Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Bella01 wrote:Pozwolicie, ze sie przywitam. Czesc dziewczyny!
Nie bardzo wiedzialam, gdzie pisac i pytac, bo "pochodze" z mniej (ba nawet w ogole) fajnej sfery tego forum.
Widze, ze tu moje znajome "twarze" dlatego tym bardziej mysle, ze dobrze tu trafic, mimo, ze juz nie na dlugo.
Pytanie mam nastepujace, z dziedziny krzywa cukrowa.
Wynik po 2h 153 czy jest ok, czy poza norme? Lekarza mam za 2 tyg, a nie chcialabym przesadzac z jedzeniem :]
Cos mi sie kojarzy, ze w 1szej ciazy mialam 140? I lekarz powiedział, że na granicy...
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi! -
Jaka macie długość szyjki ? 3,8 cm w 28 tygodniu to chyba git nie? Mały od wczoraj jest taki aktywny, że zaczelam sie juz zastanawiać czy nic mu nie jest.
Chciałabym się też zapisać do FB , kto się tym zajmował?
Byłam dziś na szopingu w lidlu bo miały być ciuszki niemowlęce. Mam wrażenie, że jest jakiś boom na chłopczyków teraz bo za bardzo się nie obkupilam -
Ja bym tylko spała. Jest masakra, a wczoraj po tej glukozie to już w ogóle. Na szczęście wyniki ok także prędko z glukozą się już nie spotkam
Kurczę z jednej strony III trymestr to ostatnia prosta a z drugiej ten grudzień wydaje mi się taki odległy:D -
Lotopalanko, ja też dziś sama z malym cały dzień, ale jakoś dajemy radę. Nawet mi się udało rosół ugotować .
Futuremamo, też mi się ten grudzień taki odległy wydaje. Niby już dużo tej ciąży minęło, jutro kończę 30 tygodni, ale jak sobie pomyślę, że dopiero jest wrzesień, to mam wrażenie, że mój termin porodu jest za 100 lat.
Gratuluje dobrych wyników krzywej.futuremama lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny.dzis zaczynam 31tc malutka bardzo aktywna dzis.zreszta jest wieksza juz to i caly brzuch sie trzesie.dzis w koncu kupilam koszule do szpitala staniki do karmienia siateczkowe majtki podpaski poporodowe i wkladki laktacyjne.powoli z wprawka do przodu.A tak w ogole to mam smieszny brzuch bo bardzo do przodu.Jaka fajnie ze łózeczka juz kupiliscie.ja kupie dopiero pozniej bo na poczatku bede miala drewniana kolyske.oby sie sprawdzila.
Dip88, futuremama, JaKa, agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
agniecha2101 wrote:A ja o dziwo mam chyba nawet więcej energii niż w drugim trymestrze i to pomimo przeziębienia
Ja też mam więcej energii i chęci niż wcześniej Fakt, że trochę ciężej się coś robi i zaraz coś boli, ale jest ok. Tylko dziś chodzę trochę senna, bo późno poszłam spać, do tego leje i wieje.agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
futuremama wrote:Ja bym tylko spała. Jest masakra, a wczoraj po tej glukozie to już w ogóle. Na szczęście wyniki ok także prędko z glukozą się już nie spotkam
Kurczę z jednej strony III trymestr to ostatnia prosta a z drugiej ten grudzień wydaje mi się taki odległy:D
A mi się wydaje, że to już zaraz Pierwsza ciąża strasznie mi się dłużyła, jakbym conajmniej rok w niej była -
annika wrote:Dziewczyny, gdzie znajde liste zakupowa na wyprawke?
Znalazłam taką :
1. Sól fizjologiczna, gaziki
2. Maść Bepanthen
3. OCTANISEPT
4. Gruszka do nosa, nożyczki do paznokci, szczotka do włosów
5. Termometr do wanny, termometr dla dziecka
6. Podpaski poporodowe BELLA
7. Majtki poporodowe
8. Wkładki laktacyjne
9. Chusteczki nawilzające Water Wipes (bardzo polecała koleżanka, w domu będziemy stosować waciki z przegotowaną wodą, a chusteczki tylko na wyjścia).
10. Maść do brodawek
Woda morska w sprayu do noska
Paracetamol w czopkach
Silikonowe osłonki na sutki
Podkłady takie pod prześcieradło
DLA MAMY:
- chusteczki nawilzane,
- Papier toaletowy
- balsam do ust
- mały ręcznik do twarzy i duży do kapieli
- koszula
- podkłady poporodowe (canpol)
- podpaski (podpaski canpol są podobno lepsze od belli bo mają od spodu klej, a bella nie mają)
- klapki pod prysznic
- gumka do włosów
- majtki wielorazowe - siateczkowe, wygodne są bokserki
- wkładki laktacyjne zelowe
- płyn do higieny intymnej Ginexid,
- szlafrok
- maść do sutkow - czysta lanolina lub dla mam z ziaji,
- woda (podobno dobrze mieć butelkę z dziubkiem), kubek, sztućce,
ręcznik papierowy (po porodzie lepiej po kąpieli podcierac się takim niż zwykłym frotte)
DLA DZIECKA :
- ubranka (tu już nie będę się rozpisywać każda wie mniej więcej co)
- zamiast octeniseptu lepszy jest podobno ocedin mini 0+,
- sól fizjologiczna i gaziki
- chusteczki waterwipes
- 20 - 30 pampersow,
- pieluchy tetrowe (warto mieć jak zabierają dziecko na badania zawsze pieluche i pampersa ze sobą)
- ręcznik,
- płyn do kąpieli (emolium lub zwykły babydream, zależy, czy ktoś chce dawać emolienty od początku, czy nie)
- termometr - położna polecala Microlife 150,
- witamina D (bez oleju w składzie, można dawać kropelke na piers i przystawiac)
- krem na zimę do wychodzenia na dwór
- na odparzenia zielony linomag lub bepanthen,
- płyn do prania lovela lub biały jeleń
- do paznokci obcinaczka (trzeba obcinać na prosto i jest łatwiej niż nozyczkami) i pilnik żeby te ostre boki przepilowac.
