X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava wrote:
    A jak zagęszczasz tą kaszką? Tzn ile kaszki do jakiej ilości mleczka?
    Może też się skuszę :)

Na razie lekko zagęszczam bo Adaś pije jeszcze ją smoczkiem nr 2. Tak więc na razie daję 180 ml mleka, 6 łyżek mm i jedną czubatą łyżkę (tą od mm) tej kaszki z bobovity. Rozrabiam to w dość gorącej wodzie, żeby kaszka fajnie się rozpuściła. Potem studzę i daję Adaśkowi. Za ok 2 tygodnie chcę mu zmienić smoczek na nr 3, zakupiłam też specjalny do kaszki z dużą dziurką to będę chciała mocniej zagęszczać bo na razie to bardziej dla innego smaku daję tą kaszkę :)

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 31 maja 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Liliana Nikola na drugim zdjęciu to taki grubasek do schrupania ;d

Szkoda że tylko na zdjęciu tak wychodzi :-P w rzeczywistości to pewnie jedna z najmniejszych tutaj- ledwo co 7kg waży :-)

3i49p07wxglh0lzs.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso, może te nasze dziewczyny faktycznie na wzrost ida ;-)

U nas piękna pogoda. Juz prawie 28° w cieniu.

Niestety rano przypomnialam sobie co to ból brzucha- dostalam pierwszą @... :-\

iNso87 lubi tę wiadomość

3i49p07wxglh0lzs.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    chciałabym dodać otuchy mamom, które walczą z usypianiem dzieci na rękach, ja tak usypiałam go przez prawie pół roku, a od paru dni zasypia sam w łóżeczku na drzemki i na noc prawie sam, ja stoję nad nim i trochę pocieszam. Ale jestem szczęśliwa!!

Moje dziecko zrobiło mi prezent na dzień dziecka, co tylko wzmaga moje wyrzuty sumienia, bo w końcu nie kupiłam mu nic na jego święto. Odpalam allegro właśnie. Co kupiłyście dla dzieci? szukam jakiejś fajnej zabawki interaktywnej dopasowanej do jego wieku.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [edit]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2016, 09:16

MeGi1986, justyna14, Ola_45, lilianna, alisss87, iNso87, Aneczka86 lubią tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    Dziewczyny,
    chciałabym dodać otuchy mamom, które walczą z usypianiem dzieci na rękach, ja tak usypiałam go przez prawie pół roku, a od paru dni zasypia sam w łóżeczku na drzemki i na noc prawie sam, ja stoję nad nim i trochę pocieszam. Ale jestem szczęśliwa!!

Przywróciłaś mi wiarę :) A powiedz mi Kochana jak wyglądały te wasze początki z samodzielnym usypianiem w łóżeczku? Skąd wiedziałaś że nadszedł ten moment? Wyginał Ci się na rękach czy po prostu zaczęłaś go odkładać? Ja nawet jak odłożę bardzo śpiącego Adasia na boczek (bo tak tylko zasypia) to i tak zaczyna się wiercić, kulać i płakać :( A teraz w te upały usypiać ponad ośmio-kilowe dziecko na rękach chodząc i lulając to po prostu koszmar dla mnie :( kolana już mi wysiadają :(

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Przywróciłaś mi wiarę :) A powiedz mi Kochana jak wyglądały te wasze początki z samodzielnym usypianiem w łóżeczku? Skąd wiedziałaś że nadszedł ten moment? Wyginał Ci się na rękach czy po prostu zaczęłaś go odkładać? Ja nawet jak odłożę bardzo śpiącego Adasia na boczek (bo tak tylko zasypia) to i tak zaczyna się wiercić, kulać i płakać :( A teraz w te upały usypiać ponad ośmio-kilowe dziecko na rękach chodząc i lulając to po prostu koszmar dla mnie :( kolana już mi wysiadają :(

