CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Elza1234 wrote:U nas to jest taka patowa sytuacja, że przy dwóch pensjach żyje nam się dobrze
Ale jakbym poszła na wychowawczy i została tylko przy męża - to przez hipotekę - zęby w ścianę 🙈
Także ja już się nastawiam psychicznie na żłobek
Ale o jakiś wielkich wakacjach nie myślę w tym roku też, za dużo wydatków nas czeka
My damy radę z 1 pensja ale jednak triche poziom zycia spadnie. Już przy córce trzeba się było ograniczać trochę. Jakieś wakacje wyjazdy jak najbardziej ale nie 4x w roku a 2 itp. Zresztą z dzieckiem nie wszędzie się poleci i nie zawsze to przyjemność. Ostatnio woleliśmy np pojechać na 5 dni w góry ( a nie na 2tyg zagranice) do mega wypasionego hotelu ale w Polsce ( 2h drogi nie 6) z animacjami itp. Super wypoczęliśmy. I co ciekawe nie wyszło taniej niż zagranice:p bo zagranice nie polecę już z 3l do hotelu kilometr od plaży, lub gdzie jedzie się z lotniska jeszxze 2h na miejsce docelowe...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 22:16
-
Budżet to niespodzianka raz jest a raz nie ma 🤣
Nas ratuje to, że większe koszty wyprawkowe będą jako prezenty. Przywilej jedynaków i pierwszej wnuczki w 2 rodzinach.
My też myślimy o morzu pod koniec sierpnia czy z początkiem września
Tyle że z Krk to daleko więc pewnie z jakąś przerwą w środku kraju.
Ja tam w kwestii wycieczek zawsze znajdę budżet ale pytanie co z pracą męża i ewentualnym urlopem więc to takie plany marzeniowe
Ogółem kiedyś to bym dostała ostrej wariacji bez kilku wycieczek zaplanowanych. Ale teraz myślę że trudno najwyżej sobie wózkiem po parku pojeżdżę i będzie zabawa. Nie raz jeździłam a marzenie o Dziecku jest dla mnie ważniejsze. Jest jak jest z sytuacja pracowo budżetową, i tak mamy dobrze bo niczego sobie nie odmawiamy więc jestem za to wdzięczna. A że większość pensji idzie na życiowe potrzeby to cóż mogę się poczuć jak statystyczny Polak. Trudno👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
My mamy fajna syt finansowa ale po 1 mąż ma firmę więc różne te kwoty są i ciężko planować. Po 2 nie mamy do pomocy babci więc albo siedzę na wychowawczym albo żłobek. Po 3 młoda jak poszła do żłobka to była porażka prawdę mówiąc. Płaciliśmy 2500 a ja nawet nie mialam jak odbyć szkoleń...serio musiałam wrócić na wychowawcze. Finansowa klapa. Więc tym razem mamy chyba lepszy plan:p wracam jak młody ma 2l ( niecale) to wtedy mam pół roku bez sezonu chorobowego, robie szkolenia nie muszę jeździć do biura na spotkania ( zawsze na początku trzeba przynajmniej kilka tyg) I opcja że wrócę na pół etatu jednak bo wtedy możemy kombinować na zakładkę...ale to zobaczymy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 22:25
-
Na przyszłość to też w sumie wielka niespodzianka bo jak mi obetna pensje a mąż np nie znajdzie nic konkretnego to będzie zabawnie
A różnica macierzynski vs moja wyplata jest dosc spora
Wiem, że w razie czego wsparcie mamy wokół, no ale wolelibyśmy nie musieć korzystać....
Ale nie ludze się, że pewnie długo minie zanim mąż wróci do wysokich zarobków... raczej ja będę więcej zarabiać co nigdy nie miało miejsca wcześniej
Mega zdolny, jednak widzę jak jest na rynku a nie dam mu się znów wykończyć.
