X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werzol wrote:
    Co do badania zmian, lekarze was kierowali na biopsję? Od dwóch lat kontroluję na USG torbiel, ale nie rośnie i nikt mi nigdy nie wspomniał o biopsji.
    Z torbielą raczej się nie kieruje na biopsję, bo to zmiana łagodna. Ja torbieli mam kilkanaście/nie do policzenia i zupełnie się nimi nie przejmuję - one w zależności od fazy cyklu się powiększają lub zmniejszają, więc ich rozmiar zależy od dnia cyklu (nie wiem jak to jest w ciąży). Ja miałam konsultację z chirurgiem onkologiem w temacie włókniaka, który też jest zmianą łagodną, ale nie powinien osiągać jakiś tam większych rozmiarów. Ostatecznie biopsji nie robiliśmy, bo włókniak nie rósł, ale pojawiły się kolejne 3 do towarzystwa 🤣

Torbiel jeśli jest uciążliwa (potrafią boleć mocno przed okresem), to można odbarczać, ale ja się nigdy nie zdecydowałam, bo nie mam psychy na takie rzeczy 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 11:53

Cel95, Werzol, Martynka.98 lubią tę wiadomość

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awokado 🥑 wrote:
    Z torbielą raczej się nie kieruje na biopsję, bo to zmiana łagodna. Ja torbieli mam kilkanaście/nie do policzenia i zupełnie się nimi nie przejmuję - one w zależności od fazy cyklu się powiększają lub zmniejszają, więc ich rozmiar zależy od dnia cyklu (nie wiem jak to jest w ciąży). Ja miałam konsultację z chirurgiem onkologiem w temacie włókniaka, który też jest zmianą łagodną, ale nie powinien osiągać jakiś tam większych rozmiarów. Ostatecznie biopsji nie robiliśmy, bo włókniak nie rósł, ale pojawiły się kolejne 3 do towarzystwa 🤣

Torbiel jeśli jest uciążliwa (potrafią boleć mocno przed okresem), to można odbarczać, ale ja się nigdy nie zdecydowałam, bo nie mam psychy na takie rzeczy 😅

Ja też mam jedną, odkrytą w sierpniu. Mam tylko monitorować więc po ciąży sobie zerknę.

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Werzol Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka, tak będzie lepiej 😀 rozpoczęcie przygody z woskiem i to jeszcze bikini na końcówce ciąży to mógłby być hardcore

Margareetka lubi tę wiadomość

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to dziś sobie zrobię chyba naprawdę spokojny dzień, a na te wózki pójdziemy jutro zamiast moich ćwiczeń. Chyba lekko wczoraj przesadziłam, zmęczenie się czuje. Na szczęście gardlo czyte i gorączki brak.

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katikat wrote:
    Revolutionary o to ja tak samo z wagą startowałam tez wzrost 164. Właśnie przestała mi spadać i przybrałam kilogram. U mnie to rodzinne. Mama i siostra po porodach duzo na plus 😞
    Po tylu latach starań jeśli to ma być moja cena to luz przeżyję ale i tak z tyłu głowy jest nadzieja o jak najmniej kg.

👋

Wiadomo, że chciałybyśmy wszystkie być mega zgrabne sexi laski nawet na porodówce 🤪 No ale taka jest kolej rzeczy że raczej większość kobiet w ciąży tyje i trzeba się z tym pogodzić... Ale tak jak mówisz "byle jak najmniej" 🙈🤪

U mnie niby tylko 1kg na plus ale czuję się jak taka armata, jakbym z 7-10kg już przywaliła, brzuch mi wywaliło, a tak długo narzekałam że nic nie widać 🙈 No i też ciężko mi się z tym pogodzić, szczególnie że ja zawsze właśnie bylam krągła i ten brzuszek miałam, więc teraz mam ciągle wrażenie, że jak ludzie zobaczą mój brzuch to będą myśleli że jestem gruba a nie w ciąży... 😐🙄

Katikat lubi tę wiadomość

2cs 🤞

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
    17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
    06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
    03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
    27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
    25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙

👩 30🧑 34 🐶 4

A journey of a thousand miles begins with a single step...

age.png
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tournée po lekarzach. Stwierdziłam że odhaczam wszystko co zaległe przed rozwiązaniem. Mam kilku specjalistów dla syna zaległych, szczepienia jego i moje etc. Potem nie będzie czasu 😆😆
    Do tych, co zamierzają się szczepić - Kiedy szczepicie się na krztusiec i rsv? Bliżej końcówki ciazy? Z rsv z tego co czytałam najlepiej jak najpóźniej żeby przeciwciała też utrzymywały się jak najdłużej

age.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awokado 🥑 wrote:

Ja tylko dodam, że te włókniaki trzeba kontrolować, bo ja olałam sprawę i urósł tak, że pół cycka mi zajmował i rósł. Onkolog zdecydował o usunięciu.

