Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
_Jagoda_ wrote:Ostatnio chwaliłyście się brzuszkami. To ja się pochwalę pierwszą fotką ciążową :-p Mój mąż niestety nie ogarnia mojej lustrzanki - i minął się z ostrością :-p
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e258529ceb7.jpg
2ciaze stracone
17 cykl starań
16.03.2018 drugi cykl CLO -!
13.04.2018 beta 55,56
16.04.2018 beta 221,50 -
Karolcia27 wrote:Jeśli chodzi o samą wizytę to trochę mnie ustawił doktorek do pionu, że za dużo się martwię, za dużo siedzę w necie itp. Potem nawet naskarzyl na mnie do męża, który się już na mnie sam wkurzył, a najbardziej o to,że nie chce wziąć już L4 na cały czas...
No więc, miałam USG dowcipne, potem przez brzuch gdzie zawołał mojego A. Duphaston kazał zmniejszyć dawkę i brać jeszcze przez 10 dni i odstawić, heparyna oczywiście nadal tak samo. No i teraz najważniejsze, dał mi skierowanie na nfz na badania prenatalne do Krakowa o test Pappa. Na co ja mu, że ja nie chcę robić testu Pappa bo wiem, że może wyjść źle właśnie, a potem jest dziecko zdrowe no i się zaczęło... Powiedział, że według niego to samo USG jeszcze płatne jest zupełnie bez sensu, że te badania nie tylko wykrywają wady płodu ale też mogą jakieś nadciśnienie u kobiety czy inne rzeczy... Zmartwiłam się tym bardzo wszystkim, bo strasznie się boje, że wyjdzie coś nie takto ja już nie wiem jak dotrwam do końca ciąży...
Aha, nie wiem jak on to zrobił, ale mówi, że według niego to będzie chłopakja na to, że jak to możliwe że tak wcześnie coś widzi, a on że po ułożeniu czegoś tam...nie pamiętam nazwy, oczywiście to tylko gdybanie ale że on będzie obstawiał że chłopak no i zobaczymy
Karolcia gratuluję udanej wizyty! Sliczny dzidzius
Ja nie robilam Pappa, bo wiedzialam, ze to za duzy stres dla mnie bedzie. Poza ryzykiem wad genetycznych pappa okresla rowniez ryzyko porodu przedwczesnego i stanu przedrzucawkowego, bardzo niebezpiecznego dla kobiety, spowodowanego m.in. nadcisnieniem tetniczym w ciazy.
Co do plci to na tym etapie narzady plciowe wygladaja niemalze tak samo. Jedynie u chlopcow wyrostek plciowy jest bardziej sterczacy, u dziewczynek lezy plasko, niemal rownolegle do kregoslupa. Ponoc wprawiony lekarz na dobrym sprzecie jest w stanie to okreslic. U mnie tez powiedzial, ze cos tam wystaje, ale nie bedzie poki co wrozyc z fusow.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
ziuta.w wrote:Pytam o ten CRL właśnie w kontekście USG prenatalnego, bo mam je 11w4d i żeby można było wszystko zbadać powinno być min. 4,5 cm i tak się zastanawiam czy tyle będę mieć.
-
agulineczka wrote:Karolcia gratuluję udanej wizyty! Sliczny dzidzius
Ja nie robilam Pappa, bo wiedzialam, ze to za duzy stres dla mnie bedzie. Poza ryzykiem wad genetycznych pappa okresla rowniez ryzyko porodu przedwczesnego i stanu przedrzucawkowego, bardzo niebezpiecznego dla kobiety, spowodowanego m.in. nadcisnieniem tetniczym w ciazy.
Co do plci to na tym etapie narzady plciowe wygladaja niemalze tak samo. Jedynie u chlopcow wyrostek plciowy jest bardziej sterczacy, u dziewczynek lezy plasko, niemal rownolegle do kregoslupa. Ponoc wprawiony lekarz na dobrym sprzecie jest w stanie to okreslic. U mnie tez powiedzial, ze cos tam wystaje, ale nie bedzie poki co wrozyc z fusow.
O widzisz, dziękuję za te informacje o Pappa. Mi nie mówił o wyrostku, tylko to była jakaś inna nazwa, ale nie mogę sobie przypomnieć4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
Karolcia, super! No ciekawe, czy płeć się sprawdzi, bardzo wcześnie Ci powiedział!
Z tego co obserwuje u koleżanek, to te które usłyszały wcześnie o płci to zazwyczaj o chłopcu, czyli coś tam pewnie dynda tak,że lekarze to widzą....
Teraz czekamy na info od Pauli, chyba miała wcześniej wizytę?
-
Hej eh....
no wspaniale nie jest...
Dzidziuś 3 dni starszy wiec moja data porodu zmieniła się o 3 dni. Ma już 7 cm, wszystko ładnie pięknie, leniuszek jak to lekarz stwierdził, nie chciał pokazać płciwiec nadal nie wiemy kto tam mieszka. Jedynie jak na mój wieksz to przezierność wysoko 2,7 czyli na górnej granicy i ryzyko downa wzrosło z 1:1200 do 1:727. Mąż uparł się na PAPPA a ja i tak urodzę... nawet jak wyjdzie zespół downa. Troszkę nie powiem mnie to zesmuciło i nie mam humoru.
