X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • LaMia Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Chyba lepiej wcześniej niż później. Moja ginekolog w poprzedniej ciąży uważała, że po którymśtam tygodniu jest większe ryzyko infekcji.

Gusia, powo!

No właśnie powiedział że najpierw zrobi wymaz itp itd.
    Może dobrze że jest takim „panikarzem” trochę, a nie bagatelizuje tego…

preg.png
  • jowmat Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    A masz jakieś objawy? Np. robi ci się słabo, albo czujesz, że musisz coś zjeść, mimo, że niedawno jadłaś?

Mam tak raz na tydzień, że blada się robię i jest mi słabo. Wczoraj po tych badaniach, jak pojechaliśmy do urzędu, to tam zalały mnie siódme poty, drżenie rąk i osłabienie. Wyszłam na zimniejsze powietrze i przeszło, ale od razu było pójście na jedzonko... I potem już spokój był...

Mam się umówić do dietetyka czy coś żeby z tą dietą ktoś mi pomógł?

Lawenda_a lubi tę wiadomość

👩‍🦰 92 👱‍♂️ 90
    2020-2023 starania naturalne - bezskuteczne
    20.09.2024 - criotransfer - 2 x 3 BB 🤞<3
    30.09.2024 - 10 dpt - beta 386
    02.10.2024 - 12 dpt - beta 1274
    06.10.2024 - plamienie - SOR - GS 9 x 4,6 mm
    08.10.2024 - 18 dpt - beta 9 882, prog 19,9, widoczny GS i YS <3

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jowmat wrote:
    Mam tak raz na tydzień, że blada się robię i jest mi słabo. Wczoraj po tych badaniach, jak pojechaliśmy do urzędu, to tam zalały mnie siódme poty, drżenie rąk i osłabienie. Wyszłam na zimniejsze powietrze i przeszło, ale od razu było pójście na jedzonko... I potem już spokój był...

No to typowa hipoglikemia. Powiedz lekarzowi o tych objawiach, bo to świadczy, że większy spadek miałaś później niż po 2h.

Jeśli nie znasz się totalnie na dietach to zdecydowanie, umówiłabym się do dietetyczki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 07:18

jowmat lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • LaMia Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Moja szyjka na połówkowych miała 2,7. Lekarz powiedział, że jest do szczegółowej obserwacji i jeśli spadnie do 2,5 pessar lub szew. No zobaczymy. Starałam się odpoczywać, ale szczerze wyszło mi przez pierwsze trzy dni 🫣

A to widzę mamy mniej więcej te same wymiary… więc trzymam kciuki za dziś podwójnie ! Kurczę naprawdę dziewczyny nie zdawałam sobie sprawy z tego na ile spraw trzeba wziąć poprawkę w ciąży i uważać.. ta ciąża, a ta 12 lat temu niebo a ziemia a człowiek też całkiem inny 😃
    A ja ostatnie tygodnie to latałam jak mały samolocik…

Czas siąść trochę na dupie..

Widziałam że macie tematy już wózków i fotelików.. ja kompletnie nie wiem narazie myślimy o jakimś maxi cosi 360, a wozek Venicci Upline.

Mam już parę ciuszków, powoli przełamuję strach przed zakupem 😂

Czy Wasze dzieci też robią takie disco sobie w brzuchu ? Mnie aż boli… i mam wrażenie że nie śpi jakieś 18h na dobę 🙈

preg.png
  • LaMia Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    No to typowa hipoglikemia.

Jeśli nie znasz się totalnie na dietach to zdecydowanie, umówiłabym się do dietetyczki.

Kasia ma rację, moja przyjaciółka ma dokładnie takie same objawy.

preg.png
  • jowmat Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie do polecenia jakiegoś dietetyka online?

👩‍🦰 92 👱‍♂️ 90

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jowmat wrote:

Ja mam.hipoklikemię reaktywną. Spadki do 40. Z tym ,że ja po 20 latach już wiem ,kiedy to nastąpi już po sekundzie innego samopoczucia. W torebce mam cukierki z gukozą ale raczej staram się wtedy zjeść kanapkę,jakieś ziemniaki. Żeby nie napychać się drożdżówka czy czekoladą. No chyba że akurat nie mam jak zjeść natychmiast posiłku to rozgryzam tą glukozę. Niby doradzają napić się coli,soku czy zjeść bataona ale to się człowiek czuje jak na kacu po tym.
    Wachania glukozy są dla dziecka szkodliwe takze musisz to obserwować.

event.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jowmat wrote:
    Macie do polecenia jakiegoś dietetyka online?

