X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Blackapple Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    I jeszcze jedno blackapple, robiłaś pglf? To najlepsze i najczulsze badanie w kwestii preeklampsji, mój lekarz je uważa za podstawę.

Nie robiłam i nikt mi w sumie o tym badaniu nie mówił.

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Mam wyniki prenatalnych z krwi i podsumowanie

Ryzyka:
    Trisomii 21 podstawowe 1:709 skorygowane 1:14183
    Trisomii 18 podstawowe 1:1660 skorygowane mniej niż 1:20000
    Trisomii 13 podstawowe 1:5226 skorygowane mniej niż 1:20000

Preeklampsja przed 37tc 1:1263
    Zahamowanie wzrastania przed 37tc 1:1150

🥳🥳🥳

Superowo chyba jest?

No i preeklampsja i to ze wzrostem całkiem elegancko jak na zespół antyfosfolipidowy. Chyba branie leków od półtora roku i skupienie się na tym przed powrotem do starań mogło tu pomóc.

Robiłam pappe, wolną betę i pglf
    Trudno było się spodziewać innych wyników 🤣
    Jesteś w miarę zdrowa,ciążę,znosisz w miarę fajnie,właściwie nic Ci nie dolega i jeszcze wyniki masz super. Ciąża idealna.

preg.png
  • amoze Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja też dołączam do klubu nocnych marków dzisiejszej nocy.
    Wiatr, deszcz walący o parapet i okna, masakra... dwa dni przed dzisiejszą nocą ból głowy i tylko sen właściwie w dzień pomagał.

W nocy budziłam się 3 razy, nawet poofi poszło w odstawkę :p

No i standardowo zapomniałam zjeść kolacje, tzn obiad jedliśmy około 15.00, później koło 18 zjadłam jabłko i mandarynkę i cóż... o 1.30 trzeba było zjeść kanapkę i wypić herbatę 😅

Jak Wasze przygotowania do świąt? Właściwie został tydzień :)

Co gotujcie na święta? Ewentualnie pierwszy/drugi dzień? Jakieś niestandardowe przekąski?

Ja w tym roku pójdę ściągawką z pinteresta, tzn więcej warzyw, ale w świątecznych aranżacjach :)

👱‍♀️ 29 🧔 34
    7 lat starań
    - 19/09 transfer ET blastki 3AA i jeden ❄️ 3AA cierpliwie czeka ❤️
    - 25/09 pierwsze upragnione II kreseczki ❤️❤️
    - 27/09 beta 119,54 | 29/09 beta 360,43 | 01/10 beta 776,78
    - 30/10 USG 2,1cm naszego człowieka i 177 uderzeń serduszka/min
    - 28/11 USG PRENATALNE - 6,5cm bobo, serduszko 155/min i.... wielkie kopniaczki
    - 03/12 - 8cm Pannicy! 🩷🩷
    - 04/12 NIFTY 🎉 czekamy na Anielkę 👶
    27/12 - 195g maleństwa 😍
    CUDZIE TRWAJ! ❤️

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Trudno było się spodziewać innych wyników 🤣
    Jesteś w miarę zdrowa,ciążę,znosisz w miarę fajnie,właściwie nic Ci nie dolega i jeszcze wyniki masz super. Ciąża idealna.

No Karola mam hashimoto, zespół antyfosfolipidowy i przeciwciala ana od sjogrena tylko łykam na to tabsy jak najwcześniej sie dało i codziennie od 2 kresek mam 10 leków :D także radość wielka. Ale fakt, wszystkie schorzenia wykryłam z badań, nie z objawów.

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin, encorton, duphaston, utrogestan

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Nie robiłam i nikt mi w sumie o tym badaniu nie mówił.

Może warto pogadać o tym z lekarzem czy nie warto byłoby zrobić. Ja płaciłam jakąś stówkę za nie.