Dodatkowo one w ciąży mogą się powiększać. Ja na kolejnej wizycie planuje wysępic skierowanie na usg, bo minie rok od usunięcia.

awokado 🥑 lubi tę wiadomość

💙🫅01.06.2025

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    Ja tournée po lekarzach. Stwierdziłam że odhaczam wszystko co zaległe przed rozwiązaniem. Mam kilku specjalistów dla syna zaległych, szczepienia jego i moje etc. Potem nie będzie czasu 😆😆
    Do tych, co zamierzają się szczepić - Kiedy szczepicie się na krztusiec i rsv? Bliżej końcówki ciazy? Z rsv z tego co czytałam najlepiej jak najpóźniej żeby przeciwciała też utrzymywały się jak najdłużej

Tak, ja bliżej końcówki. Lekarz mówił żeby zrobić z 2 tyg przerwy między jednym a drugim szczepieniem, więc jakoś to poustawiam tak żeby do 36 tc się wyrobić :)

age.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:

Ja mam takie notatki:
    Krztusiec 28-35
    RSV 32-36

I też przerwa 2 tyg.

age.png

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wracam od fizjo. Dostałam rozpiskę ćwiczeń mięśni dna miednicy, bo okazuje się że mam turbo słabe i napinanie sprawia mi trudność.
    Pokazała mi ćwiczenia oddechowe. Bardzo polecała gwizdek do ćwiczeń oddechowych i na sam poród. Macie z tym doświadczenia?
    Dodatkowo jakieś ćwiczenia na macie na mobilność, plus mam robić ćwiczenia na yt.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolona, od jutra zaczynam treningi 💪
    śmiesznie, bo zwróciła mi uwagę, że ja się obracam z podporu na plecy jak „normalny” człowiek, a nie przez bok jak powinnam w ciąży 😅 wspominałam już, że nie wiem kiedy zdam sobie sprawę, że ja serio jestem w ciąży?!
    Muszę serio trochę zwolnić, bo ja robię wszystko tak samo dynamicznie jak przed ciążą, chodzę tym samym tempem a i zdarzy mi się podbiec na tramwaj jak się zapomnę 🙄

age.png
  • Werzol Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awokado 🥑 wrote:

Chyba jednak źle napisałam, małych torbieli też mam kilka, a osobny temat to mały włókniak, który właśnie nie rośnie odkąd się o nim dowiedziałam.

Niech to twoje towarzystwo przystopuje i więcej się tam nie tworzy ☹️ ale dobrze że kontrolujesz temat

awokado 🥑 lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    Mi polecono szczepienie od 22 tygodnia na krztusiec, i w tamtym tygodniu sie zaszczepilam.

• Lola93 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kupowała któraś z was coś z boboexpert? Bo mają dobrą cenę na muuvo za którym chodzę i nie wiem czy to taki legitny sklep i wszystko ok?🙏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 12:18

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje się zaszczepić na jednej wizycie, w okolicach 32-33 tygodnia. Odbyłam długa rozmowę z moją siostrą lekarka, która próbowała mnie przekonać, żeby to rozbić, rzekomo żeby wiedzieć po czym był odczyn, ale dla mnie to głupie, bo obie te szczepionki nie są żywe a mnie bez różnicy po której będzie odczyn i czy wgle będzie a nie chce mi się dwa razy marnować dnia na przychodnie i szczepienie, matka dwójki dzieci, co zrobię. Więc szczepię się na jednej i już 🤣

Co do spania… my 4 lata śpimy z dzieckiem mamy udane życie małżeńskie nawet bardzo, tyle, że się wynieśliśmy z tym z sypialni xd ale u nas córki śpią od ściany - jedna, bo druga już sama - a ja przylepiona do męża, bo jestem tym typem w nocy, co musi chociaż noga kogoś dotykać 🤣🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 12:22

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Ja planuje się zaszczepić na jednej wizycie, w okolicach 32-33 tygodnia. Odbyłam długa rozmowę z moją siostrą lekarka, która próbowała mnie przekonać, żeby to rozbić, rzekomo żeby wiedzieć po czym był odczyn, ale dla mnie to głupie, bo obie te szczepionki nie są żywe a mnie bez różnicy po której będzie odczyn i czy wgle będzie a nie chce mi się dwa razy marnować dnia na przychodnie i szczepienie, matka dwójki dzieci, co zrobię. Więc szczepię się na jednej i już 🤣

