CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny.
Dzisiaj dostałam list z instytutu matki i dziecka.
W liście napisane jest ze wynik jest na pograniczu wartości prawidłowych i badanie do powtórzenia.
Odchodzę od zmysłów, nie umiem sobie poradzić ze strachem. To moje pierwsze dziecko i wszystko jest bardzo nowe.
Czy któraś z was miała taką sytuację / słyszała o takiej sytuacji.
Jestem przerażona i nie wiem już dokąd mam się zwrócić -
Tak młody dostaje innofer, chyba faktycznie się porządzę i zamienię bo to jakaś porażka jest. Moj się nie krztusi ale ciężko podać bo od razu wypycha językiem…
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Bbya123uy wrote:Cześć dziewczyny.
W liście napisane jest ze wynik jest na pograniczu wartości prawidłowych i badanie do powtórzenia.
Odchodzę od zmysłów, nie umiem sobie poradzić ze strachem. To moje pierwsze dziecko i wszystko jest bardzo nowe.
Jestem przerażona i nie wiem już dokąd mam się zwrócić
Moj tez miał taką sytuację, jak byliśmy w szpitalu, zadzwonili że ma ryzyko fenyloketonurii. Powtórzone badanie nie potwierdziło, więc zachowałabym spokój
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
A ma ktoś problem z wieczornym jakby brakiem mleka w piersiach? Niby czytałam, że jest tłustsze i dziecku trudniej albo że tej prolaktyny za mało. Tylko co tu zrobić i jak to rozbudzić? W dzień średnio co 1,5 godziny je lub częściej. Zaczęłam z powrotem pić Femaltiker ale bez efektu póki co. W dzień starcza, w nocy za dużo, a wieczorem zaczyna się masakra.09.10.2024
bhcg 9,62 mIU/ml; prog. 14,86 ng/ml
11.10.2024
bhcg 30,01 mIU/ml; prog. 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
bhcg 92,54 mIU/ml; prog. 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
bhcg 272,33 mIU/ml; prog. 13,53 ng/ml
24.10.24 wizyta
06.11.24 [7+3] jest ❤️
14.11.24 [8+4] 1,98 cm
27.11.24 [10+3] 3,65 cm
09.12.24 [12+1] 5,65 cm
13.12.24 [12+5] 6,51 cm I
18.12.24 [13+3] 7,49 cm
02.01.25 [15+4]145 g
15.01.25 [17+3] 222 g
30.01.25 [19+4] 340 g 🩷
14.02.25 [21+5] 482 g II
28.02.25 [23+5] 621 g
13.03.25 [25+4] 890 g
28.03.25 [27+5] 1124 g
08.04.25 [29+2] 1570 g
18.04.25 [30+5] 1764 g III
22.04.25 [31+2] 1800 g
29.04.25 [32+2] 1980 g
05.05.25 [33+1] 2203 g
09.05.25 [33+5] 2500 g
22.05.24 [35+5] 3040 g
28.05.24 [36+4] 3140 g
04.2024 cb (7cs)
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
01.2016 córka 💙
-
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/dla-dziecka/laktatory/bezprzewodowy-elektryczny-laktator-muszlowy-canpol-babies-hands-free-podwojny?gad_source=1&gad_campaignid=21999376008&gbraid=0AAAAADoIO68vPAAKges5jfUSkZ5wjjUXA&gclid=Cj0KCQjwgvnCBhCqARIsADBLZoKKXPJJMJsgndXCF21FGvfao-ul44dnqG-3PYbGskrJVZxR5AKWJFUaAo6MEALw_wcB
O tym laktatorze mówiłyście że jest ok? Wkurza mnie to odciąganie na dwa razy po 15 min i te zajęte ręce -
Mieliśmy gości, nadrobić Was tak na koniec dnia to serio wyczyn 😆 nawet nie ma sensu się odnosić do niektórych wątków, bo już przegadane 😅
Dziewczyny z balonikami - powodzenia! Trzymam kciuki.
Odnośnie krwawienia, u nas 6 doba po porodzie a ja mam krwawienie jak skąpy okres. Czy to normalne? W ogóle ten połóg pod kątem krwawienia mnie totalnie zaskoczył. Spodziewałam się jakiejś tragedii, a w zasadzie to on przypomina mi moj typowy okres w 2-3 dniu. 🤷♀️
W ogóle jestem w szoku, już prawie nie mam brzucha. Mam wrażenie, że ten ssak mnie zjada z dnia na dzień . W niedziele planuje się w końcu zważyć i zobaczę, ile samoistnie spadło w ciągu tygodnia 😊
U nas Lila w ciągu dnia jest tak grzeczna, dosłownie Aniołek. Karmienie, przewijanie i spanie. Wszystko w ciągu dnia możemy ogarnąć wokół domu. Terror zaczyna się pod wieczór. Ona w ogole nie chce spać gdy jest ciemno. Całą noc wisi na cycu, zasypia ok 5/6 rano …
Blackapple lubi tę wiadomość
-
Ja wyłudziłam na litość jeszcze jedno ktg przed snem (tu robią tak ok 7 rano i dziś jeszcze miałam 13 po balonie) Może jestem meczydupa ale no lepiej mi się będzie spało.. chodzę czekając na zapis i po nim też pomaszeruje bo jak się ruszam to jakoś troszeczkę coś tam sobie czuje. W ogóle w tym szpitalu pracuje masa osób z mojej szkoły ale nikt mnie nie kojarzy bo też dość inaczej wyglądam niż w gimnazjum więc zabawnie xd
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 20:54
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Hej dziewczyny, przychodzę z lipcówek, podczytuję Was, bo jesteście kopalnią wiedzy, zarówno odnośnie porodów jak i laktacji!