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    No Karola mam hashimoto, zespół antyfosfolipidowy i przeciwciala ana od sjogrena tylko łykam na to tabsy jak najwcześniej sie dało i codziennie od 2 kresek mam 10 leków :D także radość wielka. Ale fakt, wszystkie schorzenia wykryłam z badań, nie z objawów.
    Uwierz mi że to nie są duże obciążenia. W ogóle za dużo się na tym skupiasz mam wrażenie. Ciągle podkreślasz ten zespół. Jakbyś się zafiksowała. Dla swojej psychiki oddał się trochę od tego tematu. Masz zdrowa ciążę,jesteś na tą chwilę zdrowa. Hasimoto i dodatnie asma/ana ma połowa z nas.
    Ciesz się ciąża,jedz leki i zapomnij o chorobach jak nie masz objawów. Nie chcesz słuchać nas to słuchaj doktorka. Opowiedz jak tam przygotowania do świąt lepiej

preg.png

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze wrote:
    Hej, ja też dołączam do klubu nocnych marków dzisiejszej nocy.
    Wiatr, deszcz walący o parapet i okna, masakra... dwa dni przed dzisiejszą nocą ból głowy i tylko sen właściwie w dzień pomagał.

W nocy budziłam się 3 razy, nawet poofi poszło w odstawkę :p

No i standardowo zapomniałam zjeść kolacje, tzn obiad jedliśmy około 15.00, później koło 18 zjadłam jabłko i mandarynkę i cóż... o 1.30 trzeba było zjeść kanapkę i wypić herbatę 😅

Jak Wasze przygotowania do świąt? Właściwie został tydzień :)

Co gotujcie na święta? Ewentualnie pierwszy/drugi dzień? Jakieś niestandardowe przekąski?

Ja w tym roku pójdę ściągawką z pinteresta, tzn więcej warzyw, ale w świątecznych aranżacjach :)
    Ja zrobiłam zapasy karpia. Będę go jeść tydzień,taka mam nadzieję. Pytanie jak wyjdzie.
    Gotować będzie teściowa przez święta bo ja jej uczciwie powiedziałam że nie mam jak gotować,nie jestem w stanie. W domu ugotuje obiad ale go nie jem ani się do niego później nie zbliżam

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi znowu słabo i mam dreszcze. Gorączki nie mam, przeciwnie 35.8. Powiedziałam w pracy że nie dam rady...najgorzej że nie chcą mnie przyjąć w przychodni. Jutro rano umówiłam luxmed. Zastanawiam się jeszcze czy nie wysłać męża do apteki po test na covida. Czyje się co chwile jakbym miała zemdleć:/ co to za cholerstwo. Myślałam że to po cwiczenisvh wczoraj ale mi minęło i tylko ucho pobolewało rano i w sumie dalej cmi ale nie jakoś bardzo, a teraz znowu...trochę mniej niz wczoraj ale uczucie podobne. Miałyście tak ? To jakaś infekcja czy co...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 11:31

• Tanashi Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze wrote:

My w tym roku jesteśmy u rodziców, więc podzieliłam się z mamą i ja robię słodkości, a ona wytrawne. Na ten moment mamy klepnięty sernik baskijski, ciasteczka orzeszki z nadzieniem pistacjowym i jakieś monoporcje z galaretką i malinami. Nie wiem, czy coś jeszcze, w tym roku nie chcemy przesadzać, bo w pierwszy dzień świąt jesteśmy zaproszeni do rodziny, więc i tak nas pół dnia w domu nie będzie. :) No i oczywiście multum pierniczków.

A wytrawnie to u nas dość tradycyjnie. Mamy zupę grzybową i barszcz dla tych, co nie lubią grzybowej, duuużo klusek z makiem, bo wszyscy uwielbiamy. Krokiety z kapustą i grzybami - u nas przez większość życia nie było pierogów, teraz moja mama trochę robi odkąd mój mąż dołączył do rodziny, bo u niego zawsze pierogi były. Poza tym karp z pieczonymi warzywami, pieczone ziemniaczki, pstrąg pieczony z masłem czosnkowym, gotowany łosoś w glazurze z ogórkiem. Ryba po grecku albo po japońsku, zmieniamy żeby było jakieś urozmaicenie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 11:34

amoze, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwierz mi że to nie są duże obciążenia. W ogóle za dużo się na tym skupiasz mam wrażenie. Ciągle podkreślasz ten zespół. Jakbyś się zafiksowała. Dla swojej psychiki oddał się trochę od tego tematu. Masz zdrowa ciążę,jesteś na tą chwilę zdrowa. Hasimoto i dodatnie asma/ana ma połowa z nas.
    Ciesz się ciąża,jedz leki i zapomnij o chorobach jak nie masz objawów. Nie chcesz słuchać nas to słuchaj doktorka. Opowiedz jak tam przygotowania do świąt lepiej

