Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewka, ze swojej strony mogę polecić ten sklep. Szybko realizują zamówienie i jest możliwość wymiany w razie złego dobrania rozmiaru. Zobacz, może gdzieś obok Ciebie jest sklep stacjonarny, w którym są ich sukienki. Masz jeszcze trochę czasu, więc zdążysz znaleźć coś idealnego.
-
Dziewczyny, mam jeszcze takie pytanie odnośnie szkoły rodzenia. Mam wskazania do cc, więc tak naprawdę przygotowanie do sn mnie nie interesuje. Ale chciałabym się dowiedzieć czegoś o opiece nad dzieckiem. Nigdy nie miałam do czynienia z takim maluszkiem. Stąd pytanie do mam, które już miały styczność ze szkołą rodzenia - czy dużo można się na zajęciach dowiedzieć na ten temat? Warto chodzić choćby ze względu na to?
-
Cześć dziewczyny
Ja trochę nie na temat ale wiem, że niektóre z was kupowały detektor tętna plodu. Czy możecie dać mi znać jakie macie i czy jesteście z nich zadowolone?
Ja chyba kupie bo ciągle coś się dzieje u mnie.
Wczoraj znowu byłam na IP, silne bóle w podbrzuszu od spojenia lonowego w prawo. Lekarz zbadal, szyjka ok serduszka biją więc moglam wrócić do domu. Dziś rano juz myslalam że mi przechodzi a tu znowu zaczyna mnie mocniej boleć, jak się obracam na łóżku, czy chodzę. .. I tak zauważyłam że się nasila po oddaniu moczu i nie czuje parcia na pecherz tylko jak zaczyna mnie bolec to znaczy ze musze isc siusiu. Może to zapalenie pęcherza - tylko że oprócz tego nie mam innych objawów. -
zuza, ja mam detektor Sonoline B i jestem z niego bardzo zadowolona. Długo się zastanawiałam, ale ze względu na wcześniejsze straty bardzo przeżywałam czas pomiędzy wizytami. Teraz jestem spokojniejsza. Warto było.
zuza_3 lubi tę wiadomość
-
Karola mnie nie ma w grudniówkach, także nie zobaczę
Zuza ja mam detektor bardzo podstawowy Baby Sound A bodajże, ale wydaje mi się, że przy 3 maluchach musisz się zastanowić, czy sama rozróżnisz 3 tętna, bo przy jednym sprawa jest bardzo prostazuza_3 lubi tę wiadomość
-
Ja też raczej będe miała cesarkę i pytałam położną która prowadzi szkołę rodzenia, czy w takim przypadku mam po co przychodzic. Powiedziala mi że warto bo nie tylko rozmawiają o porodach, ale też własnie o pielęgnacji i innych ciekawych rzeczach. takze ze względu że u Nas szkoła jest bezpłatna to będe chodzic.
-
U mnie niestety płatna 250 zł przy szpitalu. Można gdzie indziej skorzystać z tej edukacji okołoporodowej, gdzie właściwie wiele tematów się pokrywa i ona jest darmowa, ale tylko jeśli będę chodzić sama. Dla par już jest płatna. Mój Mąż chce chodzić ze mną, chce być przy porodzie więc ta szkoła rodzenia we dwoje ma sens. Dlatego zapłacimy i będziemy chodzić razem.
Dziewczyny a gdzie pracujecie, jakie stanowiska? tak z ciekawości pytam mając na uwadze to w jaki sposób pracodawcy traktują pracownice w ciąży...
-
Witam mamusie po weekendzie:)
Staraliśmy się gdzieś wyjść w czasie weekendu z małym, ale mój mąż już nie wyrabia ze mną bo ciągle marudzę, nie daje rady na tej duchocie:p Nie mam czym oddychać nawet jak siedze.. Furia ja też już chce jesień, ale taką ładną ze słoneczkiem i znośną temperatura ( koncert życzeń..)
Karolaa zazdroszczę tego jeziorka..
Ita i wszystkie inne pracujące mamy podziwiam was ogromnie, ja na spacer z dzieckiem nie jestem w stanie sama wyjść a co dopiero praca..