U nas zaczęło się też od tego, że było małemu niewygodnie na rękach, kręcił się i wyrywał, a teraz jak jest ciepło to już w ogóle się nie dało. Parę razy zasnął mi na poduszece, a ja siedziałam na brzegu łóżka i tak nim machałam pionowo, ale nawet jak zasnął i tak ciężko było go odłożyć do łóżeczka.
    Po cieżkiej nocy nie miałam sił na usypianie na poranna drzemkę więc położyłam się na łóżku, przytuliłam synka, wzięłam go na boczek i klepałam po plecach, uciszałam do ucha i śpiewałam piosenki. Płakał, ale nie tak strasznie, a co chwila sie uciszał, po 15 minutach zasnął! Na kolejne drzemki też tak mi zasypiał tylko szło to coraz lepiej i szybciej.
    Na drugi dzień włozyłam go do łóżeczka i tak samo klepałam i uciszałam. Po 10 minutach zasnął! i tak już zasypia, coraz lepiej i szybciej to ide, wkładam go jak zaczyna trzeć oczy, daje nawet smoczek bo choć nie używa to chce mu się ssać i wkładać palce do buzi. smoczka troche ssie, troche gryzie, ale pomaga mu. W nocy jak się przebudza to na boczek, uciszam tak samo i śpi po 2 minutach.
    Aha, włączam też szumisia i projektor z muzyczką, nie wiem czy to pomaga, ale boje się któreś wyłączyć :)

Wiem, że to takie łatwe się wydaje jak się czyta, ale ja jeszcze tydzień temu nie wierzyłam, że da się cos z tym zasypianiem robić i trzeba będzie czekać aż zrozumie.

Jeśłi jesteś bardzo zmęczona, spróbuj najpierw na łóżku, wiesz, że krzywda mu się nie stanie, a u nas nie płakał bardziej niż czasem na rękach kiedy się wkurzał, że nie może spać.

alisss87 lubi tę wiadomość

• lilianna Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któreś z waszych dzieci dostalo uczulenia- wysypki wokół ust po którymś owocu? Dziś podalam Nikoli banana i po 2godzinach wysypalo ja wokół ust... Co moge zrobic by jej to złagodzić? Czy czekac az samo przejdzie? Pomocy... :-\

3i49p07wxglh0lzs.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Jak u waszych maluchow jest z siadaniem? Jezdzicie w gondolach czy juz spacerowki?
    Moj maly konczy w piatek 6 miesiecy. Non stop sie prekreca na brzuch nawet przy zmianie pieluchy i muze go czyms zajac zawsze. Jak sidzi oparty o mnie to podnosi glowe, a jak podciagam za raczki to do polowy sam sie dzwignie. Na poczatku mu glowa sie kiwala jak go na chwilensadzalm ale teraz juz trzyma ladnie, ale plecki jeszcze miekkie.

Szymek w nocy spi w lozeczku, sam w swoim pokoju i zasypia sam. Ale w dzien spi w wozku, bo w lozeczku to tylko kilka minut sypial, niedlugo bede musiala go nauczyc spac w dzien w lozeczku bo teraz spi w gondoli, ale zaraz sie zrobi za mala no i bedziemy niedlugo jezdzic w spacerowce.

Troche ie przeziebil ostatnio i ma katar, a poprzredniej nocy mial goraczke 38,5. Do rana przeszlo i juz wiecej nie bylo. Non stop pcha racki do bui i sie slini i banki puszcz ze sliny, ale zebow nie widac, dziasla nie sa rozpulchnione, ale widc jak go mecza az czasami chce sie wsciec.

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj jezdzi w spacerowce juz od 3 tygodni chyba. Siedzi stabilnie, ladnie ale jak cos chce siegnac to sie chwieje i za chwile leci na bok lub do przodu :)
    Tez mam problemy z przewijaniem, ale dajemy rade jeszcze :D

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️

Został 1 ❄️

preg.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do doktorki. Mała dostała wapno i już dzisiaj lepiej.

My nadal jeździmy-meczymy sie w głębokim, bo nasza spacerowka za duża dla Nikoli jeszcze :-\ my mamy Camarello Sevilla i z tego zestawu spacerowka jest duża, albo mi sie wydaje... Przymierzalismy juz do niej Nikole ale wygladala tam jak krasnoludek :-)

3i49p07wxglh0lzs.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta dziewczynka na jezdziku ma pol roczku? Moj to jeszcze bobas.

