CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja na drugi dzień po porodzie wyrażałam zgodę na kąpanie, dla mnie jest to jakieś niehigieniczne trzymać te dziecko długo tak tylko wytarte z tej mazi i krwi. Więc w moim szpitalu to było na zasadzie czy chce, żeby były wykąpane
Nie na zasadzie, że kąpią wszystkie bobasy. No i byłam przy tym za każdym razem, to w praktyce było umycie bobasa pod kranem sam woda, przy okazji położna mi pokazała jak to robić, co przy turbo kupach bywało przydatne 🫣
Biedronka tak, właśnie podobno na Zdrojach jest dużo obcych lekarzy. Już słyszałam to od drugiej osoby.
Ja na Pomorzanach na patologii ciąży miałam akurat zabieg w sobotę, więc nie było studentówTeraz rodziła tam męża bratowa - akurat w dzień - to byli przy jej porodzie, ale ona ma wykształcenie medyczne i chyba jej to nie przeszkadzało. No a sąsiadka rodziła w nocy to wiadomo inaczej, jedynie przy obchodach i badaniach się kręcili wiadomo jak jest. Ja generalnie nie mam z tym jakiegoś dużego problemu, na Unii Lubelskiej badali córkę i było nawet dość szybko i bez żadnych płaczów itd. Ale przy porodzie pewnie też bym nie wyraziła zgody jednak
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia, 20:19
-
Maj.a wrote:Gate.shop kolekcja Maternity
Zamówiłam w końcu z formommy dwie i biustonosz bo mają i kończę te zakupy. 6 koszul mi już musi wystarczyć -
Czy któraś z Was ma łożysko na przedniej ścianie nisko usadowione ( zachodzi na ujscie wewnetrzne kanału szyjki macicy )? Czy to jest wskazaniem do cc? Lekarza mam jutro a rozmawiałam z położna i wg niej powinnam mieć cc a lekarz na poprzedniej wizycie nic takiego nie powiedział
-
Truskawka ja planuję w USK w Białymstoku, więc jeśli Ty też, to jak najbardziej podzielę się jak tam wszystko przebiegało
Gratulacje udanych wizyt👱♀️ 29 🧔 34
7 lat starań
- 19/09 transfer ET blastki 3AA ❤️
- 27/09 beta 119,54 | 29/09 beta 360,43 | 01/10 beta 776,78
- 30/10 USG 2,1cm 👶 177/min ❤️
- 28/11 USG PRENATALNE - 6,5cm 👶, 155/min ❤️
- 03/12 - 8cm Pannicy! 🩷🩷
- 04/12 NIFTY 🎉 czekamy na Anielkę 👶
27/12 - 195g 👶
27/01 - 414g 👶
26/02 - 834g 🌸
27/03 - 1467g 🍀
25/04 - 2417g 🐣
CUDZIE TRWAJ! ❤️
-
Miśka00 wrote:Czy któraś z Was ma łożysko na przedniej ścianie nisko usadowione ( zachodzi na ujscie wewnetrzne kanału szyjki macicy )? Czy to jest wskazaniem do cc? Lekarza mam jutro a rozmawiałam z położna i wg niej powinnam mieć cc a lekarz na poprzedniej wizycie nic takiego nie powiedział
Ale z tego co wiem, jeśli zachodzi na Ujście szyjki to jest to wskazanie do cc -
Elza1234 wrote:Może lekarz czeka czy Ci się podniesie
Ale z tego co wiem, jeśli zachodzi na Ujście szyjki to jest to wskazanie do cc -
amoze wrote:Truskawka ja planuję w USK w Białymstoku, więc jeśli Ty też, to jak najbardziej podzielę się jak tam wszystko przebiegało
