X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Dzięki dziewczyny, jestem spokojniejsza :)
    Zaczął się jednak gorszy problem... usypianie Adasia... myślałam że gorzej być już nie może :( Adaś usypiał na rękach, w dodatku muszę z nim chodzić i lulać. A teraz problem w tym, że jak tylko uśnie mi na rękach (śpi twardo) i odłożę go do łóżeczka to zaczyna się rzucać i budzić z płaczem :( wtedy znowu musze go wyjąć, lulać i tak w kółko zazwyczaj za 5-6 razem dopiero udaje mi sie go odłożyć żeby się nie obudził, tyle że trwa to prawie półtorej godziny i kończy się moim płaczem z bezsilności :( i próbowałam już chyba wszystkiego-zostawiałam go samego w łóżeczku, lulałam na swoim łóżku, nic nie pomaga. Sam w łóżeczku nie zaśnie. koło mnie w łóżku zachowuje się jakby go coś w tyłek gryzło-rzuca się na boki, płacze... jedynie na rękach uśnie to z kolei problem z odłożeniem. Nie chciałam się żalić, chciałam to jakoś przetrwać w milczeniu i w spokoju ale jest coraz gorzej :( to trwa już jakie dwa tygodnie :(
    nie jest to najlepsze rozwiązanie ale jak nic innego nie skutkuje, ręce bolą i coraz ciężej będzie to może spróbuj usypiać go na swoich kolanach. Ja tak z Olkiem robiłam jak już był za ciężki do lulania - kładła go sobie na kolana, ja siedziłam na łóżku , głowka na moim ręku i kolanami góra dół góra dół, tępo dostosuj do dziecka. Zasypia w ciązu 10 min z tej pozycji łatwiej odłożyć na łóżko na którym się siedzi. A też zdażało się, że się budził i od nowa.

a najlepsza metoda to jakoś przetrwać i nauczyć dziecko zasypiać w łóżeczku albo chociaż z Tobą na łóżku. Moja teraz przechodzi lęk separacyjny bardzo silnie, i nic nikt nie jest w stanie jej uspokoić tylko ja i tylko ze mną zasypia na noc w łóżku :) może Adaś też ma teraz ten etap. No i moja też gorzej sypia ostatnio w nocy :/ przedwczoraj 17 razy mi pobudkę zrobiła :/ pomarudziła i zasnęła sama ale ja juz obudzona :/
    Spróbuj położyć podusię Adasia na swoje łóżko, ty obok, smoczek do buzi, jeśli z czymś zasypia to i to coś, moja zasypia z pieluszką tetrową zawsze :) i głaskać po policzku cisiaj, całuj w policzki, to moją uspokaja i wycisza - uwielbia buziaczki. możesz jakąs spokojną melodię w tle puścić.

jakoś dasz radę !! wierzę w Ciebie, tyle już pzeszłaś, że i na ten problem znajdziesz rozwiązanie :*

alisss87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u nas właśnie wyżej wspomniany lęk separacyjny, z Olkiem to tylko o nim czytałam, a Polą nie muszę czytać nic o nim, wiem, że to to. Mąż na początku się śmiał, że wymyśliłam sobie, szybko zmienił zdanie. Podczas usypiania , wszystko jak zawsze, Pola płakała aż przyszłam i ja ją uśpiłam. I tak jest codziennie. Raz na 2-3 dni mąż próbuje i ryk aż przyjdzie mama :) z jednej strony to cudowne a z drugiem uciążliwe. Dobrze, że przejściowe.

Olek generalnie grzeczny ale strasznie wymusza i jak nie dostanie czego chce (a często tak jest) to płacz w niebogłosy i szloch :) czasem ciężko przerwać dzień z tą dwójką ale i tak kocham ich nad życie :)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ah no i mąż zaczął o trzecim dziecku coś przybąkiwać, ale ja powiedziałam, że na tą chwilę to mowy nie ma! :) czy któraś się już zdecydowała??

7w3d 💔
  • MeGi1986 Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna14 widzisz ja nawet nie wiedzialam ze takie cos istnieje jak lek separacyjny a odnosze wrazenie ze i moj Franek jakis teraz uzalezniony ode mnie i tylko mnie wola.

