X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Tak, ja biorę dużo witamin, ale też ze względu na mutacje mthfr biorę póki co osobno: Folian, czyli metylowany kwas foliowy, kompleks witamin B, D3, kwas DHA, cholinę, magnez,jod, muszę jeszcze dokupić potas.
    Karolcia mamy podobne mutacje różnimy się tylko jedna. Czy ze względu na PAI-1 bierzesz heparynę ? Mi lekarz powiedział ze dobrze ze to heterozygotyczne i kazał brać tylko Acard.

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Karolcia mamy podobne mutacje różnimy się tylko jedna. Czy ze względu na PAI-1 bierzesz heparynę ? Mi lekarz powiedział ze dobrze ze to heterozygotyczne i kazał brać tylko Acard.

Tak, biorę i acard i heparynę Neoparin w dawce 0.4. Też mam wszystkie mutacje hetero. Heparynę biorę ze względu na PAI 1, nie miałam nigdy jakiś innych problemów z zakrzeoami itp, zrobiłam razem z badaniem na mthfr. Zastrzyki zalecił mi gin, a wczoraj byłam u hematologa i jak najbardziej mam je brać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 11:29

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• olciaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzura dopiero teraz przeczytałam. Trzymaj się kobietko <3 jesteśmy z Toba myślami. musi być dobrze!!!!

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Hmm ja ze względu na mutacje nie będę brała pewnie żadnego suplementu bo w każdym jej coś, czego mój organizm nie metyluje. Także Maluch musi poradzić sobie bez tego :)

Przecież można brać witaminy osobno, ja tak robie, patrzę tylko na dawki. Np. patrzę na jakiś suplement dla kobiet w ciąży, tam jest najczęściej kwas foliowy, którego też nie mogę więc wiadomo biorę Folian, ale do tego inne witaminy. Czytałam żeby kwas DHA i cholinę brać jak najwcześniej :-)

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam mutację biorę clexan brałam metylki do ciąży potem juz prenatal uno bo ma metylowane formy i starcza :)

Ja dzisiaj prześpię cały dzień chyba przy tym deszczu

TaPaT lubi tę wiadomość

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzura kciuki ! :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Ruskie najlepsze na świecie!!! ja uwielbiam ze smietana :D
    No właśnie ciężko mi pojąć jak połączenie twarogu z gotowanymi ziemniakami może być najsmaczniejsze na świecie he he ;-) ale napewno kiedyś spróbuję i się wypowiem wtedy ;-)
    Może ktoś jakiś przepis mi podrzuci tzn proporcje na ten farsz chociaż? Bo ciasto to raczej takie samo jak do innych nie? :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja biorę suplement, bo wyczytałam, że kwasy DHA są istotne od początku. Jedynie tej choliny brakuje w moim zestawie, zastanawiam się czy sobie nie dokupić tego...

p19u9jcg5pchuxin.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    No właśnie ciężko mi pojąć jak połączenie twarogu z gotowanymi ziemniakami może być najsmaczniejsze na świecie he he ;-) ale napewno kiedyś spróbuję i się wypowiem wtedy ;-)
    Może ktoś jakiś przepis mi podrzuci tzn proporcje na ten farsz chociaż? Bo ciasto to raczej takie samo jak do innych nie? :-)

cisto takie samo :) farsz jest łatwy ziemniaki biały ser przysmazona cebulka pieprz sól do smaku i mniaaaam ;D

agniecha2101 lubi tę wiadomość

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka-Minnie wrote:
    Mam do Was pytanie.

Mam wyznaczony termin na USG na sprawdzenie przezornosci karkowej na 06.06 to bedzie juz moj II trymestr. Bede wtedy w 14 tc czyli 13tc + 2 .Czasem to nie za pozno?
    Ja będę mieć USG genetyczne 13t1d i nie jest to wcale za późno :-) Można spokojnie do 13t6d podobno.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę prenatal uno on ma w składzie cholinę ona wystarcza na początku , teraz biorę ostatnia saszetkę i kupiłam prenatal duo tam jest juz dha :) poczytajcie składy sobie fajne te witaminki szczególnie dla tych co maja mthfr :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 11:37

olciaa lubi tę wiadomość

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• olciaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Tak, biorę i acard i heparynę Neoparin w dawce 0.4. Też mam wszystkie mutacje hetero.
    to wszystko przepisał Ci zwykły gin?

Ja nie wiem sama czy mam się tym PAI przejmować ? Ponoć połowa populacji to ma. Mi moj lekarz na początku w ogóle nic nie kazał brać, tak naprawdę w ostatnich minutach wizyty zmienił decyzje i zalecił Acard

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Ja tez nie przepadam za ruskimi. Za to uwielbiam z kapustą i grzybami i z serem na słodko. No i z jabłkiem - genialne!
    Ooo z jabłkiem nigdy nie jadłam, oprócz wigierskich, bo te jadłam ze wszystkim ;-)
    Jak robisz te z jabłkami? Dajesz cały kawałek jabłka do środka czy potarkowane czy poprostu dżem jabłkowy?

