X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Ubranka bardzo różnie, bo i 68 i zdarza sie 80. Jesli chodzi pampersy to juz od jakiegos czasu jestesmy na 4,bo wlasnie obciskaly ma udkach.
    Waga ciężka.. ja już jestem po 2 seriach zastrzykow na kregoslup ale niestety bol wraca :-( Dziachyba zapisze sie do neurologa. Kurcze, muszę się podleczyc, bo na jesieni planowalismy starania o rodzenstwo dla Leny :-)
    No i jeszcze ponowie pytanie..co dajecie dzieciaczkom na deser?
    ja na deser daje owoce lub biszkopta i popija soczkiem :) owoce słoiczkowe lub jak mam to ze sprawdzonego źródła, żeby bez nawozów były. Generalnie Pola lubi wszystko oprócz bananów :)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dziś na obiadek dla Poli zupka koperkowa na indyczku :) zobaczymy, czy zasmakuje :)

7w3d 💔
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj Filip juz chodzi tylko w rozmiarze 80. Spodnie jedynie 74 :)

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️

Został 1 ❄️

preg.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_45 wrote:
    Moj Filip juz chodzi tylko w rozmiarze 80. Spodnie jedynie 74 :)
    wow! Olek niedawno wyrósł z rozmiaru 80 :) teraz nosi 86/92 :)

7w3d 💔
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_45 wrote:
    U mnie sa codziennie obiadki ale takwlasciwie to ile powinny dzieci pic teraz mleka dziennie? 3porcje mu wystarcza ?
    Moj to jest glodomor straszny wiec nie wien jak to przejdzie nam. Mam nadzieje ze bebilonem 2 bedzie sie najadal porzadnie.

My już dawno jesteśmy na bebilon 2. Lekarz kazał podawać jak tylko Adaś skończył czwarty miesiąc. Bebilon to ogólnie delikatne i bardziej dietetyczne mleczko więc lekarz kazał nam szybciej przejść na dwójkę. Dwójka jest bardziej kaloryczna i przeszliśmy na nią z dnia na dzień. No i lekarz powiedział że jak zaczniemy wprowadzać słoiczki to pomimo tego żeby w ciągu dnia do roku czasu dziecka były 4 posiłki mleczne. Na puszce jest napisane że od 7 do 12 m-ca powinnam dawać 4 razy dziennie po 180 ml ale ja daje 3x150 ml plus na noc 180 ml. Każde dziecko jest inne i ja nigdy nie trzymam się rygorystycznie puszki. Reszta posiłków to słoiczki-obiadki, owoce, soczki :)

aneczka1983 lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 odnośnie ulewania... mieliśmy z tym też straszny problem. Adaś ciągle ulewał. On w ogóle jest bardzo ruchliwym i energicznym dzieckiem. Nie posiedzi nawet chwile spokojnie. Kiedyś nawet się bałam że będzie miał ADHD ;) Lekarz nam mówił że to przez to ciągle ulewa. To był koszmar. Zapisał nam debridat ale od razu 3 razy dziennie po 4 ml, więc to znacznie więcej niż u Was. I powiem Ci że bałam się tej dawki, bo to jednak lek. Ale byłam już bezradna na to ulewanie. Poszłam na konsultacje do innego lekarza, to samo-debridat 3 razy dziennie po 4 ml. Uspokoił mnie i wytłumaczył działanie tego leku. Ulewanie minęło po jakimś tygodniu jak ręką odjął. Był spokój na ok 2 m-ce. Potem zachciało mi się zacząć odstawiać ten lek i problem powrócił :/ więc i ja powróciłam do zalecanej dawki i znowu jest spokój. Lekarz powiedział że mam spróbować zacząć odstawiać dopiero po skończonym 7 miesiącu...

iNso87 lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u nas pojawił się problem zatwardzeń :( Zawsze był codziennie luźna kupka a teraz co drugi dzień i taka strasznie zbita kulka plasteliny :( dzisiaj wypada dzień kupki i Adaś od rana stęka i się męczy aż purpurowy na buźce a w pieluszce nadal nic :( Wydaje mi się że to od wprowadzania słoiczków... ale dużo ich nie daje. Adaś codziennie pije 4 razy mleczko plus słoiczek z jakimś obiadkiem i deserek z owoców. Słoiczki daję przeróżne, już potrawy z mięskiem. Deserki też różne. Przepajam soczkami rozcieńczonymi z wodą i herbatką.
    Poradźcie proszę czy mam z czegoś zrezygnować, np. wrócić do samego mleka na jakiś czas? Czy przeczekać aż to minie? A może powinnam pójść do lekarza? Ja nie wiem co robić a z kupkami coraz gorzej... dzisiaj w ogóle strasznie cierpi :(

