X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Plus jak ktoś studiuje poza miastem rodzinnym, to studia potrafią zjeść masę budżetu takiego studenta. Ja na pierwszym roku studiów wynajmowałam pokój za 600 zł, na ostatnim za 900 z opłatami. Mój brat wynajmuje teraz kawalerkę za 3000 zł 😅 w Warszawie, ale no ja w tej chwili mam mniejszą ratę kredytu. Więc ja się nie dziwię, że studenci mają problem coś odłożyć. *

* On już akurat nie jest studentem, normalnie pracuje, ale no nie da się ukryć, że ceny wynajmu też poszły szalenie w górę, a gdzieś mieszkać trzeba.

Dokładnie, jak ja widzę że za wynajem naszego mieszkania musielibyśmy płacić ok 4k.. no to sorry kredyt wzięty w lepszych czasach wynosi sporo mniej

Czasy są bardzo trudne, a też ludzie np mają pracę w większym mieście, nie każdy zdalna..w mniejszym problem ze znalezieniem

Nie dziwię się że mało kto przed 30 się decyduje i że ludzie chcą mieć własny kąt, ale też pożyć normalnie.

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 🙏
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Samsung, muszę w takim razie zgłębić temat. Bo mnie to do szału doprowadza. Suszę wszystko na trybie delikatnym, mojemu staremu koszule pokurczyłam i rękawy mu nie sięgają teraz do nadgarstków 🤪

preg.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Tak, u mnie też liczba ubrań zwiększyła się z czasem, bo od rozmiaru 86 dostaliśmy od kuzynki. I szczerze to ja od tamtej pory nieustannie walczę z tymi ubraniami 🤣 jestem wdzięczna, że dostaliśmy, bo to duża oszczędność, ale jest ich za dużo, sprzedawanie tego i segregowanie trwa i trwa. Mamy np. po 20 par spodni w jednym rozmiarze, gdzie mojej córce spokojnie 6 wystarcza i to tak z zapasem. Jak kupowałam sama rzeczy i było ich malutko, to to było takie proste 🥹 a teraz jakbym prowadziła lumpeks 🤣
    Jezu, rodzina mojego faceta ma firmę ubraniową i ja nic prawie nie kupuje a i tak jest jak piszesz, wszystkiego za dużo i mnie to strasznie frustruje :/ ale z drugiej strony głupio mi narzekać, bo mam za darmo super jakościowo ciuszki.
    A suszarkę też mam i owszem polecam 😛

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Ja część rzeczy podałam dalej dla dwóch rodzin (kilka wielkich toreb), ale i tak mi masa zostaje, bo też nie wszyscy mają miejsce żeby przechowywać tak na zapas. Nadmiar tego, co dostaliśmy srzedaję za drobiazgowe kwoty na vinted, a i tak już uzbierałam tysiaka za to 🫣

Ja nie wiem ile uzbierałam ale pewnie w tysiące też. Kurtki czy zestawy sprzedam czasem i za 50zl a bluzki to za grosze idą. Tak to oddaje sąsiadce a część po prostu na lokalnej grupie. Mam taką zasadę że sprzedaje tylko " nasze rzeczy" czyli te co kupiliśmy sami lub dostaliśmy dla córki. Są to zazwyczaj nowe z metkami rzeczy...albo użyte po kilka razy. Część najdroższych pozostawiałam ale i tak jest tego tyle że mam i na zostawienie i na sprzedaż i na oddanie. Butów nie sprzedaje i takich mega tanich używanych też nie bo nie mam czasu za 2zl sprzedawać. Raczej albo robie zestaw albo co droższe wystawiam osobno. Przykładowo w tum roku córka ma 5 kombinezonów dwuczęściowych. Logiczne jest ze tego nie zniszczy. Więc pewnie dwa zostawię na przyszłość a resztę sprzedam jak wyrośnie...bardzo dużo oddaje bo wychodzę z założenia że sami dostaliśmy 90proc rzeczy to też możemy się podzielić. Z oddawaniem mam tylko taki problem ze ludzie się zgłaszają i nie przychodzą co jest bardzo frustrujące. Moja sąsiadka też co jakiś czas jeździ do domu dziecka i zawozi większą ilość wtedy. Mamy strych więc jest miejsce na przechowywanie na szczęście.

