X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Ja probuje juz trzeci dzien dokarmic malucha na noc. I d**a. Mleka nie chce, kaszy tez nie. W 2 i 3 miesiacu dokarmialam go butelka i ladnie jadl. Teraz dostaje to samo z tej samej butelki. Tak sie zasmakowal w cycu ze nie chce odpuscic teraz. Dalabym mu gesta kaszke z lyzeczki, ale jak na wieczor jest marudny to z lyzeczki nie zje. Pomocy!

hej ja mam taką sytuację, że mały nie je z butelki. Podaje gęste mleko z kleikiem chwilę przed kąpielą lub wtedy kiedy jeszcze nie jest bardzo senny żeby wszystko zjadł. po kąpieli dokarmiam jeszcze piersią jeśli chce, bo tym nigdy nie pogadzi, chyba że wcześniej zaśnie. jak zje mi mm to wiem, że jest najedzony porządnie, zwykle zjada 150 ale zdarzyło się i 200! kiedyś kąpałam wczesniej i karmiłam łyżeczką po kąpieli, ale zdarzyło się dwa razy, że mały zasnął podczas karmienia łyżeczką na leżaczku :)

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka- ale w sumie dlaczego go chcesz dokarmić mm czy kaszka?? Żeby wiecej spał??
    Przepraszam dziewczyny ale ja tego nie pojmuje... Pchać w dziecko sztuczność tylko dlatego żeby sie wyspać??? Teraz dzieci sie cześciej budzą w nocy na pierś bo rosną szybko i wiecej potrzebują ale to niedługo minie a poza tym jest tez im ciepło wiec chcą sie napić. Ja mysle ze warto sie przemęczyć te kilka tygodni ale dawać dziecku to co najlepsze czyli pierś a nie kaszki tylko służące zatkaniu:(

201512131765.png

201909081765.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Natalka- ale w sumie dlaczego go chcesz dokarmić mm czy kaszka?? Żeby wiecej spał??
    Przepraszam dziewczyny ale ja tego nie pojmuje... Pchać w dziecko sztuczność tylko dlatego żeby sie wyspać??? Teraz dzieci sie cześciej budzą w nocy na pierś bo rosną szybko i wiecej potrzebują ale to niedługo minie a poza tym jest tez im ciepło wiec chcą sie napić. Ja mysle ze warto sie przemęczyć te kilka tygodni ale dawać dziecku to co najlepsze czyli pierś a nie kaszki tylko służące zatkaniu:(
    no ja się nie zgodzę, że kaszki czy inne produkty dla dzieci/niemowląt to sztuczności i służą tylko zatkaniu. nie mam nic przeciw kp ale jeśli ktoś chce stopniowo zacząć wprowadzać dziecku "normalne" jedzenie to od czegoś zacząć musi i najlepiej i najwygodniej jest dać kaszkę na noc. ale oczywiście to moje zdanie a ja nie jestem zwolenniczką kp do 2 roku życia czy dalej.

iNso87, alisss87, Nadulka lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • lips Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso twoja Lenka to chyba bardzo szybko sie rozwija :) A powiedz mi czy Lena już samodzielnie siada? Czy ty ją poprostu sadzasz i ona się nie przewraca ?

U mnie na krzesełku do karmienia pisze zeby dziecko samodzielnie siedziało ale nie wcześniej niz po ukończonym 7 miesiącu.

Od rana próbuje złapać mocz do badania ... Już 2 woreczki zmarnowane. Nie potrafie tego założyć. Jak Dawid wstanie z drzemki bede poprostu siedzieć przy nim z kubeczkiem i łapać.

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Wlasnie spróbuj zakolysac a potem mleko podac przez sen, moja szczerze mowiac to do tej pory lata glowa przy butli na wszystkie strony,ale jak spi to ladnie je,nawet sie nie kiwnie ;)
    moja nawet przez sen tak lata i po chwili po prostu butle zabieram, co równa się z mniejszą ilością zjadanego mm w nocy , teraz w ncy maks 120 ml mm zjada, na dwa razy :) nie wiem o co chodzi z tym kręceniem głową, nie pamiętam, żeby Olek się tak rzucał.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNSo jak nazywa się to zielone cudo na szyji Lenki? bo chyba muszę zakupić! moja też pięknie już biszkopty wcina, tylko na półleżąco więc okruchów pod ubrankiem mnóstwo zawsze, rwie się do siadania ale z leżącego jeszcze nie siada, więc jej nie sadzam, a spróbuje później jak Ty z tym trzymaniem nóżek, może pomoże :) generalnie czas leci jak szalony :)

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i o 12 szczepienie z ważeniem, trzymajcie kciuki, zeby tym razem moje dziecko dobrze przybrało na wadze :) choć w sumie dużego wpływu na to nie mam :)

7w3d 💔
  • agat Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 13:13

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [edit]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2016, 09:16

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i my po szczepieniu Pola waży 7,5 kg , mierzy 69 cm - tu chyba źle zmierzyli bo już wyrasta mi z rozmiaru 68 a 74 jest dobry więc moim zdaniem jakieś 72 cm może już mieć.

