X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    Ja tournée po lekarzach. Stwierdziłam że odhaczam wszystko co zaległe przed rozwiązaniem. Mam kilku specjalistów dla syna zaległych, szczepienia jego i moje etc. Potem nie będzie czasu 😆😆
    Do tych, co zamierzają się szczepić - Kiedy szczepicie się na krztusiec i rsv? Bliżej końcówki ciazy? Z rsv z tego co czytałam najlepiej jak najpóźniej żeby przeciwciała też utrzymywały się jak najdłużej
    Planuje zacząć od krztuśca, bo dziecko potem chyba w 2 miesiącu już i tak dostaje tą szczepionkę
    Rsv spróbuję jak najpóźniej

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Ja właśnie wracam od fizjo. Dostałam rozpiskę ćwiczeń mięśni dna miednicy, bo okazuje się że mam turbo słabe i napinanie sprawia mi trudność.
    Pokazała mi ćwiczenia oddechowe. Bardzo polecała gwizdek do ćwiczeń oddechowych i na sam poród. Macie z tym doświadczenia?
    Dodatkowo jakieś ćwiczenia na macie na mobilność, plus mam robić ćwiczenia na yt.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolona, od jutra zaczynam treningi 💪
    śmiesznie, bo zwróciła mi uwagę, że ja się obracam z podporu na plecy jak „normalny” człowiek, a nie przez bok jak powinnam w ciąży 😅 wspominałam już, że nie wiem kiedy zdam sobie sprawę, że ja serio jestem w ciąży?!
    Muszę serio trochę zwolnić, bo ja robię wszystko tak samo dynamicznie jak przed ciążą, chodzę tym samym tempem a i zdarzy mi się podbiec na tramwaj jak się zapomnę 🙄
    Moja przyjaciółka rodziła z tym gwizdkiem drugie dziecko i była bardzo zadowolona

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem tym typem, że jakby w tym bólu ktoś mi dał jakiś gwizdek to bym go pobiła 🤣🤣🤣 generalnie mój sposób na poród to skupienie się na tym co mam robić i wszelkie takie rozpraszacze już na samą myśl mnie wkurzają. Mnie nawet zirytowało jak położna pod koniec pierwszego porodu niedługo przed parciem zaproponowała mi prysznic 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 12:57

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    Do tych, co zamierzają się szczepić - Kiedy szczepicie się na krztusiec i rsv? Bliżej końcówki ciazy? Z rsv z tego co czytałam najlepiej jak najpóźniej żeby przeciwciała też utrzymywały się jak najdłużej
    Zapytam się o to mojej lekarki, bo jeszcze nie było o tym mowy. Też jestem ciekawa co powie, szczepić się zamierzam na to, nie chcę ryzykować nawet przy moim SM.

My śpimy od początku pod oddzielnymi kołdrami, ale póki co nie wyobrażam sobie oddzielnie. Czasem się zdarzy, jak mąż sobie wypije na spotkaniu lub zje dużo czosnku - jestem na to bardzo wrażliwa. Albo jak któreś z nas jest chore. Nie tulimy się całą noc, bo mi też jest często za gorąco (śpię cały rok pod letnią kołdrą, on pod pierzyną....), ale na dzień dzisiejszy nie widzę jakby miało pomiędzy nas wejść dziecko :D

Jeszcze nie przeczytałam wszystkiego, ale co do kosmetyczki czy paznokci/włosów to wciąż robię hybrydę, zaczęłam już po prostu skracać długość, bo szponów przy dziecku sobie nie wyobrażam. Fajnie poczytać jakie macie rozkminy i podejście do tego, jeszcze nie podjęłam decyzji czy zdejmę przed porodem. A nic innego nie robię, włosy - pełna natura od dawna :D lubię mój kolor, nie widać siwizny (mam ciemny blond) :D

38👩& 37🧔
    PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68
    Kariotypy ✅️
    28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione