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Dziewczyny u nas pojawił się problem zatwardzeń :( Zawsze był codziennie luźna kupka a teraz co drugi dzień i taka strasznie zbita kulka plasteliny :( dzisiaj wypada dzień kupki i Adaś od rana stęka i się męczy aż purpurowy na buźce a w pieluszce nadal nic :( Wydaje mi się że to od wprowadzania słoiczków... ale dużo ich nie daje. Adaś codziennie pije 4 razy mleczko plus słoiczek z jakimś obiadkiem i deserek z owoców. Słoiczki daję przeróżne, już potrawy z mięskiem. Deserki też różne. Przepajam soczkami rozcieńczonymi z wodą i herbatką.
    Poradźcie proszę czy mam z czegoś zrezygnować, np. wrócić do samego mleka na jakiś czas? Czy przeczekać aż to minie? A może powinnam pójść do lekarza? Ja nie wiem co robić a z kupkami coraz gorzej... dzisiaj w ogóle strasznie cierpi :(
    musi przejść ten etap, kupki po stałym jedzeniu są właśnie plastelinkowate albo całkiem takie boberki już :) to normalne, wszystko w porządku, wymęczy 2-3 kupki i się przyzwyczai do takiej ich konsystencji i nie bedzie problemu :)

edit: moja takie kupki już ze 2 msc robi i na początku też było ciężko, a teraz tylko widzę, skupienie i już po sprawie :) za to smrodek? ufff

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2016, 11:09

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u nas dziś produkcja dżemów truskawkowych ruszyła :)

alisss87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Anetka88 Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    musi przejść ten etap, kupki po stałym jedzeniu są właśnie plastelinkowate albo całkiem takie boberki już :) to normalne, wszystko w porządku, wymęczy 2-3 kupki i się przyzwyczai do takiej ich konsystencji i nie bedzie problemu :)

edit: moja takie kupki już ze 2 msc robi i na początku też było ciężko, a teraz tylko widzę, skupienie i już po sprawie :) za to smrodek? ufff

Tez martwilam sie takimi kupkami niedawno, na dodatek u nas są takie zielonkawe. Za to prutów Ci u nas dostatek i to takich konkretnych. Ostatnio przy obiedzie Maksio tak dal do vivatu ze oczy wszystkich gości skierowaly sie na dziadka bo nikt nie pomyślał ze to mogl być Maksio

justyna14 lubi tę wiadomość

• alisss87 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:

Ufff... dzięki Ci dobra kobieto za te informacje :) Tak też podejrzewałam że trzeba to przetrwać ale jak już często wspominałam - Adaś to moje pierwsze dziecko i zawsze wolę się poradzić. Smrodek też mamy niemiłosierny ;)

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widze, ze temat kupkowy sie przewija, ja tez sie martwic zaczelam bo tak jak u Ciebie aliis zawsze byla kupka luzniutka codziennie a teraz jakby zatwardzenia miala ciagle, zrobi "boka " czasami i dalej nic, ale wzielam sie na sposob ze jak ja poloze na brzuchu to predzej wycisnie. Teraz sa bardzo ciemne i bardzoooooo smierdzace.

czy ktorej maluszek nie lubi brokula? moja ze sloka nawet nie tknela, myslalam ze jak zrobie zupke sama z brokulem to zje, ale tez nie ma mowy...

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
  • MeGi1986 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso wlasnie widzialam ze pogoda dupna to i nie zaczepiałam tematu. A szkoda.....ale moze za tydzien sie uda :)

KasiaG24 moj tez nie lubi brokuła.

iNso87 lubi tę wiadomość

bl9c2n0a725rcfdh.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiag - U nas z brokulem nie bylo problemu :) Jej jak ona juz pieknie siedzi! Moj juz umie ale jest tak ruchliwy ze szybko spada na przod lub boczek.
    Spacerowka to tragedia, w srodku wkladka nam sie zsuwa i siedzi krzywo, musze kupic nowa spacerowke bo ta jest od wozka 3w1.

