Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamcia słodko Małgonia wcina pączka 😂
U nas jakaś czarna seria...katar w miarę zaleczony, natomiast wczoraj o 21 Ania zaczęła wymiotować. I jak zaczęła tak wymiotowała co 20 minut do 5 rano. Nie wiem ile było tych wymiotów, z 15 razy na pewno, na koniec już tylko śliną. Zwróciła obiad, kolację, próbowała napić się mleka z piersi, zwymiotowała od razu na mnie. Nawet wymiotowała wodą. Jednocześnie o 3 rano weszła biegunka, wodnista, kwaśna, leciało górą i dołem jednocześnie.
O 5 przeszło, Ania nie ma dzisiaj apetytu, prawie nic nie jadła, ale humor dość dobry. Sporo pije, mało siusia, na pewno jest odwodniona, ale konsultowałam z pediatrą i jeśli wymioty i biegunka dziś przejdą to może obędzie się bez nawadniania w szpitalu. Na razie już było bez wymiotów, zrobiła 2 rzadkie kupy z samym śluzem, ale w sumie nie ma czym robić kup, skoro nic prawie nie zjadła poza mlekiem z cyca. Nie wiem czy coś jej zaszkodziło czy jakiś wirus, gorączki nie ma.
Oby już przeszło, boję się dzisiejszej nocy
Do tego z prawej strony spuchła jej czwórka tak strasznie, że ja nie wiem czy to jest normalne. Ania cały dzień popłakuje i gryzie rączki. Nie wiem czy nie skonsultować tego na wizycie w przychodni, z drugiej strony pewnie dowiem się żeby dawać pedicetamol i schłodzone gryzaki i tylko niepotrzebnie narażę osłabiony dzisiejszymi przebojami organizm na zarazki w przychodni. Nie wiem ile rzeczy na raz może męczyć to małe stworzonko. -
Nickky
A kiedy była w żłobku?
Ewidentnie wygląda na wirusowke i to w gorszej postaci
Dobrze że i goraczki nie było...
U nas 4 wymioty. Posiłkami (Piotruś zolcią bo nic nie jadł). Na tym koniec. Na drugi dzień biegunka tylko u Malgosi ale u nas zębowo mamy 6 kup dziennie. Dupka się nie zaczerwienila. Nie je 2.dzień. Ale pije i siusia
I U mas podejrzewam rota więc porównując u was bardziej rotawirus
I dobra przychodnia że dziecko by obejrzeli 🤣
Ja wolę dawać ibuprofen co już nie raz pisalam. Działa też przeciwzapalnieWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2021, 20:29
-
My też zaliczyliśmy udana wizytę u lekarza
Wargi sromowe do chirurga. Dziś już się nie dodzwonilam. Wzięłam też skierowanie na usg brzucha (tej nieszczesnej nerki). Jakoś na dniach zrobimy morfologie (u siebie w mieście nie zrobię rozmazu ręcznego więc na wyjazd muszą być lepsze warunki drogowe)
Poruszalam temat tego kaszlu. Nie udało mi się go nagrać. Osluchowo czysto. Dalej ciagniemy przeciwalergiczny. Gardlo widać że kaszlem podraznione. No i cala jama ustna napuchnieta zebowo ale kupy mówią że zęby idą i najważniejsze że bolowo nie doskwieraja
Trochę drzemki nam się rozjechaly w sumie były 3. Pierwsza 5 min A Małgosia nowonarodzona u lekarza. Wszyscy mówią jaka grzeczna...taaa zaurocza mi dziecko 🙈 w ogóle w przedszkolu ciągle mi drzwi otwierają itp A ja mówię że dam radę w końcu robię to codziennie 🤣i słyszę że widzą to codziennie. I podziwiaja 🙈
Kawka też udana bo dłuższa przez brak logopedy. I ta moja koleżanka ma w sobie coś takiego że i Piotruś I Małgosia są wobec niej bardzo zmienni. Raz kochają cioci A raz płaczą na jej widok. Piotruś do dziś. No nie wiemy o co chodzi. Obcy zaczepiaja przy nas A ta koleżanka za blisko podejść nie może
-
Delilah dzięki za pamięć
Noc na szczęście lepiej, z 3-4 krótkie pobudki, czyli u nas pozytywna norma Już bez wymiotów, rano była wodnista kupa, ale od tej pory spokój. Apetyt dalej słaby, chociaż jest lepiej niż wczoraj. Może rzeczywiście w poniedziałek złapała wirusówkę...
