SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2025, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Moja Bubcia mnie załamuje... Na tę chwilę przez cały dzień zjadła tylko 480ml mleka. Mam wrażenie że ona odmawia mleka przez RD. Nie je dużo,raz dziennie pół małego słoiczka,narazie takie proby smakowe bardziej. Do tego zrobiła teraz kupke konsystencji jak plastelina. W miesiac przybrała zaledwie 300g. Widać po niej,że jest mniej pulchna.
    Jutro mamy szczepienia,ciekawe co mi na to powie pediatra.
    Z tym przybieraniem to się nie martw, bo moja mała też maks 100 g na tydzień przybiera od dłuższego czasu i wiecznie jest w 75 centylu
    A co do ilości płynów, to jak nie chce mleka, to próbuj jej chociaż wodę przemycać dodatkowo, nie tylko do jedzenia - ja przynajmniej bym tak robiła. Bo pewnie od za małej ilości płynów ta kupa plastelina

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2025, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogolnie wazy 7620 więc tragedii nie ma aż takiej.
    Też tak myśle,że ta plastelina to wynik za małej ilości płynów,ale zrobiła ją bez problemow,bez prezenia,stekania. Rano kupka była ok.
    Wlasnie ona w ogole nie chce wody,wypluwa i sie krzywi.

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2025, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Ogolnie wazy 7620 więc tragedii nie ma aż takiej.
    Też tak myśle,że ta plastelina to wynik za małej ilości płynów,ale zrobiła ją bez problemow,bez prezenia,stekania. Rano kupka była ok.
    Wlasnie ona w ogole nie chce wody,wypluwa i sie krzywi.
    To wazy właściwie tyle co moja
    U nas na mm też się zdarza taka plastelinowata kupa, ale nie sprawia jej żadnych trudności, więc po prostu obserwuję
    Może próbuj różnymi kubkami albo po prostu butelka

Btw skończyłam moją przygodę z odciąganiem mleka. Ale i tak jestem z siebie dumna że wytrwałam 6 miesięcy

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2025, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza biorąc pod uwagę jak mialaś pod górkę z tymi cyckami to i tak należy Ci się szacunek . Nie było miękkiej gry. Możesz zejść ze sceny z podniesioną głową (nie wiem czy z podniesionymi cyckami- grawitacja to szmata)

Gusia dajesz w skrócie ,na zachętę, co ci Skandynawowie tam wymyślili.

Kurcze ,ja bym chciała,żeby moja przybrała te 100 gr na tydzień. Póki co waga nie ruszyła od 13 listopada. Ma jakieś 70 gr na plusie od tego czasu.

Tanasi miałam na myśli takie typowo biodrowe nosidło- siedzisko. Mi to mega pomaga.

Elza1234 lubi tę wiadomość

event.png
  • Katikat Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2025, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis sukces 22 spi. Nawet mężowi zasnął o tej 19 na 15 minut a udało się zasnąć teraz

Mi glowa pęka i mam strasznego nerwa pms. Akurat na same święta 😞 masakra

Zapalenia endometrium, polip, 2 transfery nieudane, 1 strata
    Naturals między ivf

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Karola
    Jestem z siebie dumna, bo każde odciąganie to i tak był dla mnie szalony dyskomfort, głównie psychiczny. Ale tyle byłam w stanie dla małej znieść.

Chryste jaki mi ból wszedł w plecy od tego spania znowu po skosie trzymając się za paluszki. A dopiero co w środę byłam u fizjo z plecami 🙈

age.png
  • Alex_92 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie jest tak, że kupa sie zmienia przy rozszerzaniu diety? U nas w zasadzie od samego początku rozszerzania diety taka plastelina. No, ale nie pręży się, nie płacze jak kiedyś więc póki co obserwuję. Wody staram się jak najwięcej, czy to z bidonu, czy dodaję dodatkowo do gotowanych warzyw.

Gusia zainteresowałaś tym tematem, może dopowiesz coś więcej? 😊

Elza moje uszanowanie. Dobra z Ciebie fighterka jak tyle czasu wytrzymałaś. 💪🏻

23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻

9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
    10dpt: 249,2
    14 dpt: 1083,11
    29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
    36 dpt CRL 1.11cm

age.png
  • Katikat Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie. Brawo brawo Elza ❤️

Zapalenia endometrium, polip, 2 transfery nieudane, 1 strata
    Naturals między ivf

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza gratulacje za każdy dzień ❤️

Blackapple ja bym dała trochę jakiegoś oleju do jedzenia (jeśli zje) lub większą porcję pasty słodowej na kłaczki.

Gusia ja też chętnie w skrócie się coś dowiem o tym spaniu, bo u nas niestety to jest ciężki temat trochę...

Z tymi 💩💩 przy rozszerzaniu diety to widzę, że jest totalnie różnie u nas. Zauważyłam, że najbardziej zakleja go ziemniak i po nim właśnie jest konsystencja plasteliny.

Wczoraj byliśmy na tym jarmarku w Kato. Na prawdę jest piękny 😍 te wystawki w gablotach, światełka, no super. Zupełnie inny klimat niż ten w Krakowie, który jest nastawiony na turystów i konsumpcje. Ma być do 6stycznia, więc na prawdę polecam 😊 i co najważniejsze to młody był zachwycony światełkami. Miałam go w nosidle, więc fajnie wszystko widział, a jak już miał dość to się wtulił w mój szalik i poszedł spać.

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza pół roku to super wynik!