Ale szymon dal dzis czadu w nocy. Obudzil sie przed 1 i tak wyl ze myslalam ze oszaleje. Jak juz sie uspokoil i usnal na rekach, odkladalam go do lozeczka i od nowa zaczynal. Wczoraj w ogole jakos nie mialam cierpliwosci a w nocy myslalam ze cos mu zrobie.

Jakies pomysly zeby dzidziolek nie budzil sie w nocy co 3 godz?. Do 24 spi w miare, potem zaczynaja sie schody wstal dzis np 23.30,1, 3, 6. Kiedys jak go polozylam 19-20 spac to budzil sie o 3 i o 6 juz wstawal. Karmie piersia i on wstaje i zazwyczaj w nocy je przy kazdej pobudce. Jest tak od miesiaca. Moze przez te upaly?

iNso87 lubi tę wiadomość

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale śliczne dzieciaczki! :-)
    Inso Twoja Lenka to wygląda jakby z półtora roku miała a nie pół ;-)
    Moja Asia to taki dzidziuś jeszcze, pewnie przez to że prawie łysa :-P
    Ostatnio buntuje się bo nie chce leżeć, tylko siedzieć by chciała, ale sama jeszcze nie siada. Potrafi podnieść się z takiej półleżącej pozycji tylko, z dupki nawet nie próbuje.

iNso87 lubi tę wiadomość

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [edit]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2016, 09:16

iNso87 lubi tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Ta dziewczynka na jezdziku ma pol roczku? Moj to jeszcze bobas.

Ale szymon dal dzis czadu w nocy. Obudzil sie przed 1 i tak wyl ze myslalam ze oszaleje. Jak juz sie uspokoil i usnal na rekach, odkladalam go do lozeczka i od nowa zaczynal. Wczoraj w ogole jakos nie mialam cierpliwosci a w nocy myslalam ze cos mu zrobie.

Jakies pomysly zeby dzidziolek nie budzil sie w nocy co 3 godz?. Do 24 spi w miare, potem zaczynaja sie schody wstal dzis np 23.30,1, 3, 6. Kiedys jak go polozylam 19-20 spac to budzil sie o 3 i o 6 juz wstawal. Karmie piersia i on wstaje i zazwyczaj w nocy je przy kazdej pobudce. Jest tak od miesiaca. Moze przez te upaly?

hej, ja też kp i mam podobne przeboje. Generalnie jest tak, że jeden tydzień budzi się bardzo rzadko, a potem znów się przestawia na pobudki co 2-3h.
    Nie wydaje mi się, żeby budził się z głodu, a próbowałam pchać w niego mm z kleikiem gęste jak budyn (czasem zjadał aż 200ml!!) a i tak się budził. To bardziej chodzi o przyzwyczajenie do possania, bo pewnie nie je jakoś dużo tylko trochę pośpi i zasypia?
    My robiliśmy tak, że poświęcaliśmy się przez 3-4 dni i jak mały się budził to usypialismy go w każdy inny sposób byle nie przy piersi. z każdą kolejną nocą przesypiał godzinę, w której poprzedniej nocy budził się dnia poprzedniego. Musisz być tylko pewna, że mały nie jest głodny i mieć trochę wytrwałości, a najlepiej zaangażuj męża, bo dzieciaki u mamy bardziej domagają się cyca.

edit: to się oczywiście wiązało z płaczem małego, ale tak naprawdę płakał góra 5 minut i zasypiał. mozesz też poczekać pare dni i może samo mu przejdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2016, 12:43

• Julia2015 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Dzieki Dziewczyny za mile slowa ;)
    Tak tez bym powiedziala,ze ma z rok na tej focie ;)
    Nadulka zaraz sie okaze,ze wszystko mamy takie same ;D telepatycznie kupujemy hehehe :D
    Kurde znowu chodzi mi po glowie 3 dziecko :P ;) i juz nie wiem czy starac sie o 3? czy juz od grudnia? czy dopiero za pare lat? jeju mam dzis znowu rozkminke ;)