annika lubi tę wiadomość
-
agniecha2101 wrote:Właśnie też tak liczyłam, że 8 miesiąc to będzie od 27 września Tak czy siak, dużo nam już nie zostało Ciekawe która z nas będzie pierwsza
Haha na pewno Ty Ja ciążę przenoszę pewnie jak obie poprzednieagniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Hej,
Mecz siatkarzy oglądam i nie mam nastroju.
Dzisiaj M. zmontowal komode w sypialni, więc w tygodniu rozpoczne wicie gniazda.
Aguś, u mnie w zeszłym tygodniu szyjka miała 3,4 i niby ok, ale wcześniej było 4,9. W każdym razie w moich poprzednich ciążach szyjka od początku nie przekraczała 3cm, więc nawet nie wiedzialam, że mogę mieć dłuższą.
Co do fb, to zaproś Lotopałanke lub Inee do przyjaciółek, a potem podaj namiary na siebie na fb, by mogły Cię znaleźć.
Ja dwoje dzieci rodziłam trzy tygodnie przed terminem, ale nie chce Was wyprzedzać Niech każda spokojnie urodzi w bezpiecznym czasie.❤️2013
❤️2015
❤️2018
❤️2020 -
Dobry wieczór
Ja dziś sprzątałam a potem w sumie leżałam bo tak mnie wymęczyło to sprzątanie :o
Mąż dziś w domu, ale co z tego jak rano wyszedł tak jeszcze nie wrócił bo ciągle coś do zrobienia przy zwierzętach.Córeczka 16.12.2018
Starania od listopada 2019.
Starania od maja 2014.
Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017 -
Daniela wrote:Mokka, ja zamiast Euvaxu dałam Engerix (to w szpitalu - mąż dowiozl później) , a potem Infanrix Ipv hib. Zamiast Mmr Priorix.
dzięęęęęękuje -
Cześć Piękne!
Witam w niedzielny poranek. Niestety nie śpię od 5, ponieważ....dziecko mi się zepsuło. Niestety od jakiegoś czasu totalnie zbojkotowala nocne porządki. Odkąd przestałam ją karmić piersią to w ramach rekompensaty brałam ja wieczorem do łóżka,zeby wtulona we mnie usypiala. Jak mąż szedł spać, to ją po prostu transportowal do jej pokoju i tam dosypiala z reguły noc. Od kilku dni wstąpił w nią jakiś diabeł, i jak tylko mąż ją próbuje odłożyć do łóżka jest ryk. Więc ląduje u nas. Ja tylko mam nadzieję że do grudnia jej to minie, bo się nie pomiescimy po prostu.
U mnie też wicie gniazda na potęgę-przy okazji narodzin syna postanowiliśmy zmienić w mieszkaniu to,co było prowizorka na użytek zeszłorocznej przeprowadzki.
Pozbywamy się mebli z salonu(ja jednak muszę mieć coś rozkładanego) i sypialni. Wczoraj byl pan od zabudowy, i w październiku będę miała wymarzoną sypialnię wtedy ruszę z praniem.
Oczywiście przy okazji sierpniowego malowania i aktualnej zmiany mebli do wymiany są też wszelkie dywany, poduszki itp. Uwielbiam takie zmiany.
Bardzo dziękuję tym z Was, które podzieliły sie opinią o wrocławskich atrakcjach. Na pewno skorzystam!
-
A co do liczenia w którym tygodniu jestem, to dla mnie to czarna magia. Po suwaku widzę, że 26 tydzień i tyle:)
I powiem Wam, że ze względów organizacyjnych bardzo bym chciała wytrzymać do terminu który wstępnie wyznaczył lekarz, czyli 27.12. Wtedy na spokojnie zdążyła by przyjechać moja mama no i rodziła bym prawie jak poprzednio, czyli dzień przed terminem z om(lekarz u mnie twardo trzyma się 28.12 mimo że mi wychodzi 26.12, a z USG to w ogóle połowa grudnia). Bardzo się boję, że z jakichś względów będą chcieli wcześniej wyciągnąć małego, a ja tak się boję że za wcześnie:(
Oby mi ta blizną pieprzona wytrzymała jak najbliżej terminu....
-
A, i jeszcze jedno. Mój mąż dotąd twardo obstawal przy Krzysiu.
Wczoraj ni stąd ni zowąd wypalił,ze może jednak Tymon?
Co myślicie?
Do długiego i szeleszczącego nazwiska bardziej pasowało by to drugie....
Daniela, a Wy jakoś rozważacie imiona czy w tej sytuacji czekacie?agniecha2101 lubi tę wiadomość