole gondoli i nam to przekreśliło temat brania wózka od nich ☹️ więc zamówiliśmy fotelik i roana w bobowozkach, mam nadzieję że Młoda posiedzi w brzuchu do końca maja, bo na wtedy przewidują że będzie wózek. Wybraliśmy kolor Cocoa 😍
Elza1234, Alex_92, eeemakarena lubią tę wiadomość
-
asiun wrote:Ja od przyszłego tygodnia chcę rozejrzeć się za ciuszkami, bo póki co mam niewiele. Totalnie się pogubiłam i sama nie wiem ile czego kupić.
Jakieś kombinezony dresowe tak w razie czego też bierzecie ?
Ja kombinezonów dresowych nie planuję, raczej mam bodziaki i legginsy albo te spodenki śpioszki do tego no i coś na górę typu sweterek lub taka bluza polarkowa cienka. Jeden komplet mam taki też beżowy z H&M spodnie i cienki polarek z kapturkiem.
Wgl dostałam mega dużo tych pajacyków chyba z 12 szt i chyba z 8 czapeczek małych cienkich 😆 -
magdalena321 wrote:Ja kombinezonów dresowych nie planuję, raczej mam bodziaki i legginsy albo te spodenki śpioszki do tego no i coś na górę typu sweterek lub taka bluza polarkowa cienka. Jeden komplet mam taki też beżowy z H&M spodnie cienkie polarowe i cienki polarek z kapturkiem z uszkami.
Wgl dostałam mega dużo tych pajacyków chyba z 12 szt i chyba z 8 czapeczek małych cienkich 😆 -
No ja się zmęczyłam spacerem do warzywniaka i piekarni bo Mąż jak co sobotę uczelnia.
Posprzątałam trochę i lekko odświeżyłam balkon jak go nie było.
Takie prawdziwe zakupy to on zrobił po zajęciach, ale to wielgachne i natachał tego ze sklepu w siatach zamiast autem pojechać no myślałam, że mu coś zrobię
Ja się nie nadaje do sklepów. Męczy mnie sklep. W lesie mogę być 3 godziny, w sklepie 3 minuty max. Zapomniałam jednej rzeczy to widząc kolejkę w moim takim ala wiejskim sklepie wolałam się cofnąć do warzywniaka. W dużym markecie bym nie wytrzymała obecnie
Zabrałam się potem za domową pizzę ale stworzyłam tylko spod i powiedziałam Mężowi ze idę się położyć, poczułam jakieś takie zmęczenie. Więc on dokończył nasz obiadek i była dobra ta pizza całkiem:3
A teraz na wieczór robię ciastka. Irytują mnie beznadziejne składy rzeczy w sklepach. Wolę wziąć Masło, trochę cukru, płatki owsiane, mąkę orkiszowa, laskę wanilii, jajo, posypać żurawiną słodzoną sokiem z jabłek plus mleczną czekoladą niż jeść coś co ma sklad na 2 kilometry i jakieś sztuczne aromaty. Naprawdę czuje satysfakcję z takiego ciastka 🤣 a są mega dobre!Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca, 19:40
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Matko sama się zacytowałam co za dzban ze mnie 🤣
Zaćmienie.
My dziś pizzę zamówiliśmy popołudniu, córka chciała, ja zjadłam 2 kawałki i oczywiście dość miałam 😝 zawsze tak samo jak przyjeżdża to mmm pycha zjem całą a później 2 kawałki i pełna się czuję.
Teraz zjadłam pomarańczkę i piję kefir 😆😆