Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Karolcia27 wrote:Tak, ja biorę dużo witamin, ale też ze względu na mutacje mthfr biorę póki co osobno: Folian, czyli metylowany kwas foliowy, kompleks witamin B, D3, kwas DHA, cholinę, magnez,jod, muszę jeszcze dokupić potas.
-
olciaa wrote:Karolcia mamy podobne mutacje różnimy się tylko jedna. Czy ze względu na PAI-1 bierzesz heparynę ? Mi lekarz powiedział ze dobrze ze to heterozygotyczne i kazał brać tylko Acard.
Tak, biorę i acard i heparynę Neoparin w dawce 0.4. Też mam wszystkie mutacje hetero. Heparynę biorę ze względu na PAI 1, nie miałam nigdy jakiś innych problemów z zakrzeoami itp, zrobiłam razem z badaniem na mthfr. Zastrzyki zalecił mi gin, a wczoraj byłam u hematologa i jak najbardziej mam je brać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 11:29
4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
bondzik007 wrote:Hmm ja ze względu na mutacje nie będę brała pewnie żadnego suplementu bo w każdym jej coś, czego mój organizm nie metyluje. Także Maluch musi poradzić sobie bez tego
Przecież można brać witaminy osobno, ja tak robie, patrzę tylko na dawki. Np. patrzę na jakiś suplement dla kobiet w ciąży, tam jest najczęściej kwas foliowy, którego też nie mogę więc wiadomo biorę Folian, ale do tego inne witaminy. Czytałam żeby kwas DHA i cholinę brać jak najwcześniej4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
Tez mam mutację biorę clexan brałam metylki do ciąży potem juz prenatal uno bo ma metylowane formy i starcza
Ja dzisiaj prześpię cały dzień chyba przy tym deszczuTaPaT lubi tę wiadomość
" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych
-
Dip88 wrote:Ruskie najlepsze na świecie!!! ja uwielbiam ze smietana
ale napewno kiedyś spróbuję i się wypowiem wtedy
Może ktoś jakiś przepis mi podrzuci tzn proporcje na ten farsz chociaż? Bo ciasto to raczej takie samo jak do innych nie?👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
agniecha2101 wrote:No właśnie ciężko mi pojąć jak połączenie twarogu z gotowanymi ziemniakami może być najsmaczniejsze na świecie he he
ale napewno kiedyś spróbuję i się wypowiem wtedy
Może ktoś jakiś przepis mi podrzuci tzn proporcje na ten farsz chociaż? Bo ciasto to raczej takie samo jak do innych nie?
cisto takie samofarsz jest łatwy ziemniaki biały ser przysmazona cebulka pieprz sól do smaku i mniaaaam
agniecha2101 lubi tę wiadomość
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
Myszka-Minnie wrote:Mam do Was pytanie.
Mam wyznaczony termin na USG na sprawdzenie przezornosci karkowej na 06.06 to bedzie juz moj II trymestr. Bede wtedy w 14 tc czyli 13tc + 2 .Czasem to nie za pozno?Można spokojnie do 13t6d podobno.
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Ja biorę prenatal uno on ma w składzie cholinę ona wystarcza na początku , teraz biorę ostatnia saszetkę i kupiłam prenatal duo tam jest juz dha
poczytajcie składy sobie fajne te witaminki szczególnie dla tych co maja mthfr
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 11:37
olciaa lubi tę wiadomość
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
Karolcia27 wrote:Tak, biorę i acard i heparynę Neoparin w dawce 0.4. Też mam wszystkie mutacje hetero.
Ja nie wiem sama czy mam się tym PAI przejmować ? Ponoć połowa populacji to ma. Mi moj lekarz na początku w ogóle nic nie kazał brać, tak naprawdę w ostatnich minutach wizyty zmienił decyzje i zalecił Acard
-
Kai wrote:Ja tez nie przepadam za ruskimi. Za to uwielbiam z kapustą i grzybami i z serem na słodko. No i z jabłkiem - genialne!