Za to znowu ma większy katar, chyba zębowy tym razem. Dwójki prawie przebite, są dosłownie ułamek milimetra pod dziąsłem. Może na dniach wyjdą, oby...
A jak u Was Dziewczyny? -
Ja się zastanawiam czy nasz brak apetytu (prawie nic nie je 3. Dzien) nie jest jednak związany z zębami? Ale nie dam sobie ręki uciąć. Widzialam dziąsła Małgosi. Ale lekarka aż się zdziwiła co się tam dzieje. No i w sumie uznać mogę że zęby jakoś nie dokuczaja (kupa jest objawem)
I chlopcy też zebowo dawali radę jednak przy czworkach A szczególnie trójkach apetyt byl zerowy. I się wtedy cieszyłam że Piotruś miał zapas w cialku na takie okoliczności. Nawet jak zgubił nie było widać. Gubienie wagi widać u Patryka 🙈
Malgosia teraz spi A ja gapie się na bałagan w salonie. Ale cały czas coś robię. Zaraz wieszam pranie. Zupa ugotowana. W piwnicy po zapasy bylam
Aaaa
I mazda w garażu na ładowaniu
Znów udało mi się wjechać 👍 odpalila rano ale jakoś już inaczej. A jutro fizjoterapeuta starszego więc jak nie dziś to jutro czy w poniedziałek czekałby mnie garaż. Wsadze do bagażnika sanki i w czasie zajęć starszego zabiorę na sanki mlodszego. Przecież rozniesliby z Malgosia poradnie przez te 45 min 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2021, 11:46
-
Cześć dziewczyny,
ja znowu z pytaniem do Was. Ehh za często się nie udzielam, a kiedy piszę to głownie po porady
Kacper obudził się z katarem i kaszlem. Nie ma gorączki, je i zachowuje się normalnie. Jednak cieknący katar i kaszel jest. Nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia, mały miał raz trzydniówkę i to koniec.
Mąż pojechał do apteki to dali mu syrop grinTuss Pediatric. W domu mam urządzenie do inhalacji i robię je z soli fizjologicznej. Posmarowałam go też aromactiv dla dzieci.
Jestem otwarta na wszystkie Wasze rady, zarówno te domowe, jak i z apteki.
Na poniedziałek umówiłam wizytę w naszej przychodni, chyba, że będzie gorączka to mamy jechać na SOR (mamy skoki morfologii, raz jest super, a raz jak przy białaczce).09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
16.11.2018 operacja żylaków
12.2018 wyleczona ureaplasma
04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.