Za to kredytu na mieszkanie mężowi relatywnie mało zostało do spłaty, zawsze coś.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 22:25
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Cel wg mnie najgorszy pierwszy długi lot, później już bez różnicy ale jak rok temu byliśmy w Meksyku to byłam w szoku bo masa ludzi przed lotem waliła zastrzyki przeciwzakrzepowe. Ale wzięłam to sobie do serca i teraz na długich lotach zamierzam się przechadzać i wstawać, bo tak to łeb w książkę i tylko na siku 😂
My byśmy wyżyli z wypłaty mojego ale ja lubię też mieć „swoje” pieniądze bo to jednak jakaś niezależność. Jak się uda to też chciałabym jednak tą pracę utrzymać bo jest dosyć wygodna przy małym dziecku. -
HejAnku🌸 wrote:Cel wg mnie najgorszy pierwszy długi lot, później już bez różnicy ale jak rok temu byliśmy w Meksyku to byłam w szoku bo masa ludzi przed lotem waliła zastrzyki przeciwzakrzepowe. Ale wzięłam to sobie do serca i teraz na długich lotach zamierzam się przechadzać i wstawać, bo tak to łeb w książkę i tylko na siku 😂
My byśmy wyżyli z wypłaty mojego ale ja lubię też mieć „swoje” pieniądze bo to jednak jakaś niezależność. Jak się uda to też chciałabym jednak tą pracę utrzymać bo jest dosyć wygodna przy małym dziecku.
O to pocieszające z tymi igłowcami że ich tyle
No to może kiedyś się uda wybrać dalej rodzinnie
U nas trochę tak było, że mąż za wszystko płacił, a ja miałam w większości wypłatę dla siebie, więc kupowałam różne wycieczki dość często.
Dobrze mieć jakieś swoje pieniądze bo życie jest nieprzewidywalne i jutro może Twoja wyplata okazać się tym co zapewni stabilność i ciągłość dostaw pożywienia, prądu itp
Ja z tego względu sądzę, że fajnie jak 2 osoby sobie pracują. Bo to po prostu bezpieczne.👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
U nas nawet jeśli byśmy wszystko dostali na wyprawkę to kropla w morzu. Przy 1 dziecku dostaliśmy zresztą same symboliczne prezenty a wtedy wszystko musieliśmy kupić. Teraz dużo dostaniemy bp mamy dużo znajomych z dziećmi. No ale to kropla w morzu potrzeb. Najpilniejsze drugie auto a potem w ciągu najbliższych lat pokój do pracy. To nie jest fanaberią bo mąż ma firmę i często i 6h z 8 siedzi pod tel. Musi mieć warunki...ja też na zdalnym nie wiem jak mielibyśmy razem pracować.
Zgadzam się, że bezpiecznie jak 2 pracuje. Ja mam ten komfort że zawsze mogę wrócić z wychowawczego. Zalety pracy na umowę o pracę od ponad 5l w 1 firmieWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 22:31
-
My lata nie mieliśmy auta bo w sumie nie było potrzeby. Ubery, bolty, dobra komunikacja.
Teraz jak jest to ja i tak nie jeżdżę bo muszę sobie odświeżyć umiejętności drogowe. Mam prawko, ale nie jeździłam od lat, a nie chce stwarzać ludziom zagrożenia xD jednak z racji powiększenia rodziny będę musiała ogarnąć ten temat do kilku lat👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Wiecie,jak dzieci są małe to można sobie czegoś odmówić,z czegoś zrezygnować. Może.i nawet jeden pracować. Problem pojawia się w podstawówce,kiedy nagle okazuje się ile kasy potrzeba. Taki strzał w pysk. Dlatego ja wolę pracować cały czas. Żeby mieć kasę odłożoną. Jak się coś sypnie to mieć z czego żyć. Zawsze mialam.takie swoje konto gdzie okładam sobie kasę na roczną wypłatę dla samej siebie jakby coś się spieprzyło. Dodatkowo inne oszczędności. Ale nie mam zamiaru tego przejeść na wychowaczym. O niee. Mąż mi umrze albo ktoś ciężko zachoruje i trzeba mieć hajs bo bez tego to nie ma życia.
-
Cel mieszkajac w Kraku to macie super bazę wypadową na weekendy w różne fajne miejsca bez spędzania 6 h w aucie.
Twój mąż nie zebrał się jeszcze na tyle.zeby tej roboty tak konkretnie szukać? Trochę juz nie pracuje chyba?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 22:46
-
Karola3xJ:D wrote:Cel mieszkajac w Kraku to macie super bazę wypadową na weekendy w różne fajne miejsca bez spędzania 6 h w aucie.
Twój mąż nie zebrał się jeszcze na tyle.zeby tej roboty tak konkretnie szukać? Trochę juz nie pracuje chyba?
