X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Kozina01 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra, mam wrażenie, że końcówka drugiego trymestru najbardziej dobija. Zmęczenie, uczucie pełności, bóle głowy.
    Jeszcze w pracy od team leadera komentarz dostaje (swoją drogą młodszy ode mnie pare lat), że jego dziewczyna z datą narodzin ich dziecka na 26 maja będzie pracowac dłużej niż ja ;p a sama mam zamiar pracowac na max do 1 maja. Musiałam facetowi tłumaczyć, że jest OBOWIĄZEK minimalnego zakończenia pracy 4 tygodnie przed datą porodu i dłużej, także życzę powodzenia i że każda ciąża jest inna. Lub komentarz: "tyle tego wolnego bierzesz". A są to wizyty u położnej i na echo, do których mam prawo w godzinahc pracy i ten czas ma być wypłacany jak normalne godziny pracy.
    Kolejny komentarz jakieś randomowej laski z pracy, z którą nie pracuje: "moja córka miała taki brzuch jak ty teraz gdy szła rodzić".
    Cieszę się, że pracuję wśród samych facetów ogólnie, bo każdy mi pomaga, nie muszę nic nosić, ale zdarzają się takie przypadki ludzkie, że brak słów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:41

👱🏻‍♀️34👦🏻40
    8-6-25 💗 Lotte

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie po badaniu miałam wodę już przy sobie i dwie kanapki, teraz w domu dopiero kawę piję. A łeb mnie tak boli że oszaleje 😵‍💫

Ciekawe co wyjdą za kwiatki dzisiaj po tej krzywej w wynikach. Boże obym tylko nie miała tej cukrzycy 😳

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeemakarena ja ostatnio w rodzinie odmówiłam materaca bez tłumaczeń. I jeśli wózka nie chcecie to bym powiedziała wprost, że jednak zdecydowaliście się kupić np nowy. Jak teraz nic nie powiesz, to później Wam wejdzie na głowę, czasem lepiej wcześniej niż później. A że może być zła i itp to będą jej emocje a nie Wasze. Albo weź postaw w kacie jako awaryjny wózek i kup nowy hehe. Przemysl i zrób to w zgodzie ze sobą 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:49

• SZKODNIK Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eeemakarena wrote:
    Ogarnęłam położną, u mnie okazuje sie, że są 3 spotkania z edukacji, a na położną środowiskową kogoś innego się wybiera.
    Idę jutro na pierwsze spotkanie:)

Btw, byliśmy w sumie zdecydowani na wózek roana, ale mój mąż, a to z kolegą pogadał... a to z siostrą ....
    powoli zmienia zdanie xD
    w sensie jego siostra od 10 lat trzyma dla nas wozek, mamy obejrzeć czy nam będzie pasował.
    ale wiecie o co chodzi, już go ona namawia, że po co nam nowy, po co nam lepszy, jak jej leży i czeka.
    (pominę fakt, że jest turkusowy xD )
    jakby ja chętnie pojadę i zobaczę, ale już dla mnie jest niezręczne, że ktoś trzymał tyle czasu coś dla nas, a jeszcze wczoraj mi piszę, że już nam wyprała materiał z fotelika i wózka .. wiecie, zawraca sobie głowę, a ja jeszcze nie widziałam nawet xD
    czuję, że będzie mi to wciskane na siłę.
    jak mówiłam, że za fotelik podziękujemy, bo dowiedziałam się, że foteliki mają datę przydatności, to jak to, że przeciez plastik rozkłada się tysiące lat

jest mi po prostu kosmicznie niezręcznie. xD nie lubię tak xD

Wiem, że to nie asertywne, ale może po prostu weź ten wozek od niej i tak jak dziewczyny pisały będziesz mieć zapasowke :) wilk syty i owca cała, ominą Cię jakieś bezsensowne spory.

preg.png
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny widzę wczoraj większość miała parszywy humor 🫂U mnie wczoraj była bratanica lat 8 i siostrzeniec lat 14 więc nie miałam czasu na "złe myśli" ale na wieczór też już byłam tak przebodźcowana ich przekomarzaniami, dogryzkami itd, że poczułam ulgę jak ich odwieźliśmy i wróciliśmy do pustego domu 😅 nawet moja psina miała już dośc po całym dniu, bo praktycznie nie spała, bo ciągle na czujce, a na wieczór jak się przepychali to już na nich szczekała, więc wszystkich zmęczyli chyba 🙈 Mój do mnie po tym tylko "czy my na pewno chcemy drugie dziecko mieć?"🙈😆

amoze bardzo współczuję że wczoraj miałaś taki dzień... Ja w piątek się też poryczałam wieczorem w sumie bez większego powodu i całą sobotę miałam słaby humor... Te hormony nam nie ułatwiają 💁‍♀️ Mam nadzieję że dzisiaj będziesz miała lepszy dzień!🤞
    A ta wysypka zeszła? 🤔

Maniaaa. super wieści po połówkowych! I kawal syneczka już 😍

Truuskaawka ja bym uderzyła w jakieś inne miejsce z tym zębem... Z tego co wiem o wiele gorsze są ryzyka przy nieleczonych zębach w ciąży niż jakieś znieczulenia czy prześwietlenia, a drugi trymestr jest najbezpieczniejszy dla leczenia.