Naturalne starania do 12.2021, później in vitro. -
Grintuss kupowalam niby na suchy i mokry ale wolę inhalacje
Jak nie sól fizjologiczna masz mocniejsze preparaty np nebudose baby 1,5% albo te już mocniejsze nebudose plus
Stosuje często ectodose
Kaszel suchy to raczej to najlepsze
Obstawiam że może być kaszel od wpływania kataru A inhalacje i na katar pomagaja
Raz na jakiś czas odciągnąć
Pediatra zawsze radzi nawilzyc gardlo przy tym często mam uniben silver
Nos też zakrapiaj
Mam w apteczce rhino argent ze srebrem no i obkurczajace nasivin kids czy xylo gel
Super jest syrop z cebuli
Kaszel mokry to te wykrztusne np hederasal czy inne substancje jak np deflegmin baby (ale ta substancja jest w wielu syropach dla dzieci) choć myślę że u was nie mokry kaszel
Wykrztusne kilka dni i zawsze do godziny 16/17
Przy kaszlu smaruje klatę i plecy depulolem ale sa tez inne smarowidla. Lubie ten depulol
Ogólnie bez paniki
Sprawdź jeszcze przeciwirusowe(groprinosin/eloprine) od ilu lat
Wit C nie zaszkodzi
Mi hematolog mówił że przy naszej morfologii mogą być jeszcze większe spadki i to "normalne " przy takiej dolegliwosci
I dziecko nawet z takimi wynikami ma prawo mieć zwykłą infekcje z gorączka i mam wtedy nie latać po sorach
Nasza pediatra przeczytała całą te informacje od hematologa (2 strony) i sama uwierzyła o czym jej mówiłam
Jedynie jest tak że jak przy zwykłej infekcji (i tu prawie zawsze pada ze jest wirusowa)następuje pogorszenie (jak gorączka, apatia, zmiana kaszlu na niepokojący,brak apetytu i wiele wiele innych dodatkowych objawowo) to oznacza że mogło dojść do nadkazenia bakteryjnego I wtedy wchodzi antybiotyk
splywajacy katar powoduje podrażnienia gardła ucha Stąd ważna jest higiena noska. Ale tu bez przesady. Zbyt częste oczyszczanie powoduje nadprodukcje wydzieliny i robi się błędne kolo -
Kamcia to skarbnica wiedzy 😍
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
My na mokry kaszel i gesty katar ectodose plus isonasin septo. Wit c caly czas dajemy. No i depulol tez używałam ale szalu nie robi na noc plasterki aromactiv i nasivin do nosa wiec podobnie jak Kamcia. Syropow wykrztusnych neonatologiem i pediatra nie kazal podawać dzieciom do 2rz bo potęgują wydzielinę wiec działamy zawsze ectodose.Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
Tak
Wykrztusne powoduja nadprodukcje ale i u 2 latka jak i 15 latka jeśli za długo używany
A czasem jest niezbedny i lepsze te na recepte...Tak jak ratuje naj nebbud...
Sama ihalacja też może podrazniac powodować kaszel więc trzeba mieć wyczucie co i jak ile czasuWiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2021, 09:04
-
Ja też tu mało... Wczoraj się zalogowałam miałam napisać post i napisałam do połowy nie wysłałam i skasowało się 🤪.
Też mam pytanie fotelik dla starszaka może być na pasy a najlepiej pasy i izofix. Szukam czegoś od 15 kg najlepiej z odchyleniem do leżenia. Niestety w jednym aucie mam tylko w jednym miejscu izosy co za kretyn to wymyślił 🤪 w drugim aucie mamy izosy ale mało nim jeździmy muszę coś wymyslec bo córka wyrasta z przedziału wagowego fotelik do 18 kg. 😀
U nas też był pączuś do polizania a co będę żałować. Ja mówię że dziecko trzeba uczyć że słodkie jest no nie da się ukryć bo ja lubię ale pokazuje kiedy ma to granice i nazywa się to obżarstwo. Nie trzeba jeść codziennie ale imprezka cczy o odświętnie troszkę nie zaszkodzi😊
Ewelina na katar i kaszel ja też lubię inhalacje. Proponuję po inhalacji o stukać płucka. Konkretnie. Aromaktiv w plastrach jest lepszy bardziej intensywny. Wolę plastry.
Nasivin na katar ale do 5 dni się stosuje. Woda morska do nosa hipotoniczna rozrzedza wydzielinę dobrze odciągnąć wydzielinę. Ja zawsze sobie zostawiam obcje w nocy nasivin jak dziecko budzi się i ma zatkany nos on jest delikatny i nie wkurza dziecka jak się aplikuje.