Ogólnie jeśli ktoś nie ma jakiejś historii z właśnie odczynami czy wstrząsami to chyba nie ma jakichś wielkich przeciwskazań, ja na grypę i covida też się szczepiłam za jednym zamachem i było spoko. Ale to chyba tak dla spokoju lekarza też zlecają podzielić w razie gdyby jakiś odczyn był :)

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja co do spania z dzieckiem Wam powiem ,że niedawno spali u nas znajomi i byli w szoku ze my śpimy z synem. Kumpela zapytała jak nam.sie udało spłodzić dziecko śpiąc z Młodym.... także ten. Z tym ,że oni nie mają dzieci i chyba nie zdążą ich mieć. U nas w łóżku śmiesznie wygląda,bo pomimo eksmisji syna do jego pokoju przychodzi do nas do łóżka. A spi w bokserkach bo chce spać jak tata. I przylatuje do nas i kładzie się mężowi na klacie bo bardzo lubi poleżeć "skóra do skóry". A wazy 23 kg😅

event.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wychodzi na to, że ludzie chyba są nudni jak sypiają ze soba tylko w łóżku 🤣

Tanashi no właśnie moja siostra nie umiała podać innego argumentu poza ewentualnym odczynem, więc pojadę z dwiema na raz i przekonam swoją rodzinną, że muszę to zrobić w jeden dzień 😅 mam nadzieję, że jakoś się uda 🤣

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:

No moja lekarka mówiła, żeby właśnie jak najpóźniej je zrobić, byle był właśnie odstęp między nimi i byle się wyrobić przed porodem, nawet jakby był wcześniej 🙈 myślę że zacznę pod koniec kwietnia od krztuśca i później rsv.

Do listy lekarskiej do odhaczenia mam właśnie usunięcie 2 pieprzyków, ale też moja dermatolog klasyfikuje je zawsze nad wyrost i powiedziała, żeby dla świętego spokoju to zrobić, więc chce to mieć z głowy w 2 trymestrze, bo później to będzie kicha z czasem 🤣 ale fakt też, że sprawdzam je regularnie wszystkie co roku na videodermatoskopii i mam porównywane zdjęcie do zdjęcia i po wielu latach i usunięciu już 8 to mam po prostu tendencję do zmian barwnikowych. Ale lepiej raz usunąć za dużo niż za mało. I o wiele bardziej polecam Wam właśnie videodermatoskopie niż zwykła dermatoskopie - cena jest hardkorowa, ale naprawdę warto raz na jakiś czas się szarpnąć, bo samo oko człowieka jest jednak dużo mniej czułe, a to porównanie jednego badania do drugiego też robi robotę.

age.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka 👋🏼
    Ja czekam właśnie z córką na wizytę u trychologa.

Co do spania z dziećmi to ze mną córka spała praktycznie od początku jej życia czyli 9 lat. Sporadycznie spała w swoim łóżeczku lub łóżku domku jak mieszkałam z nią jeszcze u moich rodziców.
    Czasem tam zasypiała i przespała a czasem przychodziła na moją kanapę ale musiała mnie widzieć w nocy na łóżku że jestem w tym samym pomieszczeniu.

Później spała ze mną i moim mężem w sypialni, ale że ona jest już na prawdę duża i było nam ciasno i mi niewygodnie ze względu na rosnący brzuch to zrozumiała że musi spać sama, ma lampkę i od 2 miesięcy śpi już sama w pokoju swoim, nie przychodzi w nocy, przesypia całe więc jestem mega zadowolona 😁

Alex_92 lubi tę wiadomość

Amelia 23.12.2015 🩷
    Hania 10.06.2025 🩷
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Mi jak się tak budzę jest słabo. Ciężko mi się oddycha. Nie wiem czemu.

Raczej opcja odpada wymiany bo na kilka msc szkoda mi kasy. Ale może przesadzam o dziewczyny mi napiszą ze spanie osobno noe niszczy zwiazku:)
    Tzn mojego nie niszczy, a w ciąży wyjątkowo często śpimy osobno, bo albo ktoś z nas jest chory, albo mam jakąś bezsenność albo mąż chrapie. U nas to nie wpływa na nas akurat :)

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
‹‹ 905 906 907 908 909 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