Gratulacje udanych wizyt
O, nie wiedziałam, jesteś z Białegostoku 😄 daj znać jak ten szpital, bo mam koleżankę, która ciągle mówi, że nie macie w Białymstoku żadnego dobrego szpitala na NFZ i że jak miałaby rodzić to tylko prywatnie na Parkowej. -
amoze wrote:Truskawka ja planuję w USK w Białymstoku, więc jeśli Ty też, to jak najbardziej podzielę się jak tam wszystko przebiegało
Gratulacje udanych wizyt
Czyli ten sam szpital 😊 Super,chętnie dowiem się co i jak z pierwszej ręki 😉 -
Jakbym się miała trzymać listy rzeczy do spakowania z naszego szpitala to dalej wiedziałabym okrągłe nic 😅 takie ogólniki w stylu „artykuły higieniczne” 🙈
Też się trzymam nadziei, że duża masa mojego jest wygenerowana przez długie nogi 🫠
Ja tam się cieszę, że te koszule z dolce sonno to takie namioty, bo lubię takie bardzo luźne 🤣Biedronka@ lubi tę wiadomość
-
Ej o,jak są studenci to im nie zabraniajcie być przy procedurach. Przecież musza się uczyć. Ja zawsze się pytam czy chcą coś przy mnie pogrzebać. Czy to pobranie krwi,ekg czy jakieś badania. Przy abrazji też im pozwoliłam zaglądać do woli. Musza się uczyć na kimś. Dzieci tez pozwalam badać studentom jak humor pozawala. Na lajcie.
-
Miśka00 wrote:Czy któraś z Was ma łożysko na przedniej ścianie nisko usadowione ( zachodzi na ujscie wewnetrzne kanału szyjki macicy )? Czy to jest wskazaniem do cc? Lekarza mam jutro a rozmawiałam z położna i wg niej powinnam mieć cc a lekarz na poprzedniej wizycie nic takiego nie powiedział
a w którym tygodniu jesteś ?
ja mam brzeżnie przodujące, nisko ułożone, zależy jaki lekarz ma dzień
i u mnie jest to wskazaniem do CC, usłyszałam to od 3 lekarzy + położna, teraz tylko czekam na decyzje od prowadzącego
jeden z lekarzy mówił, że może jest szansa na normalny poród, w sensie jak zacznie się rozwarcie, to łożysko zostaje w tym samym miejscu i tym samym odsuwa się od ujścia - ale nie wiem czy chciałabym tak ryzykować na "a może się uda"💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488
03.04.2025 1500g -
Ja odkąd moja siostra poszła na medycynę i została lekarka też raczej wyrażam zgodę, ale akurat przy porodzie wolałabym mieć intymność
Zdarzało mi się zdrowe zęby wyrwane pod aparat oddać studentom. Miesięcznego bobasa też pozwalałam oglądać itd. Ale poród to jest dla mnie jednak wydarzenie, które wolę przeżywać bez tłumu ludzi dokoła 🤷♀️ Niech się uczą na kimś innym xd
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia, 20:41
-
Karola3xJ:D wrote:Ej o,jak są studenci to im nie zabraniajcie być przy procedurach. Przecież musza się uczyć. Ja zawsze się pytam czy chcą coś przy mnie pogrzebać. Czy to pobranie krwi,ekg czy jakieś badania. Przy abrazji też im pozwoliłam zaglądać do woli. Musza się uczyć na kimś. Dzieci tez pozwalam badać studentom jak humor pozawala. Na lajcie.
