X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie basenu, najważniejsza jest woda, najlepiej żeby była ozonowana i musi być odp. Temp.

Wymóg to zagojony pępek;). Trzeba zacząć od 10-15 minut na raz. W wieku 3-4 miesięcy podobnie jak mówi Nineq można zacząć rozglądać się za zajęciami 🩷

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza córka młodsza była z nami pierwszy raz na basenie jak miała koło 4-5 miesięcy. Starsza już nie pamiętam. Ale takie dzieci na basenach szybko przemarzają. Wytrzymała w wodzie może 10 minut i zaczęła się trząść i płakać. Te pierwsze wyjścia na basen z niemowlakiem są naprawdę krótkie, bo po prostu dzidziusiom zimno, miejcie to na uwadze :) My takie maluszki to pierwszy raz bierzemy na basen w hotelach podczas weekendowych wypadów. Wtedy nie trzeba na zimne wychodzić tylko można od razu do pokoju iść i rozgrzac bobaska :) Polecam ten tip 👌

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2024, 08:16

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SZKODNIK wrote:
    W temacie basenu, najważniejsza jest woda, najlepiej żeby była ozonowana i musi być odp. Temp.

Wymóg to zagojony pępek;). Trzeba zacząć od 10-15 minut na raz. W wieku 3-4 miesięcy podobnie jak mówi Nineq można zacząć rozglądać się za zajęciami 🩷
    Z tą ozonowana wodą jak się rozglądałam jest czasem problem, bo jednak większość miejsc nie ma. Na pewno większe miasta mają wybór.
    Na jakimś profilu ojca pediatry, sugerował że można próbować normalnie na chlorowanym, ale patrzeć czy nie występuje wysypka, alergia itd.

SZKODNIK lubi tę wiadomość

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • KarolaKinga Przyjaciółka

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj basen to jedyna rzecz na którą koniecznie będę chciała spróbować wziąć malucha, znajomi polecili nam pobliskie miejsce, gdzie jest dobra woda i fajne zajęcia dla dzieci już od 4-5 miesiąca życia 🙂
    Wy dziewczyny już ciuszki kupujecie, ja póki co czytam i się Wami inspiruję 😅 ale mały już pod choinkę dostał pierwszy prezent od taty - skarpeteczki, co mnie oczywiście doprowadziło do łez wzruszenia 😅

Alex_92, przygodami66 lubią tę wiadomość

preg.png

Starania od 2022
    04.2024 💔
    Waiting for 💙
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na prezent pod choinkę była pierwsza grzechotka ❤️ Choć w sumie bardziej ze względu na dzieci. Starsza córka pytała przed świętami, czy siostrzyczka z brzucha też coś dostanie. Wiecie, ona nadal nie bierze pod uwagę, że to może być chłopiec 😅

KarolaKinga lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Ze mnie luteina, ale pierwszy raz w niedzielę byliśmy odkąd jest ciąża na basenie i zatkałam się tamponem, bo mi zostały jeszcze mini. Akurat na godzinę wystarczyło. Zacznę chodzić regularnie, bo mi pomaga na ból pleców.

Odnośnie dzieci to gdzieś czytałam, że można bobasa zabrać, jak zacznie stabilnie trzymać głowę, najlepiej 4-6 miesiąc.

Mogę w ciąży założyć tampona?! 😱 ja byłam pewna że to zabronione xd nie wiem dlaczego

Na razie i tak nie poszaleje ale może jakby się szanowny Pan wchłonął to chętnie bym skoczyła. A co myślicie o termach? Ja nie skorzystam raczej na 90% bo będę się bała, że wysoka temp. mi znowu zrobi jakiegoś krwiaka ale tak ogólnie mnie naszła rozkmina. Chyba Chochołowskie piszą na stronie, że nie ma przeciwwskazań

• Nineq Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    Mogę w ciąży założyć tampona?! 😱 ja byłam pewna że to zabronione xd nie wiem dlaczego

