X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Herbaciana Ekspertka

Wysłany: 17 lutego, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja od kilku dni nie mogę spać na prawym boku (wiem, że generalnie nie jest zalecane, ale nawet chwili nie mogę tak poleżeć) bo mnie cos uciska w prawej górnej części brzucha, pod żebrami. Jakiś pomysł co to może być i czy trzeba się przejmować?

A i najprawdopodobniej dołączę do grupy przymujących żelazo, bo z dzisiejszych wyników hemoglobina i erytrocyty już poniżej normy mimo dawki profilaktycznej do tej pory.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego, 21:08

Ona: 34
    monitoring cykli ok
    histeroskopia ok
    sonoHSG ok
    AMH 02.24: 2,32 09.24: 1,27

On: 37
    mali żołnierze w opłakanym stanie :(
    teratozoospermia

11.2021 ciąża poroniona
    01.2023 początek diagnostyki
    05.2024 rozpoczęcie procedury
    2.06 start 💉
    7.06 monitoring
    10.06 monitoring
    12.06 monitoring
    14.06 punkcja
    pobrano 7🥚 do zapłodnienia nadawały się 4🥚
    19.06 mamy 1 zarodek: 4BA❄️
    15.07 FET ❌
    27.09 naturalny cud, beta1460mIU/ml
    30.09 beta 4823mIU/ml
    10.10 mamy serduszko ❤️🥰
    💙

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Dzisiaj pan w sklepie z wózkami mówił nam ze kichnął i mu dysk wypadł
    Kichanie jest niebezpieczne
    Ja czasem jak kichnę to coś mi w krzyżu przeskakuje i się blokuje. Boli jakby mi ktoś kręgosłup złamał🤣

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby któraś chciała zamawiać materac z Ruckena od fizjomommy to do końca tygodnia jest -10%, ja zamówiłam właśnie :)
    Muszę zacząć kupować takie rzeczy w końcu, bo dotychczas ciągle czekałam na połówkowe 🙈

Revolutionary lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam natomiast materace Hevea, też mają teraz promke. Co prawda zamawiałam większy ale chyba na wszystkie. Te z tych dziecięcych linii dwustronne przez co nadają się nie tylko dla niemowlaka ale potem dla starszego dziecka np takiego dwulatka co spokojnie się mieści do łóżeczka też i można dłużej użytkować. Mają dwie różne strony, które można użytkować przez dłuższy czas i moim zdaniem to jest plus - jeśli ktoś szuka czegoś na dłużej a nie tylko na chwilę, a te większe są z jednej strony dla dzieci z drugiej dla doroslych ;) I też mają pozytywną opinię instututu matki i dziecka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego, 21:39

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Ja polecam natomiast materace Hevea, też mają teraz promke. Co prawda zamawiałam większy ale chyba na wszystkie. Te z tych dziecięcych linii dwustronne przez co nadają się nie tylko dla niemowlaka ale potem dla starszego dziecka np takiego dwulatka co spokojnie się mieści do łóżeczka też i można dłużej użytkować. Mają dwie różne strony, które można użytkować przez dłuższy czas i moim zdaniem to jest plus - jeśli ktoś szuka czegoś na dłużej a nie tylko na chwilę, a te większe są z jednej strony dla dzieci z drugiej dla doroslych ;) I też mają pozytywną opinię instututu matki i dziecka
    Ten co kupiłam też właśnie taki jest :) ze dwustronny, pierwsza strona do roku, druga na kolejne parę lat :)
    Te firmę co piszesz też oglądałam :) obie są super

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No powiem Wam że mnie to dzisiaj i ciągnie po bokach brzucha i w pachwinach i boli to spojenie 🙈 pod prysznicem jak się myłam i stawałam na jednej nodze to też mnie spojenie bolało, aż niemiło 🤨 już czuję że te ciągnięcia zwiastują kolejny wystrzał brzucha do przodu za jakiś czas, a już mnie nieźle wywaliło 😶

no i ja też czuję że macica znów poszła do góry - dostałam już kilka kopniaków powyżej linii pępka, a dotąd tylko poniżej lub na równi ;)

Czy wy też tak macie że ciężej Wam się oddycha? Szczególnie jak siedzę np przy stole. Maluje sobie np po numerach to co jakiś czas muszę się odchylać do tyłu i wziąć kilka głębszych wdechów, bo tak czuję że oddycham na pół gwizdka 🤨 Serio dziewczyny co to będzie dalej... 🙈

2cs 🤞

7dpo:
    - Progesteron: 15,30 ng/ml
    - Estradiol: 288 pg/ml

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
    17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
    06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

A journey of a thousand miles begins with a single step...