13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
    Acard 150, Euthyrox 75, Pueria Duo, wit.D., Magnez
    🍫 cukrzyca ciążowa na nocnej insulinie
    🧬 11.02. 470g bobasa!
    🩺 19.02. wizyta

preg.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    59492be78601d.jpghttps://zapodaj.net/plik-yiek57eWJ6

To jest bardziej chybotliwe niż lionelo
    Generalnie bardzo mi się podoba kolorystycznie i w ogóle, ale tak jak piszesz, że chybotliwe i na takie wygląda to bym się bała chyba. To Lionelo Aurora mi się podoba w odcieniu Cappuccino, któraś z Was ostatnio kupowała pamiętam, tylko kusi mnie ta wersja opuszczana do kojca. To brzmi jak coś, co może się przydać dla dzieciaczka, który już wstaje. Z tego co jest napisane w tych ogłoszeniach z dostawkami, to dla dzieciaczków które nie siadają. Czyli jak to jest? (może to będzie dla Was durne pytanie, ale trudno :D ) Czyli jak dziecko siada już to wtedy odpada opcja dostawki/łóżeczka i tylko pozostaje opcja kojec?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 13:12

Revolutionary lubi tę wiadomość

38👩& 37🧔
    Kariotypy ✅️

🧬 11.02. 470g bobasa!
    🩺 19.02. wizyta

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam pytanie do bardziej doświadczonych w porodach ode mnie - myślicie że jest jakaś zależność między tym że w ciąży ma się bóle krzyżowe a potem porodu z tymi skurczami krzyżowymi właśnie?
    Czy to nie ma nic do siebie. Mimo że ćwiczę 3 razy w tyg plus w domu też się staram jest co raz gorzej. I zastanawiam się czy to prequel porodu z krzyża czy może jest szansa że skurcze będą jednak inne

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    A mam pytanie do bardziej doświadczonych w porodach ode mnie - myślicie że jest jakaś zależność między tym że w ciąży ma się bóle krzyżowe a potem porodu z tymi skurczami krzyżowymi właśnie?
    Czy to nie ma nic do siebie. Mimo że ćwiczę 3 razy w tyg plus w domu też się staram jest co raz gorzej. I zastanawiam się czy to prequel porodu z krzyża czy może jest szansa że skurcze będą jednak inne

Nie wiem jak w ciąży, ale ja generalnie na miesiączki miałam zawsze silne bóle krzyżowe, a nie typowe bóle brzucha, a przy porodzie nie miałam bólu krzyżowego. Izabela Dembińska pisała, że pod tym względem nie ma reguły, skurczom krzyżowym może sprzyjać tyłozgięcie macicy, rodzenie na plecach, ułożenie potylicowe dziecka w trakcie porodu, niewyrównane napięcie w więzadłach miednicy i macicy - to można skontrolować u urofizjo :)

Podobno elektrostymulacja TENS jest też fajna na bóle krzyżowe, ale trzeba ją podłączyć już na pierwszych skurczach, żeby była najbardziej efektywna. Rozważam wypożyczenie na ten poród.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 13:27

Elza1234 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    Generalnie bardzo mi się podoba kolorystycznie i w ogóle, ale tak jak piszesz, że chybotliwe i na takie wygląda to bym się bała chyba. To Lionelo Aurora mi się podoba w odcieniu Cappuccino, któraś z Was ostatnio kupowała pamiętam, tylko kusi mnie ta wersja opuszczana do kojca. To brzmi jak coś, co może się przydać dla dzieciaczka, który już wstaje. Z tego co jest napisane w tych ogłoszeniach z dostawkami, to dla dzieciaczków które nie siadają. Czyli jak to jest? (może to będzie dla Was durne pytanie, ale trudno :D ) Czyli jak dziecko siada już to wtedy odpada opcja dostawki/łóżeczka i tylko pozostaje opcja kojec?
    Zależy. Bo jak dziecko nie siada ale wstaje to może być i tylko na 4 miesiące. Moje dzieci tak wstają 4-5 miesięcy. Ale siedzieć nie siedzą. Więc ja to mam ograniczone zaufanie do tej granicy podanej w instrukcji. Dlatego kupiłam opuszczane,żeby nie kusić losu. Ja mam dzieci szoguny