Ja znam tę panią i jest bardzo fajna, byłam też u niej kiedyś:
    https://www.znanylekarz.pl/justyna-jessa/dietetyk/warszawa

age.png

age.png
  • jowmat Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Ja znam tę panią i jest bardzo fajna, byłam też u niej kiedyś:
    https://www.znanylekarz.pl/justyna-jessa/dietetyk/warszawa

I spotkanie odbywa się telefonicznie czy jako wideorozmowa?

👩‍🦰 92 👱‍♂️ 90

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jowmat wrote:
    I spotkanie odbywa się telefonicznie czy jako wideorozmowa?

Wideo, chyba przez skypa.

jowmat lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dzisiejsza noc to jakiś dramat, przewalałam się z boku na bok jak jakiś waleń, było mi gorąco jak cholera, chyba się przerzucę na letnią pościel, bo tak się nie da. Na dodatek standardowo śniły mi się takie głupoty, że chyba bardziej bym się wyspała jakbym w ogóle nie zasnęła 😬

Co do jedzenia to mam wrażenie, że nie mam kompletnie żadnych zachcianek ani takiego typowego, że mam na coś ochotę tu i teraz czy że jem coś, czego wcześniej nie jadłam 🙈

Na pocieszenie swojej rosnącej wagi to ostatnio widziałam się z kumpelą, z którą mamy zasadę, że mowimy sobie wszystko w twarz apropo swojego wyglądu XD i muszę przyznać, że czuję się spokojniejsza jak powiedziała, że myślała, że jestem grubsza, a tak to w sumie mi tylko brzuch urósł i trochę dupa 🤣 od razu człowiekowi lepiej na sercu 🤣

Jeszcze edit co do dietetyka: ja chodziłam stacjonarnie do Małgorzaty Chodyły, ale przyjmuję też online (chyba że coś się zmieniło), jest dietetykiem klinicznym i spoko mi ogarnęła dietę pod zapalenie tarczycy i schudnięcie - też w sumie bardziej bialkowo - tłuszczowa i niskoweglowodanowa. Jadłospis na miesiąc to nie była tania sprawa, ale patrząc na efekty to opłacalna. Na znanym lekarzu nie ma opcji online, ale zawsze można napisać i zapytać przez stronkę jak to teraz wygląda 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 07:43

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Moja szyjka na połówkowych miała 2,7. Lekarz powiedział, że jest do szczegółowej obserwacji i jeśli spadnie do 2,5 pessar lub szew. No zobaczymy. Starałam się odpoczywać, ale szczerze wyszło mi przez pierwsze trzy dni 🫣
    Mój wczoraj to samo mówił, bo rozmawiałam z nim i szyjce
    Bo mam wpisane w USG po prenatalnych że szyjka prawidłowej długości, pytam się go co tamten lekarz miał na myśli i on mówi że jest powyżej 3,5 cm i że jeżeli spadnie mi do 2.5 cm to wyślę mnie na pessar właśnie

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i znowu dowalił się do mojej wagi 🤡 bo przytyłam 3 kg w miesiąc

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • LaMia Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    A no i znowu dowalił się do mojej wagi 🤡 bo przytyłam 3 kg w miesiąc

No skąd ja to znam… do 20 grudnia 0kg na plusie później od 20 do 10 stycznia… 3,5 🙈 czasem tygodniowo 0,3 a czasem 1kg… to szaleństwo 😂

preg.png
  • eeemakarena Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaMia wrote:
    Cześć dziewczyny !

Dawno mnie nie było, ale miałam taki zapierdziel w pracy i tyle komplikacji jakiś stresowych sytuacji po drodze że się wyłączyłam.
    Oficjalnie witam się z L4 chociaż miałam pracować do maja.
    Przeżyłam przez ostatnie dwa miesiące stres z I prenatalnymi odnośnie ryzyk później na USG piersi wyszedł guz 0,9cm ale po licznych usg przez różnych lekarzy w szpitalach (nie chcieli biopsjowac tego teraz) powiedzieli że póki co mam się nie przejmować bo nie wygląda to „groźnie” cokolwiek to znaczy.
    A wczoraj kolejny szał… 4tyg temu szyjka 4,2, wczoraj 2,8… dostałam nakaz niskiej aktywności fizycznej i luteinę dopochwowo, za tydzień kontrola i coś mówił prowadzący o pessarze lub szwie, ale nie wiem czy to nie za wcześnie ?