Kolejne szczepienie na koniec czerwca żółtaczka i później dłuższa przerwa :) za nami 3 x rotarix, 3x pentaxim i 3x prevenar :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 13:55

Nadulka, iNso87 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka wrote:
    Cześć Dziewczyny co u Was? macie już plany na wakacje??

My planujemy wczasy od 20 czerwca i nadal nie mam pojęcia co robić czy lecieć czy jechać nad polskie morze..

wszyscy rozwiewają nasze wątpliwości jeśli chodzi o lot ale ja i tak nadal nie umiem podjąć decyzji..

a może już któraś z Was leciała ze swoim maluszkiem samolotem?
    my się nad polskie morze wybieraliśmy ale chyba na mazurach się skonczy, bo 4-5 godz min w aucie dla maluchów to chyba za dużo. W przyszłym roku polskie morze jak Polka będzie starsza.

Nadulka lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [edit]

justyna14 lubi tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka wrote:
    no właśnie.. pewnie tak będzie że polecimy, 2-3 godziny na kolanach u mamy czy taty to lepsze niż 6-7 w foteliku..

My wybieramy się jesienią do anglii samolotem i wszyscy nas uspokajają, że nigdy nie będzie się podróżowało z dzieckiem lepiej niż teraz, kiedy jeszcze nie chodzi i da się je utrzymać na kolanach.
    Jedyne na co radzę uważać, to trzeba zająć dziecko podczas startu i lądowania, bo wtedy robią się przeciążenia i nawet dorosły odczuwa dyskomfort, ja np bardzo nie lubie i żuję gumę, a dla dzieci polecają zająć je butelką żeby ssało.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:

Moja córka obraca się wyłącznie z pleców na brzuch. Po jakim czasie Wasze dzieci nauczyły się przewrotu z brzucha? Męczące jest to ciągle piszczenie, że już nie ma siły leżeć na brzuszku i trzeba ją obrócić.

Dokładnie cię rozumiem. Miałam identyczna sytuację. U nas trwało to pewnie ze 2tygodnie. Teraz się obraca, ale jeszcze nie tak płynnie i czasami jak jest zmęczona to nadal nie daje rady. Ale dzielnie ćwiczy i z każdym dniem jest lepiej.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• lips Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spójrzcie znalazłam ciekawego bloga o rozszerzaniu diety. Fajnie i prosto opisane i ciekawe przepisy. U ans rozszerzanie idzie bardzo mozolnie ale może kiedyś mały polubi warzywa. Narazie plucie, plucie, plucie...

http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/zywienie-niemowlecia-5-7-miesiac-zdrowe-zupki/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 16:30

Nadulka, niania.ogg lubią tę wiadomość

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    Spójrzcie znalazłam ciekawego bloga o rozszerzaniu diety. Fajnie i prosto opisane i ciekawe przepisy. U ans rozszerzanie idzie bardzo mozolnie ale może kiedyś mały polubi warzywa. Narazie plucie, plucie, plucie...

http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/zywienie-niemowlecia-5-7-miesiac-zdrowe-zupki/
    szczerze? czyste szaleństwo! moim zdaniem. I nie trzymałabym się tego jakoś kurczowo i nie ważyła wszystkiego co daje do zupki. jasne, wprowadzam powoli, patrze czy uczula, jak dziecko reaguje, ale bez takich szaleństw żeby odmierzać ile daje kiedy jaki owoc warzywo, nie notuje, ewentualnie zapamiętam co uczulało. No i daje dziecku owoce i warzywa które sam jem a nie wszystko co jest dostępne na rynku.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 20:56

7w3d 💔
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieszkamy prawie nad morzem! Mamy 30min samochodem. Bylismy w niedziele 5 godzin i Szymkowi baardzo sie podobalo. Ale jeszcze bardziej dzisiejsze lezenie na kocyku pod blokiem:-)

iNso87, Nadulka lubią tę wiadomość

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    N

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 08:08

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [edit]

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
‹‹ 2767 2768 2769 2770 2771 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