My po szczepieniu. Filip mierzy 75cm i wazy 9,5kg :D

iNso87, Mama_Julka, aneczka1983 lubią tę wiadomość

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    2 PROCEDURA IVF :

Został 1 ❄️

preg.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIAG24 wrote:
    widze, ze temat kupkowy sie przewija, ja tez sie martwic zaczelam bo tak jak u Ciebie aliis zawsze byla kupka luzniutka codziennie a teraz jakby zatwardzenia miala ciagle, zrobi "boka " czasami i dalej nic, ale wzielam sie na sposob ze jak ja poloze na brzuchu to predzej wycisnie. Teraz sa bardzo ciemne i bardzoooooo smierdzace.

czy ktorej maluszek nie lubi brokula? moja ze sloka nawet nie tknela, myslalam ze jak zrobie zupke sama z brokulem to zje, ale tez nie ma mowy...

Mój wreszcie też dzisiaj wycisnał kupkę-ciemno-zielona (prawie czarna) cuchnąca plastelinka :) i teraz jest cacy-od razu ma humorek lepszy. Odnośnie brokuła to Adaś zjadł-owszem. Ale ja prawie pawia puściłam jak go spróbowałam dlatego drugiego słoiczka w ogóle nie otwierałam i stoi do dziś. Podobnie pasternak-fujjjj... Ogólnie wszystkie te słoiczki, zwłaszcza z pojedynczymi warzywami sa mdłe i dla dorosłego człowieka nie dobre ale brokuł i pasternak to jak dla mnie przesada.
    Ale że nawet w zupce nie lubi? Może jeszcze z czasem jej się przestawi :)

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też ostatnio bobki dlatego dzis na deserek będzie suszona śliwka z dodatkiem biszkopta:-)
    A my dziś kończymy pół roczku :-) ale szybko minęło :-)

justyna14, iNso87, Mama_Julka lubią tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Mój wreszcie też dzisiaj wycisnał kupkę-ciemno-zielona (prawie czarna) cuchnąca plastelinka :) i teraz jest cacy-od razu ma humorek lepszy. Odnośnie brokuła to Adaś zjadł-owszem. Ale ja prawie pawia puściłam jak go spróbowałam dlatego drugiego słoiczka w ogóle nie otwierałam i stoi do dziś. Podobnie pasternak-fujjjj... Ogólnie wszystkie te słoiczki, zwłaszcza z pojedynczymi warzywami sa mdłe i dla dorosłego człowieka nie dobre ale brokuł i pasternak to jak dla mnie przesada.
    Ale że nawet w zupce nie lubi? Może jeszcze z czasem jej się przestawi :)
    dla mnie to ten pasternak to akurat ok bo taki delikatnie słodki w smaku. Ale ja pojedynczych warzyw Poli nie dawałam tylko od razu 3 i więcej składnikowe :)

Ola kawał Filipka !!! on chyba na tych siatkach centylowych to wszędzie powyżej 95 centyla co?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2016, 15:48

7w3d 💔
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna - no Filip to kawal chlopa mi sie robi :D No on ma wlasnie te centyle na gornej granicy normy. O ile sie nie myle to wlasnie jakos 95 lub 97 :P

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    2 PROCEDURA IVF :

Został 1 ❄️

preg.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie sprawdzilam. Wage ma 97 centyli. Wzrost przekroczyl norme w centylach. Obwod glowki ma 50 centyli ale to ponoc dobrze bo teraz glowka juz bedzie wolno rosla w stosunku do obwodu klatki piersiowej i calej reszty. :) Mały "Gigant" mi rosnie

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    2 PROCEDURA IVF :

Został 1 ❄️

preg.png
  • KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wlasnie jak podajecie biszkopta|??i czy ktoras podaje sucharki ?? dziiaj zrobilam kolejne podejscie brokulowej zupki i cos tam zjadla ale krzywila sie sytrasznie . a ten ze sloika to jakas masakra cala kuchnia mi smierdziala jak go otwarlam :/

no Zuza twardo siedzi potrafi sie z pol godzinki bawic i nie wywalic, schyla sie prostuje i trzyma ladnie rownowage:)

alisss87, justyna14 lubią tę wiadomość

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
‹‹ 2771 2772 2773 2774 2775 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