• kasssia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Co do zapeszania,jakoś siedzi to we mnie. Chciałam zamówić jakies spodnie czy legginsy bo wszystkie już robią się za ciasne ale mam jakieś opory. Może mi przejdą po czwartkowej wizycie.

To witaj w klubie 😘
    @Gusia, ja oczywiście też nie wierzę tak na zdrowy rozum, ale właśnie jakoś tak działa to na mnie symbolicznie.

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Jezu, rodzina mojego faceta ma firmę ubraniową i ja nic prawie nie kupuje a i tak jest jak piszesz, wszystkiego za dużo i mnie to strasznie frustruje :/ ale z drugiej strony głupio mi narzekać, bo mam za darmo super jakościowo ciuszki.
    A suszarkę też mam i owszem polecam 😛

No właśnie. Ja nie narzekam też aczkolwiek właśnie czasem to mam lumpeks dzueciecy w domu bo ktoś np daje mi ubranka a tam rzeczy 80, 110 i 134:) no ale w sumie to się cieszę że te rzeczy nie ładują w koszu. Traktuje to jak mój wklad w ekologię. Mam taką znajoma co inaczej by wyrzuciła więc realnie jak je posegreguje to ktoś skorzysta.

• kasssia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    Ja mam Samsung, muszę w takim razie zgłębić temat. Bo mnie to do szału doprowadza. Suszę wszystko na trybie delikatnym, mojemu staremu koszule pokurczyłam i rękawy mu nie sięgają teraz do nadgarstków 🤪
    Ja też mam samsung i kurczy tylko te rzeczy na których jest napisane żeby nie suszyć. Rzeczy dziecka zwykle można i jest ok.

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    To witaj w klubie 😘
    @Gusia, ja oczywiście też nie wierzę tak na zdrowy rozum, ale właśnie jakoś tak działa to na mnie symbolicznie.

Ja yak miałam w 1 szej ciąży. Bo długo się staraliśmy i nie mogłam jakby uwierzyć. Teraz to też triche nie mam wyboru bo brzuch jest. A wam wygodnie jeszcze w normalnych ciuchach? Mnie niestety duza część już ciśnie.

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę Kindziukowa to może coś pokombinuj z programami, nie wiem :/ Ja normalnie suszę i koszule, i bluzki i nawet swetry te bez wełny czy mniej uciągliwe i jest okej. Dzieciakom kurtki i spodnie jakieś takie wierzchnie notorycznie teraz, nawet kołdrę mi się zdarzyło starszej córce jak miała grypę żołądkową i nic mi się nie stało z tymi rzeczami :/

Ja jeszcze chodzę w normalnych rzeczach, ale pewnie w grudniu będę musiała przynieść z piwnicy worek ze spodniami większymi o rozmiar. Kupiłam kilka par po drugim porodzie zanim waga mi wróciła do normy i zostawiłam, bo tak czułam, że się przydadzą. Teraz będą w sam raz na etap przejściowy między moim standardowym rozmiarem a ciuchami ciążowymi, do których mnie w ogóle nie ciągnie 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2024, 20:38

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Ja yak miałam w 1 szej ciąży. Bo długo się staraliśmy i nie mogłam jakby uwierzyć. Teraz to też triche nie mam wyboru bo brzuch jest. A wam wygodnie jeszcze w normalnych ciuchach? Mnie niestety duza część już ciśnie.
    Jeansy już mnie opinają, materiałowe jeszcze OK. Naszczęście mam jedną parę jeansów po pierwszej ciąży 😄 jestem w szoku bo w poprzedniej ciąży prawie do połowy chodziłam w normalnych ciuchach.

preg.png
  • koktajlowa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym coś kupiła na black friday ale za wcześnie. Myślę, że dla zakupów muszę znać płeć 🙂 A to najwcześniej na prenatalnych.