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm połowa ma MTHFR a PAI to już jest trochę gorzej , dzidzia bez zatrzyków im większa będzie niedotleniona i grozi to poronieniem :/

Ja biorę acard heparynę i wiele takich tam innych ... ale przy PAI heapryna to podstawa podstaw

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakbys poszła na konsultacje do genetyka to nawet byś miała wszystko z refundacją własnie nie na mthfr bo to jest pikuś a na PAI

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• olciaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Ja biorę prenatal uno on ma w składzie cholinę ona wystarcza na początku , teraz biorę ostatnia saszetkę i kupiłam prenatal duo tam jest juz dha :) poczytajcie składy sobie fajne te witaminki szczególnie dla tych co maja mthfr :)
    Tez to biore. Prenatal uno + pregna Dha. Później zmienię na prenatal duo.

Karmelkovaa lubi tę wiadomość

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• bondzik007 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Przecież można brać witaminy osobno, ja tak robie, patrzę tylko na dawki. Np. patrzę na jakiś suplement dla kobiet w ciąży, tam jest najczęściej kwas foliowy, którego też nie mogę więc wiadomo biorę Folian, ale do tego inne witaminy. Czytałam żeby kwas DHA i cholinę brać jak najwcześniej :-)

Tak tak. Źle zrozumiałas :) biorę osobno foliany i inne ale nie żadne prenatale, femibiony itp. bo one i tak maja w skladzie syntetyczny kwas foliowy więc takie super nie są dla tych z mthfr Karmelkova :) kwas DHA mozna zacząć brać ok 12tyg chyba. Karolcia a jaka masz choline i kwas dha właśnie? ;)

Nie ma co przesadzać i wariować jak to wszystko potrzebne bo kiedyś istniał tylko kwas foliowy i to jeszcze nie każdy brał. Moja koleżanka rodziła 5lat temu i nie brala kompletnie nic. I nie chodzi mi o to, ze krytykuje jak ktoś bierze. Nie nie, bo sama łykam multum tabletek ;D ale sam fakt tego, jak świat zwariował pod względem supli i to nie tylko ciążowych :)

futuremama, marrakech2708 lubią tę wiadomość

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Tez to biore. Prenatal uno + pregna Dha. Później zmienię na prenatal duo.

No to dużo bierzesz witamin :) Ja prenatal duo będę brać juz jak skończę tą saszetke zostało mi akurat 14 tabletek jakoś więc od około 12 tygodnia zacznę tamte pisze ze od 13 ale to bez różnicy w sumie bo to 12+ więc jakby 13 :D :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Tak tak. Źle zrozumiałas :) biorę osobno foliany i inne ale nie żadne prenatale, femibiony itp. bo one i tak maja w skladzie syntetyczny kwas foliowy więc takie super nie są dla tych z mthfr Karmelkova :) kwas DHA mozna zacząć brać ok 12tyg chyba. Karolcia a jaka masz choline i kwas dha właśnie? ;)

Nie ma co przesadzać i wariować jak to wszystko potrzebne bo kiedyś istniał tylko kwas foliowy i to jeszcze nie każdy brał. Moja koleżanka rodziła 5lat temu i nie brala kompletnie nic. I nie chodzi mi o to, ze krytykuje jak ktoś bierze. Nie nie, bo sama łykam multum tabletek ;D ale sam fakt tego, jak świat zwariował pod względem supli i to nie tylko ciążowych :)

Poczytaj sobie kochana skład prenatalu ma zastosowaną formę metyli razem i działa tak samo , kolezanka z 3ma mutacjami dostała je jako zalecenie od genetyka akurat w ciąży i mała zdrowiutka :) ja brałam do ciązy solgar i swanson witaminki ale stwierdziłam ze skoro gentycy polecają te witaminy to łatwiej mi brac tabletke niz 3 :) a i tak biorę jeszcze więcej wszystkiego .
    Ja się az tak nad tym nie rozczulam bo homocysteine przed ciaza zbiłammładnie do 5 i mam tylko mthfr ta łagodną więc myślę ze styknie :) a 2 lata juz wcinałam metylki więc mój organizm sobie myslę poradzi :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• olciaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    A jakbys poszła na konsultacje do genetyka to nawet byś miała wszystko z refundacją własnie nie na mthfr bo to jest pikuś a na PAI
    Namówiłam mnie. Wykonałam telefon do poradni genetycznej. Dostałam nr bezpośrednio do lekarza, ale na razie nie odbiera. Będę jeszcze dziś próbować

Karmelkovaa lubi tę wiadomość

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

‹‹ 284 285 286 287 288 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