X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Anabbit Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze odnośnie jedzenia. Jejku jak wy malutko jecie 🙄. Ja o 18 jak zjem obiadokolację to później jeszcze z 2 posiłki/ przekąski muszą wpaść. Wczoraj po 22 jadłam miskę lodów 😅 w życiu bym się nie najadła 3 posiłkami a co dopiero będąc w ciąży 😂

przygodami66, amoze, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Werzol Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Ja mam zapas. Zrobiłam jak wiedziałam że będzie zakaz. To byl ruch życia.

Revolutionary ja to za każdym razem przez tw skurcze w szpitalu leżałam. Teraz tak nie panikują, ja też temat mam przerobiony. Mam receptę na relanium ale nie chce go brać.

Asiun może hamuj ten suchy kaszle czymś.

Super, że się zaopatrzyłaś. Ja niestety nasz rodzinny stłukłam jako nastolatka, a wcześniej nikt nie myślał o zapasach

• Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    A jeszcze odnośnie jedzenia. Jejku jak wy malutko jecie 🙄. Ja o 18 jak zjem obiadokolację to później jeszcze z 2 posiłki/ przekąski muszą wpaść. Wczoraj po 22 jadłam miskę lodów 😅 w życiu bym się nie najadła 3 posiłkami a co dopiero będąc w ciąży 😂

Spoko, ja też nie jem jak ptaszek 😅 rano owsianka wypakowana po brzegi z owocami, orzechami i skyrem, na drugie śniadanie często jakieś omlety albo też jogurt z owocami, obiad albo zupa i drugie danie, albo zupa z konkretnym mięsnym wkładem, w pracy jeszcze często wsune jakieś daktyle albo orzechy, na kolację kanapki, a wieczorem na dobicie zdarza się kakao albo od czasu do czasu popcorn do filmu 🤣

Dodam, że w trakcie karmienia piersią potrafię zjeść więcej niż mój mąż, a on waży ponad 40 kg więcej 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:20

przygodami66, Werzol, Anabbit, amoze, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    (Od razu zaznaczę sorry że tak z grubej rury)

Dziewczyny które suplementują żelazo ale nie w formie żelaza w tabletkach typowo tylko w samym suplemencie np. Prenatal Duo i ewentualnie w diecie:

Czy występuje u Was zmiana koloru 💩 na bardzo ciemny?
    Bo ja dziś to zauważyłam i się trochę zastanawiam.
    Wiem że jak brałam żelazo w tabletkach to tak było ale teraz w sumie tylko suplement gdzie tego żelaza tak na prawdę jest mało no i biorę go jakieś 2 tygodnie już to dopiero teraz byłyby efekty tego?

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • KarolaKinga Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:

Dziewczyny które suplementują żelazo ale nie w formie żelaza w tabletkach typowo tylko w samym suplemencie np. Prenatal Duo i ewentualnie w diecie:

Wiem że jak brałam żelazo w tabletkach to tak było ale teraz w sumie tylko suplement gdzie tego żelaza tak na prawdę jest mało no i biorę go jakieś 2 tygodnie już to dopiero teraz byłyby efekty tego?
    Ja teraz też zazywam suplement z żelazem a nie lek i ten "objaw" pojawil się po ponad tygodniu. Pewnie to dlatego że w leku masz jednak wieksza dawkę niz w suplemencie i może jakoś mocniej działa pod tym kątem.

preg.png

Starania od 2022
    04.2024 💔
    Waiting for 💙
  • KarolaKinga Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś odblokowała się nowa dolegliwosc, mianowicie bol nog 🙃 od kolan w dół, łydki, kostki, stopy, po prostu tragedia. Fakt że trochę postałam dłużej przy garach, mam nadzieję że to tylko z tego powodu. Macie jakieś doświadczenie i rady w tym temacie?

preg.png

Starania od 2022
    04.2024 💔
    Waiting for 💙
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaKinga wrote:
    Ja teraz też zazywam suplement z żelazem a nie lek i ten "objaw" pojawil się po ponad tygodniu. Pewnie to dlatego że w leku masz jednak wieksza dawkę niz w suplemencie i może jakoś mocniej działa pod tym kątem.