Świetna Twoja mała, ale jak na nią patrzę to aż martwię się o mojego synka. On się nadal nie przekręca, wkurza się na brzuszku (ręce do góry i buja się na brzuchu), siada oczywiście z podparciem i bardzo mu się to podoba. Zapowiadało się, że też będzie taki szybko rozwijający się, bo jak miał 3 miesiące to już przewracał się na boczki, mocno trzymał główkę i nagle wszystko się zatrzymało. Za kilka dni kończy 6 miesięcy i jeśli taki stan się utrzyma to pójdziemy po radę do pediatry.
    A, pokazałam mężowi zdjęcie Lenki na tym samochodziku, a on miał zawsze problemy z określeniem wieku dzieci i powiedział że wygląda na 3 lata ;P ale chyba kierował się włoskami:)

• Ola_45 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez z brzucha ani rusz. Nie umie keszcze raczki ulozyc zeby sie przekrecic. Przekreca sie na bok ale reka gp blokuje.
    Co do dzieci to ja tez bym juz chciala starac sie o bobaska, Filip by byl juz w miare duzy. Ale finanse na to nie pozwalaja niestety.

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️

Został 1 ❄️

preg.png
  • MeGi1986 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso Lena to już naprawde dojrzała dziewczynka!! Ja bym nie czekała tylko kolejne robiła jak Twoje takie umiejętne ;)

Dziewczyny ile owoców podajecie dzieciom w ciagu dnia?

iNso87 lubi tę wiadomość

bl9c2n0a725rcfdh.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    hej, ja też kp i mam podobne przeboje. Generalnie jest tak, że jeden tydzień budzi się bardzo rzadko, a potem znów się przestawia na pobudki co 2-3h.
    Nie wydaje mi się, żeby budził się z głodu, a próbowałam pchać w niego mm z kleikiem gęste jak budyn (czasem zjadał aż 200ml!!) a i tak się budził. To bardziej chodzi o przyzwyczajenie do possania, bo pewnie nie je jakoś dużo tylko trochę pośpi i zasypia?
    My robiliśmy tak, że poświęcaliśmy się przez 3-4 dni i jak mały się budził to usypialismy go w każdy inny sposób byle nie przy piersi. z każdą kolejną nocą przesypiał godzinę, w której poprzedniej nocy budził się dnia poprzedniego. Musisz być tylko pewna, że mały nie jest głodny i mieć trochę wytrwałości, a najlepiej zaangażuj męża, bo dzieciaki u mamy bardziej domagają się cyca.

edit: to się oczywiście wiązało z płaczem małego, ale tak naprawdę płakał góra 5 minut i zasypiał. mozesz też poczekać pare dni i może samo mu przejdzie.

Wiesz co byl taki okres ze sie budzil i tyle jadl ze musialam mu na sile zabierac piers. Bo zjadal z dwoch w nocy i nie chcial przestac, ale jak go oderwalam to polezal na rekach i usypial. Teraz to tak je jak w ciagu dnia wiec w miare normalnie. Byl taki okres ze go dokarmialam i dawalam na noc butle to i tak wstawal nawet szybciej niz po piersi.
    Teraz jak sie budzi i placze przystawiam do piersi naje sie i jest spokoj. Ale czemu tak placze od razu. Kiedys sie budzil i tylko wolal yyyy zeby mnie zawolac.

Moze mu samo przejdzie. Znajomych corka jak byla mala tez sie z wrzaskiem budzila potem jej przeszlo

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka, u nas był ten sam problem, też kp i mała co chwile się budziła. Pierwszy sen dłuższy, a potem koszmar. Nawet co godzine byłam na nogach. Sprawe rozwiązało mm, dawałam cyca, a potem na dokładke butelke i mała zaczeła ładnie spać. Znaczy budzi się 2 razy w nocy, ale to i tak rarytas przy tym jak wstawała co godzine. Może po prosty Twój mały nie najada się do końca i tez potrzebuje jeszcze butle? Ja chciałam karmić nawet i do roku, ale mała nie za bardzo już chce, więc nie zmuszam, bo zdecydowanie woli butelke :) Cycuś jeszcze tylko na noc i to tylko bardziej do przytulenia się :)

iNso Twoja Lenka jest po prostu cudowna :) I też mamy ten kocyk ;)

iNso87 lubi tę wiadomość

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
‹‹ 2765 2766 2767 2768 2769 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