X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 29 marca, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj utrzymywał kontakt wzrokowy,dlatego diagnoza się opóźniała. Tzn ten kontakt byl na tyle wystrczający,że się nie doszukiwali jakiś deficytów w tym temacie.

Szczepień się też boje. Zawsze mam stres . Mąż mial ciężkiego nopa gdzie leżał bez kontaktu miesiąc jak był malutki.
    Ja zawsze się bałam no

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 29 marca, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po pierwszym Bexero pierwsza córka miała ten epizod nieutulonego płaczu i to mi też wystarcza, żeby nie lubić szczepień, więc jak ktoś ma „grube” doświadczenia to się wgle nie dziwię

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 29 marca, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia ale u nas (u mnie) i u jej ojca w żadnej linii tego nie było i nie ma.
    Może być wrodzone ale jak dla mnie PO CZYMŚ się to uaktywniło..

Karola no ja się też boję właśnie od tego czasu, broń Boże nikomu nic nie narzucam, każdy ma swój rozum i swoje zdrowie, prawo wyboru i niech robi co chce ale mnie już nikt nie zmusi i nie przekona żadnymi argumentami do tych dodatkowych szczepień.

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 29 marca, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, ale autyzm nie jest dziedziczny, ja Ci tylko napisałam jaki jest aktualny stan wiedzy medycznej/z psychologii :) Wiem, że ludzie mają swoje dziwne teorie, ale no taka jest współczesna wiedza naukowa na ten temat. Z mojej strony to koniec dyskusji, no bo nie chce tu jakiś dram itd rozkręcać co nie :) Wiem, że jest trudno się rodzicom pogodzić z tym, że dziecko funkcjonuje inaczej i to trudny temat, szuka się przyczyn, chce się wyjaśniać… więc przesyłam jeszcze jedynie uściski i ode mnie koniec wątku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca, 13:24

Anuncja, Elza1234, magdalena321, amoze lubią tę wiadomość

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Anuncja Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak tak coś od siebie napiszę, bo to moja działka zawodowa i sama jestem autystką- spektrum jak spektrum, tych różnych objawów jest pierdyliard i bardzo się różnią w zależności od płci. U mnie byla skrajna wybiórczość pokarmowa, nadwrażliwość słuchowa, jako starsza nie czaiłam zabaw z odgrywaniem ról, bardziej mnie interesowały przedmioty niż ludzie, interakcje społeczne wywoływały mnóstwo stresów i napięcia. A i tak zostałam zdiagnozowana po 30, po latach terapii, a jako nastolatka byłam nawet w psychiatryku. I tak jak Gusia napisała - nie mamy na to wpływu, jest to inaczej ukształtowany mózg. Mówi się o tym, że spektrum czy ADHD, a teraz również i OCD (zaburzenia obsesyjno-kompulsywne), czyli ta cała neuroróżnorodność mają związek z genami i że często "dziedziczy" się to po kimś w rodzinie, co z pokrywa się z moimi zawodowymi obserwacjami. Często proponuję rodzicom diagnostykę w tym kierunku i zazwyczaj się nie mylę. W przypadku niemowląt to jest dość trudne do zauważenia, bo np.słaby kontakt wzrokowy może wynikać z deficytów wzroku. Ale warto być uważnym na wszelkie nadwrażliwości sensoryczne - materiały, zapachy, dźwięki, obrazy itp. i jak maluch sobie radzi z przetwarzaniem bodźców, czy reaguje mocno lękowo na każdą najmniejszą zmianę, czy obecność mamy w poznawaniu świata jest uspokajająca, czy nie i jak Ty czujesz w ogóle więź z tym maluchem - czy jest blisko Ciebie, czy masz poczucie jakiegoś niezrozumiałego dystansu. Później, to tak jak dziewczyny pisały - obserwowałabym jak się bawi.

Gusia_ lubi tę wiadomość

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 29 marca, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja zgadzam się z Tobą, że najważniejsza jest obserwacja rodzica. To rodzice spędzają z dziećmi najwięcej czasu, najwięcej zauważą, mogą powiedzieć. Jak po prostu coś niepokoi to trzeba konsultować i działać, dla dobra dzieciaków :) i to nie tylko pod tym kątem ale wgle

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca, 13:30

Anuncja, Elza1234 lubią tę wiadomość

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Anuncja Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą dziedzicznością to faktycznie jest jeszcze niezbadany do końca temat. Bo mówi się też np.o "klimacie" autystycznych rodzin. Z pewnością jednak szczepionki nie triggeruja autyzmu - to pewne

Gusia_, Elza1234 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 29 marca, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja w jakiej formie pracujesz z dzieciakami ze spektrum? Ja zrobiłam uprawnienia, no bo różnie się życie układa, ale poza praktykami nie miałam typowo kontaktu z takimi grupami, więc tak pytam z ciekawości :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca, 13:29

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Anuncja Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Anuncja w jakiej formie pracujesz z dzieciakami ze spektrum? Ja zrobiłam uprawnienia, no bo różnie się życie układa, ale poza praktykami nie miałam typowo kontaktu z takimi grupami, więc tak pytam z ciekawości :)
    Z nastolatkami to psychoterapia systemowa, a z dziećmi muzykoterapeutycznie (ale nie że kamertony i misy tybetańskie, tylko kończyłam studia mgr i mam międzynarodowy certyfikat) :D no i jeszcze prowadzę procesy tutoringowe dla licealistów z orzeczeniami o nieneurotypowości, ale w normie intelektualnej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca, 13:35

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 29 marca, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajnie, kochałam terapię systemową na studiach ❤️ miałam boską panią doktor i potem dużo jeszcze czytałam… Pozytywnie zazdroszczę❤️ Super sprawa!