Aliss87 a czy po kołysaniu małego od razu go odkladasz jak usnie czy np posiedzisz z nim chwile trzymajac na rekach? U nas tez tak było kiedyś, ale z czasem Franek sam odechciał zasypiania na rekach :) i Was to czeka, predzej czy pozniej ;)

alisss87 lubi tę wiadomość

bl9c2n0a725rcfdh.png
  • agat Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 13:14

Julia2015, alisss87 lubią tę wiadomość

• agat Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Julia2015 lubi tę wiadomość

• Julia2015 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:
    Julia, może spróbuj po prostu podać picie przez słomkę ze zwykłego kubeczka, tylko uważaj, żeby synek nie drapnął się nią w podniebienie. W kubeczkach jest po prostu silikonowa rurka. Jak załapie, to wtedy może kup.
    Ja kupiłam kubeczek z ustnikiem i służy raczej do zabawy niż do picia. Jest kolorowy wiec czasem przyciągnie uwagę córki, ale jak zrobi łyka wody to ma minę jakby był tam sok z cytryny.
    Jaką temperaturę ma woda do picia, którą podajecie dzieciom?

Agat, a ty kp?
    Spróbuje dzisiaj ze słomką, bo rzeczywiście te gadżety leżą potem, ewentualnie oddaje innym dzieciom.

Ja jak podaje wodę to zwykle jest ciepła i taką chętniej pije, ale na dworze jak jest gorąco wypije nawet chłodną.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:
    Julia, może spróbuj po prostu podać picie przez słomkę ze zwykłego kubeczka, tylko uważaj, żeby synek nie drapnął się nią w podniebienie. W kubeczkach jest po prostu silikonowa rurka. Jak załapie, to wtedy może kup.
    Ja kupiłam kubeczek z ustnikiem i służy raczej do zabawy niż do picia. Jest kolorowy wiec czasem przyciągnie uwagę córki, ale jak zrobi łyka wody to ma minę jakby był tam sok z cytryny.
    Jaką temperaturę ma woda do picia, którą podajecie dzieciom?
    ja picie czy to sok czy wodę podaję w temperaturze pokojowej :)

7w3d 💔
  • agat Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• agat Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 13:15

• alisss87 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za rady i słowa wsparcie :*
    Wczoraj miałam totalnego doła przez to usypianie. Ale chyba za szybko się poddaje. Adaś daje mi do zrozumienia że już nie lubi na rękach-pręży się, wygina, płacze. Ale jak go odkładam to nie chce spać. Tylko że ja chyba rzeczywiście szybko trace cierpliwość. Początki będa na pewno długie i trudne. Wczoraj zostawiłam go z nerwów samego w pokoju w łóżeczku i odpoczywałam psychicznie w salonie. Na to wszedł mąż z pracy i pyta gdzie jest mały. To mu mówię że w łóżeczku zasypia. Po chwili mąż wchodzi z Adasiem na rękach a ten cały poobijany, podrapany i ogólnie czerwony na buźce. Okazał się że wędrował pełzając na brzuchu i zaliczał twarzą każdy szczebelek... a o spaniu nawet nie myślał :( a wiem że był śpiący bo ja to widzę.
    No nic, będę dzielnie walczyć, skorzystam z Waszych rad i może niedługo się uda. Większość z Was zapewnia że to kiedyś minie wiec jestem dobrej myśli :) przecież w końcu nie będę usypiać dziecka 18-sto letniego na rękach ;)

MeGi1986 lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agat wrote:
    Justyna, a jakie soki podajesz do picia?
    na razie same bobofruty te na 4 msc i po 6 msc. Najbardziej lubi z marchewką, za to jabłko gruszka nie bardzo :) robię jej 3/5 soku i 2/5 wody :) zaczynaliśmy od pół na pół, teraz przewaga soku :) i jak jest upał to na spacerze wypija ok 120 ml :)

edit: dziś pierwszy raz dała Poli truskawkę do possania - z naszego ogródka, bardzo jej smakowała :) zobaczymy czy jej nie wysypie :) ale nawożone niczym nie były więc mam pewność że 100% zdrowia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 15:18

Nadulka, alisss87, Kava lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • lips Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    Brawo:) u nas nadal niet, z kubeczka ładnie pije wodę, ale jak podaje mleko to się krzywi i nie chce. Podaje mu 2-3 razy dziennie kaszkę lub mm z łyżeczki, a piers je raz dziennie i chyba jak skończy pół roku to spróbuje go odstawić. Wiem, że krzywda mu się nie stanie, większość posiłków zjada z łyżeczki, a może i butelkę zassie. Noce najgorsze, bo jak się budzi, to czasem nic nie pomaga tylko cycuś.

A podasz linka do tego bidonu? Ja jako wariatka, kupuje wszystko co mi polecają i co może przynieść efekt.

Edit: a mam jeszcze pytanie - jak podawałaś butelkę to próbowałaś normalnie na leżąco jak do karmienia czy w jakiejś innej pozycji?

http://allegro.pl/tommee-tippee-kubek-150-ml-z-rurka-i-uchwytami-6m-i5579623902.html

z butelki pije na leząco, w takiej pozycji jak do karmienia. Spróbuj może sie uda.

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja z butelki już pić na leżąco nie chce, ciągle się siłuje, dźwiga, ostatnio ciężko ją nakarmić....

