X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Dla zainteresowanych tematem twardnienia brzucha, właśnie mi wyskoczyło w aplikacji ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/41bd57e559c5.png

Dzięki, że to wkkeiłaś, bo ja ciągle się martwię tym twardnieniem :( ale to co piszą, uspokaja. I tak jeszcze powiem o tym lekarce, ale może po prostu niektóre z nas mocniej to czują a inne prawie wcale?

Tym bardziej się zestresowałam jak położna w szkole rodzenia powiedziała, że skurcze B-H czuć od 25tyg....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2018, 19:00

cherrypieo lubi tę wiadomość

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • 88Kala Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny któraś z Was wzesniej pisała że pojawił się u niej wyciek z piersi i właśnie zobaczyłam u siebie trochę przezroczystego płynu z prawego sutka... Na pewno nie ma się czym martwić??? :(

aovlel5.png
    Niech ten cud trwa!
    Jezu ufam Tobie <3
    [*] styczeń 2018 - 10 tc :(
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Dzięki, że to wkkeiłaś, bo ja ciągle się martwię tym twardnieniem :( ale to co piszą, uspokaja. I tak jeszcze powiem o tym lekarce, ale może po prostu niektóre z nas mocniej to czują a inne prawie wcale?

Tym bardziej się zestresowałam jak położna w szkole rodzenia powiedziała, że skurcze B-H czuć od 25tyg....

Ja w poprzedniej ciąży w ogóle nie czułam tych skurczy i do końca nawet ich nie zauważyłam. A teraz prawie codziennie je mam. Zawsze rano jak mam pełny pęcherz to budzę się z taką twardą kulą i czasami wieczorem po całym dniu mi się zdarzają. Ale położnej też o nich wspomnę.
    Ja wszędzie czytałam i tak samo położna mi mówiła, że zaczynają się pojawiać około 20 tc, nie 25 tc ;)

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    88Kala wrote:
    Dziewczyny któraś z Was wzesniej pisała że pojawił się u niej wyciek z piersi i właśnie zobaczyłam u siebie trochę przezroczystego płynu z prawego sutka... Na pewno nie ma się czym martwić??? :(

Na 100% nie ma się czym martwić ;) To jest normalne, piersi przygotowują się już, jednak u każdej może się to pojawić na różnym etapie ciąży.

88Kala, Aga9090, agniecha2101 lubią tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi tez twardnieje mocno....a po prztulaniach jak skala i to przez dlugi czas...

dlatego chyba koncze z tym to nie warte stresu.

zi13rjjgy7oea2if.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    88Kala wrote:
    Kochana nie ma, to jest normalne :)
    Jednym się wogóle nie pojawia, a niektórym już około 20 tc. I to jest jak najbardziej prawidłowe. Poprzedzając kolejne pytania na temat laktacji - wycieki lub ich brak nie maja znaczenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2018, 21:35

88Kala, agniecha2101, Azzurra lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkgk wrote:
    mi tez twardnieje mocno....a po prztulaniach jak skala i to przez dlugi czas...

dlatego chyba koncze z tym to nie warte stresu.
    A magnez bierzesz? A nospe to polecam jak jest twardy przez dłuższy czas

• 88Kala Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Kochana nie ma, to jest normalne :)
    Jednym się wogóle nie pojawia, a niektórym już około 20 tc. I to jest jak najbardziej prawidłowe. Poprzedzając kolejne pytania na temat laktacji - wycieki lub ich brak nie maja znaczenia
    Ale to już tak będzie przez resztę ciąży że coś tam pocieknie niespodziewanie? Pytam bo to dla mnie nowość i troche dziwne uczucie że sutek ni z tego ni z owego robi sie mokry :P myslalam że to jednak bliżej porodu / po porodzie... :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2018, 21:47

aovlel5.png
    Niech ten cud trwa!
    Jezu ufam Tobie <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    88Kala wrote:
    Ale to już tak będzie przez resztę ciąży że coś tam pocieknie niespodziewanie? Pytam bo to dla mnie nowość i troche dziwne uczucie że sutek ni z tego ni z owego robi sie mokry :P myslalam że to jednak bliżej porodu / po porodzie... :P
    może ciec raz na jakiś czas. W ostatniej ciąży tak miałam od około 20 tc. Jak dużo piłam to miałam wrażenie, że bardziej cieklo. Taka już uroda i każda ciąża inna

• Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 01:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    88kala, u mnie widoczne plamki są już od kilku tygodni (tylko moim zdaniem były z gruczołów dokoła sutka), a właśnie przedwczoraj dosłownie z sutkow kilka kropel polecialo. Ale dziewczyny mówią że ok wszystko... Więc martwić się nie będę :)

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, brzuch często twardnieje około 20. tygodnia. W pierwszej ciąży tak się tym zestresowalam, że polecialam na IP. Wiadomo, że nie można lekceważyć takich objawów, ale nie ma też co panikować. Magnez i w razie czego nospa powinny pomoc. To nie musi być nic złego. Teraz też mi brzuch twardnieje czasem, ale rzadziej i na krócej. Może dlatego, że mniej mnie to stresuje. Czasem zażywam magnez, nospy jeszcze nie bralam.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wczoraj zalatany dzień, a dziś dzień w wyjeździe.