Kto przygotowuje coś dobrego dla bobasa na wigilię? 😁🫠 Córka miała 11 miesięcy w pierwszą wigilię, to robiłam jej rybę po grecku dla dzieci i barszczyk bez soli, ale teraz młody jeszcze za mało je żeby kombinować coś 😝 Ale mamy już wprowadzoną dynię, kaszę jaglaną, buraka, brokuła, gruszkę, marchewkę i ziemniaka, już prawie możemy zrobić sałatkę jarzynowa 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2025, 09:45

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanshi, ja kupiłam młodemu słoiczek barszcz czerwony z wołowiną😅
    Ale my przez całe święta u kogoś będziemy więc nic nie dostanie. Na mleku przeżyje, dopiero jak w domu będziemy to mu coś dam.

Elza, 💪pół roku kawał czasu.

Elza1234, Tanashi lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Szarotka12 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi, ja rozważałam przygotowanie czegoś małemu, ale chyba jednak nie. Nigdy jeszcze nie jadł w innym otoczeniu niż tylko ja i mąż. Boję się, że otoczenie wielu osób bardzo by go rozpraszało i wtedy większe ryzyko zadławienia. Poza tym u mnie wszyscy wiedzą lepiej jak powinnam karmić dziecko, nie chcę wysypu nieproszonych rad na ten temat

Tanashi lubi tę wiadomość

🙍‍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    19.06. 3850g Synek na świecie 💙

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, ja nie daje nic małej podczas Wigilii, chyba że mleko
    Po 1 nie mam ochoty słuchać mądrości, po drugie ona je na tyle mało jeszcze, że nie widzę potrzeby robienia czegoś dla niej
    Do rodziców zabiorę słoiczek, może brokuła i jej dam na spokojnie
    Dzisiaj zrobiłam małej kaszkę jaglaną z jabłkiem no to smakowało jej bardzo. A jak ja chciałam po niej skończyć to o jej, fujka fuj 🤢 😅 ta kaszka obrzydliwa

Tanashi lubi tę wiadomość

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas póki co najwięcej krzywienia się na owoce xD dziś dostał jagody i jabłko to znowu go wzdrygalo całego. Na razie brokuł, buraki i marchewka najbardziej smakowały

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2025, 10:33

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    U nas póki co najwięcej krzywienia się na owoce xD dziś dostał jagody i jabłko to znowu go wzdrygalo całego. Na razie brokuł, buraki i marchewka najbardziej smakowały

Zacznij od warzyw, bo owoce są łatwo akceptowane, tymczasem Kameleon 😅😅

Tanashi, Anabbit, Werzol, KarolaKinga, Alex_92 lubią tę wiadomość

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza fajnie, że mimo wszystko aż pół roku się udało

Dziewczyny mrozonki np meozona dynia są ok? Bo każda mrozonka ma opis że może zawierać śladowe ilości tego czy tamtego...

Alergików w rodzinie raczej brak ale zastanawia mnie to

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka dałam już pastę słodową, w sumie olej rzepakowy powinna zjeść, bo się czasem do niego dobiera to spróbuję a jak nie to wieczorem do weta, bo widać, że się męczy.

Co do dań na wigilię to ja mam w planie dać młodemu trochę dorsza lub łososia na parze i tyle.

age.png
  • Maj.a Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:

Btw skończyłam moją przygodę z odciąganiem mleka. Ale i tak jestem z siebie dumna że wytrwałam 6 miesięcy

Brawo👏👏 możesz być dumna z siebie.

Wiem co to oznacza, u Mlodego dzisiaj wybiło wlasnie 6 miesięcy w tym moje 6 miesięcy odciagania mleka. Poki co jeszcze trwam w ok. 6 sesjach dziennie w tym jedna ok.1 w nocy.

Ja w wigilię Młodemu uszykuje mleko. Tym bardziej że kolacja jest popołudniu a on wtedy nie jest skory do rd. W święta bedziemy u moich rodzicow to jakis rosołek dla niego sie oddzielnie ugotuje.

05.10. ⏸
    🏨👶🍼 22.06. 2830g

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi u nas też warzywa lepiej wchodzą niż owoce. Z owoców pasowały jej borówki. Ale banana na pewno nie lubi. Zamyka buzie i sama sobie to jedz matka 😅

Karola no właśnie Skandynawowie kładą spać swoje dzieci 18.00-19.00 (nawet takie przedszkolne i to nie jest ściema, miałam znajome au pair w Szwecji i Norwegii i faktycznie one to potwierdzają, nie tylko psychologowie), tylko oni właśnie tak żyją, że bardzo dbają o te wyciszenie po południu w domu, klimat sprzyjający zasypianiu. Ograniczenie bodźców, stała pora spanka niezależnie od tego co się dzieje itd, ogólnie właśnie taka cisza w domu i wieczorne rozprężenie, a nie że rodzice zasuwają do północy na najwyższych obrotach tylko po drodze jednym z zadań na liście jest położyć dziecko spać i zasuwać dalej.

Chyba dziś ostatni dzień mojej pracy przed świętami i robię 4 dni wolne. Nie macie pojęcia jak tego potrzebuję 🤣🤣🤣❤️

Ja na wigilię albo słoik albo zrobię jakieś buraczki z ziemniakiem i marchewką i zblenduje. Jeszcze nie wiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2025, 11:57

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2025, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza gratulacje! Mimo że było pod górkę nie poddałaś się tyle czasu,brawo 😊
    Troszkę zazdroszczę już wolności od laktatora 😅 Ja nie mam psychy przestać 🙈

My już po szczepieniu,3 dawka. Na meningo jeszcze nie szczepilismy,lekarz mowil że na nastepnym bilansie jezeli bedziemy chcieli.
    Pytałam o te mleko,to mowił ze wszystko w porzadku i to normalne ze zmniejsza ilosc podczas rd... Mamy juz jeden konkretny posilek dawac a w styczniu dwa.

age.png
‹‹ 2452 2453 2454 2455 2456 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