Anabbit o nieee, współczuję tego zamieszania z paczkomatem. Ja też wczoraj robiłam zwrot na podobną kwotę, ale u mnie na szczęście poszło, ale tez nie lubię robić zwrotów, zawsze mam stres czy dojdzie jak trzeba i czy do niczego się nie przypieprzą... 🤨
    Ale zakupu wózka i fotelika gratuluję! :D Upline 2 czy który? :)

Powodzenia na krzywych dziewczyny!

Ja dzisiaj mam wizytę u mojej lekarki, pewnie da skierowanie na krzywą właśnie i MUSZĘ PAMIĘTAĆ O ZAŚWIADCZENIU NA SZKOŁĘ RODZENIA. 🙏😆

awokado 🥑 ja to myślę że jak człowiek przeżyje wykańczanie mieszkania/remont z mężem/partnerem i po wszystkim się nie rozejdzie, to już nic pary nie rozdzieli 🤪😉

kasssia eh a liczyłam, ze dziś już będą dobre wieści od Was 🫂 Trzymaj się tam! Każdy dzień to dla Was lepiej, leż ile trzeba i staraj się sama siebie uspokajać jakoś... Wiem, że to musi być mega trudne, ale myśl o tym, że jesteście w najlepszym miejscu gdyby cokolwiek zaczęło się dziać, a dziecko jest już na tyle duże że też da radę.. Chociaż ja wierzę że dotrwacie jeszcze spokojnie kilka tygodni dalej 🙏🫂

eeemakarena oh niee ja też czegoś takiego nie znoszę... Ludzie na siłę chcą kogoś uszczęśliwić a może my nie chcemy? :P
    Ja dostałam od dziewczyny z pracy pudło ubranek, wszystkie wyprali i wyprasowali, tylko że połowa z tego jest różowa, a ja mówiłam że u nas chłopiec... 😶 No i będę to wysyłać znajomej z forum, bo ona się spodziewa dziewczynki. No ale z wózkiem to jednak co innego, więc ja Cię zupełnie rozumiem. Musisz być stanowcza jakby cos 😉

amoze lubi tę wiadomość

2cs 🤞

7dpo:
    - Progesteron: 15,30 ng/ml
    - Estradiol: 288 pg/ml

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
    17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
    06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

A journey of a thousand miles begins with a single step...

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie kupiliśmy farbę i zamówiliśmy szafę i komodę w ikei, także myślę że w połowie marca będzie po remoncie 🥳
    Pozostanie mi tylko poszukać nowego żyrandola i organizerów do szuflad
    Ale jak spojrzałam na to ile już poszło kasy to lekko mi się słabo zrobiło 🤡

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:24

Revolutionary , Margareetka, amoze lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na przestrzeni lat wiele się zdarzyło osób, które chciały wcisnąć czy łóżko czy jakieś zabawki, których nie chciałam czy coś takiego, ale ja grzecznie zawsze dziękuję i wcale mi nie jest niezręcznie 😅 jak chcą się pozbyć wózka to niech sprzedadzą, po co kogoś uszczęśliwiać na siłę 😉 mam w planach po dzieciach spytać siostry czy coś chce, a jak nie to właśnie sprzedawać czy co nie w super stanie wystawić na lokalnych grupach może ktoś za przysłowiowe czekoladki będzie chciał zabrać 🤷‍♀️

Revolutionary , Elza1234 lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto

Wysłany: Dzisiaj, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    My właśnie kupiliśmy farbę i zamówiliśmy szafę i komodę w ikei, także myślę że w połowie marca będzie po remoncie 🥳
    Pozostanie mi tylko poszukać nowego żyrandola i organizerów do szuflad
    Ale jak spojrzałam na to ile już poszło kasy to lekko mi się słabo zrobiło 🤡

Na jaką szafę i komodę się zdecydowaliście? :)

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png
  • Nineq Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W piątek idę na krzywą, a jutro tłusty czwartek 😭w piątek najem się pączków, już mi smutno chociaż na wyjeździe sobie nie żałowałam słodyczy.

We wtorek mam wizytę, zastanawiam się, czy przy kolejnej na koniec marca nie iść już na l4. Męczy mnie ta praca i ci ludzie.
    Wczoraj wróciliśmy do domu wieczorem po wyjeździe i dziś do pracy, nie wiem czemu to sobie zrobiłam i nie wzięłam urlopu.
    Wszystkie spodnie, w które mieści mi się dupa są w praniu, musiałam założyć spódnicę i co zrobiłam? Zaciągnęłam rajstopy bransoletką i chodzę z dziurą 🥲wyciągnęłam nowy fluid i okazało się, że nie ten kolor kupiłam, nie miałam czasu żeby szukać innego i wyglądam jak duch 🤡czy ten dzień może się skończyć, pliska?

▪️Eeemakarena ja bym powiedziała, że macie upatrzony nowy wózek i tyle, bez tłumaczenia się. Nam jedna osoba też chce wcisnąć swój stary wózek, ale powiem, że moja mama kupuje i temat zakończę.
    ▪️Kasia, trzymaj się i nie puszczaj 💪oby już wszystko szło ku lepszemu.
    ▪️Kozina 😵‍💫komentarze, które mogliby sobie darować, masakra jakaś. Nie wyobrażam sobie usłyszeć coś takiego.

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • eeemakarena Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :D nasunęłyście mi pomysł, aby taki wózek np był do domu xD

my się zdecydujemy na duże łożeczko chyba, a moze to bedzie spoko pomysl zeby sie z maluchem przemieszczac np od kuchni do pokoju jak bede zajeta gotowaniem czy cos xD
    no pomysle ;d

drugim tematem jest monitor oddechu, mamy od niej baby sense 1 (sic!)
    tez mowilam mezowi, ze moze kupic lepiej nowy - ale nieeeee po coooo

no bo to elektronika
    raz ze uzywana, dwa ma 10 lat ! moze dziala dobrze, moze nie
    patrzylam serwis babysense to na sprawdzenie mozna tylko te najnowsze dac xD

jak tak to gadal ze dla dziecka wszystko nowe, teraz sie cebula odezwala :D

SZKODNIK lubi tę wiadomość

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488
  • eeemakarena Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozina01 wrote:
    Masakra, mam wrażenie, że końcówka drugiego trymestru najbardziej dobija. Zmęczenie, uczucie pełności, bóle głowy.
    Jeszcze w pracy od team leadera komentarz dostaje (swoją drogą młodszy ode mnie pare lat), że jego dziewczyna z datą narodzin ich dziecka na 26 maja będzie pracowac dłużej niż ja ;p a sama mam zamiar pracowac na max do 1 maja. Musiałam facetowi tłumaczyć, że jest OBOWIĄZEK minimalnego zakończenia pracy 4 tygodnie przed datą porodu i dłużej, także życzę powodzenia i że każda ciąża jest inna. Lub komentarz: "tyle tego wolnego bierzesz". A są to wizyty u położnej i na echo, do których mam prawo w godzinahc pracy i ten czas ma być wypłacany jak normalne godziny pracy.
    Kolejny komentarz jakieś randomowej laski z pracy, z którą nie pracuje: "moja córka miała taki brzuch jak ty teraz gdy szła rodzić".
    Cieszę się, że pracuję wśród samych facetów ogólnie, bo każdy mi pomaga, nie muszę nic nosić, ale zdarzają się takie przypadki ludzkie, że brak słów.

słabe sa takie komentarze, raz, ze porownywanie z kimś innym, dwa niech sie ciesza ze jeszcze pracujesz. :/

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra dzwoniłam do kardiologa, powiedział że mam leki brać a jeśli jestem tak strasznie na nie i uparta że się boję to że jeśli czuję się źle i kołatania mi nie dają żyć to mam chociaż wziąć pół tej tabletki co mam przepisane.
    Generalnie w ciąży przepisuje słabsze typu metocard czy polpranolol.
    Ah i mam się umówić na echo serca żeby zrobić znów kontrolnie 🫣

Elza1234, amoze lubią tę wiadomość

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Na jaką szafę i komodę się zdecydowaliście? :)
    Sama zaprojektowałam w tym ich kreatorze, wstawię zaraz link :)

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozina, boże co za ludzie..
    chyba bym rozszarpała za taką głupią gadkę
    Meble takie sobie wybrałam z mężem https://zapodaj.net/plik-SLQHnn6bvD

A co do sprawy z wózkiem / ja grzecznie lecz stanowczo odmawiam uszczęśliwianiu na siłę

