X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • ola_35 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Hej Mamusie :-) Dawno mnie nie było ;-)
    My ciągle karmimy się piersią a od piątku mała dostaje normalne jedzonko :-)
    Na razie próbowała dynię, marchewkę i jabłuszko. Wcina, aż jej się uszy trzęsą :-) Widać, że jedzenie sprawia jej duuuuużą przyjemność :-D

U nas tragicznie z nockami. Mała budzi się po kilkanaście razy chociaż nie jest głodna bo nie chce wtedy jeść tylko jęczy i trzeba ją lulać.

Nie wiem czy pamiętacie jak kiedyś pisałam, że Asia przez 3 tygodnie po szczepieniu płakała non stop. Teraz sytuacja się powtórzyła :-/ Od tygodnia moje dziecko płacze całe dnie i noce, praktycznie nie sypia, rzuca się i w tej chwili jestem pewna, że to te szczepionki tak na nią zadzialały :-(

Dostała może sczepionkę rotawirusową?

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIAG24 wrote:
    a moj lekarz pozwolil mi zageszczac mleko slodkimi kaszkami jak Zuza miala 3,5mca..
    wiesz, na pewno nie zaszkodzi dziecku, tylko mi chodzi o to, że do słodkiego najłatwiej przyzwyczaić a jak pozna smak słodkiego to potem np z brokułem może być problem.

Kava lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Hej Mamusie :-) Dawno mnie nie było ;-)
    My ciągle karmimy się piersią a od piątku mała dostaje normalne jedzonko :-)
    Na razie próbowała dynię, marchewkę i jabłuszko. Wcina, aż jej się uszy trzęsą :-) Widać, że jedzenie sprawia jej duuuuużą przyjemność :-D

U nas tragicznie z nockami. Mała budzi się po kilkanaście razy chociaż nie jest głodna bo nie chce wtedy jeść tylko jęczy i trzeba ją lulać.

Nie wiem czy pamiętacie jak kiedyś pisałam, że Asia przez 3 tygodnie po szczepieniu płakała non stop. Teraz sytuacja się powtórzyła :-/ Od tygodnia moje dziecko płacze całe dnie i noce, praktycznie nie sypia, rzuca się i w tej chwili jestem pewna, że to te szczepionki tak na nią zadzialały :-
    hej, a sprawdzałaś w skutkach ubocznych szczepionki czy przypadkiem właśnie takie zachowanie dziecka nie jest opisane, bo coś ewidentnie nie tak po tych szczepieniach. Koniecznie zgłoś pediatrze, że to już 2 raz po danej szczepionce.

Super, że ładnie zjada słoiczki, u nas na razie słabo idzie jedzenie :/

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Dziewczyny musze się pochwalić wczoraj moja Lena Usiadla!:d to byl Jej nowy wyczyn;d posadzilam Ja w leżak i zanioslam do łazienki bo Malz przyjechał z pracy po 12 i mieliśmy jechac do mojej Mamy. Odwrocilam sie tylem do Malej,przodem do lustra. Slysze jakies gadanie Malej to sie do Niej na chwile odwrocilam a tam Lena zlapala rękoma za boki palaka od lezaka(często tak robi jak siedzi w leżaku) i musiała sie mocno podciągną i normalnie siedziala;d tak sie smiala jak spojrzałam i tak z 10sekund posiedziala i oparla sie z powrotem bo juz chyba bylo Jej ciężko trzymać sie i podciągać:d Potem nastepna akcja,odwrocilam sie znowu do lustra nie minelo 3min znowu sie odwracam a ta nogami zwisa z lezaka i dobrze,ze patrzyłam bo akurat robila ostatni ruch i bylaby za lezakiem;) Od wczoraj zabrałam juz koc z lezaka i Ja zapinam :) Malz się wczoraj smial,ze zamiast brokula do zupy dalam Jej pewnie szpinak...i zadzialalo jak na Popeya:ppp hehehhe
    brawo Lenka!!! moja pewnie takie numery za jakieś 2 msc zacznie robić :) ale wczoraj widziałam jak się na bok obróciła i też próbowała się dźwignąć bokiem właśnie do siadu, ale na razie ładnie tylko głowę podniosła i część ramienia :)

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przeliczyłam ile ostatnio przez kwiecień tygodniowa Pola tyła i wyszło 122 g na tydzień. Trochę mało :/ kurcze, a wydaje mi się, że całkiem sporo zjada i wygląda na pulpecika :/ ile Wasz dzieci przybrały od urodzenia? bo moja 2700 g.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalazłam coś takiego:
    Jak dużo niemowlę powinno przybierać na wadze?
    Tuż po narodzinach zdrowe dziecko traci 5–7 proc. swojej wagi, ale szybko nadrabia straty.
    W pierwszych 4 miesiącach życia przybiera średnio 120–225 g na tydzień.
    W kolejnych miesiącach już tylko 90–150 g na tydzień.
    Półroczne niemowlę przybiera jeszcze mniej – 50–80 g na tydzień.
    Między 4. a 6. miesiącem życia niemowlę powinno podwoić swoją wagę urodzeniową, a około 1. urodzin ważyć 3 razy więcej.

