CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja kolejny rok pasożytuje na święta. Najpierw wigilia u mojej mamy, mamy zrobić tylko sernik. Babcia też zdecydowała się na wigilię więc mamy zajrzeć do niej, a na koniec do mamy mojego K. Nikt nie chce żebyśmy gotowali cokolwiek więc porobimy ciasta i babeczek.
I tak nam jeszcze na wynos wszyscy dają jedzenie.kasssia, przygodami66, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Ja nie robię absolutnie nic, leżę, pachnę, produkuje dziecko i zwalczam krwiaka 😂 i obsesyjnie odświeżam maila czekając na Nifty xD
Gusia_, kasssia, SZKODNIK, amoze, Lola93, KarolaKinga, przygodami66, Alex_92, koktajlowa, Lauraa, Revolutionary lubią tę wiadomość
-
Tanashi wrote:A musisz na podłodze kisić? Ja sposobem mojej mamy robię zakwas tak, że zalewam gorącą wodą i zakręcam słoik na maxa tak, żeby się zassał. Nic się nie psuje, nie trzeba go odpowietrzać, elegancko się robi i stoi sobie w słoikach cały rok i czeka na otwarcie w dowolnym momencie
Gusia_, Tanashi, Luna30, amoze, Alex_92, Lauraa lubią tę wiadomość
-
Blackapple wrote:Cześć,
ja na razie podczytywałam Was incognito, ale chyba dzisiaj potrzebuje jakiegoś wsparcia mentalnego, bo przyszły mi wyniki pappa i wyszło ryzyko preeklampsji 1:37 a ryzyko zahamowania wzrostu płodu przed 37 tygodniem 1:4, miał ktoś tak? Nie chcę zwariować zanim dotrę na wizytę.
Termin porodu mam na 21 czerwca -
Cel dobra historia z tym makiem 😅 dla mnie świąteczne ciasto na Boże Narodzenie to numer 1 właśnie makowiec, bo w innym czasie go nie jem. Więc też zamówiłam, niech dzieciom się kojarzy też ze świętami.
Ja wgle w ciąży mam zawsze smaka na takie tradycyjne dania 🤣 bigos np. bym zjadła bardzo, ale nie chce mi się już robić, może będzie u teściowej, tak na to liczę bardzoCel95, Alex_92, Lauraa lubią tę wiadomość
-
Cel95 wrote:
Moja Mama najadła się makowca na późniejszym etapie ciazy, przestałam się ruszać i w szpitalu powiedzieli, że mnie ostro uśpiła tym i stąd leniwa byłam parę dni xD bo w końcu się wybrała zaniepokojona
Dokładnie to samo zrobiłam w pierwszej ciąży xD jadłam przez 3 dni kopę klusek z makiem i córka przestała się ruszać, musiałam iść na ktg 🫣
A ja ogólnie makowca uwielbiam, ale przez to, że mamy kluski z makiem to potem mało kto go je, bo ile można jeść wszystko z makiem xD Moja mama robi czasem makowca poza sezonem świątecznym i wtedy wsuwamy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 11:57
Cel95 lubi tę wiadomość
-
Ja tylko raz w życiu jadłam kluski z makiem i jakoś mi nie podeszły. Może dlatego, że ja w święta jestem też jak Cel łakoma na uszka i barszcz, a ryby to moja miłość, więc już mi więcej nic nie potrzeba 🤣
W rodzinie mojego męża jeszcze robi się na święta kutię z takich tradycyjnych potraw, bo mają częściowo korzenie ze wschodu. Ale to też nie moje smaki -
Gusia_ wrote:Ja tylko raz w życiu jadłam kluski z makiem i jakoś mi nie podeszły. Może dlatego, że ja w święta jestem też jak Cel łakoma na uszka i barszcz, a ryby to moja miłość, więc już mi więcej nic nie potrzeba 🤣
W rodzinie mojego męża jeszcze robi się na święta kutię z takich tradycyjnych potraw, bo mają częściowo korzenie ze wschodu. Ale to też nie moje smaki
To u nas totalna faza xD mój mąz płakał ze śmiechu na pierwszej wigilii u nas, jak odkrył, że mamy na stole osobne talerze na kluski z makiem xDDD -
Karola3xJ:D wrote:Ja musiałam wygooglowac co to są kluski z makiem. Google mówi że to łazanki z makiem
Ja robię normalne ciasto z mąki, jajka i wody, tnę na małe kluseczki, gotuję. Potem to mieszamy z miodem, orzechami włoskimi, orzechami nerkowca, orzechami laskowymi, żurawiną, rodzynkami, morelami, ogólnie bakalie na bogato. No i mak oczywiście. PychotkaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 12:10
Alex_92 lubi tę wiadomość
-
Cel95 wrote:I jeszcze jedno blackapple, robiłaś pglf? To najlepsze i najczulsze badanie w kwestii preeklampsji, mój lekarz je uważa za podstawę.
Mi właśnie zrobili to badanie na prenatalnych jak krew na Pappe pobierali, ciekawe jakie będą wyniki.🧔👩 29l
👶2l
03.2023 cb
04.2023 II
05.2023 poronienie w 6tc (łyżeczkowanie w 9tc)
11.2023 cb
12.2023 II
01.2024 poronienie w 7tc (łyżeczkowanie w 9tc) (acard)
04.2024 badanie na trombofilie
mutacje Pai-1 hetero i MTHFR hetero
następna ciąża na acardzie i heparynie
17.10 II kreski✊️
28.10 pecherzyk w macicy
14.11 zarodek 1,24cm i ❤
4.12 CRL 3,89cm
12.12 prenatalne
23.12 kolejna wizyta
-
To te kluski z makiem to jak kutia tylko d9datkowo kluski. My mamy też korzenie ze wschodu więc kutią jest zawsze. I to jedyne danie z makiem które jem. Ogólnie nie przepadam za makiem oprocz kutii właśnie. I w naszej kutii to też wersją na bogato jest więcej bakali niż maku:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 12:15
-
Tak, to samo pomyślałam, że wersja klusek Tanashi to jak kutia ale są kluski zamiast pszenicy. Ja jadłam takie kluski z makiem, że był sam mak i śmietanka kremówka. No i to było średnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 12:17
-
Ja nie lubię Klusek z makiem ale koooocham Makowiec więc dzidzia będzie miała senne święta 😂 27.12 mam wizytę to może moje dziecko będzie łaskawe w końcu spokojnie siedzieć xD
Gusia mogę Ci wysłać pół gara bigosu bo mój stary nagotował jak dla wojska, a ja z zasady nie jem bigosu xdGusia_ lubi tę wiadomość