Revolutionary lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eeemakarena wrote:
    Ogarnęłam położną, u mnie okazuje sie, że są 3 spotkania z edukacji, a na położną środowiskową kogoś innego się wybiera.
    Idę jutro na pierwsze spotkanie:)

Btw, byliśmy w sumie zdecydowani na wózek roana, ale mój mąż, a to z kolegą pogadał... a to z siostrą ....
    powoli zmienia zdanie xD
    w sensie jego siostra od 10 lat trzyma dla nas wozek, mamy obejrzeć czy nam będzie pasował.
    ale wiecie o co chodzi, już go ona namawia, że po co nam nowy, po co nam lepszy, jak jej leży i czeka.
    (pominę fakt, że jest turkusowy xD )
    jakby ja chętnie pojadę i zobaczę, ale już dla mnie jest niezręczne, że ktoś trzymał tyle czasu coś dla nas, a jeszcze wczoraj mi piszę, że już nam wyprała materiał z fotelika i wózka .. wiecie, zawraca sobie głowę, a ja jeszcze nie widziałam nawet xD
    czuję, że będzie mi to wciskane na siłę.
    jak mówiłam, że za fotelik podziękujemy, bo dowiedziałam się, że foteliki mają datę przydatności, to jak to, że przeciez plastik rozkłada się tysiące lat

jest mi po prostu kosmicznie niezręcznie. xD nie lubię tak xD

Współczuję 🫣

preg.png
  • Margareetka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwale się Wam moim brzuszkiem, bo w końcu w niedzielę mąż zrobił mi kilka zdjęć :)

https://zapodaj.net/plik-790vowihpb

xSmerfetkax, Kozina01, Lauraa, eeemakarena, Revolutionary , Tanashi, Anabbit, Truuskaawka, Elza1234, KarolaKinga, Cel95, Klaudek11, Werzol, amoze, przygodami66 lubią tę wiadomość

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Sama zaprojektowałam w tym ich kreatorze, wstawię zaraz link :)

aa no rozumiem :)

My tak braliśmy szafę do sypialni i też właśnie myślałam żeby tak zamówić do młodego do pokoju ;)

Elza1234 lubi tę wiadomość

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozina, okropne takie komentarze i licytowanie się, jak w podstawówce 🥴 Współczuję.

Kasia przykro mi, że nie puszczają te twardnienia :( Przepraszam, jeśli mi umknęło, ale trzymają Cię na porodówce zamiast na patologii ciąży z powodu tych skurczy? Czy po prostu planują transfer i czekają aż ustąpią?

Eeemakarena jak nie chcesz to lepiej od razu odmawiać, ja się tego musiałam dopiero z czasem nauczyć jak mi się dom w lumpeks zamienił xD Serio nie warto potem tych gratów ogarniać, bo to jest masa dodatkowej roboty.

Nineq ja właśnie też planuję pod koniec marca przejść na l4, najgorzej, że mój szef mówił, że planuje dopiero od kwietnia ZACZĄĆ SZUKAĆ kogoś na moje zastępstwo... gdzie ja wtedy już będę w 30 tygodniu. Myślicie że napisać mu i uświadomić, że ja już wtedy będę na l4? xd Wiem, że niby l4 oficjalnie nie można zaplanować, bo to jednak zwolnienie lekarskie, ale on sam się nie spieszy z szukaniem, więc może jakiś lekki komunikat by pomógł xd

preg.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emakarena mi też wciskali bardzo stary wózek, nawet w necie nie mogłam go znaleźć 🙈 dostałam wszystkie zdjęcia, że wszystko wyprane i czeka aż zobaczę. No i już wtedy napisałam, że bardzo dziękuję, ale ze względu na parametry na których mi zależy będziemy kupowali nowy 🙈 wiedziałam że jak zacznę tam jeździć i go oglądać to będzie kaplica 🤣

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10-16.10 beta 10,7/64,3/295,4/711,2
    22.10 (5+1) pęcherzyk 7mm 🥹
    26.11 (10+1) CRL 3,28 + FHR 175
    02.12 - Nifty zdrowy chłopak 🩵
    10.12 (12+1) prenatalne CRL 6,12 + FHR 163
    04.02 (20+1) 372g połówkowe
    18.02 (22+1) 522g
    04.03 (24+1) wizyta
    09.04 (29+2) prenatalne 3 trymestru

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Pochwale się Wam moim brzuszkiem, bo w końcu w niedzielę mąż zrobił mi kilka zdjęć :)

https://zapodaj.net/plik-790vowihpb

pięknie wyglądasz 😍

Margareetka lubi tę wiadomość

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png
‹‹ 965 966 967 968 969 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