Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
niccky
ty musisz sobie powiedziec jak chcesz dziecko/dzieci prowadzić...
ty jestes rodzicem
ty wychwowujesz
ty decydujesz
ty chcesz i ty umiesz
i to jest piekne
ty-matka!!!
moze byc pod kloszem, moze byc po patologicznemu (tu z przymruzeNiem oka)
ALE TY
nickky lubi tę wiadomość
-
Nie wiem w sumie czy Ania jest hnb, wiele cech się zgadza z definicją, nie wszystko, ale fakt, że to w sumie nie ma znaczenia, bo i tak już się nie odkocham 🤣 Chociaż chciałabym, żeby była trochę łatwiejsza w obsłudze 😉
To prawda, że ona ma bardzo płytki sen, wybudza się jak kot zeskoczy z szafki w drugim pokoju albo jak strzeli mi w kolanie kiedy wychodzę z pokoju 😱 I często przebudza się od razu z wybuchem płaczu albo jak wybudza się spokojnie to od razu siup na brzuch i zaczyna pełzać, na razie nie umie się jeszcze uśpić sama, ale liczę, że kiedyś to nastąpi 😉 jak wrócimy do domu od teściów spróbuję zabezpieczyć łóżko, żeby nie spadła dołem i wtedy niech sobie pełza. Raz spałam w nogach łóżka w poprzek, mąż z drugiej strony, z trzeciej strony barierka i wtedy Ania sobie szalała a ja nawet się zdrzemnęłam. Ale teraz umie już przeleźć przez człowieka.
Ja ogólnie wierzę, że będzie w końcu lepiej. Pewnie drugi rok będzie ciężki, bo będzie zmęczenie pracą, logistyką żłobkową i wciąż jeszcze mało ogarniającym dzieckiem, ale wierzę, że jak już Ania zacznie mówić i komunikować swoje potrzeby, to będzie łatwiej. Może to kolejny pogląd, który będę musiała zweryfikować, ale na razie mam nadzieję, że łatwiej będzie współpracować z dzieckiem, które ma większe możliwości komunikacji niż tylko płacz
Kamcia powinnam sobie wydrukować Twój post i oprawić w ramkę - święte słowakamciaelcia lubi tę wiadomość
-
nickky
nie wiem, czy swięte...
ale pamietaj , ze macierzyństwo to nie te piekne obrazki w tv
to ty-to ty, ojciec dziecka i ono-dzieciątko
masz prawo klnac pod nosem n razy dziennie, masz prawo czuć się zła, zmeczona, brzydka, gruba, nieodpowiedzialna, naopiekuńcza...
masz prawo kochać ibyc kochana
dzieci są rozne
i jeszcze rozniejsze niż my tu sobie pisiu pisiu
nikt tobie nie da odp kiedy bedzie lzej, lepiej, ciszej, łatwiej...
znajdz w sobie tego powera
w sobie-dla siebie-ku przeciwnosciom!
kiedys za tym wrecz zatesknisz, teraz ucz sie, korzystaj, żyj
tak naj naj najszczerzej-szkoda zycia na duperele
dziecko zdrowe, usmiechnete, mama jest, tata daje rade!
jestescie mega rodzinką
korzystajcie
jak nie teraz to kiedy?nickky lubi tę wiadomość
-
Nicky
U mnie zasypianie na noc wygląda tak. Maly do spiworka, w lozeczku kokon niemowlecy, w kokonie obok glowy rezerwowy smoczek jak gdzies wypluje poprzedni. Spiworek i kokon znacznie ograniczają jego kręcenie się przed snem. Nie udaje mu się przekręcić na brzuch dzięki temu. W nocy często słyszę jak się przebudza i sam bierze smoka sobie I zasypia z powrotem. Nad lozeczkiem karuzela cichutko A obok jeszcze taki miś z Chicco że sweicacymi gwiazdkami. Często zamiast się wiercic to molestuje tego misia na wszystkie strony i jeszcze się nauczył go włączać i wyłączać. Ja wychodzę z pokoju bo za duże zainteresowanie mną jest jak zostaje. Nie raz zasypia z tym misiem na głowie 🙂 Na kazde dziecko trzeba znaleźć inny sposób. Może spróbuj jakiś projektor na ścianę albo sufit, coś co pozwoli się Ani na czymś skupić.