No ja się bardzo cieszę Karola właśnie:) bardzo się bałam bo przygotowując się rok do powrotu do staran siła rzeczy poznałam i czytałam sporo i tym wszystkim i byly to różne historie. Ale skoro wszystko idzie dobrze to tak, kamień z serca i nie myślę o tych diagnozach.

Uszka zamówione w tym roku bo nie będę mieć sił na lepienie, ale mam zamiar zrobić paszteciki, sernik baskijski z przepisu rozkosznego oraz szarlotkę:D

Mąż umyje podłogi i okna może trochę to wstawiamy choinke i będę rozkładać dekoracje. Mamy tych dekoracji jak w świątecznym sklepie i starczyłoby na duży dom więc nasze mieszkanie ma mocno świąteczny klimat jak już się wszystko rozstawi :D jeszcze jest renifer taki wielki świecący na balkon. Także wesoło tylko trzeba to wszystko porozkładać :p

Poza tym Mamie będziemy pomagać w domu, mój Mąż musi jakąś sporą choinę ogarnąć i też coś pokminie z dekoracjami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 11:34

amoze lubi tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do świątecznego menu ja lecę klasycznie, bo na takie smaki mam smaka w tym roku 😅 na Wigilię robię barszczyk z uszkami, sałatkę śledziową i pstrąga piekę z owocami i migdałami, tak bardziej na słodko, bo w święta tak lubię. Do pstrąga ugotuję dzieciom ziemniaki a nam zrobię jakąś sałatę.

A na pozostałe dwa dni robię duszone żeberka, bo chodzą za mną żeberka mamy już od jakiegoś czasu (może niezbyt to zdrowe, no ale w święta można). Upiekę pierś z indyka z jabłkami, żurawina i pomarańczami. I sałatkę taką robię z ryżem do tego mięsa. Dla naszej czwórki wystarczy, zwłaszcza, że pierwszy dzień będziemy po południu w gościach. I zamówiłam makowca i mąż sobie kawałek sernika pistacjowego. Ja za sernikiem jakoś nie przepadam, ale na zdrowie mu.

Luna współczuję samopoczucia. Ja dziś się jakoś czuję bez zycia, ale to przez ból głowy i skoki ciśnienia.

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Co do świątecznego menu ja lecę klasycznie, bo na takie smaki mam smaka w tym roku 😅 na Wigilię robię barszczyk z uszkami, sałatkę śledziową i pstrąga piekę z owocami i migdałami, tak bardziej na słodko, bo w święta tak lubię. Do pstrąga ugotuję dzieciom ziemniaki a nam zrobię jakąś sałatę.

A na pozostałe dwa dni robię duszone żeberka, bo chodzą za mną żeberka mamy już od jakiegoś czasu (może niezbyt to zdrowe, no ale w święta można). Upiekę pierś z indyka z jabłkami, żurawina i pomarańczami. I sałatkę taką robię z ryżem do tego mięsa. Dla naszej czwórki wystarczy, zwłaszcza, że pierwszy dzień będziemy po południu w gościach. I zamówiłam makowca i mąż sobie kawałek sernika pistacjowego. Ja za sernikiem jakoś nie przepadam, ale na zdrowie mu.

Luna współczuję samopoczucia. Ja dziś się jakoś czuję bez zycia, ale to przez ból głowy i skoki ciśnienia.