Powiem Wam że nie wiem jak wytrzymam w domu, bo pracuję jednak poza domem, latam jak dzika zawsze wszędzie… młoda na feriach u dziadków… i chyba dostanę na głowę 🙈

Miłego dzionka dla Was 💖

Oj sporo się u Ciebie działo 🥺 przybijam piątkę, siedzę tak w domu już półtora miesiąca 😅 da się przeżyć, choć są gorsze momenty. Odpoczywaj ile wlezie, na pewno popłaci 🥰

Moja szwagierka zajmuje się badaniem piersi itd, nie raz słyszałam że lepiej czasem jakąś zmianę zostawić, niż ruszyć bo to może tylko pogorszyć sprawę. Jeżeli miałam konsultacje u kilku lekarzy na pewno wiedzą co robią i nie ma się czym martwić ❤️
    Kiedyś była sytuacja, że powiedziała pacjentce że nie ruszamy zmiany, a ona poszła gdzie indziej, pobrali wycinek i wtedy ruszyła lawina.
    Wiadomo, każdy przypadek inny.
    Ale tu masz potwierdzenie kilku lekarzy nie martw się ❤️❤️❤️

Ściskam mocno i oby mniej stresów ❤️❤️❤️

LaMia lubi tę wiadomość

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488

03.04.2025 1500g <3
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia powodzenia ❤️

Ja dziś mam endokrynologa, a jutro rano ginekolog prywatny, a po południu NFZ, więc szykuje się tournée 😂

Gusia_, kasssia, Alex_92 lubią tę wiadomość

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaMia wrote:
    No skąd ja to znam… do 20 grudnia 0kg na plusie później od 20 do 10 stycznia… 3,5 🙈 czasem tygodniowo 0,3 a czasem 1kg… to szaleństwo 😂
    No ja to samo miałam.
    I jak nie tyłam nic to dziad mnie nie pochwalił. Tak przytyje tylko więcej niż 2 kg na miesiąc to mnie opiernicza.
    Śmiałam się do niego że ja tam tych kg nie widzę. Bo serio nie widzę. Wiem że 63 przy 160 cm wzrostu to sporo, a przede mną jeszcze 4 miesiące, ale nie będę sobie dokładać tym stresu. Zrzuciłam kiedyś 10 kg to i po porodzie zrzucę

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • LaMia Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eeemakarena wrote:
    Oj sporo się u Ciebie działo 🥺 przybijam piątkę, siedzę tak w domu już półtora miesiąca 😅 da się przeżyć, choć są gorsze momenty. Odpoczywaj ile wlezie, na pewno popłaci 🥰

Moja szwagierka zajmuje się badaniem piersi itd, nie raz słyszałam że lepiej czasem jakąś zmianę zostawić, niż ruszyć bo to może tylko pogorszyć sprawę. Jeżeli miałam konsultacje u kilku lekarzy na pewno wiedzą co robią i nie ma się czym martwić ❤️
    Kiedyś była sytuacja, że powiedziała pacjentce że nie ruszamy zmiany, a ona poszła gdzie indziej, pobrali wycinek i wtedy ruszyła lawina.
    Wiadomo, każdy przypadek inny.
    Ale tu masz potwierdzenie kilku lekarzy nie martw się ❤️❤️❤️

Ściskam mocno i oby mniej stresów ❤️❤️❤️

Ooo półtora miesiąca…. To jesteś już weteranem 😃 ale wiesz pocieszam się, że tfu tfu odpukać! Lepiej być w domu i leżeć plackiem niż w szpitalu… bo tam dopiero jest… 🥹 w 1 ciąży leżałam dwa razy na patologii po dwa tygodnie i była dziewczyna kurczę nie pamiętam dokładnie dlaczego a nie chce wymyślać i leżała właśnie od początku ciąży praktycznie do końca..

No tak staram się myśleć bo bym zwariowała… właśnie „ruszenie” czasem jej gorsze niż nie dotykanie tego wcale… miałam takie przemyślenia właśnie po biopsji guza wątroby.. później byłam przerażona że to zezłośliwieje… różne są opinie, grunt to uratować swoją głowę przed nimi 😄

Odpoczywam ale jak leżę to wszystko mnie boli 😂😂😂 polecacie jakieś fajne książki na czasie ?

preg.png
  • LaMia Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    No ja to samo miałam.
    I jak nie tyłam nic to dziad mnie nie pochwalił. Tak przytyje tylko więcej niż 2 kg na miesiąc to mnie opiernicza.
    Śmiałam się do niego że ja tam tych kg nie widzę. Bo serio nie widzę. Wiem że 63 przy 160 cm wzrostu to sporo, a przede mną jeszcze 4 miesiące, ale nie będę sobie dokładać tym stresu. Zrzuciłam kiedyś 10 kg to i po porodzie zrzucę

Dokładnie, ja mam 164 i 60-61 już na wadze też 🙈 ale schudłam przed ciążą ze stresu chyba … 7kg, myślę że po ciąży podczas ruchu nam zejdzie bardzo dużo.. nie będzie czasu na nudę 😅😅😅

preg.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Powodzenia na dzisiejszych wizytach 🌸
    Kiedy najlepiej umówić się na 3 prenatalne? 🤔

age.png
‹‹ 900 901 902 903 904 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