Jak robisz te z jabłkami? Dajesz cały kawałek jabłka do środka czy potarkowane czy poprostu dżem jabłkowy?👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Hm połowa ma MTHFR a PAI to już jest trochę gorzej , dzidzia bez zatrzyków im większa będzie niedotleniona i grozi to poronieniem
Ja biorę acard heparynę i wiele takich tam innych ... ale przy PAI heapryna to podstawa podstaw" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
A jakbys poszła na konsultacje do genetyka to nawet byś miała wszystko z refundacją własnie nie na mthfr bo to jest pikuś a na PAI" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
Karmelkovaa wrote:Ja biorę prenatal uno on ma w składzie cholinę ona wystarcza na początku , teraz biorę ostatnia saszetkę i kupiłam prenatal duo tam jest juz dha
poczytajcie składy sobie fajne te witaminki szczególnie dla tych co maja mthfr
Karmelkovaa lubi tę wiadomość
-
Karolcia27 wrote:Przecież można brać witaminy osobno, ja tak robie, patrzę tylko na dawki. Np. patrzę na jakiś suplement dla kobiet w ciąży, tam jest najczęściej kwas foliowy, którego też nie mogę więc wiadomo biorę Folian, ale do tego inne witaminy. Czytałam żeby kwas DHA i cholinę brać jak najwcześniej
Tak tak. Źle zrozumiałasbiorę osobno foliany i inne ale nie żadne prenatale, femibiony itp. bo one i tak maja w skladzie syntetyczny kwas foliowy więc takie super nie są dla tych z mthfr Karmelkova
kwas DHA mozna zacząć brać ok 12tyg chyba. Karolcia a jaka masz choline i kwas dha właśnie?
Nie ma co przesadzać i wariować jak to wszystko potrzebne bo kiedyś istniał tylko kwas foliowy i to jeszcze nie każdy brał. Moja koleżanka rodziła 5lat temu i nie brala kompletnie nic. I nie chodzi mi o to, ze krytykuje jak ktoś bierze. Nie nie, bo sama łykam multum tabletekale sam fakt tego, jak świat zwariował pod względem supli i to nie tylko ciążowych
futuremama, marrakech2708 lubią tę wiadomość
-
olciaa wrote:Tez to biore. Prenatal uno + pregna Dha. Później zmienię na prenatal duo.
No to dużo bierzesz witaminJa prenatal duo będę brać juz jak skończę tą saszetke zostało mi akurat 14 tabletek jakoś więc od około 12 tygodnia zacznę tamte pisze ze od 13 ale to bez różnicy w sumie bo to 12+ więc jakby 13
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
bondzik007 wrote:Tak tak. Źle zrozumiałas
biorę osobno foliany i inne ale nie żadne prenatale, femibiony itp. bo one i tak maja w skladzie syntetyczny kwas foliowy więc takie super nie są dla tych z mthfr Karmelkova
kwas DHA mozna zacząć brać ok 12tyg chyba. Karolcia a jaka masz choline i kwas dha właśnie?
Nie ma co przesadzać i wariować jak to wszystko potrzebne bo kiedyś istniał tylko kwas foliowy i to jeszcze nie każdy brał. Moja koleżanka rodziła 5lat temu i nie brala kompletnie nic. I nie chodzi mi o to, ze krytykuje jak ktoś bierze. Nie nie, bo sama łykam multum tabletekale sam fakt tego, jak świat zwariował pod względem supli i to nie tylko ciążowych
Poczytaj sobie kochana skład prenatalu ma zastosowaną formę metyli razem i działa tak samo , kolezanka z 3ma mutacjami dostała je jako zalecenie od genetyka akurat w ciąży i mała zdrowiutkaja brałam do ciązy solgar i swanson witaminki ale stwierdziłam ze skoro gentycy polecają te witaminy to łatwiej mi brac tabletke niz 3
a i tak biorę jeszcze więcej wszystkiego .
Ja się az tak nad tym nie rozczulam bo homocysteine przed ciaza zbiłammładnie do 5 i mam tylko mthfr ta łagodną więc myślę ze stykniea 2 lata juz wcinałam metylki więc mój organizm sobie myslę poradzi
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
Karmelkovaa wrote:A jakbys poszła na konsultacje do genetyka to nawet byś miała wszystko z refundacją własnie nie na mthfr bo to jest pikuś a na PAI
Karmelkovaa lubi tę wiadomość