O matko. Ty to się nagotujesz. Ja robię sernik oreo i jakas sałatkę. Pierniczki juz upieczone i udekorowane. Tylko pilnuje zeby jakies zostały bo dziwnym trafem coraz ich mniej. U moich rodziców jest duuuza Wigilia. Każdy coś robi. Moja siostra nie ma dzieci i lubi gotować to nalepila już i pomrozila ponad 100szt pierogow:) różne rodzaje...ma być ok 20 osób.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 11:42

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę sernik baskijski tu wychodzi na prowadzenie.
    Ja w sumie kisze zakwas na barszcz ale pierwszy raz kisze go mając podłogówkę i boję się jak wyjdzie.
    W ogóle macie takie wyszukane te dania. No może żeberka są bardziej proste

preg.png
  • katanka Nowa

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Odebrałam wyniki NIFTY i wszystko wyszło dobrze. Okazało się też, że będzie chłopiec:D Także teraz będziemy mocno się zastanawiać nad imieniem bo o ile dla dziewczynki mieliśmy zgodne typy o tyle dla chłopca jest pełen rozjazd :)

Dzisiaj prenatalne, ale już jestem spokojniejsza po wyniku NIFTY:)

kasssia, Cel95, Klaudek11, Cinia95, amoze, Nosa, Kozina, Elza1234, Lola93, Katikat, KarolaKinga, przygodami66, Alex_92, Lauraa lubią tę wiadomość

• SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Cześć,
    ja na razie podczytywałam Was incognito, ale chyba dzisiaj potrzebuje jakiegoś wsparcia mentalnego, bo przyszły mi wyniki pappa i wyszło ryzyko preeklampsji 1:37 a ryzyko zahamowania wzrostu płodu przed 37 tygodniem 1:4, miał ktoś tak? Nie chcę zwariować zanim dotrę na wizytę.

Termin porodu mam na 21 czerwca

Po przeliczeniu z usg takie wyniki?

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    O matko. Ty to się nagotujesz. Ja robię sernik oreo i jakas sałatkę. Pierniczki juz upieczone i udekorowane. Tylko pilnuje zeby jakies zostały bo dziwnym trafem coraz ich mniej. U moich rodziców jest duuuza Wigilia. Każdy coś robi. Moja siostra nie ma dzieci i lubi gotować to nalepila już i pomrozila ponad 100szt pierogow:) różne rodzaje...ma być ok 20 osób.

Dla mnie moje menu to jest bardzo niewymagająca wersja dla kobiety w ciąży, której się nie chce stać przy garach 🤣

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie kisze zakwas na barszcz ale pierwszy raz kisze go mając podłogówkę i boję się jak wyjdzie.

U nas zawsze dużo i tradycyjne i nietypowe. Np moja siostra jest wegetarianką to zawsze zrobi jakieś pierogi np z soczewica itp. Pyszne jej wychodzą. Ja sernik oreo ale będą też krokiety, barszcz, uszka, makowiec, ryba itp. Chociaż z ryb to i karp i sandacz bo wujek lowi.

• Tanashi Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś

A musisz na podłodze kisić? Ja sposobem mojej mamy robię zakwas tak, że zalewam gorącą wodą i zakręcam słoik na maxa tak, żeby się zassał. Nic się nie psuje, nie trzeba go odpowietrzać, elegancko się robi i stoi sobie w słoikach cały rok i czeka na otwarcie w dowolnym momencie :D

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SZKODNIK wrote:
    Po przeliczeniu z usg takie wyniki?

Dla preklampsji i zahamowania chyba tylko są juz ryzyka obliczone po badaniu, nie ma ryzyk podstawowych.

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś

Powiem Ci ze trudny to on wcale nie jest, ja tam kilka detali zmieniam w przepisie ale bazuje na tym https://www.rozkoszny.pl/sernik-baskijski-ale-jeszcze-lepszy/

A tak to będą klasyki, ja to zwykle objadam się uszkami i barszczem domowym od Mamy:) uwielbiam i muszę mieć dodatkowo więcej uszek bo inaczej bym zjadła wszystkim...

Lubię też objesc się makowcem ale w tym roku zjem inne ciasto bo jak zacznę to wyjem cały..

Moja Mama najadła się makowca na późniejszym etapie ciazy, przestałam się ruszać i w szpitalu powiedzieli, że mnie ostro uśpiła tym i stąd leniwa byłam parę dni xD bo w końcu się wybrała zaniepokojona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 11:53

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
‹‹ 413 414 415 416 417 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