Choć u nas bywają erazmusi z lekarskiego i co jak co, oni mi przy porodzie SN nie są potrzebni. Ale studentkę położnictwa pozwolę wpuścić -
Cóż, musiałam raz studentowi z erazmusa z leku zwrócić uwagę, że mimo rękawiczek dotykał telefon a potem chciał gmerać w buzi mojego dziecka tą samą ręką, więc też już nie mam do nich za grosz zaufania niestety 🤷♀️
-
eeemakarena wrote:a w którym tygodniu jesteś ?
ja mam brzeżnie przodujące, nisko ułożone, zależy jaki lekarz ma dzień
i u mnie jest to wskazaniem do CC, usłyszałam to od 3 lekarzy + położna, teraz tylko czekam na decyzje od prowadzącego
jeden z lekarzy mówił, że może jest szansa na normalny poród, w sensie jak zacznie się rozwarcie, to łożysko zostaje w tym samym miejscu i tym samym odsuwa się od ujścia - ale nie wiem czy chciałabym tak ryzykować na "a może się uda"
32+4
Nawet zastanawiałam się czy nie iść na konsultacje do lekarza który pracuje w szpitalu gdzie pojade do porodu bo narazie jeżdżę do kliniki gdzie podchodziliśmy do in vitro ale poczekam jeszcze co mi jutro powie bo też nie chce na zasadzie może się uda może nie. -
Dziewczyny gratuluję udanych prenatalnych i wizyt
Ja mam III prenatalne po majówce.
Po majówce zamierzam też spakować torbę, bo po ostatniej wizycie ze skracającą się szyjką to różnie może być. Mam też wrażenie, że brzuch mi się opuścił a mała cały czas kopie mi w szyjke macicy i na dole cały czas czyje ruchy. Byle do 37tc.
🧔👩 29l
👶2l
03.2023 cb 💔
05.2023 poronienie w 9tc 💔
11.2023 cb 💔
01.2024 poronienie w 9tc 💔 (acard)
04.2024 badanie na trombofilie
mutacje Pai-1 hetero i MTHFR hetero
następna ciąża na acardzie i heparynie
17.10 II kreski✊️
28.10 pecherzyk w macicy
14.11 zarodek 1,24cm i ❤
4.12 CRL 3,89cm
12.12 prenatalne
17.02 połówkowe
-
Gusia_ wrote:Cóż, musiałam raz studentowi z erazmusa z leku zwrócić uwagę, że mimo rękawiczek dotykał telefon a potem chciał gmerać w buzi mojego dziecka tą samą ręką, więc też już nie mam do nich za grosz zaufania niestety 🤷♀️
-
U mnie w szpitalu mówili, że maks 1 studentka przy porodzie będzie i pilnują, żeby się nie kręcili, więc ja zamierzam napisać w planie porodu, że wyrażam zgodę na studentów. Też kiedyś byłam studentką (co prawda zupełnie innej dziedziny) i też miałam praktyki na których nikt się nie bał dawać mi normalne zadania a nie tylko patrzeć a ostatnio też nawet uczyłam studentów u siebie w pracy, także podzielam pogląd, że gdzieś się muszą uczyć.
Klaudek mam tak samo z brzuchem (chociaż czasem czuję kopanie żebra, ale nie na stałe), ale jeszcze jest trochę czasu na obrócenie -
Ja z kolei czuję mega nacisk już na pochwe
mam nadzieje, ze to kwestia ułożenia
Ja mam super wrażenia z obecności studentów (a raczej studentek, bo na położnictwie to prawie 100% dziewczyn) bo jakoś nic przy mnie nie robili a pomoc z ich strony była super.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia, 21:29
-
Miśka00 wrote:32+4
Nawet zastanawiałam się czy nie iść na konsultacje do lekarza który pracuje w szpitalu gdzie pojade do porodu bo narazie jeżdżę do kliniki gdzie podchodziliśmy do in vitro ale poczekam jeszcze co mi jutro powie bo też nie chce na zasadzie może się uda może nie.
No ja tak zrobiłam, poszłam do ordynatora oddziału szpitala w którym planuje rodzić xD i to on mi tak namieszał w głowie z SN 😂 ale, przynajmniej raz byłam, pokazałam się, może mnie będzie pamiętał xDDD
to mamy już chyba marne szanse na podniesienie łożyska, bo ja 33t3d,
chociaz czytałam już różne historie i nie można tracić nadziei.💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488
03.04.2025 1500g