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 29 marca, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CelinaJan wrote:
    Cel hahaha🤣🤣🤣
    Aż przeczytałam Twój sen mojemu.

Śmiał się, żebyś więcej jurassic park nie oglądała. 😅

Robiłam sobie jakoś w lipcu maraton wszystkich części od tej ultra starej do najnowszej ale to już dawno temu było xD ale tak, lubię tę serię i kojarzy mi się z dzieciństwem :D mój sen mógłby wystąpić w kolejnej części, pytanie brzmi kto kierował łodziami i motorówkami, może jakieś dinozaury premium wykształcone w tym kierunku

CelinaJan lubi tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Anuncja Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Ale fajnie, kochałam terapię systemową na studiach ❤️ miałam boską panią doktor i potem dużo jeszcze czytałam… Pozytywnie zazdroszczę❤️ Super sprawa!
    Nom, systemowa jest mega, mega ciekawa i moim skromnym zdaniem najskuteczniejsza w pracy z dzieciakami. Jak ktoś chce pracować z 14, 15-latkiem indywidualnie, to zawsze mnie to zastanawia, co chce osiągnąć. No i mnogość tych szkół i podejść są bardzo pobudzające intelektualnie :)

Gusia_ lubi tę wiadomość

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 29 marca, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego Gusia ja też nie chce drążyć tematu bo ja już pogodziłam się z tym, z resztą nie było mi jakoś trudno że nie dopuszczałam tego do siebie tylko moment zaczęłam działać. I już i tak przyczyn nie szukam, mogę gdybać ale po co mi to, to nic nie zmieni 🙃😊

Amelia 23.12.2015 🩷

preg.png

Wysłany: 29 marca, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się zawodowo i życiowo zajmuję produkcją dzieci z neuroróżnorodnościa. Autyzm,adhd,zaburzenia si,schizofrenia. Pełen serwis. Aż się boję co mała będzie miała.

Anuncja jak wspominasz lecznie w szpitalu psychiatrycznym dla dzieci? Jako porażkę systemu czy realne wsparcie

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 29 marca, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Moj utrzymywał kontakt wzrokowy,dlatego diagnoza się opóźniała. Tzn ten kontakt byl na tyle wystrczający,że się nie doszukiwali jakiś deficytów w tym temacie.

Szczepień się też boje. Zawsze mam stres . Mąż mial ciężkiego nopa gdzie leżał bez kontaktu miesiąc jak był malutki.
    Ja zawsze się bałam no
    Moja córka po wyjściu ze szpitala miała tylko te pierwsze szczepienia. Po szczepieniu trafilysmy do szpitala w którym przebywalyśmy trzy miesiące, wątroba jej wysiadła...wcale nie jadła, spadała z wagi. Od tego czasu brak szczepień, bo lekarz kazał czekać na znak że już można. Do dzisiaj nikt nie chce wziąć na siebie tej odpowiedzialności więc lekarze nie chcą jej szczepić póki co.

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓

Wysłany: 29 marca, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    Moja córka po wyjściu ze szpitala miała tylko te pierwsze szczepienia. Po szczepieniu trafilysmy do szpitala w którym przebywalyśmy trzy miesiące, wątroba jej wysiadła...wcale nie jadła, spadała z wagi. Od tego czasu brak szczepień, bo lekarz kazał czekać na znak że już można. Do dzisiaj nikt nie chce wziąć na siebie tej odpowiedzialności więc lekarze nie chcą jej szczepić póki co.
    Moja corka tez była długo odroczona. Parę lat. Niby szczepienia nie szkodzą ale też nikt nie chciał się podpisać pod szczepieniem.
    Ja dzieci szczepię ale z sercem w gardle. Nie mowo tu o strachu przed autyzmem tylko nopami i powikłaniami neurologicznymi

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 29 marca, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za objaśnienia, nie mam w tej kwestii zbyt dużej wiedzy także miło poczytać mądre rzeczy
    I też nie będę wchodzić w dyskusję o autyzmie i szczepieniach - nie było moim celem wywołać żadnej gownoburzy. Niech każdy sobie uważa co chce
    Mnie NOP nigdy nie dotknął ani nikogo w mojej rodzinie czy otoczeniu (nie licząc bólu ręki) , liczę że młoda też to ominie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca, 14:23

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 29 marca, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam np w rodzinie przypadek, że osoba choć była szczepiona nie wytwarza wgle na szczepionki przeciwciał, dowiedziała się w dorosłym życiu i pracuje w szpitalu 😅 wiec też może być w tę stronę, że ktoś się szczepi, myśli, że ma ochronę, a nie ma 🤷‍♀️

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 29 marca, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To są takie dość wrażliwe tematy bo jest to zrozumiałe że każdy ma inne zdanie i prawo do tego oczywiście, więc mogą się z tego tworzyć różne dyskusje także no 😅 ale tak zgadza się że fajnie poczytać różne historie i mądrych ludzi posłuchać bo zawsze to coś więcej się wie 👌🏻

Amelia 23.12.2015 🩷

preg.png

Wysłany: 29 marca, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie,dyskutują ludzie inteligentni,kłócą głupcy.

Elza1234, magdalena321, Anuncja, CelinaJan, Lola93 lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 1170 1171 1172 1173 1174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