Jak raz miałam w praniu spiworek i położyłam Kubę bez niego to mi się kilka razy obudził. Za bardzo się kręcił wtedy. Może ktoś powie że za mocno go ograniczam tymi gadżetami na noc ale sen rodziców też jest ważny i tyle w temacie.03.2018 (*) 8 tydzień
06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
-
U mnie też jest molestowanie misia z chicco ale najczęściej szumiś obrywa 😅 i Madzia śpi z nim na twarzy 😂 ale jeszcze nie zaśnie sama, muszę leżeć obok. Raz mi zasnęła sama w łóżeczku, więc mam nadzieję, ze się nauczy sama zasypiać i spać. No i tradycyjnie przy zasypianiu jest wiercenie się okropne.
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
taka_mama wrote:Muki, planujesz drugie że tabletki odstawiłaś? 🙊
U nas nocki zmienne, 2 razy w tym tygodniu spała ładnie z dwoma pobudkami tylko, za to dziś w nocy chyba co godzinę się budziła i na dniu odsypiała... Jak nigdy spała dziś łącznie 3.5godz w ciągu dnia. Zobaczymy co będzie w nocy.
Co do pilnowania, to ja raczej obserwuję co i jak. Nie dała bym rady chodzić za nią. Wczoraj np podparła się o psa i wstała, pies ruszył się, a młoda upadła i walnęła głową w brzeg szafki, 5 sekund popłakała i dalej jazda 🤷♀️ ma dziewczyna mocną głowę.
Już nawet ciężko mi ją wykapać, bo nie chce leżeć, ani siedzieć, tylko stać, a mnie ciężko jedną ręka ją trzymać, a drugą myć... Może macie jakiś sposób na to?
4.04 beta 1210 😀
16.12.19 Natalka ❤️👶🏻 -
Muki, moze taki dmuchany maly basenik przy okazji bedzie do zabawy ?
Co podajecie na kolacje? Chcialabym wprowadzic trzeci posilek, zazwyczaj rano podaje kaszke z owocami a na obiad warzywa/ryba/mieso i zastanawiam sie co na trzeci posilek. Czy kaszke lepiej rano czy wieczorem? Tylko prosze o proste przepisy tj. jak najmniej czasochlonne
Mali, a moze sprobuj wyjsc na dzien i zostawic meza z dzieckiem? Moze wtedy zobaczy jak wyglada opieka nad Malenstwem i rowniez Ciebie bardziej doceni. Czasami terapia praktyczna najskuteczniejsza. Sciskam cieplo
Flame, jest lepiej?Muki85 lubi tę wiadomość
Coreczka 11.2019 -
Limonka, ja zaczęłam podawać na kolacje kaszki bo chcę przyzwyczaić brzuszek do tego posiłku. Za kilka dni zacznę dawać inne tzeczy- placki, omlety, kanapeczki itp. tak jak na śniadanie ale bez owoców.
Kupiłam w Lidlu foremki do lodów i zrobiłam dla małej lody jogurt, banan + masło orzechowe, wcinała zadowolona 😊Limonka lubi tę wiadomość
-
Ja to jestem jakimś przypadkiem skrajnie beznadziejnym, na obiad słoiczki na śniadanie i kolację kaszka z musem owocowym albo ewentualnie zmiksowane same warzywa...Nie mam czasu przy Ani ugotować obiadu, ale chciałabym chociaż zrobić jej jakieś fajne śniadanie/kolację tylko mam 0 pomysłów, bo ona je tylko papki, nic nie chce stałego, nawet grudek nie toleruje, a nie zmiksuję jej przecież kanapek na papkę
Zamówiłam książkę o żywieniu niemowląt, jak przyjdzie to może się czymś zainspiruję.