Byliśmy u teściów. Oczywiście córka się wygadała babci i prababci 😏 Ale ogólnie nam nic nie powiedzieli. Córka tylko chodziła i śmiała się, że zdradziła mój sekret 😉

💊Acard, Neoparin, Pregna Start, Pregna Dha, Tardyferon-Fol

PAI homo

09.10.2024
    beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
    11.10.2024
    beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
    14.10.2024
    beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
    16.10.2024
    beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
    24.10.2024 wizyta
    06.11.2024 [7+3] jest ❤️
    14.11.2024 [8+4] 1,98 cm 🐯
    27.11.2024 [10+3] 3,65 cm 🐯
    09.12.2024 [12+1] 5,65 cm 🐯
    13.12.2024 prenatalne [12+5] 6,51 cm 🐭
    18.12.2024 [13+3] 7,49 cm
    02.01.2025 [15+4]145 g
    15.01.2025 [17+3] 222 g
    30.01.2025 [19+4] 340 g 🩷
    14.02.2025 połówkowe

04.2024 cb (7cs)
    10.2023 wznowienie starań
    04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
    02.2020 cb (6cs)
    08.2018 rozpoczęcie starań
    01.2016 córka 💙

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam legginsy ciazowe lepszej jakości z kieszeniami z tyłu to nie ma wstydu w nich wyjść do dłuższego swetra lub po domu krótszego. Stwierdziłam, że po co ma mnie cisnąć.

Raz jak ubrałam jeansy nacisłam guzikiem w miejsce wbicia igly, poleciała krew i słabo to wygladalo...

Przy posiniaczonym brzuchu od igiel polecam jak najszybciej zakupić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2024, 20:53

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 🙏
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Jeansy już mnie opinają, materiałowe jeszcze OK. Naszczęście mam jedną parę jeansów po pierwszej ciąży 😄 jestem w szoku bo w poprzedniej ciąży prawie do połowy chodziłam w normalnych ciuchach.

No ja tak samo. Mam jedne większe jeansy, i dresy dwa które są ok ale np. Większość bluzek I bluz jest krótka. Te co miałam przed schudnięciem są ok ( po porodzie co nosiłam rozmiar l) ale m wszystkie już, krótkie lub ciasne. Nie spodziewałam się tak szybko. A nie przytylam jakoś drastycznie, półtorej kg. Tylko brzuch mi na dole odstaje:p majtki czy rajstopy to już na teraz potrzebuje kupować. Jeansow ciążowych jeszcze nie wyjmuje bo chodzę w dresach. Tzn w takich ładniejszych dresach kompletach albo jedne spodnie jeszcze są ok:) z sukienek mam duzy wybór chociaż:)

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koktajlowa wrote:
    Ja to bym coś kupiła na black friday ale za wcześnie. Myślę, że dla zakupów muszę znać płeć 🙂 A to najwcześniej na prenatalnych.

Byliśmy u teściów. Oczywiście córka się wygadała babci i prababci 😏 Ale ogólnie nam nic nie powiedzieli. Córka tylko chodziła i śmiała się, że zdradziła mój sekret 😉

Dałyście mi do myślenia z tą suszarka. Bo nawet przy 1 dziecku coraz bardziej by się przydała. Córka ma coraz większe rzeczy i często musimy rozkładać dwie zwykle suszarki niestety w salonie. I robi się ciasno. A pralni nie mamy niestety.

• kasssia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    No ja tak samo. Mam jedne większe jeansy, i dresy dwa które są ok ale np. Większość bluzek I bluz jest krótka. Te co miałam przed schudnięciem są ok ( po porodzie co nosiłam rozmiar l) ale m wszystkie już, krótkie lub ciasne. Nie spodziewałam się tak szybko. A nie przytylam jakoś drastycznie, półtorej kg. Tylko brzuch mi na dole odstaje:p majtki czy rajstopy to już na teraz potrzebuje kupować. Jeansow ciążowych jeszcze nie wyjmuje bo chodzę w dresach. Tzn w takich ładniejszych dresach kompletach albo jedne spodnie jeszcze są ok:) z sukienek mam duzy wybór chociaż:)
    Ja wagowo nadal jestem na zero, bo na samym początku zeszło mi 2kg, no ale brzuch widać robi swoje 😅