To Pola się mieści, więc koniec paniki :)

Julia2015, iNso87 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • Kava Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 07:59

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    przeliczyłam ile ostatnio przez kwiecień tygodniowa Pola tyła i wyszło 122 g na tydzień. Trochę mało :/ kurcze, a wydaje mi się, że całkiem sporo zjada i wygląda na pulpecika :/ ile Wasz dzieci przybrały od urodzenia? bo moja 2700 g.

Justyna, mój synek jest starszy od Twojej córeczki o tydzień, a urodził się z podobną masą urodzeniową - 4030g.
    Po trzech dniach od porodu zaczął już przybierać na wadze i to przybierał bardzo szybko - ok 250 g na tydzień, i tak przez pierwsze 1,5 miesiąca. Potem zwolnił i przybierał mniej, a przez ostatnie 6 tygodni między szczepieniami przybrał już tylko 500 g, i waży 7200.
    Lekarka mówi, że jest bardzo duży, na takiego też wygląda, ma chyba z 72 cm (tylko ja mierzyłam w przychodni nie robią tego).

Myślę, że Twoja córka jest ma bardzo dobrą wagę i nie masz żadnego powodu do zmartwień. Może po prostu będzie drobniejsza :)
    Teraz na szczepieniu byłam pewna, że będzie waga koło 8kg, a tu tylko 7,2, im dzieci starsze tym mniej przybierają - na szczęście :)

edit, czyli przytył 3170.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 09:08

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    Dostała może sczepionkę rotawirusową?
    Tak. Dostała 5 w 1, rotawirusa i pneumokoki :-( teraz zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam że ją tym szczepiłam... Zgłaszałam poprzednim razem to zachowanie to lekarka stwierdziła, że to na pewno nie wina szczepienia tylko zbieg okoliczności. U mnie kolejny już taki zbieg okoliczności :-/

Moja kluseczka waży ok 7.5 kg. Na początku bardzo szybko przybierała na wadze, teraz ok 0.5 kg na 6 tygodni. `

3i499vvjv3ex36x6.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava wrote:
    Justyna, mój Synek przytył około 4100 ale duży się urodził bo 3880.

U nas na szczepieniach zawsze panie pielęgniarki mówią, że im dziecko starsze tym wolniej przybiera. Tak więc spokojnie. Na pewno jest ok :)
    moja Pola urodziła się 4040 :) trochę się martwię, bo mało przybrała od urodzenia ale na małą czy zabiedzoną nie wygląda, właśnie taki pączek z niej a tu się okazuje że malutka i chudziutka , a jak czytam ile Wasze dzieciaczki ważą - 7-8-9 kg to jestem w szoku, bo moja na starcie była prawie największa a tu o!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 11:36

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Tak. Dostała 5 w 1, rotawirusa i pneumokoki :-( teraz zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam że ją tym szczepiłam... Zgłaszałam poprzednim razem to zachowanie to lekarka stwierdziła, że to na pewno nie wina szczepienia tylko zbieg okoliczności. U mnie kolejny już taki zbieg okoliczności :-/

Moja kluseczka waży ok 7.5 kg. Na początku bardzo szybko przybierała na wadze, teraz ok 0.5 kg na 6 tygodni. `
    te szczepienia wszystkie na raz? u mnie po 5w1 i rota- to mamy razem, pneumo 2 tyg póxniej. moze stąd te dolegliwości, że wszystko na raz

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Marzenie dobrze zrobilas,ze szczepilas,ale nie wiedzialas jak Mala zareaguje tak jak my wszystkie. Ja tez szczepie tym samym co Ty tzn tez 5w1, pneumo i rotawirus( juz dawno 2dawki byly) i zareagowala normalnie,takze nie zadręczaj sie i nie wmawiaj sobie,ze zle zrobilas szczepiac.
    to u mnie wczoraj 3 dawka i ostatnia rota i 3 dawka 5w1 , za 3 tyg 3 dawka pneumo potem żółtaczka i chyba trochę przerwy.