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, jak śpiewam córce na dobranoc to mam zadyszkę 😅 w poprzedniej ciąży jakoś nie miałam z tym problemu, a teraz chwilę opowiadam coś za szybko i już mi ciężko oddech złapać 🫣

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak za szybko mówię to już mam zadyszkę..

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobrze wiedzieć że nie jestem sama🙈

aleee pojadłam placków z jabłkiem na kolację, a do tego dołożyłam sobie masło orzechowe 😏😊 Mój nasmażył takie pyszne, że jeszcze bym zjadła, ale z rozsądku się opanowałam 🤪

I to jest u mnie objaw typowo ciążowy - ja zawsze byłam team śniadania i kolacje na wytrwanie, naleśniki to mogły dla mnie nie istnieć, chyba że wytrawne i dopiero ewentualnie wtedy na koniec jakiś na słodko, a teraz to wolę jeść na słodko - owsianki, placki, naleśniki, a mięso błeee 🙈😶 tzn no zjem, ale mało co, a kiedyś na obiad to mięso musiało być.

Normalnie jak nie ja 🙈

2cs 🤞

7dpo:
    - Progesteron: 15,30 ng/ml
    - Estradiol: 288 pg/ml

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
    17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
    06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

A journey of a thousand miles begins with a single step...

preg.png
  • amoze Ekspertka

Wysłany: 17 lutego, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Szkodnik ja mam 169cm :) a Ty? :)

👱‍♀️ 29 🧔 34
    7 lat starań
    - 19/09 transfer ET blastki 3AA ❤️
    - 27/09 beta 119,54 | 29/09 beta 360,43 | 01/10 beta 776,78
    - 30/10 USG 2,1cm 👶 177/min ❤️
    - 28/11 USG PRENATALNE - 6,5cm 👶, 155/min ❤️
    - 03/12 - 8cm Pannicy! 🩷🩷
    - 04/12 NIFTY 🎉 czekamy na Anielkę 👶
    27/12 - 195g 👶
    27/01 - 414g 👶
    CUDZIE TRWAJ! ❤️

preg.png
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 05:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze wrote:
    @Szkodnik ja mam 169cm :) a Ty? :)
    174

amoze lubi tę wiadomość

preg.png
  • jowmat Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Potwierdzam, jak wynik po 2h jest niższy niż ten pierwszy wynik to jest hipoglikemia reaktywna.

A czy ta hiperglikemia reaktywna jest rzeczywiście tak groźna dla dziecka jak na internetowych piszą? Wizytę mam dopiero w piątek...

👩‍🦰 92 👱‍♂️ 90
    2020-2023 starania naturalne - bezskuteczne
    20.09.2024 - criotransfer - 2 x 3 BB 🤞<3
    30.09.2024 - 10 dpt - beta 386
    02.10.2024 - 12 dpt - beta 1274
    06.10.2024 - plamienie - SOR - GS 9 x 4,6 mm
    08.10.2024 - 18 dpt - beta 9 882, prog 19,9, widoczny GS i YS <3

preg.png
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie diety to ja też jak nigdy plackowo- kluskowo-nalesnikowa. Mięso bleee.

Ostatnie dni przeraża mnie mój apetyt mimo tych duszności które też mam.
    Przy siedzeniu też muszę się prostować bo mnie " gniecie".

Odnośnie spania to mi właśnie najwygodniej na prawej stronie, ze względu na bolące biodro.

Czekam na nowy materac do sypialni, może to poprawi trochę mój komfort spania. U mnie poduszka ciazowa absolutnie się nie sprawdza.

Revolutionary lubi tę wiadomość

preg.png
  • LaMia Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny !

Dawno mnie nie było, ale miałam taki zapierdziel w pracy i tyle komplikacji jakiś stresowych sytuacji po drodze że się wyłączyłam.
    Oficjalnie witam się z L4 chociaż miałam pracować do maja.
    Przeżyłam przez ostatnie dwa miesiące stres z I prenatalnymi odnośnie ryzyk później na USG piersi wyszedł guz 0,9cm ale po licznych usg przez różnych lekarzy w szpitalach (nie chcieli biopsjowac tego teraz) powiedzieli że póki co mam się nie przejmować bo nie wygląda to „groźnie” cokolwiek to znaczy.
    A wczoraj kolejny szał… 4tyg temu szyjka 4,2, wczoraj 2,8… dostałam nakaz niskiej aktywności fizycznej i luteinę dopochwowo, za tydzień kontrola i coś mówił prowadzący o pessarze lub szwie, ale nie wiem czy to nie za wcześnie ?