O no to mnie pocieszyłaś dzięki 🙏🏻 🙂

Amelia 23.12.2015 🩷

preg.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Ej dziewczyny, a któraś jest w stanie wytłumaczyć tak na chłopski rozum dlaczego kwoty zasiłków się różnią?
    Bo jak patrzę na to, że mogę mieć przez 52 tygodnie 81,5% lub przez 20 tygodni 100% i później 70%, to średnia ważona wychodzi mi identyczna. Nie rozumiem skąd miałaby być różnica. Pomijam aspekt wchodzenia w drugi próg, bo w takim przypadku ma to znaczenie, w którym miesiącu się wejdzie, ale tak na przykładzie jakiejs okrągłej kwoty typu 10k nie widzę różnicy, ale możliwe że o czymś nie wiem 🤷‍♀️
    Screenshot-20250222-123813-Chrome.jpg
    Zaokrąglając:
    3253x12=ok. 39k

3991x4= ok. 16k
    2794x7= ok. 20k
    Razem ok. 37-38k

Różnica niewielka, ale jest 🤷‍♀️
    Ja wolałabym mieć te 3200 brutto miesięcznie przez cały rok niż najpierw 3990, a potem nagle spadnę na 2700. Bo na podstawie tego planuję budżet i inne.
    Myślę, że każdy musi się zastanowić, czy kwota którą ma z 81,5% przez rok jest lepsza/gorsza niż 100%, a potem 70%.

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:

Ja biorę tandyferon akurat ale już widzę że się robi dużo dużo ciemniejsza. I u mnie ten efekt po 5 dniach już był.

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Zaokrąglając:
    3253x12=ok. 39k

3991x4= ok. 16k
    2794x7= ok. 20k
    Razem ok. 37-38k

Ja wolałabym mieć te 3200 brutto miesięcznie przez cały rok niż najpierw 3990, a potem nagle spadnę na 2700. Bo na podstawie tego planuję budżet i inne.
    Myślę, że każdy musi się zastanowić, czy kwota którą ma z 81,5% przez rok jest lepsza/gorsza niż 100%, a potem 70%.
    Ja też wolę tę wersję z 81.5%.
    Nie będzie tego szoku i łatwiej mi będzie opanować budżet

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Anabbit Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Zaokrąglając:
    3253x12=ok. 39k

3991x4= ok. 16k
    2794x7= ok. 20k
    Razem ok. 37-38k

Hmm ale to też nie jest tak że miesiąc trwa 4 tyg.
    rodząc 1 czerwca, 20 tydzień skończony wypada na 19 października, co oznacza że ponad połowa jeszcze piątej wypłaty (czerwcowa, lipcowa, sierpniowa, wrześniowa i ponad pół październikowej ) leci jako 100% .
    Sorry, że się tak czepiam szczegółów ale kocham liczby 😂

preg.png
  • Anabbit Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ja też wolę tę wersję z 81.5%.
    Nie będzie tego szoku i łatwiej mi będzie opanować budżet

Ja na pewno też biorę 81,5%, ale z prostego powodu - później wpadnę w drugi próg w tym roku. No i też to nastawienie psychiczne, że jednak rok stała wypłata.

preg.png
  • Anabbit Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Tanashi, bo czułam się jak jakiś obżartuch 😂 no, ale co prawda to prawda, ja lubię pojeść i nie jem tylko i wyłącznie z głodu 😅

preg.png
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaKinga wrote:
    U mnie dziś odblokowała się nowa dolegliwosc, mianowicie bol nog 🙃 od kolan w dół, łydki, kostki, stopy, po prostu tragedia. Fakt że trochę postałam dłużej przy garach, mam nadzieję że to tylko z tego powodu. Macie jakieś doświadczenie i rady w tym temacie?

U mnie też niestety...jak pochodzę, albo postoje dłużej to nogi bolą, brzuch ciągnie. Mlody się tam rozciaga, aż boli nieraz. Będzie coraz ciekawiej.