Serduszko bije 163 -
Mojej koleżance gin na prenatalnych powiedział, że będzie chłopak a na połówkowych okazało się że jednak dziewczynka!
Z kolei u innych znajomych było na odwrót
Inaa każda taka wiadomość smuci, ale to jeszcze o niczym nie przesądza! Bądź dobrej myśli mimo wszystko. Jesteśmy z Tobą :* -
inaa wrote:Hej eh....
no wspaniale nie jest...
Dzidziuś 3 dni starszy wiec moja data porodu zmieniła się o 3 dni. Ma już 7 cm, wszystko ładnie pięknie, leniuszek jak to lekarz stwierdził, nie chciał pokazać płciwiec nadal nie wiemy kto tam mieszka. Jedynie jak na mój wieksz to przezierność wysoko 2,7 czyli na górnej granicy i ryzyko downa wzrosło z 1:1200 do 1:727. Mąż uparł się na PAPPA a ja i tak urodzę... nawet jak wyjdzie zespół downa. Troszkę nie powiem mnie to zesmuciło i nie mam humoru.
Serduszko bije 163
Wierzę , że dzidzia będzie zdrowa ! wszystko się wyrówna z czasem" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych
-
Inaa ja też wierzę w to że będzie dobrze, musi być :-* doskonale Cię rozumiem, że przeżywasz teraz ciężkie chwile, ale to jedno badania jeszcze o niczym nie przesądza :-* postaraj się nie martwić, pomodlę się za Was :-*
inaa lubi tę wiadomość
4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
no wspaniale nie jest...
Serduszko bije 163
Inaa, to jest tylko jeden parametr. I to na granicy normy. Rozumiem, że kość nosowa widoczna?
To, co ci wyliczyli oznacza tylko tyle że jedno( tylko jedno!) na 727 dzieci z takimi parametrami urodzi się chore. To statystyka, choć wiem że martwi bo idąc na takie badania liczymy na uspokojenie się, a nie dodatkowe nerwy. Także współczuję, choć wierzę że będzie dobrze, a wręcz jestem przekonana.inaa lubi tę wiadomość
-
Inaa wszystko będzie dobrze zobaczysz
Cały czas o Tobie myślałam i trzymałam kciuki. A teraz już chyba nie chce iść na to prenatalne. Moja siostra mi mówiła że własnie tam straszą a potem dzieciaki rodzą się zdrowe. I tak też będzie w Twoim przypadku. Trzymam kciuki<3
inaa lubi tę wiadomość
-
Karolcia super wieści. Tak się cieszę.
Inaa przeziernosc Ci wyszła w górnej granicy bo może już dzidziuś większy? Podobno im później prenatalne i crl rośnie to przeziernosc zawsze wyjdzie wieksza. A przecież nadal jesteś w normie! Czym Ty się martwisz? Głupimi statystykami?
Proszę Cie. Jest naprawdę dobrze. Jestem przekonana że dzidziuś urodzi się zdrowy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2018, 20:04
inaa lubi tę wiadomość
2006 Kubuś
Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc -
Witam! Chciała bym do Was dołączyć, znajdzie się miejsce
? Termin mam na 22.12
Lotopałanka, Irminka1231, Martula78, Violet Flower, olciaa, Magdaa21, agniecha2101, RudyTygrysek, TaPaT, Malutka_94, Paula222, Aguś 90 lubią tę wiadomość
Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
-
Inaa, rozumiem że jesteś smutna, ale postaraj się tym nie martwić... Tak jak pisze Azzurra, to tylko wyliczone ryzyko, a nie wyrok. Taki wynik badania jeszcze o niczym nie przesądza. Będzie na pewno dobrze. Ściskam Cię mocno:
inaa lubi tę wiadomość
-
no wspaniale nie jest...
Serduszko bije 163inaa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a ja mam pytanie o ból łydek... tzn. ja czuję że to kiepskie krążenie bo ból tak jakby żył z tyłu, ciężko mi to opisać. Praca siedząca, staram się sporo nigi trzymać na pufce, ale wracam do domu i padam więc z aktywnością słabo, muszę pamiętać o piciu ale troszkę mnie to niepokoi.
Ogólnie słabe krążenie miałam zawsze, niskie ciśnienie i takie tam, ale nie pamiętam czegoś takiego w pierwszej ciąży. Któraś z Was tak ma? -
Inaa , ostatnio w pytaniu na śniadanie było o test pappa i tam lekarze mówili że kobiety nie powinny patrzeć na wynik bo go źle interpretują i się boją. Była tam kobieta która miała szanse na ZD 1:680 i urodziła zdrowe dziecko. Lekarz tłumaczył że w tym wyniki było 90% na zdrowe dziecko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2018, 20:46
inaa lubi tę wiadomość
Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)