Violet gratuluję i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)

Dip hahaha ale sen :) Ojj jak ja bym chciała znać dokładną datę i godzinę :D

JaKa śliczny brzusio <3

Aga9090 wooooooow ale pokaźny brzuszek :) Ciekawe od czego zależy, kto jaki ma. Bo po mnie póki co jak ktoś mnie nie zna pomyśli po prostu , że lubię zjeść...

Fotka z wczoraj ( we wtorek kończymy 24 tydz ):

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dab2131bab14.jpg

Aga9090, Karolcia27, Violet Flower, JaKa, MagicCherryCupcake, bondzik007 lubią tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana :)

Paula z synem też miałam wielki, a z dziewczynkami mały :) i nie wiem czemu tak ale przeraża mnie, że już tak widać :O

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki :-* a mnie za to wkurza, że wszyscy mi mówiła własnie, że mam mały brzuszek... Wczoraj byliśmy na ognisku, jak tylko przyszłam to komentarze typu a gdzie zgubilas brzuszek? U mnie w domu to samo...mama mi wmawia, że za mało jem, co mnie strasznie irytuje, ja nie wiem czy kobieta w ciąży = + 20, 30 kg?? Ehh...poza tym, według mnie mój brzuch jest w porządku.. .

Co do twardnienia, też to mam niestety :-( szczególnie właśnie przy pełnym pęcherzu albo po <3, chociaż czytałam że wtedy to normalne. Biorę dużo magnezu, no spy nie brałam, nie jest to bol, ale takie uczucie ściśnięcia - też tak macie? U mnie pojawia się jak leżę na plecach, pomaga zmiana pozycji na bok, brzuch od razu się "luzuje"

Za to, ciężko mi już z heparyna. Brzuch mam cały siny, każde wkłucie to ból, wczoraj mąż mi próbował zrobić w bok, ale aż łzy mi płynęły, dzisiaj sama zrobiłam w drugi bok i trochę lepiej... Ciężko jeszcze tyle dni będzie z tymi zastrzykami :-(

Violet gratulacje :-* życzę wszystkiego dobrego, samych radosnych chwil, dużo miłości, spokoju w małżeństwie i trzymam kciuki za szybkie dwie kreseczki :-*

U nas dzisiaj trochę lepsza pogoda, bo wczoraj było już chyba apogeum gorąca. Niestety, od wtorku znowu zapowiadają mega upały... Mężu pojechał na Słowację rano na rowery, a ja zabieram się za książkę :-)

Miłego dnia wszystkim :-*

Violet Flower lubi tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami :)

Co czytasz Karolcia27???

Współczuję Wam dziewczyny tych zastrzyków z heparyny... Bałabym się chyba robić zastrzyki w brzuch będąc w ciąży na szczęście cukier badam z palca a insulinę daję w udo.... :)

U nas wczoraj wieczór minął w gościach i burza była więc jakąś odmiana po upałach...dziś nie wiem czemu czuje się jak na jakimś mega kacu z wielkim bólem głowy.... Właśnie zrobiłam sobie kawę może pomoże trochę i biorę się za książkę... :) a po południu wypad do znajomych na chwilę....

W ogóle wczoraj tak mi się miło zrobiło... Bo mojej kumpeli (też ciężarnej) narzeczony wiedząc że przyjdziemy szukał specjalnie w internecie co mogę jeść przy cukrzycy i specjalnie dla mnie zrobił sałatkę :) a żeby było śmiesznie dokładnie o takiej samej myślałam żeby zrobić ale lenistwo wzięło górę....

Milegi rodzinnego dnia Piękne...

PS. Ciekawe co z RudymTygryskiem bo już dość długo milczy.... :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2018, 10:03

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki,

mam MEGA intymne, krępujące a może i głupie pytanie :D

Chodzi o aplikowanie luteiny dopochwowo.. jak to robicie? Palcem czy tym aplikatorem z opakowania? On jest jakiś duży.. i ja go używam ale zaczynam się zastanawiać czy nic tam sobie w środku nim nie uszkodzę.. może to głupie pytanie ale ja kompletnie zielona i tak się zastanawiam.. :)

vcvau8q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicCherryCupcake wrote:
    Hej Dziewczynki,

Chodzi o aplikowanie luteiny dopochwowo.. jak to robicie? Palcem czy tym aplikatorem z opakowania? On jest jakiś duży.. i ja go używam ale zaczynam się zastanawiać czy nic tam sobie w środku nim nie uszkodzę.. może to głupie pytanie ale ja kompletnie zielona i tak się zastanawiam.. :)
    Bezpieczniej palcem wskazującym :)

MagicCherryCupcake lubi tę wiadomość

• MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Bezpieczniej palcem wskazującym :)

Kurcze mam nadzieję że nie zrobiłam sobie krzywdy od ponad tygodnia go używałam ;(

vcvau8q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mam nadzieję że nie zrobiłam sobie krzywdy od ponad tygodnia go używałam ;(
    Spokojnie, nie powinno nic się stać ale tak jak mówię palcem bezpieczniej dlatego żeby sobie tam nic nie uszkodzić

• 88Kala Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki,

Ja mam w ulotce napisane, że u ciężarnych ze względu na rozpulchniona szyjkę macicy zaleca się aplikowanie palcem.
    Sama przeczytalam to po ok 3 dniach stosowania w I trymestrze i tez spanikowalam ale z drugiej strony nie pchalam nie wiadomo jak głęboko. Na pewno sobie nie zaszkodzilas :*

aovlel5.png
    Niech ten cud trwa!
    Jezu ufam Tobie <3
‹‹ 717 718 719 720 721 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