Ej ej, mój mąż bardzo konkretnie szuka i szuka nawet w miejscach poniżej jego ambicji by robić cokolwiek.
Nie będę konkretów przywoływać ale pracował w przeszłości zarówno w biurach jak i w różnych niebezpiecznych pracach skąd ludzie ze skowytem uciekali po 1 dniu lub gdzie ludzie po prostu zdarza się że tracą życie. Parę znajomych z pracy już nie ma.
Jest to najbardziej pracowita osoba jaka znam.
Nie jest łatwo o pracę obecnie. Nie znam nikogo gdzie szukają ludzi, raczej zwolnienia za to znam różne osoby które już np pół roku pracy nie mają.. a szukają.. Ale co można robić poza wysyłaniem cv, chodzeniem po firmach i szukaniem ogłoszeń za witrynami firm i sklepów? Niestety nikt znajomy nic nie ma.
Do żadnej pracy fizycznej iść nie może, cieszymy się, że stawy mu się poprawiły jak raz w życiu nie zapieprza. Jak widzisz że Twój silny chłop nagle nie może wstać i chodzić, to nawet jakby se znalazł fizyczna robotę sama bym go stamtąd siła wyciągnęła. Pamiętam ten obrazek i nie chce kiedykolwiek tego widzieć ponownie. Cudem mu się cofnął stan zapalny mimo wielu rzeczy w rezonansach i oby tak było dalej.
Naprawdę w Krk nie jest tak hop siup o prace....taka żeby nie było nic do dźwigania i komfortowe biuro.
Moja przyjaciółka mega długo już takiej szuka bo chce się wyrwać z gastro. No i dupa, nic.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 23:08
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Faceci to jednak maja łatwiej robotę złapać. On z tymi stawami ma.tak ,że w ogóle fizycznie nie może pracować nigdy czy tylko podczas zaostrzenia?
Wspominałaś że Wasi rodzice są tak dobrze sytuowani,nie ma jakiś namiarów na robotę? Jak ktoś dobrze zarabia to i ma znajomości sporo. Gdzieś tam zawsze się kogoś wciśnieWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 23:26
-
Dziewczyny, ja tak trochę z innej beczki padł temat współżycia - u mnie libido w sumie na dość podobnym poziomie jak przed ciążą. Ale jest jednak jedna rzecz inna, po każdym ❤️ na następny dzień mam baaardzo gesty, galaretowaty (taki kisiel wręcz, sorry za szczegóły) śluz. Jest go na prawdę bardzo dużo i wypada w sporych partiach. I dosłownie za każdym razem następnego dnia od współżycia. Czy któraś też tak może ma?
-
U nas też jest tak że ja będę chciała po roku macierzyńskiego wrócić. U niemczech to tylko 65% zarobków ostatnich minus bonusy auto służbowe premie więc duzo mi odpadnie.
Niestety jest też tak ze juz pod koniec ciazy musze zgłaszać się do żłobków.
Więc wroce napewno choc na 6/8etatu by auto dostać i te wszystkie premie.
Moj syn poszedł do żłobka jak mial.10 miesięcy. To była super sprawa ale on mi nie chorował .
Integracja z dziećmi i dużo się nauczył to był mały bystrzak.
Wcale tego nie widziałam.negatywnie jak moja matka... ze takie małe dziecko i do 13 stej w żłobku.
U nas mąż niemąż no my bez ślubu oficjalnie, 2 tyg pracuje 2 siedzi w domu więc jak coś będzie pod ręką.
Ktoś tu pisze o pracy w Krakowie?
Cel? Nie wiem co twoj mąż potrafi itd co szuka ...obsługiwałam niemiecka firmę pod Krakowem która tam otworzyła filie. Szukali i pewnie dalej szukaja mechaników, wyjazdy cały świat. Polska dla Niemców atrakcyjny kraj pod względem otwierania firm... no ale delegacje i wyjazdy nie dla każdego są. Napewno nie jest to pro rodzinne.
Ale faktycznie w tym regionie moze byc krucho.
Moj z Lublina i większość rodziny pracuje w Warszawie lub Katowicach i tam się porozjeżdżali bo pracy brak 🤷♀️ a na roli nie każdy chce lubi i może.
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -