Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
m@rzenie wrote:Hej Mamusie
Dawno mnie nie było
My ciągle karmimy się piersią a od piątku mała dostaje normalne jedzonko
Na razie próbowała dynię, marchewkę i jabłuszko. Wcina, aż jej się uszy trzęsąWidać, że jedzenie sprawia jej duuuuużą przyjemność
U nas tragicznie z nockami. Mała budzi się po kilkanaście razy chociaż nie jest głodna bo nie chce wtedy jeść tylko jęczy i trzeba ją lulać.
Nie wiem czy pamiętacie jak kiedyś pisałam, że Asia przez 3 tygodnie po szczepieniu płakała non stop. Teraz sytuacja się powtórzyłaOd tygodnia moje dziecko płacze całe dnie i noce, praktycznie nie sypia, rzuca się i w tej chwili jestem pewna, że to te szczepionki tak na nią zadzialały
Dostała może sczepionkę rotawirusową?
-
KASIAG24 wrote:a moj lekarz pozwolil mi zageszczac mleko slodkimi kaszkami jak Zuza miala 3,5mca..
Kava lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
m@rzenie wrote:Hej Mamusie
Dawno mnie nie było
My ciągle karmimy się piersią a od piątku mała dostaje normalne jedzonko
Na razie próbowała dynię, marchewkę i jabłuszko. Wcina, aż jej się uszy trzęsąWidać, że jedzenie sprawia jej duuuuużą przyjemność
U nas tragicznie z nockami. Mała budzi się po kilkanaście razy chociaż nie jest głodna bo nie chce wtedy jeść tylko jęczy i trzeba ją lulać.
Nie wiem czy pamiętacie jak kiedyś pisałam, że Asia przez 3 tygodnie po szczepieniu płakała non stop. Teraz sytuacja się powtórzyłaOd tygodnia moje dziecko płacze całe dnie i noce, praktycznie nie sypia, rzuca się i w tej chwili jestem pewna, że to te szczepionki tak na nią zadzialały :-
Super, że ładnie zjada słoiczki, u nas na razie słabo idzie jedzenie7w3d 💔 -
iNso87 wrote:Dziewczyny musze się pochwalić wczoraj moja Lena Usiadla!:d to byl Jej nowy wyczyn;d posadzilam Ja w leżak i zanioslam do łazienki bo Malz przyjechał z pracy po 12 i mieliśmy jechac do mojej Mamy. Odwrocilam sie tylem do Malej,przodem do lustra. Slysze jakies gadanie Malej to sie do Niej na chwile odwrocilam a tam Lena zlapala rękoma za boki palaka od lezaka(często tak robi jak siedzi w leżaku) i musiała sie mocno podciągną i normalnie siedziala;d tak sie smiala jak spojrzałam i tak z 10sekund posiedziala i oparla sie z powrotem bo juz chyba bylo Jej ciężko trzymać sie i podciągać:d Potem nastepna akcja,odwrocilam sie znowu do lustra nie minelo 3min znowu sie odwracam a ta nogami zwisa z lezaka i dobrze,ze patrzyłam bo akurat robila ostatni ruch i bylaby za lezakiem;) Od wczoraj zabrałam juz koc z lezaka i Ja zapinam
Malz się wczoraj smial,ze zamiast brokula do zupy dalam Jej pewnie szpinak...i zadzialalo jak na Popeya:ppp hehehhe
ale wczoraj widziałam jak się na bok obróciła i też próbowała się dźwignąć bokiem właśnie do siadu, ale na razie ładnie tylko głowę podniosła i część ramienia
iNso87 lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
znalazłam coś takiego:
Jak dużo niemowlę powinno przybierać na wadze?
Tuż po narodzinach zdrowe dziecko traci 5–7 proc. swojej wagi, ale szybko nadrabia straty.
W pierwszych 4 miesiącach życia przybiera średnio 120–225 g na tydzień.
W kolejnych miesiącach już tylko 90–150 g na tydzień.
Półroczne niemowlę przybiera jeszcze mniej – 50–80 g na tydzień.