Ita co do Twojego pytania o L4 ja niestety musiałam powiedzieć z dnia na dzień i o ciąży i o L4 bo zmusiła mnie do tego odklejająca się kosmówka:( Inaczej pewnie popracowałabym jeszcze miesiąć lub dwa żeby mieli czas znaleźć kogoś na zastępstwo. Może powiedz pod koniec sierpnia, że chcesz iść na zwolnienie. A swoją drogą to trochę niepoważne, że szefowa chce kogoś dopiero od stycznia..
Pollyana wydaje mi się, że skoro i tak masz bezpłatną szkołę rodzenia to warto pójść. Mnie dużo dały informacje nt opieki nad dzieckiem bo też nie miałam do czynienia z takim maluszkiem. Nie wiem jak będzie u Ciebie, ale u mnie położna poświęciła też reochę czasu na cc w sensie jak to wygląda, jak później funkcjonować itd.Furia lubi tę wiadomość
-
Co do magnezu, w aptece poprosiłam ostatnio o magnez dla kobiet w ciąży. Pani zaproponowała mi albo jakiś z wit. b6, albo Asmag. Asmag tańszy był, a pani powiedziała również, że jest rekomendowany przez ginekologów więc wzięłam.
Co najlepsze w ulotce jest napisane, żeby w ciąży konsultować z lekarzem czy można brać
Biorę dopiero 3 dzień po 2 tab. Oko póki co nie skacze, a i łydki przestałam czuć. Może taka dawka mi wystarczyMarimiko lubi tę wiadomość
-
Niespodzianek, pewnie się zdecyduję. Tym bardziej, że mogę zabrać ze sobą męża. Samej pewnie by mi się nie chciało.
Tak naprawdę szkoła rodzenia kojarzyła mi się z ćwiczeniami przygotowującymi do sn, dlatego zastanawiałam się, czy z racji cc warto na nią chodzić. -
Hej dziewczyny.
Pollyanna witaj wśród grudniowych mamusiekGratuluję też córuni
Ja wczoraj dopiero wieczorem wynurzyłam się z domu. Tak było w dzień gorąco, że nie dawałam rady, choć na ogół lubię taką pogodę. Ale teraz liczę się z Maleństwem i wolę nie przegrzewać się na słońcu. Wracaliśmy po 23 od znajomych i było bardzo cieplutko i przyjemnie na dworze
Mam dziwny dyskomfort przez pessar. Skonsultowałam to z koleżanką, która miała zakładany dzień po mnie i mamy takie same odczucia. Dodatkowo pytałam też siostrę i ona również, potwierdziła, że całą ciążę "czuła" pessar - raz mniej raz bardziej. Zastanawiam się nad popołudniową wizytą u gina w celu sprawdzenia, czy leży na właściwym miejscu, bo mam wrażenie jakby mnie uciskał, prawie cały czas go czuję i schizuję się, że się zsunął.
Do tego Mały od dwóch dni jakoś mniej ruchliwy jest. Też tak macie, że Wasze dzieci nie ruszają się codziennie tak samo intensywnie?
Ja do tej pory przytyłam 3,2 kg, ale ostatnio miałam spadek wagi i teraz nadrabiam. Pilnuję się trochę z jedzeniem, staram się unikać owoców, choć dziś wszamałam banana.
Też się zastanawiam nad szkołą rodzenia. U mnie niestety nie ma darmowej. Do szkoły przy szpitalu, w którym zamierzam rodzić mam ponad 40 km, więc średnio mi się opłaca jeździć tam na zajęcia. U mnie kurs to 7 spotkań, każde po 3 godziny. A koszt 290 zł.
Jeszcze to rozważam. Muszę też zapytać gina, czy nie ma przeciwwskazań, bo wiem, że są tam też ćwiczenia gimnastyczne.
A kolejną planowaną wizytę mam w piątek 25.07.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 13:46
-
Cześć dziewczyny! Kilka dni mnie nie bylo. Conieco ponadrabiałam, ale pewnie nie zapamietalam wszystkiego.
Kiara nadal trzymam kciuki!
Bursztynka ciesze sie, ze juz w domu i ze wszystko ok.
Co do butelek bo widzialam sie temat przeiwnąl to przy synu laktator i butelki Avent, przy córce tak samo i pry trzecim na pewno z tej marki nie zrezygnuje. Z laktatorow jestem bardzo zadowlona, a butelki to pewnie jak butelki. Po prostu ta marka mi przypadla do gustu i tej sie trzymam od juz nastu lat.