preg.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Zależy. Bo jak dziecko nie siada ale wstaje to może być i tylko na 4 miesiące. Moje dzieci tak wstają 4-5 miesięcy. Ale siedzieć nie siedzą. Więc ja to mam ograniczone zaufanie do tej granicy podanej w instrukcji. Dlatego kupiłam opuszczane,żeby nie kusić losu. Ja mam dzieci szoguny
    No właśnie, a z tym nigdy nie wiadomo. Ja też nie siadałam, od razu wstałam, mój brat najpierw siadał, tu żadna reguła nie obowiązuje. Na duży kojec miejsca nie mam. A z tego jak synek szaleje w brzuchu coraz częściej myślę, że może być też mały szogun, po tatusiu oczywiście :D

38👩& 37🧔
    Kariotypy ✅️

🧬 11.02. 470g bobasa!
    🩺 19.02. wizyta

preg.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z ciekawości, skoro z tego, co pisałyście, wynika, że Wam spanie z dzieciaczkami nie przeszkadza, nawet lubicie itd., to jak to było przed ciążą? Chodzi mi o Wasze podejście sprzed. Ja w tej chwili sobie nie wyobrażam kolejnej osoby, koty mi czasem przeszkadzają :D a co dopiero rozkładający się niemowlak. Wygodę do karmienia itd rozumiem. Jak to było?

38👩& 37🧔
    Kariotypy ✅️

🧬 11.02. 470g bobasa!
    🩺 19.02. wizyta

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    Tak z ciekawości, skoro z tego, co pisałyście, wynika, że Wam spanie z dzieciaczkami nie przeszkadza, nawet lubicie itd., to jak to było przed ciążą? Chodzi mi o Wasze podejście sprzed. Ja w tej chwili sobie nie wyobrażam kolejnej osoby, koty mi czasem przeszkadzają :D a co dopiero rozkładający się niemowlak. Wygodę do karmienia itd rozumiem. Jak to było?

Ja nie chciałam spać z dzieckiem, ale ze względów bezpieczeństwa, dużo się naczytałam o SIDS i przerażało mnie to, więc absolutnie zapowiadałam wszystkim, że nie będzie żadnego współspania 😝 Życie mnie zweryfikowało, nie dało się inaczej uśpić córki, więc w sumie po dwóch dobach niespania w szpitalu i dobie niespania w domu ja już wiedziałam, że musimy spróbować usypiania razem, bo inaczej padnę na pysk i zrobię nieświadomie krzywdę dziecku. Od tamtej pory śpimy razem. A z wygodą, hmm. Szczęśliwie przed porodem kupiliśmy łóżko 220x200, więc z miejscem nie było problemu, dopiero około 2 lat jak córka zaczęła się więcej ruszać i spać w poprzek xD Ale wtedy zazwyczaj ją przekładaliśmy z powrotem w odpowiednią pozycję. Teraz śpi o wiele spokojniej i nie ma problemu, wszyscy się wysypiamy.

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pocieszenie
    Bo te bóle mnie już trochę denerwują, robię wszystko co mi każą żeby je zmniejszyć a one są co raz większe..
    umówiłam się znowu do fizjo na marzec, może mi pomoże na chwilę chociaż
    A wiecie od którego tygodnia powinno się iść do uro fizjo? Mnie coś 30 tc świta. I przede wszystkim jak często? Moja babka bierze już 200 zł za 45 min - nie dam rady chodzić co tydzień..

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Blackapple Ekspertka

Wysłany: 18 lutego, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Bo te bóle mnie już trochę denerwują, robię wszystko co mi każą żeby je zmniejszyć a one są co raz większe..
    A wiecie od którego tygodnia powinno się iść do uro fizjo? Mnie coś 30 tc świta. I przede wszystkim jak często? Moja babka bierze już 200 zł za 45 min - nie dam rady chodzić co tydzień..