7w3d 💔
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [edit]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2016, 09:10

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    http://allegro.pl/tommee-tippee-kubek-150-ml-z-rurka-i-uchwytami-6m-i5579623902.html

z butelki pije na leząco, w takiej pozycji jak do karmienia. Spróbuj może sie uda.

A czy podawałaś z kubeczka od razu mleko? Mój pije ładnie z kubeczków wodę, soczki i herbatki i próbuje mi wyrywać kubek jak coś sama pije, ale jak tylko podam mu mm w kubeczku to się krzywi i nie chce więcej.
    Czy możliwe jest, że mu mleko nie smakuje? kaszki na mm i z kleikiem zjada pięknie i chyba mu smakuje. Mam Enfamil, czy inna firma ma inny smak?

• Julia2015 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś mógłby ocenić czy wystarczająco a może za dużo karmie mojego synka?
    Mam mętlik w głowie i już nie wiem czy ograniczać pierś czy jeszcze potrzebuje więcej.

posiłki mamy raczej stałe:

miedzy 5 a 7 - kp, ostatnie karmienie nocne
    ok 10-11; drugie śniadanie - 150-180 kaszki ryżowej na mm
    ok 14-15; zupka warzywna, co drugi dzień z mięsem, ok 150-200 ml gęstej, nie mierze dokładnie, je ile chce
    ok 17 - kaszka kukurydziano ryżowa na wodzie, zjada pół porcji czyli ok 100ml i do tego dodaje owoc
    ok 19.30 - kolacja, 150-180 ml MM z kleikiem kukurydzianym

ok 20.30 już spi i zwykle spi ładnie do 24-1 i potem zaczyna się mi budzić co 1,5-2h ;/ raczej zawsze daje pierś, bo wtedy po chwili zasypia, czyli wychodzą aż 3-4 karmienia w nocy, ale za dużo nie je wtedy.

macie jakieś sugestie czy coś zmienić, co zrobić żeby się tak nie budził?

• Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015
    podaję kleik na mm i z owocami na drugie śniadanie tylko.
    Kleik do butelki czy ryżowy czy kukurydziany na noc nie wniósł nic dobrego. Wręcz przeciwnie spał niespokojnie i szybciej się budził.
    Wydaje mi się że dłuższy sen to kwestia indywidualna. Mój dopiero od 3 dni przesypia całe noce, a ja nic mu nie zmieniałam. No biedulek jest przeziębiony, gorzej mu się oddycha, a o dziwo się nie przebudza.
    Ja bym o 17 dała mleko.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Hej! Witam sie z rana:d Lena spi jeszcze a ja sie ogarniam bo po zupce idziemy do Auchana na zakupy wozeczkiem:) albo poczekamy na Malza i pojedziemy do mego Dziadka na cmentarz bo noe bylo mnie na rocznicy pare dni temu.

Od paru dni znowu tak mnie napieprza w krzyzu,ze masakra:/ schylic sie nie dam rady,a o podnoszeniu Lenki to juz nic nie mowie...wczoraj chodzilam w pol zgieta cale popoludnie i wieczor.

Justyna jak po truskawce? Nic nie ma? Ja tez chetnie bym dala Lence ale boje sie troche,bo one bardzo uczulaja i dam chyba w nastepnym roku no chyba,ze w jakims deserku-sloiczku bedzie.
    kompletnie nic :)

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia2015 wrote:
    Czy ktoś mógłby ocenić czy wystarczająco a może za dużo karmie mojego synka?
    Mam mętlik w głowie i już nie wiem czy ograniczać pierś czy jeszcze potrzebuje więcej.

posiłki mamy raczej stałe:

miedzy 5 a 7 - kp, ostatnie karmienie nocne
    ok 10-11; drugie śniadanie - 150-180 kaszki ryżowej na mm
    ok 14-15; zupka warzywna, co drugi dzień z mięsem, ok 150-200 ml gęstej, nie mierze dokładnie, je ile chce
    ok 17 - kaszka kukurydziano ryżowa na wodzie, zjada pół porcji czyli ok 100ml i do tego dodaje owoc
    ok 19.30 - kolacja, 150-180 ml MM z kleikiem kukurydzianym

ok 20.30 już spi i zwykle spi ładnie do 24-1 i potem zaczyna się mi budzić co 1,5-2h ;/ raczej zawsze daje pierś, bo wtedy po chwili zasypia, czyli wychodzą aż 3-4 karmienia w nocy, ale za dużo nie je wtedy.

macie jakieś sugestie czy coś zmienić, co zrobić żeby się tak nie budził?
    moja zjada mniej :) myślę, że dobrze karmisz :)

7w3d 💔
‹‹ 2769 2770 2771 2772 2773 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