Kamciaelcia Małgosia śmiga już? Pamiętam że 1dzien chyba różnicy było jak zaczęła chodzić ona a później mój syn. My butów nie mamy poza atipasami więc na dworzu nie chodzi ale w domu to się rozbrykał. Już obcja na 4 nie ma mowy. Czasami włącza bieg i biegnie ale mało miejsca 🤪
Chcę ją już wiosny 🌷🌱🌼🌳19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Maxi
My mamy joie od 15kg
Ma tzw miękkie izofixy czyli można montować na nie lub poprzez pasy
Ale pytam czy taki bo te od 15kg to dziecko w pasach samochodowych
Jednak nie ma odchylenia do spania
Lekko to siedzisko można wysuwać
Zaraz znajdę nazwe
Tak joie traver
Syn lubi ten fotelik
Kiedy szukałam modelu na izofix i/lub pasy to jeszcze jeden model miałam na oku (britax?) Ale kompletnie nie pamietam czemu wygrał joie
I wszystko możliwe że teraz oferta na rynku szersza
A pytam czy koniecznie chcesz na pasy samochodowe bo drugi jeździ w joie który ma pasy wewnętrzne do 25 kg dziecka i kiedy kupowalam ten fotelik na rynku byly tylko dwa takie potem druga marka wycofala się z rynku. Czyli joie jedyny mial(nie wiem jak teraz) pasy wewnętrzne aż do 25 kg (te foteliki do 25 kg mają w instrukcji napisane że fakt dziecko do 25 ale pasy wewnętrzne tylko do 18. A jak liczyć wagę w ubraniu to tylko zakres maleje)
Wybierlam ten w 8* (jechałam ponad 100km) bo syn był malutki ale duzy i tylko taki fotelik wchodził w grę. Jedna zdecydowana wada. Montowany jest na 3 sposoby (niestety) na raz - pasy izofixy i top tether
Teraz kupilam poddupnik do drugiego auta. Nie bralam fotelika bo to auto którym mąż jeździ do pracy z kolegami i nie chce by fotelik zajął caly bagażnik i jeszcze został sponiewierany)
Poddupnik ma w tym aucie zawsze byc i też wybralam z montazem na isofix i/lub pasy plus regulacja wysokosci pasa samochodowego. Nie jest to dobra forma przewozenia ale sponiewierany fotelik nie musi być bezpieczniejszy
Tak
Małgosia ruszyła dzień przed 14. Miesiącem
Chodzi po mieszkaniu. Nie biega
Ale nie ubieram jeszcze butów. Nie stawiam na ziemi .
W domu mam kapcie(sandalowe renbut) i kilka razy chciała by jej założyć ale nie chce w nich chodzić i po czasie płacze by zdjąćWiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2021, 17:48
Maxi lubi tę wiadomość
-
Nicky, ważne że nie wymiotuje i nie ma biegunki.
Wagę na pewno nadrobi, rozumiem Twój niepokój bo o wagę córki swego czasu też bardzo się martwiłam (tzn nadal jest szczuplutka ale taka uroda). Najważniejsze że dochodzi do siebie po rota i infekcji.
U nas dalej suchy kaszel, osłuchowo ponoć czysto, ale jutro wjeżdżamy z mała dawka Nebbudu zgodnie z zaleceniami. -
Hej dziewczyny... Dawno mnie tu nie było, ale od czasu do czasu was czytam. U mnie w porównaniu do was, nic ciekawego się nie dzieje. Młoda na szczęście zdrowa, śmiga już jak szalona. Nadal mało je i kiepsko śpi. Pobudki co 1-2 godz. Jak pośpi 3 godz to jest święto. My nadal kp, więc śpi ze mną, koniecznie przyklejona do mnie 🙄
Ja siedze w domu, a że mieszkam na wsi, to nic ciekawego tu nie ma. Na spacery rzadko chodzę, bo mi się po prostu nie chce w to zimno, śniegu u nas mało, wiec nawet na sanki nie można iść. Non stop jakies lockdowny i zakazy. Raz w tyg jade do supermarketu na zakupy, czasami do przyjaciółki pojadę i to by było na tyle.... Nudy, nudy, nudy
Czekam na wiosnę 🌷🌼🌺🌞
4.04 beta 1210 😀
16.12.19 Natalka ❤️👶🏻