Między 4. a 6. miesiącem życia niemowlę powinno podwoić swoją wagę urodzeniową, a około 1. urodzin ważyć 3 razy więcej.
To Pola się mieści, więc koniec panikiJulia2015, iNso87 lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
justyna14 wrote:przeliczyłam ile ostatnio przez kwiecień tygodniowa Pola tyła i wyszło 122 g na tydzień. Trochę mało
kurcze, a wydaje mi się, że całkiem sporo zjada i wygląda na pulpecika
ile Wasz dzieci przybrały od urodzenia? bo moja 2700 g.
Justyna, mój synek jest starszy od Twojej córeczki o tydzień, a urodził się z podobną masą urodzeniową - 4030g.
Po trzech dniach od porodu zaczął już przybierać na wadze i to przybierał bardzo szybko - ok 250 g na tydzień, i tak przez pierwsze 1,5 miesiąca. Potem zwolnił i przybierał mniej, a przez ostatnie 6 tygodni między szczepieniami przybrał już tylko 500 g, i waży 7200.
Lekarka mówi, że jest bardzo duży, na takiego też wygląda, ma chyba z 72 cm (tylko ja mierzyłam w przychodni nie robią tego).
Myślę, że Twoja córka jest ma bardzo dobrą wagę i nie masz żadnego powodu do zmartwień. Może po prostu będzie drobniejsza
Teraz na szczepieniu byłam pewna, że będzie waga koło 8kg, a tu tylko 7,2, im dzieci starsze tym mniej przybierają - na szczęście
edit, czyli przytył 3170.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 09:08
-
ola_35 wrote:Dostała może sczepionkę rotawirusową?
teraz zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam że ją tym szczepiłam... Zgłaszałam poprzednim razem to zachowanie to lekarka stwierdziła, że to na pewno nie wina szczepienia tylko zbieg okoliczności. U mnie kolejny już taki zbieg okoliczności
Moja kluseczka waży ok 7.5 kg. Na początku bardzo szybko przybierała na wadze, teraz ok 0.5 kg na 6 tygodni. ` -
Kava wrote:Justyna, mój Synek przytył około 4100 ale duży się urodził bo 3880.
U nas na szczepieniach zawsze panie pielęgniarki mówią, że im dziecko starsze tym wolniej przybiera. Tak więc spokojnie. Na pewno jest oktrochę się martwię, bo mało przybrała od urodzenia ale na małą czy zabiedzoną nie wygląda, właśnie taki pączek z niej a tu się okazuje że malutka i chudziutka , a jak czytam ile Wasze dzieciaczki ważą - 7-8-9 kg to jestem w szoku, bo moja na starcie była prawie największa a tu o!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 11:36
iNso87 lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
m@rzenie wrote:Tak. Dostała 5 w 1, rotawirusa i pneumokoki
teraz zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam że ją tym szczepiłam... Zgłaszałam poprzednim razem to zachowanie to lekarka stwierdziła, że to na pewno nie wina szczepienia tylko zbieg okoliczności. U mnie kolejny już taki zbieg okoliczności
Moja kluseczka waży ok 7.5 kg. Na początku bardzo szybko przybierała na wadze, teraz ok 0.5 kg na 6 tygodni. `7w3d 💔 -
iNso87 wrote:Marzenie dobrze zrobilas,ze szczepilas,ale nie wiedzialas jak Mala zareaguje tak jak my wszystkie. Ja tez szczepie tym samym co Ty tzn tez 5w1, pneumo i rotawirus( juz dawno 2dawki byly) i zareagowala normalnie,takze nie zadręczaj sie i nie wmawiaj sobie,ze zle zrobilas szczepiac.7w3d 💔
-
ola_35 wrote:Dziewczyny jestem po wizycie u bardzo znanej Pani alergolog, pediatry i gastroenterolog i najnowsze wytyczne z 2008r i badania pokazują że miedzy 4-6 mies życia dzieci karmionych piersią powstaje luka, która pozwala najbezpieczniej wprowadzić dziecku stałe pokarmy! Jeśli wprowadzimy dziecku z tym okresie życia stale pokarmy-to jest najmniejsza szansa alergii u nich.