Jestem na etapie poszukiwania wózka. Masakra. Odkrecilam nawet kurek finansowy, choc nie wiem czy dobrze. Wozki troszke tansze jakie bralam pod uwage mają średnio-kiepskie opinie, wiec zrezygnowalam.
Wpadl mi w oko Riko Nano, ale tu mam pytanie, bo z tego co kojarze...
eforts na niego choruje (?) Jesli si enie myle to powiedz mi słońce czy nie boisz sie tego niskiego oparcia w spacerówce? Jak dlugo zamierzalabys korzystac z tej spacerowki? Bo ja bym chciala kupic wózek, ktorego nie bede zmieniac po gondoli, bo to bez sensu, a wozeczek sliczny.
Moze macie jakies konkretne, ale LEKKIE propozycje? Wiem, ze temat wozkow juz byl i na pewno bedzie wałkowany jeszcze milion razy, ale teraz czas na mnie
Babeczki jak znosicie przedluzającą sie fale upałów? Ja dzis mam zawroty glowy i mdlosci. Moj organizm powoli sie buntuje na te drakońskie warunki atmosferyczne -
Qrczak, wiem, że u nas musisz przynieść zgodę od lekarza na ćwiczenia i udział w wykładach. Może on zaznaczyć, że możesz brać udział jedynie w tych drugich.
U mnie to nie jest szpital, w którym chcę rodzić.
Nie mogłam się doczekać ruchów Małej. A teraz, gdy jest mniej ruchliwa, od razu panikuję. -
inka84 wrote:Wpadl mi w oko Riko Nano, ale tu mam pytanie, bo z tego co kojarze...
eforts na niego choruje (?) Jesli si enie myle to powiedz mi słońce czy nie boisz sie tego niskiego oparcia w spacerówce? Jak dlugo zamierzalabys korzystac z tej spacerowki? Bo ja bym chciala kupic wózek, ktorego nie bede zmieniac po gondoli, bo to bez sensu, a wozeczek sliczny.
Moze macie jakies konkretne, ale LEKKIE propozycje? Wiem, ze temat wozkow juz byl i na pewno bedzie wałkowany jeszcze milion razy, ale teraz czas na mnie
Co do naprawdę LEKKICH, lekka jest Camarela Sevilla (czy też Carera, bo to tylko wzory inne). 9 kg cały wózek.
Pollyanna u mnie też trzeba zaświadczenie od lekarza do tych zajęć praktycznych, więc to chyba standardWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 13:53
inka84, eforts lubią tę wiadomość
-
zuzaja mam detektor Angelsound Mini, ale przy trzech maluszkach daje Ci dużą gwarancje, ze nie odroznisz tetna maluszkow. Ja mam jednego brzdąca, a tetno slysze z prawej, z lewej i na srodku
Z jednej łożysko, z drugiej przeplywy pepowinowe, z trzeciej maluszek, w zaleznosci gdzie sie schowa i jak idzie pepowina to tez slychac w innych miejscach a teraz sobie to wszystko pomnoz razy trzy
Da sie odroznic tetno przeplywowe od tetna dzidziusia, ale one sie ruszją, wiec czy zdolasz...? Raczej powątpiewamDwa sie moze uchwycie, ale ja przy trzecim tetnie mialabym spore wątpliwosci czy to ktores z tych 2 nie wskoczylo na miejsce trzeciego a a trzecie czy gdzies sie w tym czasie nie schowalo
-
szurabura wrote:Ja też na niego choruje, a właściwie na Expander Mondo ale one są produkowane przez 1 firmę pod 2 markami. Właśnie również mam obawy do spacerówki, krótka mi się wydaje... Eforts mówiła, że może jej się uda wziąć koleżankę z roczniakiem na rozeznanie to wtedy będziemy mieć pewność
Co do naprawdę LEKKICH, lekka jest Camarela Sevilla (czy też Carera, bo to tylko wzory inne). 9 kg cały wózek.
Pollyanna u mnie też trzeba zaświadczenie od lekarza do tych zajęć praktycznych, więc to chyba standard
Ja sie za tydzien w weekend wybieram z 2,5 roczną córką do BoboWozkow w Poznaniu, wazy 13 kg wiec nie powinni robic klopotow by corke do wozka wsadzic, to bede miala takze orientacje czy w wieku 2 lat mi sie dziecię zmiesci.
Camarelo slyszalam, ze są kiepskieChoc bardzo mi sie podobają.