Powiem Wam że nie wiem jak wytrzymam w domu, bo pracuję jednak poza domem, latam jak dzika zawsze wszędzie… młoda na feriach u dziadków… i chyba dostanę na głowę 🙈

Miłego dzionka dla Was 💖

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jowmat wrote:
    A czy ta hiperglikemia reaktywna jest rzeczywiście tak groźna dla dziecka jak na internetowych piszą? Wizytę mam dopiero w piątek...

Spadki cukru są niebezpieczne, bo podobno w wodach płodowych/ u dziecka poziom cukru jest niższy o 20 niż u nas - o ile dobrze zapamiętałam liczbę. Więc tak. Ale grunt to dieta. Jedz tylko zbilansowane posiłki z białkiem i tłuszczem, unikaj "gołych" przekąsek węglowodanowych typu jabłko, drożdzówka. Jak słodycze to tylko po posiłku. Generalnie dieta jak przy cukrzycy.

Też wszystko zależy na jakiego lekarza trafisz, wiem, że wielu to ignoruje jeśli ten spadek w wyniku nie jest dramatyczny typu <40/50. A inni dają metforminę. W każdym razie widać, że masz już tendencje, więc dieta jest ważna.

A masz jakieś objawy? Np. robi ci się słabo, albo czujesz, że musisz coś zjeść, mimo, że niedawno jadłaś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 06:53

preg.png
  • LaMia Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SZKODNIK wrote:
    W temacie diety to ja też jak nigdy plackowo- kluskowo-nalesnikowa. Mięso bleee.

Ostatnie dni przeraża mnie mój apetyt mimo tych duszności które też mam.
    Przy siedzeniu też muszę się prostować bo mnie " gniecie".

Odnośnie spania to mi właśnie najwygodniej na prawej stronie, ze względu na bolące biodro.

Czekam na nowy materac do sypialni, może to poprawi trochę mój komfort spania. U mnie poduszka ciazowa absolutnie się nie sprawdza.

Mnie w ciąży odrzuciło od mięsa totalnie, zrobiłam się „mączna” chociaż ja zawsze team kiełbaska szyneczka mięsko… ale to przerzuca się na wagę bo już 7,5kg przytyłam i mam 60kg.

Co do spania u mnie jest fatalnie spałam może z 2h dzisiaj tak mnie biodra i krzyż bolały, siku co 20min…

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam o Waszych dusznościach i zadyszkach, ale chyba jeszcze za dobrze pamiętam końcówkę poprzedniej ciąży, żeby teraz na to narzekać 🫣 trzymajcie dziś kciuki za moją wizytę! Co prawda dopiero po południu, ale mam nadzieję, że z szyjka średnio ale stabilnie 👌

LaMia, kasssia, Elza1234, eeemakarena, Werzol, KarolaKinga, Cel95, Nosa, amoze, Margareetka, Anuncja, przygodami66, Revolutionary , Alex_92, Klaudek11 lubią tę wiadomość

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • LaMia Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Czytam o Waszych dusznościach i zadyszkach, ale chyba jeszcze za dobrze pamiętam końcówkę poprzedniej ciąży, żeby teraz na to narzekać 🫣 trzymajcie dziś kciuki za moją wizytę! Co prawda dopiero po południu, ale mam nadzieję, że z szyjka średnio ale stabilnie 👌

Trzymamy kciuki za wizytę ☺️ pewnie pisałaś, ale w jakim „stanie” Twoja jest aktualnie ?? Czytałam Was wieczorem codziennie prawie ale Wy tyle produkujecie że nie nadążyłam z moim 🥦 w głowie przetwarzać tych informacji 🙈

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaMia wrote:
    A wczoraj kolejny szał… 4tyg temu szyjka 4,2, wczoraj 2,8… dostałam nakaz niskiej aktywności fizycznej i luteinę dopochwowo, za tydzień kontrola i coś mówił prowadzący o pessarze lub szwie, ale nie wiem czy to nie za wcześnie ?

Chyba lepiej wcześniej niż później. Moja ginekolog w poprzedniej ciąży uważała, że po którymśtam tygodniu jest większe ryzyko infekcji.

Gusia, powo!

Gusia_ lubi tę wiadomość

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szyjka na połówkowych miała 2,7. Lekarz powiedział, że jest do szczegółowej obserwacji i jeśli spadnie do 2,5 pessar lub szew. No zobaczymy. Starałam się odpoczywać, ale szczerze wyszło mi przez pierwsze trzy dni 🫣

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
‹‹ 899 900 901 902 903 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