Widziałam, że piszecie o laktatorze Canpol, sama będę go zamawiać. Chciałam tylko dać znać, że na ich stronie z kodem PBKM jest -20% na cały asortyment 🙂Elza1234, KarolaKinga, CelinaJan lubią tę wiadomość
-
Jestem przerażona i nie wiem już dokąd mam się zwrócić
Powtórz na spokojnie, ten program badań przesiewowych bardzo dobrze działa. Moja poprzednia córka miała wykryte dzięki nim problemy, właściwie z dnia na dzień po powtórzonym wyniku przyjęto ją do szpitala; kompleksowe badania, kontrole, opieka. U nas problemy trwały pół roku i okazały się przejściowe, ale mam nadzieję, że u Ciebie skończy się jedynie na stresie.
Dziewczyny w trakcie indukcji trzymam kciuki! -
Flubbershy wrote:Od wielu dni próbuję coś tu napisać, ale popełniam taki błąd, że najpierw chcę trochę nadrobić czytanie, więc jak przychodzi co do czego, to już zasypiam 😂
Po pierwsze gratuluję wszystkim Mamusiom co dotąd urodziły ❤️ Powodzenia tym, co są w trakcie ( te indukcje... 😬) lub jeszcze przed.
Magda i Karola - co u Waszych córeczek? Jakoś mam Was ciągle w myślach...
My z Adaśkiem też się dokarmiamy, bo nie przybierał, a apetyt i ssanie ma ogromne. W szpitalu dostawał HiPP, ale w aptece doradzili nam Bebilon ProNutra i faktycznie po nim dużo mniej ulewa ( a może on po prostu już mniej ulewa). Tak czy siak teraz już max 2 butelki dziennie wchodzą, bo laktacja ruszyła jako tako.
Co do smoczków, to najlepiej u nas najlepiej sprawdza się LUU. Jest droższy od innych, ale Mały nim nie pluje tak jak innymi, no i anatomicznie chyba lepszy.
A i bardzo Wam polecam pieluchy bambusowe! Ja w ogóle w ciąży myślałam o wielopielo 🙈 Na szczęście starczyło mi przytomności, żeby założyć, że na początku nie będę mieć na to siły 😅 A te bambusowe wydały mi się dobrym złotym środkiem. No i powiem wam że rewelacja, po tych szpitalnych (nie wiem co to było) miał mnóstwo odparzeń na pupie, a jak mąż mi dostarczył bambusowe, to w ciągu pół dnia wszystko zniknęło. I pupcię ma gładziutką, zero odparzeń cały czas. Używamy Bamboolove, ale inne ponoć też są spoko.
Co do krwawienia po CC, to u mnie mija już trzy tygodnie i jest teraz jak taki skąpy okres.
Byliśmy u nefrologa no i oprócz tych powiększonych miedniczek pojawił się poszerzony moczowód co oznacza większe wrota do infekcji. Takzę mamy nakaz zgłaszania się na sor z każdą infekcją do 3 miesiąca życia. Pediatrę w poradni mamy omijać bo i tak jej nie wyleczy. Co do Małyszowych stópek (serio wygląda jak skaczący Małysz na nartach) to troszkę lepiej ale no czeka nas kupa rehabilitacji ,to samo z całą jej asymetrią. Przewraca się z brzucha na plecy,położona na brzuchu przemieszcza się po całym łóżku skacząc jak żaba. Jest co robić i na co wydać gruby hajs💲
Musimy jeszcze zaliczyć usg bioderek ,neurologa i kardiologa. Trochę to nam kradnie ten pierwszy wspólny czas. Ciągle jest bieg i jeżdżenie gdzieś,mija dzień za dniem a my zamiast leżeć w domu i się tulić to latamy po lekarzach. Trochę mi żal ale nic nie poradzę na to
-
Jestem przerażona i nie wiem już dokąd mam się zwrócić -
koktajlowa wrote:A ma ktoś problem z wieczornym jakby brakiem mleka w piersiach? Niby czytałam, że jest tłustsze i dziecku trudniej albo że tej prolaktyny za mało. Tylko co tu zrobić i jak to rozbudzić? W dzień średnio co 1,5 godziny je lub częściej. Zaczęłam z powrotem pić Femaltiker ale bez efektu póki co. W dzień starcza, w nocy za dużo, a wieczorem zaczyna się masakra.
Za to później zrowu są kamieniami i nawet leżeć na boku się nie da -
Karla_ wrote:Hej dziewczyny, przychodzę z lipcówek, podczytuję Was, bo jesteście kopalnią wiedzy, zarówno odnośnie porodów jak i laktacji!
Widziałam, że piszecie o laktatorze Canpol, sama będę go zamawiać. Chciałam tylko dać znać, że na ich stronie z kodem PBKM jest -20% na cały asortyment 🙂Kkk77, Alex_92, Lauraa lubią tę wiadomość
-
Z tym wrażeniem braku mleka wieczorem to to jest zjawisko nazywane po polsku wieczorne kumulowanie karmień i w tym chodzi o kilka rzeczy z tego co pamiętam: że dzieci wieczorem na noc dużo jedzą żeby złapać dłuższy sen, więc mogą chcieć być przy piersi dłużej, że wieczorem jest mniejszy wyrzut prolaktyny niż np w nocy stąd takie wrażenie pustych piersi no i że dzieci odreagowują sobie wieczorami przebodzcowanie więc mogą się wiele razy odrywać, jeść nerwowo, 10 razy w trakcie zrobić kupę itd. Ogólnie fajny post czytałam o tym u Hafija, gdzie też pisała o tym dużo więcej i jak sobie z tym radzić - dużo takich wieczorów było u mojej pierwszej córki, dlatego dobrze to zapamiętałam - więc zajrzyjcie sobie na bloga Hafija, może was trochę uspokoi i znajdziecie coś co pomoże
koktajlowa lubi tę wiadomość
-
Dobry wieczór dziewczyny
Niestety, nie dałam rady uczestniczyć w tym wątku tak jakbym chciałaNa początku - ogromnie gratuluję wszystkim mamusiom które już urodziły! Przeczytałam wątek wstecz jakieś 3 tygodnie od teraz ale więcej do tyłu chyba nie dam rady nadrobić
Trzymam kciuki za dziewczyny które są na dzisiejszy w szpitalu i jeszcze przed nimi te pierwsze spotkania z maluszkiem. Oby wszystko poszło gładko i porody były miłym wspomnieniem mimo wszystko.
U nas się troszkę pokomplikowało i moja ciąża zakończyła się ponad dwa miesiące przed terminem (stopka jest nieaktualna, musze ją zmienić). To były okropne przeżycia i ciężko mi nawet wracać do tego myślami. Od tygodnia mój synek jest już w domu, ale ten szpitalny czas był mega trudny, dzielenie życia na dom i szpital, starszak w domu ( który miał być w żłobku, ale niestety nie zaadaptował się mimo prób). Doceniam jednak opiekę w SU w Krk, naprawdę najwyższy poziom światowy dla nas. Powoli ogarnęliśmy rzeczywistość. Brakowało mi pisania tutaj z Wami, gdzie czekałyście na maluszki, jednak los miał dla mnie inny scenariusz:(
Powiem Wam że karmienie piersią mimo że to już drugi raz - wcale łatwiejsze nie jest i każde dziecko jest naprawdę inne. Mimo trudów udaje mi się ściągać mleko, ale dostawienia nie wyglądają tak kolorowo.
-
Magdalenkaa wrote:Dobry wieczór dziewczyny
Niestety, nie dałam rady uczestniczyć w tym wątku tak jakbym chciałaNa początku - ogromnie gratuluję wszystkim mamusiom które już urodziły! Przeczytałam wątek wstecz jakieś 3 tygodnie od teraz ale więcej do tyłu chyba nie dam rady nadrobić
Trzymam kciuki za dziewczyny które są na dzisiejszy w szpitalu i jeszcze przed nimi te pierwsze spotkania z maluszkiem. Oby wszystko poszło gładko i porody były miłym wspomnieniem mimo wszystko.
U nas się troszkę pokomplikowało i moja ciąża zakończyła się ponad dwa miesiące przed terminem (stopka jest nieaktualna, musze ją zmienić). To były okropne przeżycia i ciężko mi nawet wracać do tego myślami. Od tygodnia mój synek jest już w domu, ale ten szpitalny czas był mega trudny, dzielenie życia na dom i szpital, starszak w domu ( który miał być w żłobku, ale niestety nie zaadaptował się mimo prób). Doceniam jednak opiekę w SU w Krk, naprawdę najwyższy poziom światowy dla nas. Powoli ogarnęliśmy rzeczywistość. Brakowało mi pisania tutaj z Wami, gdzie czekałyście na maluszki, jednak los miał dla mnie inny scenariusz:(
Powiem Wam że karmienie piersią mimo że to już drugi raz - wcale łatwiejsze nie jest i każde dziecko jest naprawdę inne. Mimo trudów udaje mi się ściągać mleko, ale dostawienia nie wyglądają tak kolorowo.
Magdalenka jak wspaniale, że jesteście w domku. Gratulacje i cieszę się, że Wam tu pomogli❤️ a pisać pewnie jeszcze tu mamy wszyscy zamiarWiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 22:23
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Magda super że się odzywasz!
Ja też urodziłam wczesniej, w 33 tyg skończonym, ale dziewczyny na grupie dały ogrom wsparcia w tych trudnych czasach. Jesli mogę zapytać - co się wydarzyło, że tak wcześnie? Jesli to zbyt trudne to oczywiście nie odpowiadaj
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka