X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Blackapple Koleżanka

Wysłany: 21 grudnia 2024, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:
    Nosa u mnie zmęczenie okrutne i już nie wiem czy to ciąża czy niska ferrytyna, chociaż hemoglobinę miałam ostatnio ok. Pani dr na następnej wizycie ma mi powiedzieć jakie żelazo mam brać i zobaczę czy coś się poprawi. Ale raczej zmęczenie to objaw ciąży bo bardzo dużo z nas ma taki objaw.
    Co do ubrań to od początku zaniosłam jeansy do piwnicy i chodzę w spodniach materiałowych rozmiar większy lub w sukienkach i rajstopach. Brzuszek albo jest płaski na wznak albo taka malutka kuleczka się robi pod pępkiem i to lekko widać w sukienkach.

Zmęczenie i niska ferrytyna lubią iść w parze. Ja miałam bardzo niską (coś koło 4) w czerwcu i po prostu wtedy padałam na twarz czasami a wyczaiłam to, bo robiło mi się słabo po 1.5-2 km biegania (zwykle biegałam 5), teraz mam 68 (dążyłam do polepszenia przed ciążą) i czuję się o niebo lepiej niż wcześniej, tylko biegać już nie dam rady, ale to dlatego, że podbrzusze mnie ciągnie a nie, że mi się słabo robi.

• Tanashi Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Właśnie słyszałam że to przy kolejnych dzieciach szybciej widać:D ale nie spodziewałam się że aż tak haha

Ja sobie lubię jakąś fotkę strzelić raz na jakiś czas ale najlepsze są po jedzeniu i wieczorem wiadomo 😀

Ale uspokoiłam się czytając, że właśnie jedni tyją, inni chudną, póki to nie są ogromne wartości i na wizytach ok to nie ma się czym martwić

U mnie jest naprawdę ogromna różnica pierwsza ciąża vs druga, chociaż wiem, że to żaden wyznacznik, bo u niektórych brzuszek niezależnie od liczby ciąż malutki :D ale no dla porównania:

mój brzuch aktualnie: https://zapodaj.net/plik-lPuhQ8KQGs

vs moj brzuch w 7 miesiącu ciązy w I ciąży xD https://zapodaj.net/plik-oajl7tVbNb

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2024, 15:50

przygodami66, Cel95, eeemakarena, Alex_92, Revolutionary , amoze, Lauraa lubią tę wiadomość

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi faktycznie w 7 miesiącu ciąży miałaś podobny do tego teraz..chyba bo w tej sukience i tak bardzo nie widać. Piękny brzuszek 😍

Tanashi lubi tę wiadomość

• Kkk77 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przeżyłam bez bonjesty, więc chyba odstawiamy w końcu 😮‍💨😮‍💨😮‍💨 jeju 2 tabletki mniej to aż dziwnie, bo i bonjesta i dupek 🤣
    Katar też mam taki dziwny od ponad miesiąca - tzn raz jest, raz nie ma, tu mi się nos zatka, później sam odetka, do tego mam mega przekrwioną śluzówkę nosa co też nie pomaga, bo po prostu robią mi się strupy, co w połączeniu z tymi nagłymi falami kataru bywa uciążliwe xD
    Dla świętego spokoju zrobiłam sobie dzisiaj test na covida czy nikogo nie pozarażam, po 5 dniach to by chyba wyszedł, a nie wyszedł na szczęście 🙈 jeszcze tego by mi do szczęścia brakowało.

• przygodami66 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Zmęczenie i niska ferrytyna lubią iść w parze. Ja miałam bardzo niską (coś koło 4) w czerwcu i po prostu wtedy padałam na twarz czasami a wyczaiłam to, bo robiło mi się słabo po 1.5-2 km biegania (zwykle biegałam 5), teraz mam 68 (dążyłam do polepszenia przed ciążą) i czuję się o niebo lepiej niż wcześniej, tylko biegać już nie dam rady, ale to dlatego, że podbrzusze mnie ciągnie a nie, że mi się słabo robi.
    Tak, na pewno wpływa ale przed ciążą się aż tak nie czułam mając najpierw ferrytyne 16 i później przed samym zajściem miałam 19. Teraz badałam i jest 19.Aż dziwne, że tak cały czas funkcjonuje, już niby wyleczyłam helicobactera, pasożytów nie znaleziono a ferrytyna ledwo zipie, chociaż hemoglobina odpukac póki co dobra. Zobaczymy czy po suplementacji coś się ruszy. Od mięsa mnie bardzo odrzuca, a na zakwas z buraka jeszcze nie umiem się zmusić. Może mój organizm się przyzwyczaił do tej niskiej ferrytyny i przed ciążą tak tego nie czułam a w ciąży zmęczenie potęguje....

• SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/plik-E1qWoMoiB6

Aktualizacja :) z najważniejszymi ozdobami.

Mam i ja :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2024, 16:36

Cel95, przygodami66, Elza1234, Revolutionary , amoze, Cinia95, Klaudek11, eeemakarena lubią tę wiadomość

• Tanashi Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:
    Tak, na pewno wpływa ale przed ciążą się aż tak nie czułam mając najpierw ferrytyne 16 i później przed samym zajściem miałam 19. Teraz badałam i jest 19.Aż dziwne, że tak cały czas funkcjonuje, już niby wyleczyłam helicobactera, pasożytów nie znaleziono a ferrytyna ledwo zipie, chociaż hemoglobina odpukac póki co dobra. Zobaczymy czy po suplementacji coś się ruszy. Od mięsa mnie bardzo odrzuca, a na zakwas z buraka jeszcze nie umiem się zmusić. Może mój organizm się przyzwyczaił do tej niskiej ferrytyny i przed ciążą tak tego nie czułam a w ciąży zmęczenie potęguje....

U mnie to samo z ferrytyną, 25 i ani drgnie :/ Choć nie badałam helicobacter i pasożytów, ale też nie mam totalnie żadnych objawów, które mogłyby je sugerować... no żadnych problemów z układem pokarmowym, jestem tym typem, co może zjeść 500 g kapusty kiszonej i popić coca-colą i nawet zgagi nie będę miała :P A Ty miałaś jakieś objawy na helicobacter?

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    U mnie to samo z ferrytyną, 25 i ani drgnie :/ Choć nie badałam helicobacter i pasożytów, ale też nie mam totalnie żadnych objawów, które mogłyby je sugerować... no żadnych problemów z układem pokarmowym, jestem tym typem, co może zjeść 500 g kapusty kiszonej i popić coca-colą i nawet zgagi nie będę miała :P A Ty miałaś jakieś objawy na helicobacter?

Ja nie miałam nic poza tym że jak raz zjadłam zapiekane tosty takie ogromne w knajpie, kawę i ciasto to było mi tak niedobrze cały dzien że brak słów

Ale ogółem zdrowo jadłam i było ok..

Mi ferrytyna wyskoczyła w ciazy ładna więc liczę że dziada pokonałam, nie ukrywam że miałam wielgachną rozpiskę z terapia i nawet na wakacjach się stosowałam do niej

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..

Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
    - APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
    - allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
    - celowana suplementacja, ładne amh
    - hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
    - stale letrox,hydroxychloroquina, acard
    - wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A brzuszek masz już rzeczywiście typowo ciążowy Tanashi :D fajnie
    I śliczna sukienka na 2 zdj

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2024, 16:09

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..

Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
    - APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
    - allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
    - celowana suplementacja, ładne amh
    - hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
    - stale letrox,hydroxychloroquina, acard
    - wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja z brzuchem jak Tanashi, teraz mam taki brzuch jak w drugiej połowie pierwszej ciąży 😃

przygodami66 lubi tę wiadomość

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Miałam od jelit pobolewania brzucha i parę razy incydent krwi na papieże po toalecie. Najpierw zapisali mnie na kolonoskopię tam jelita czyste, bez hemoroidów ale w wycinkach przewlekły stan zapalny. Dostałam skierowanie na gastroskopię i przy gastroskopii zrobili test na helicobacter - dodatni. Wg nich jelita cierpiały przez helicobactera. Brałam ciężkie leki na helicobactera. Po ponad miesiącu miałam zrobić test z kału, bo we krwi jak ktoś miał helicobacter to wg doktor już zawsze wyjdzie dodatni. Z kału ujemny. Trochę później ciężko było doprowadzić żołądek do normy po tych wszystkich lekach ale odpukać objawy minęły. No i wtedy gastrolog robił też badania na pasożyty - doszukiwała się czy niska ferrytyna nie jest spowodowana przez pasożyty. Kilka próbek ujemnych. Chociaż słyszałam, że pasożyty lubią nie wychodzić w zwykłych laboratoriach, tylko w jakiś specjalistycznych. Ja nie doszukiwalam się już tego, bo przeszło, minęło i już tak parę lat minęło. Chociaż ferrytyna niska cały czas 🫣czasem też myślę czy nie mam jakiś nietolerancji pokarmowych bo np mleko odstawiłam a po mleku zawsze mam jazdę w żołądku nawet po takim bez laktozy. Plus te zjazdy cukrowe, które mam to się pewnie jakoś wszystko łączy ale zostawiłam to tak bez doszukiwania.

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Ja miałam ostatnio ferrytyne całe piękne 12 xd
    Zaczęłam pić zakwas z buraka, zobaczymy

przygodami66, Alex_92 lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie chyba trzeba w końcu uderzyć w ferrytyne z kilku stron. Z dwa miesiące przed ciążą czasem piłam zakwas z buraka ale nie regularnie i brałam sanprobi ibs. Może to spowodowało, że wzrosło z 16 na 19? Jeszcze słyszałam o laktoferynie. Gdyby tak wziąć lek od dr na żelazo, pić zakwas z buraka, jeść mięso, laktoferyna, sanprobi ibs albo jakieś inne probiotyki. Tylko haha czy ja będę w tym systematyczna, bo mięso jest naprawdę bleh 🙃

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:
    Właśnie chyba trzeba w końcu uderzyć w ferrytyne z kilku stron. Z dwa miesiące przed ciążą czasem piłam zakwas z buraka ale nie regularnie i brałam sanprobi ibs. Może to spowodowało, że wzrosło z 16 na 19? Jeszcze słyszałam o laktoferynie. Gdyby tak wziąć lek od dr na żelazo, pić zakwas z buraka, jeść mięso, laktoferyna, sanprobi ibs albo jakieś inne probiotyki. Tylko haha czy ja będę w tym systematyczna, bo mięso jest naprawdę bleh 🙃
    Mam w domu dwie laktoferyny i na obu jest napisane że nie wolno w ciąży :/ nie wiem dlaczego i nie wiem czy to dotyczy wszystkich czy mam po prostu takie

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:

U mnie przy sanprobi, laktoferynie, zakwasie z buraka i jedzeniu mięsa regularnie wzrosło z 9 na 25. Chociaż wydaje mi się, że u mnie i tak największą robotę zrobiło odstawienie kawy do posiłków, bo zapijałam 2 posiłki kawą i trzeci herbatą, więc to żelazo nie miało się jak wchłonąć. Ale potem stanęło na 25 i nic. No nic, po ciąży będę się martwić, bo nie mam nadziei, że w ciąży wzrośnie :)

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Mam w domu dwie laktoferyny i na obu jest napisane że nie wolno w ciąży :/ nie wiem dlaczego i nie wiem czy to dotyczy wszystkich czy mam po prostu takie

Laktoferynę można stosować w ciąży. Kup czystą bez dodatków, bo np. SFD dodaje do niej inulinę, a ona w ciązy niby nie jest zalecana i właśnie mają na opakowaniu żeby nie stosować w ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2024, 16:58

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Laktoferynę można stosować w ciąży. Kup czystą bez dodatków, bo np. SFD dodaje do niej inulinę, a ona w ciązy niby nie jest zalecana i właśnie mają na opakowaniu żeby nie stosować w ciąży.
    No bardzo możliwe że mam właśnie jakieś rodzaj supla, który się nie da w ciąży.
    Zaczęłam właśnie od zakwasu, bo HGB mam jeszcze ok i lekarz nie chce dawać żelaza póki co

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi właśnie i kawę pije do posiłków, tylko dosłownie chwilkę jej nie piłam więc dobrze, że mówisz spróbuję robić odstępy.

Tanashi lubi tę wiadomość

• Kkk77 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2024, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki zakwas pijecie? Bo ja nie jestem za bardzo fanką buraków, ale też się muszę za to wziąć, skoro mi hemoglobina i erytrocyty trochę lecą, po nowym roku będę robić badania.
    Co do laktoferyny to kojarzę, że FeMe z healthlabs można w ciąży, tam jest bodajże jeszcze troszkę żelaza, folian i wit C, a ona jest dość ważna przy wchłanianiu.

• przygodami66 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    No bardzo możliwe że mam właśnie jakieś rodzaj supla, który się nie da w ciąży.
    Zaczęłam właśnie od zakwasu, bo HGB mam jeszcze ok i lekarz nie chce dawać żelaza póki co
    Mi ostatnio dr powiedziała, że da żelazo dopiero po 16 tygodniu, że takie są rekomendacje w ciąży, że nie wcześniej niż po 16 tygodniu, chociaż pewnie zależy od przypadku i osoby. Ja też mam hemoglobinę ok. Trzeba się spiąć z innymi sposobami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2024, 17:32

‹‹ 460 461 462 463 464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