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś ciągnie macica tak w dół napina się twardy brzuch mam jak kamień, nie dam rady nawet odkurzać dziś bo czuję jakby mi coś miało wypaść dołem zaraz. Położyłam się teraz na chwilę na kanapie może przejdzie, magnez wzięłam ☹️

Amelia 23.12.2015 🩷

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Ja na pewno też biorę 81,5%, ale z prostego powodu - później wpadnę w drugi próg w tym roku. No i też to nastawienie psychiczne, że jednak rok stała wypłata.
    Kurde dobrze że piszesz, w ogóle o tym nie myślałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:32

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jem w ciąży jak wilk. Aktualnie zagryzam sobie czekoladą porządny obiad 🫣 sory not sory, mała ma ewidentnie ochotę 😅

Co do dolegliwości po żelazie, ja też to mam. To raczej normalne, tak przynajmniej czytałam i tak mówił mi lekarz na ostatniej wizycie

No i ból łydek i stóp jak się nachodzę też mam, niestety. Ale z ciążowych dolegliwości chwilowo najbardziej upierdliwa jest dla mnie ta wieczorna zgaga. Jak ja francy nie znoszę 🫣 już codzień muszę na to coś łykać…

Werzol lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • asiun Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Ja mam zapas. Zrobiłam jak wiedziałam że będzie zakaz. To byl ruch życia.

Revolutionary ja to za każdym razem przez tw skurcze w szpitalu leżałam. Teraz tak nie panikują, ja też temat mam przerobiony. Mam receptę na relanium ale nie chce go brać.

Asiun może hamuj ten suchy kaszle czymś.
    Ten kaszel jest o tyle dziwny, że on jest suchy a na sam koniec coś się odrywa jednak 🤷.

Zrobiłam kolejny test na grypę, powiedziałabym że wyszedł bardziej pozytywny niż poprzedni.
    Ale gorączka nie wróciła 🥳🥳

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • amoze Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć laseczki 😊

Ja dziś przebrnęłam przez krzywą, ale razem ze mną byl tym razem mąż i o dziwo nic mi nie było 😅 chyba jednak te wsparcie psychiczne bylo istotne :D

Z innej beczki, wyszły mi świeże erytrocyty w moczu, co prawda pojedyncze w polu widzenia i nabłonki płaskie kilkanaście wpw. Nie mam żadnych objawów infekcji, nic mnie nie boli itp itd. Bakterii brak.

Myślicie, że mógł być jakiś błąd labu? Powtórzyć jeszcze ten mocz np w poniedziałek?

👱‍♀️ 29 🧔 34
    7 lat starań
    - 19/09 transfer ET blastki 3AA ❤️
    - 27/09 beta 119,54 | 29/09 beta 360,43 | 01/10 beta 776,78
    - 30/10 USG 2,1cm 👶 177/min ❤️
    - 28/11 USG PRENATALNE - 6,5cm 👶, 155/min ❤️
    - 03/12 - 8cm Pannicy! 🩷🩷
    - 04/12 NIFTY 🎉 czekamy na Anielkę 👶
    27/12 - 195g 👶
    27/01 - 414g 👶
    CUDZIE TRWAJ! ❤️

preg.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Hmm ale to też nie jest tak że miesiąc trwa 4 tyg.
    rodząc 1 czerwca, 20 tydzień skończony wypada na 19 października, co oznacza że ponad połowa jeszcze piątej wypłaty (czerwcowa, lipcowa, sierpniowa, wrześniowa i ponad pół październikowej ) leci jako 100% .
    Sorry, że się tak czepiam szczegółów ale kocham liczby 😂
    Wiem😄ale nie chciało mi się już dalej rozpisywać i rozkminiać. Dlatego jak pisałam, w sumie to nie wychodzi na to samo cokolwiek się wybierze, bo zawsze jest jakiś plus/minus. I tak jak Elza pisała, ta stała kasa ciągle.

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
‹‹ 939 940 941 942 943 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