7w3d 💔
  • lips Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    Dziewczyny jestem po wizycie u bardzo znanej Pani alergolog, pediatry i gastroenterolog i najnowsze wytyczne z 2008r i badania pokazują że miedzy 4-6 mies życia dzieci karmionych piersią powstaje luka, która pozwala najbezpieczniej wprowadzić dziecku stałe pokarmy! Jeśli wprowadzimy dziecku z tym okresie życia stale pokarmy-to jest najmniejsza szansa alergii u nich.

Nasza alergolog powiedziała dokładnie to samo: że międy 4 a 6 miesiącem jest okienko w którym należy wprowadzać okarmy i ze wtedy najmniej uczulają. A chodzę do lekarza w małopolsce więc moze coś w tym jest.

ola_35, iNso87, akira lubią tę wiadomość

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • agat Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 13:05

justyna14 lubi tę wiadomość

• alisss87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, jak z kupami u Waszych maluszków po wprowadzaniu słoiczków? U nas pierwsza kupa z wielkim trudem po trzech dniach o wprowadzenia pierwszego słoiczka i soczków :/ mam nadzieje że będzie lepiej...

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • ola_35 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do sczepień, to przy jednej wizycie szczepiennej nie można podac 2 szczepionek żywych, to jest głownie zasada, np nie można pneumokoków razem z wzw, chodzi o 2 ukłucia.

M@rzenie jeśli była sczepiona Rotateq, to ta szczepionka wydala sie z organizmu ok 3 tyg, Rotarix do 2 tyg. Dziecko dostaje takiego lekkiego rotawirusa stad dolegliwosci podobne jakby go naprawde przechodziła.
    Ja drugiej dawki Rotarixa nie podaje, po rozmowie wczoraj z P. doktor niestety szczepionka nasili nasze dolegliwości alergologiczne.

Córka pierwsza dawke przeszła źle, dlatego Was pytałam, czy któraś miała podobne objwy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 13:26

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:
    Justyna, moja córka przybrała 2400g w 16 i pół tygodnia. Zaczynała od wagi 4350g. Nie wygląda jakby jej czegoś brakowało :) wg siatki centylowej jest cały czas na tym samym poziomie i to jest najważniejsze.
    Pamiętam, że Twoja Pola miała problem z kupami. Czy teraz jest juz lepiej?
    no to u nas podobnie :) a dzięki za pamięć , kupki są co 2-3 dni, robi już sama bez płaczu ale podaje cały czas probiotyki bo bez nich ani rusz.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    No właśnie, jak z kupami u Waszych maluszków po wprowadzaniu słoiczków? U nas pierwsza kupa z wielkim trudem po trzech dniach o wprowadzenia pierwszego słoiczka i soczków :/ mam nadzieje że będzie lepiej...
    u mnie po słoiczkach bez zmian kupka co2-3 dni czasem postęka ale bez płaczu :) ale podaje probiotyk jakiś cały czas

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    Co do sczepień, to przy jednej wizycie szczepiennej nie można podac 2 szczepionek żywych, to jest głownie zasada, np nie można pneumokoków razem z wzw, chodzi o 2 ukłucia.

M@rzenie jeśli była sczepiona Rotateq, to ta szczepionka wydala sie z organizmu ok 3 tyg, Rotarix do 2 tyg. Dziecko dostaje takiego lekkiego rotawirusa stad dolegliwosci podobne jakby go naprawde przechodziła.
    Ja drugiej dawki Rotarixa nie podaje, po rozmowie wczoraj z P. doktor niestety szczepionka nasili nasze dolegliwości alergologiczne.

Córka pierwsza dawke przeszła źle, dlatego Was pytałam, czy któraś miała podobne objwy.
    no to u nas się do tego stosują bo mała zawsze ma jedno ukłucie na jednej wizycie plus ew. właśnie na rota doustnie.

iNso to przełożone to na pewno 2 dawka żółtaczki.

7w3d 💔
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była szczepiona rotatekiem. I wszystkie szczepienia jednego dnia. Byłam dziś u innego lekarza i ona też powiedziała że w swojej karierze nie spotkała się jeszcze z tym żeby dziecko tak znosilo te szczepienia. Więc zrobiłyśmy dziś jeszcze morfologię żeby sprawdzić czy nie ma anemii bo podobno ona teź może powodować rozdrażnienie u dziecka.

Aliss u nas też kiepsko z kupką. Raz dopiero była i to takie suche bobki. Miałam nie podawać tak wcześnie owoców ale w końcu dałam jej jablko ale na razie efektów brak :-P

3i499vvjv3ex36x6.png
‹‹ 2734 2735 2736 2737 2738 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