Na razie i tak nie poszaleje ale może jakby się szanowny Pan wchłonął to chętnie bym skoczyła. A co myślicie o termach? Ja nie skorzystam raczej na 90% bo będę się bała, że wysoka temp. mi znowu zrobi jakiegoś krwiaka ale tak ogólnie mnie naszła rozkmina. Chyba Chochołowskie piszą na stronie, że nie ma przeciwwskazań
    No nie można. I dlatego nie polecam sugerować się mną, bo każdy niech decyduje sam. Ale przeglądałam różne strony przed pójściem na basen i na niektórych było, że jeśli wyciągasz go zaraz po to jeszcze przejdzie. Ja wybrałam tampona mini, nie wepchnęłam głęboko i jak tylko wyszłam z basenu to go wyciągnęłam. Czyli używałam 1h.
    Wolałam go użyć niż gdyby miała mi się woda dostać do środka 🤷‍♀️ale ja robiłam to na własną odpowiedzialność.

Na termy chyba bym się nie zdecydowała. Lekarz na wizycie, na której potwierdził krwiaka nie zalecał, a że jest dobrym lekarzem to mu wierzę.

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kocham basen, ale chodząc bardzo często trafiłam parę razy na komunikaty to czy tam,że była jakaś bakteria. Może było to rzadko, ale no potem nie chce mi się nieć rozkmin więc pójdę po czerwcu.

Jak zimno maluszkom to może właśnie termy z takim bobo 3,4msc to dobry pomysł :) ?

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..

Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
    - APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
    - allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
    - celowana suplementacja, ładne amh
    - hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
    - stale letrox,hydroxychloroquina, acard
    - wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z córką chodziłam na basen, gdzie był specjalnie osobny mały basen z mega ciepłą wodą. Fajnie bo nurkowała tam i dzięki temu lubiła kąpiele w domu, nawet z myciem głowy. Potem przestałam chodzić bo już mnie to męczyło logistycznie no i tam była chlorowana woda :/ ale z rok chyba chodziliśmy. byłyśmy też na innym ozonowanym ale tam była woda zimniejsza więc ubierało się dzieci w taki kaftanik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2024, 08:47

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Ja kocham basen, ale chodząc bardzo często trafiłam parę razy na komunikaty to czy tam,że była jakaś bakteria. Może było to rzadko, ale no potem nie chce mi się nieć rozkmin więc pójdę po czerwcu.

Jak zimno maluszkom to może właśnie termy z takim bobo 3,4msc to dobry pomysł :) ?

Na początek to dzieci się szybko męczą bo na basenach jest bardzo głośno, inne dźwięki, jasno itp, więc pewnie za długo byście tam nie poleżeli.

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    No nie można. I dlatego nie polecam sugerować się mną, bo każdy niech decyduje sam. Ale przeglądałam różne strony przed pójściem na basen i na niektórych było, że jeśli wyciągasz go zaraz po to jeszcze przejdzie. Ja wybrałam tampona mini, nie wepchnęłam głęboko i jak tylko wyszłam z basenu to go wyciągnęłam. Czyli używałam 1h.
    Wolałam go użyć niż gdyby miała mi się woda dostać do środka 🤷‍♀️ale ja robiłam to na własną odpowiedzialność.

Na termy chyba bym się nie zdecydowała. Lekarz na wizycie, na której potwierdził krwiaka nie zalecał, a że jest dobrym lekarzem to mu wierzę.

Ja przez problemy z krążeniem unikam takich miejsc. Wiem że sauna jest zakazana a to jednak podobne.