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wagowo -2,5 kg. Pewnie dlatego jeszcze się czuję okej w swoich ubraniach 🫣 ale ostatnio mi wraca powoli apetyt, więc pewnie niebawem się skończy luz w spodniach 😅

kasssia lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Alex_92 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    My mamy suszarkę i nie mając jeszcze dzieci uważam to za cudowny wynalazek 😅
    Ja myślałam o tym,żeby zacząć zakupy właśnie jakoś w marcu. To nasze pierwsze dziecko więc nic nie mamy a nie chciałabym tego zostawiać na ostatnią chwilę tylko spokojnie sobie kompletować.
    Takie większe rzeczy jak wózek,fotelik czy dostawka mam już upatrzone,jeszcze zostało zweryfikować na żywo czy na pewno dobry wybór.
    Co do zapeszania,jakoś siedzi to we mnie. Chciałam zamówić jakies spodnie czy legginsy bo wszystkie już robią się za ciasne ale mam jakieś opory. Może mi przejdą po czwartkowej wizycie.

To widzę mamy podobnie, myślę, że się wstrzymam właśnie do marca. Oczywiście już sobie oglądam i czytam opinie, ale z zakupami chyba poczekam. Co do legginsów to zamówiłam na Vinted nówki z hm mama i dostaje szału, bo non stop krok w kolanach 😖 także chodzę w moich zwykłych, które kiedyś dorwałam w lidlu plus normalne jeansy na wyjście z domu.

Ona: 32l Hashimoto, jajowód prawy niedrożny
    On: 37l obniżone parametry nasienia

➡️Starania od 2019.
    Klinika Ovum Lublin 05.2021
    -AMH 4.60
    -10.2021 1 IUI, beta - 0 💔

04.2023 I procedura IVF
    -Double Stimulation
    ➡️ 1 zarodek 3-dniowy + 1 Blastka❄️
    07.06.2023: ET 3-dniowego zarodka
    beta 0 😥
    31.07.2023: FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻
    beta 0 😥

06.2024 II procedura IVF
    ➡️ 13 pęcherzyków ➡️ 6 dojrzałych komórek ➡️ 1 Blastka 5.1.1❄️

02.09.2024 Test receptywności endometrium
    23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻

9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
    10dpt: 249,2
    14 dpt: 1083,11
    29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
    36 dpt CRL 1.11cm

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2024, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży też przytylam książkowo w 1 trymestrze 2kg potem ostatecznie +11kg. Ale wlasnie brzucha nie mialam do 4/5msc aż. Jakoś te guziki są w takich miejscach że mnie brzuch boli po czasie. Więc tylko 1 spodnie są ok, jeansy z wyższym stanem:) no I dresy. A bluzki mi tak śmiesznie odstają. Nie wiem może ja to widzę tylko ale mam wrażenie że po prostu z przodu są krótsze kilka cm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2024, 21:35

• Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 05:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    Suszarka jest super, ale do ręczników i pościeli.
    Niestety wszystko kurczy. Nie odważyłabym się suszyć niemowlęcych rzeczy w suszarce bo na prawdę potrafi o rozmiar a nawet 2 skurczyć tkaninę. W szczególności bawełnę. Ja mam takie love - hate z suszarką.
    Chyba że ktoś ma patent jak tego uniknąć to chętnie posłucham, póki co nic u mnie jeszcze nie zadziałało 🥲
    Gdzieś kiedyś czytałam że suszenie na programie syntetyczne albo wełna ogranicza kurczenie. Mi akurat suszarka nie kurczy a bwalę wszystko bez opamiętania. Chociaż coś mam mundurki do roacy za ciasne ale czy to wina suszarki? Muszę to przeanalizować 😅 Ja mam suszarke jakaś tanią z whirpoola.
    Ja mam zawsze zapas ubrań . Nie mamy jednej kurki a np 4. Dzieci że szmat a ja z mężem mamy dużo od firm za współpracę (testy). Mam też że szmat jakieś płaszcze puchowe. Nie wyobrazam sobie mieć jednej kurtki albo jednego kombinezonu. To samo z butami.

Ja sobie tam pomyślałam o tych wózkach,że jak to czyjeś pierwsze dziecko to można na targach dziecięcych wózki pooglądać.

Ja mam parę rzeczy na które poluje na vinted i ja się pojawia to kupię choćby jutro bo mi zależy.

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2024, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 06:58

‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