Nasza alergolog powiedziała dokładnie to samo: że międy 4 a 6 miesiącem jest okienko w którym należy wprowadzać okarmy i ze wtedy najmniej uczulają. A chodzę do lekarza w małopolsce więc moze coś w tym jest.ola_35, iNso87, akira lubią tę wiadomość
-
No właśnie, jak z kupami u Waszych maluszków po wprowadzaniu słoiczków? U nas pierwsza kupa z wielkim trudem po trzech dniach o wprowadzenia pierwszego słoiczka i soczków
mam nadzieje że będzie lepiej...
18.12.2015 Adam ❤️
04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
Co do sczepień, to przy jednej wizycie szczepiennej nie można podac 2 szczepionek żywych, to jest głownie zasada, np nie można pneumokoków razem z wzw, chodzi o 2 ukłucia.
M@rzenie jeśli była sczepiona Rotateq, to ta szczepionka wydala sie z organizmu ok 3 tyg, Rotarix do 2 tyg. Dziecko dostaje takiego lekkiego rotawirusa stad dolegliwosci podobne jakby go naprawde przechodziła.
Ja drugiej dawki Rotarixa nie podaje, po rozmowie wczoraj z P. doktor niestety szczepionka nasili nasze dolegliwości alergologiczne.
Córka pierwsza dawke przeszła źle, dlatego Was pytałam, czy któraś miała podobne objwy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 13:26
-
agat wrote:Justyna, moja córka przybrała 2400g w 16 i pół tygodnia. Zaczynała od wagi 4350g. Nie wygląda jakby jej czegoś brakowało
wg siatki centylowej jest cały czas na tym samym poziomie i to jest najważniejsze.
Pamiętam, że Twoja Pola miała problem z kupami. Czy teraz jest juz lepiej?a dzięki za pamięć , kupki są co 2-3 dni, robi już sama bez płaczu ale podaje cały czas probiotyki bo bez nich ani rusz.
7w3d 💔 -
alisss87 wrote:No właśnie, jak z kupami u Waszych maluszków po wprowadzaniu słoiczków? U nas pierwsza kupa z wielkim trudem po trzech dniach o wprowadzenia pierwszego słoiczka i soczków
mam nadzieje że będzie lepiej...
ale podaje probiotyk jakiś cały czas
7w3d 💔 -
ola_35 wrote:Co do sczepień, to przy jednej wizycie szczepiennej nie można podac 2 szczepionek żywych, to jest głownie zasada, np nie można pneumokoków razem z wzw, chodzi o 2 ukłucia.
M@rzenie jeśli była sczepiona Rotateq, to ta szczepionka wydala sie z organizmu ok 3 tyg, Rotarix do 2 tyg. Dziecko dostaje takiego lekkiego rotawirusa stad dolegliwosci podobne jakby go naprawde przechodziła.
Ja drugiej dawki Rotarixa nie podaje, po rozmowie wczoraj z P. doktor niestety szczepionka nasili nasze dolegliwości alergologiczne.
Córka pierwsza dawke przeszła źle, dlatego Was pytałam, czy któraś miała podobne objwy.
iNso to przełożone to na pewno 2 dawka żółtaczki.7w3d 💔 -
Była szczepiona rotatekiem. I wszystkie szczepienia jednego dnia. Byłam dziś u innego lekarza i ona też powiedziała że w swojej karierze nie spotkała się jeszcze z tym żeby dziecko tak znosilo te szczepienia. Więc zrobiłyśmy dziś jeszcze morfologię żeby sprawdzić czy nie ma anemii bo podobno ona teź może powodować rozdrażnienie u dziecka.
Aliss u nas też kiepsko z kupką. Raz dopiero była i to takie suche bobki. Miałam nie podawać tak wcześnie owoców ale w końcu dałam jej jablko ale na razie efektów brak