CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
przygodami66 wrote:Nosa u mnie zmęczenie okrutne i już nie wiem czy to ciąża czy niska ferrytyna, chociaż hemoglobinę miałam ostatnio ok. Pani dr na następnej wizycie ma mi powiedzieć jakie żelazo mam brać i zobaczę czy coś się poprawi. Ale raczej zmęczenie to objaw ciąży bo bardzo dużo z nas ma taki objaw.
Co do ubrań to od początku zaniosłam jeansy do piwnicy i chodzę w spodniach materiałowych rozmiar większy lub w sukienkach i rajstopach. Brzuszek albo jest płaski na wznak albo taka malutka kuleczka się robi pod pępkiem i to lekko widać w sukienkach.
Zmęczenie i niska ferrytyna lubią iść w parze. Ja miałam bardzo niską (coś koło 4) w czerwcu i po prostu wtedy padałam na twarz czasami a wyczaiłam to, bo robiło mi się słabo po 1.5-2 km biegania (zwykle biegałam 5), teraz mam 68 (dążyłam do polepszenia przed ciążą) i czuję się o niebo lepiej niż wcześniej, tylko biegać już nie dam rady, ale to dlatego, że podbrzusze mnie ciągnie a nie, że mi się słabo robi. -
Cel95 wrote:Właśnie słyszałam że to przy kolejnych dzieciach szybciej widać ale nie spodziewałam się że aż tak haha
Ja sobie lubię jakąś fotkę strzelić raz na jakiś czas ale najlepsze są po jedzeniu i wieczorem wiadomo 😀
Ale uspokoiłam się czytając, że właśnie jedni tyją, inni chudną, póki to nie są ogromne wartości i na wizytach ok to nie ma się czym martwić
U mnie jest naprawdę ogromna różnica pierwsza ciąża vs druga, chociaż wiem, że to żaden wyznacznik, bo u niektórych brzuszek niezależnie od liczby ciąż malutki ale no dla porównania:
mój brzuch aktualnie: https://zapodaj.net/plik-lPuhQ8KQGs
vs moj brzuch w 7 miesiącu ciązy w I ciąży xD https://zapodaj.net/plik-oajl7tVbNbWiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2024, 15:50
przygodami66, Cel95, eeemakarena, Alex_92, Revolutionary , amoze, Lauraa lubią tę wiadomość
-
Ja przeżyłam bez bonjesty, więc chyba odstawiamy w końcu 😮💨😮💨😮💨 jeju 2 tabletki mniej to aż dziwnie, bo i bonjesta i dupek 🤣
Katar też mam taki dziwny od ponad miesiąca - tzn raz jest, raz nie ma, tu mi się nos zatka, później sam odetka, do tego mam mega przekrwioną śluzówkę nosa co też nie pomaga, bo po prostu robią mi się strupy, co w połączeniu z tymi nagłymi falami kataru bywa uciążliwe xD
Dla świętego spokoju zrobiłam sobie dzisiaj test na covida czy nikogo nie pozarażam, po 5 dniach to by chyba wyszedł, a nie wyszedł na szczęście 🙈 jeszcze tego by mi do szczęścia brakowało. -
Blackapple wrote:Zmęczenie i niska ferrytyna lubią iść w parze. Ja miałam bardzo niską (coś koło 4) w czerwcu i po prostu wtedy padałam na twarz czasami a wyczaiłam to, bo robiło mi się słabo po 1.5-2 km biegania (zwykle biegałam 5), teraz mam 68 (dążyłam do polepszenia przed ciążą) i czuję się o niebo lepiej niż wcześniej, tylko biegać już nie dam rady, ale to dlatego, że podbrzusze mnie ciągnie a nie, że mi się słabo robi.
-
https://zapodaj.net/plik-E1qWoMoiB6
Aktualizacja z najważniejszymi ozdobami.
Mam i jaWiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2024, 16:36
Cel95, przygodami66, Elza1234, Revolutionary , amoze, Cinia95, Klaudek11, eeemakarena lubią tę wiadomość
-
przygodami66 wrote:Tak, na pewno wpływa ale przed ciążą się aż tak nie czułam mając najpierw ferrytyne 16 i później przed samym zajściem miałam 19. Teraz badałam i jest 19.Aż dziwne, że tak cały czas funkcjonuje, już niby wyleczyłam helicobactera, pasożytów nie znaleziono a ferrytyna ledwo zipie, chociaż hemoglobina odpukac póki co dobra. Zobaczymy czy po suplementacji coś się ruszy. Od mięsa mnie bardzo odrzuca, a na zakwas z buraka jeszcze nie umiem się zmusić. Może mój organizm się przyzwyczaił do tej niskiej ferrytyny i przed ciążą tak tego nie czułam a w ciąży zmęczenie potęguje....
U mnie to samo z ferrytyną, 25 i ani drgnie Choć nie badałam helicobacter i pasożytów, ale też nie mam totalnie żadnych objawów, które mogłyby je sugerować... no żadnych problemów z układem pokarmowym, jestem tym typem, co może zjeść 500 g kapusty kiszonej i popić coca-colą i nawet zgagi nie będę miała A Ty miałaś jakieś objawy na helicobacter? -
Tanashi wrote:U mnie to samo z ferrytyną, 25 i ani drgnie Choć nie badałam helicobacter i pasożytów, ale też nie mam totalnie żadnych objawów, które mogłyby je sugerować... no żadnych problemów z układem pokarmowym, jestem tym typem, co może zjeść 500 g kapusty kiszonej i popić coca-colą i nawet zgagi nie będę miała A Ty miałaś jakieś objawy na helicobacter?
Ja nie miałam nic poza tym że jak raz zjadłam zapiekane tosty takie ogromne w knajpie, kawę i ciasto to było mi tak niedobrze cały dzien że brak słów
Ale ogółem zdrowo jadłam i było ok..
Mi ferrytyna wyskoczyła w ciazy ładna więc liczę że dziada pokonałam, nie ukrywam że miałam wielgachną rozpiskę z terapia i nawet na wakacjach się stosowałam do niej👰🏻♀️29 👨💼32
Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..
Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
- APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
- allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
- celowana suplementacja, ładne amh
- hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
- stale letrox,hydroxychloroquina, acard
- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
A brzuszek masz już rzeczywiście typowo ciążowy Tanashi fajnie
I śliczna sukienka na 2 zdjWiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2024, 16:09
👰🏻♀️29 👨💼32
Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..
Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
- APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
- allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
- celowana suplementacja, ładne amh
- hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
- stale letrox,hydroxychloroquina, acard
- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Tanashi wrote:U mnie to samo z ferrytyną, 25 i ani drgnie Choć nie badałam helicobacter i pasożytów, ale też nie mam totalnie żadnych objawów, które mogłyby je sugerować... no żadnych problemów z układem pokarmowym, jestem tym typem, co może zjeść 500 g kapusty kiszonej i popić coca-colą i nawet zgagi nie będę miała A Ty miałaś jakieś objawy na helicobacter?
-
Zaczęłam pić zakwas z buraka, zobaczymyprzygodami66, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Właśnie chyba trzeba w końcu uderzyć w ferrytyne z kilku stron. Z dwa miesiące przed ciążą czasem piłam zakwas z buraka ale nie regularnie i brałam sanprobi ibs. Może to spowodowało, że wzrosło z 16 na 19? Jeszcze słyszałam o laktoferynie. Gdyby tak wziąć lek od dr na żelazo, pić zakwas z buraka, jeść mięso, laktoferyna, sanprobi ibs albo jakieś inne probiotyki. Tylko haha czy ja będę w tym systematyczna, bo mięso jest naprawdę bleh 🙃
-
przygodami66 wrote:Właśnie chyba trzeba w końcu uderzyć w ferrytyne z kilku stron. Z dwa miesiące przed ciążą czasem piłam zakwas z buraka ale nie regularnie i brałam sanprobi ibs. Może to spowodowało, że wzrosło z 16 na 19? Jeszcze słyszałam o laktoferynie. Gdyby tak wziąć lek od dr na żelazo, pić zakwas z buraka, jeść mięso, laktoferyna, sanprobi ibs albo jakieś inne probiotyki. Tylko haha czy ja będę w tym systematyczna, bo mięso jest naprawdę bleh 🙃
-
przygodami66 wrote:Właśnie chyba trzeba w końcu uderzyć w ferrytyne z kilku stron. Z dwa miesiące przed ciążą czasem piłam zakwas z buraka ale nie regularnie i brałam sanprobi ibs. Może to spowodowało, że wzrosło z 16 na 19? Jeszcze słyszałam o laktoferynie. Gdyby tak wziąć lek od dr na żelazo, pić zakwas z buraka, jeść mięso, laktoferyna, sanprobi ibs albo jakieś inne probiotyki. Tylko haha czy ja będę w tym systematyczna, bo mięso jest naprawdę bleh 🙃
U mnie przy sanprobi, laktoferynie, zakwasie z buraka i jedzeniu mięsa regularnie wzrosło z 9 na 25. Chociaż wydaje mi się, że u mnie i tak największą robotę zrobiło odstawienie kawy do posiłków, bo zapijałam 2 posiłki kawą i trzeci herbatą, więc to żelazo nie miało się jak wchłonąć. Ale potem stanęło na 25 i nic. No nic, po ciąży będę się martwić, bo nie mam nadziei, że w ciąży wzrośnieprzygodami66 lubi tę wiadomość
-
Elza1234 wrote:Mam w domu dwie laktoferyny i na obu jest napisane że nie wolno w ciąży nie wiem dlaczego i nie wiem czy to dotyczy wszystkich czy mam po prostu takie
Laktoferynę można stosować w ciąży. Kup czystą bez dodatków, bo np. SFD dodaje do niej inulinę, a ona w ciązy niby nie jest zalecana i właśnie mają na opakowaniu żeby nie stosować w ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2024, 16:58
przygodami66 lubi tę wiadomość
-
Tanashi wrote:Laktoferynę można stosować w ciąży. Kup czystą bez dodatków, bo np. SFD dodaje do niej inulinę, a ona w ciązy niby nie jest zalecana i właśnie mają na opakowaniu żeby nie stosować w ciąży.
Zaczęłam właśnie od zakwasu, bo HGB mam jeszcze ok i lekarz nie chce dawać żelaza póki co -
A jaki zakwas pijecie? Bo ja nie jestem za bardzo fanką buraków, ale też się muszę za to wziąć, skoro mi hemoglobina i erytrocyty trochę lecą, po nowym roku będę robić badania.
Co do laktoferyny to kojarzę, że FeMe z healthlabs można w ciąży, tam jest bodajże jeszcze troszkę żelaza, folian i wit C, a ona jest dość ważna przy wchłanianiu. -
Elza1234 wrote:No bardzo możliwe że mam właśnie jakieś rodzaj supla, który się nie da w ciąży.
Zaczęłam właśnie od zakwasu, bo HGB mam jeszcze ok i lekarz nie chce dawać żelaza póki coWiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2024, 17:32