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja znajoma chodziła z 4-miesiecznym bobaskiem na zajęcia już, ale ogólnie logistycznie to było wyzwanie z tego co opowiadała. My na basenie jeszcze nie byliśmy, ale odkąd mamy dostęp kilka razy w roku do bardzo czystego jeziora na mazurach, to mnie jakoś na basen nie ciągnie. Młoda zaliczyła tam pierwsze pływanie jak miała pół roku, a teraz to już pływa jak prawdziwy mors, nieważne czy zimno czy ciepło, wchodzi od razu cała 🤣

kasssia, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:

Ja polecam Chochołowskie bo mają dużo basenów wewnątrz, Bania też pod tym kątem spoko- w obu na tej hali jest względnie ciepło, chociaż w mojej opinii Chochołów wyrywa. My planujemy na pewno, bo kochamy termy ale nie odważę się wyjść z maluchem na basen zewnętrzny :( W tym roku odpuszczam bo ze znajomymi zawsze jeździmy na Górski Potok i tam mam jakieś obiekcje co to czystości😂 tam to jak widzę ludzi z niemowlakami to aż mnie skręca bo w szatni jest zimno na maksa

Aż z ciekawości sprawdziłam czy są pianki dla dzieci, bo ja a sumie sama często pływam w piance (jestem zmarzluchem) ale dla takich małych bobików nie znalazłam :(

• kasssia Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:

Aż z ciekawości sprawdziłam czy są pianki dla dzieci, bo ja a sumie sama często pływam w piance (jestem zmarzluchem) ale dla takich małych bobików nie znalazłam :(

Są! Ja kupiłam na olx ale pamietam że łatwo było znaleźć ogólnie.

Np: https://activebabyshop.pl/pl/p/Neoprenowa-pianka-do-plywania-dla-dzieci-Baby-Wrap-Arka-Niny/936

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2024, 09:17

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi my mieszkamy w miejscowości z jeziorem, a jakoś tak wyszło, że moje córki się jeszcze tam nie kąpały 🤣🤣🤣 właśnie mi to uświadomiłaś 😅

Tanashi lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Są! Ja kupiłam na olx ale pamietam że łatwo było znaleźć ogólnie.

Ooo zaraz odpalę vinted!

• Tanashi Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Tanashi my mieszkamy w miejscowości z jeziorem, a jakoś tak wyszło, że moje córki się jeszcze tam nie kąpały 🤣🤣🤣 właśnie mi to uświadomiłaś 😅

Najciemniej zawsze pod latarnią 🤣 podobno jak mieszkasz nad morzem, to też bywasz tam statystycznie rzadziej niż turyści raz w roku xD

Alex_92 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    Ja polecam Chochołowskie bo mają dużo basenów wewnątrz, Bania też pod tym kątem spoko- w obu na tej hali jest względnie ciepło, chociaż w mojej opinii Chochołów wyrywa. My planujemy na pewno, bo kochamy termy ale nie odważę się wyjść z maluchem na basen zewnętrzny :( W tym roku odpuszczam bo ze znajomymi zawsze jeździmy na Górski Potok i tam mam jakieś obiekcje co to czystości😂 tam to jak widzę ludzi z niemowlakami to aż mnie skręca bo w szatni jest zimno na maksa

Oj no obie termy super, normalnie tam jesteśmy kilka razy w zimie :P w tym roku odpuszczamy bo temperatura, tłumy itp. Uwielbiam termy i cieszę się że są blisko

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..

Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
    - APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
    - allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
    - celowana suplementacja, ładne amh
    - hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
    - stale letrox,hydroxychloroquina, acard
    - wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:

Termy odpadają. Nawet kąpieli gorących nie wolno, a co dopiero termy

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie jak mieszkałam w Trójmiescie to często bywałam na plaży. Ale morze to jednak morze. No i samemu łatwiej się było zebrać 😅

Ja na termy w ciąży bym nie szła. Ale w ciąży wgle unikam też basenów raczej. Kiedyś przywiozłam z basenu sobie gronkowca. No nie polecam. Leżałam w szpitalu. Tak więc mnie się takie duże baseny kojarzą z brudem 😅 jak już się kąpię to właśnie w mniejszych, gdzie nie bywa tak dużo ludzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2024, 09:58

kasssia lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
‹‹ 494 495 496 497 498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