Ja chodziłam już przed ciążą i chodzę nadal, wczoraj zaczęłyśmy robić już ćwiczenia typowo pod poród (mam rozpiskę ćwiczeń do domu) a wcześniej to był głównie masaż, na razie 1x w miesiącu, w 3 trymestrze ma być częściej.

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:

Ja byłam raz około 20 tygodnia w związku z bólami odcinka lędźwiowego i też w celu skontrolowania napięcia mięśni dna miednicy. Dostałam ćwiczenia na ten kręgosłup i babka mówiła, że mogę się pojawić jeszcze po 30 tygodniu to dostanę jakieś ćwiczenia pod poród i skontroluje też napięcie wtedy. Ale jakichś większych problemów nie mam, więc więcej wizyt niż te dwie nie planuję w ciąży, po porodzie na pewno się wybiorę kontrolnie :)

Elza1234, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Ja chodziłam już przed ciążą i chodzę nadal, wczoraj zaczęłyśmy robić już ćwiczenia typowo pod poród (mam rozpiskę ćwiczeń do domu) a wcześniej to był głównie masaż, na razie 1x w miesiącu, w 3 trymestrze ma być częściej.
    Ja muszę się chwilowo i tak wstrzymać przez infekcję, ale podpytam tą moją fizjo

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Anuncja Koleżanka

Wysłany: 18 lutego, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejoo,

Ja już po - 452 g zdrowej dziewczyny na pokładzie :))) jestem taka szczęśliwa, że wszyscy mogą mi dziś naskoczyć :D

Kozina01, Blackapple, Nosa, Lola93, xSmerfetkax, awokado 🥑, Anabbit, SZKODNIK, Biedronka@, Cel95, przygodami66, LaMia, amoze, Lauraa, KarolaKinga, Natalia1992, Revolutionary , eeemakarena, Elza1234, CelinaJan, Tanashi, kasssia, Margareetka, Werzol, Truuskaawka, Maj.a, Klaudek11, Weronka, koktajlowa, Gusia_, Alex_92, Moooniii, Luna30 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja wrote:
    Hejoo,

Ja już po - 452 g zdrowej dziewczyny na pokładzie :))) jestem taka szczęśliwa, że wszyscy mogą mi dziś naskoczyć :D
    Gratki!

38👩& 37🧔
    Kariotypy ✅️

🧬 11.02. 470g bobasa!
    🩺 19.02. wizyta

preg.png
  • Anuncja Koleżanka

Wysłany: 18 lutego, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    Gratki!
    Dzięki <3

I w ogóle był krypny moment, bo spojrzała tak en face na głowicę ultrasonografu, to bylo jak bliskie spotkanie 3 stopnia :D

preg.png
  • Kozina01 Koleżanka

Wysłany: 18 lutego, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja wrote:
    Dzięki <3

I w ogóle był krypny moment, bo spojrzała tak en face na głowicę ultrasonografu, to bylo jak bliskie spotkanie 3 stopnia :D
    Anuncja, to pewnie mialas mniej wiecej taki widok jak ja ostatnio, super creepy ;p
    Screenshot-20250215-104122-Gallery.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 14:12

przygodami66, Lauraa, Natalia1992, Werzol, Truuskaawka, Klaudek11, Alex_92, Moooniii lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️34👦🏻40
    8-6-25 💗 Lotte

preg.png
  • Anuncja Koleżanka

Wysłany: 18 lutego, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozina01 wrote:
    Anuncja, to pewnie mialas mniej wiecej taki widok jak ja ostatnio, super creepy ;p
    Screenshot-20250215-104122-Gallery.jpg

Totalnie to. "I see you....." :D

Nawet przed urodzeniem nie można mieć odrobiny prywatności :D

Kozina01, Nosa lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 906 907 908 909 910 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