Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie też było widać gdzie łożysko, oczywiście było wysoko o niepotrzebnie mnie tamten gin nastraszyl.
Ja odkąd poszłam do pracy to trochę chętniej się bawie z córką choć czasem kompletnie nie mam siły... Dziś byłam z nią na festynie od 10 do 16, ramiona mam strzaskane słońcem, tak się wyszlala że od 17 śpi.. pewnie do rana. A ja objadlam się bo był konkurs ciast, grill -
Cześć dziewczyny,
Dawno mnie tu nie było. Ostatnio brak czasu na cokolwiek.... Prenatalne będę miec w 12+3 więc jeszcze trochę bo to wypadnie 10 czerwca.
Widzialam wlasnie wasze brzuszki... Serio takie już widoczne. U mnie nic. Kompletne zero a to 2 ciąża.
A widzialyscie juz są styczniowki 2020 i to pelna lista pięknie zrobiona na 1 ich stronie. Czas mija niewiadomo kiedy.
Pozdrawiam.
Miodunka, AnitaK lubią tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Przeczytalam kilka ostatnich waszych postów. Co do kapieli niemowlaka ja robilam to z automatu samo przyszlo. Moj maz też wiec robilismy to na zamiennie. Na poczatku przed porodem bylo duzo strachu na misiu sobie prezentowalismy chwyty do mycia czy przebierane pokazane na szkole rodzenia ale dużo daja filmiki z you tube - polecam. Tak w 3 trymestrze warto sobie poogladac pielegnacja maluszka. U mnie bardzo sprrawdzilo się mycie dziecka na stole kuchennym. Wanienka a obok kladlam przebierak i ręcznik. Mydełko firmy penaten z pompką było genialne gdy męża nie było to latwo sie aplikowalo mydełko na dłoń. Później umyty bobasek szybko wedrowal obok na przygotowany przebierak z reczniczkiem otulalam w kolonik i po wysuszeniu pielegnowalam. Same zobaczyciie przyjjdzie wraz z porodem wzystko samo z automatu. Wiec sie nie stresujcie na zaś.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2019, 22:39
19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Karolajnos wrote:To będzie moj pierwszy bobasek dlatego tez jestem zielona w tych sprawach i mam pytanie od kiedy można chodzić do szkoły rodzenia ? I jak to dokładnie wyglada?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2019, 23:38
29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018 -
Dla mnie tez czarna magia ale wierze w to ze natura obdarzyła nas w instynkt i będziemy wiedziały co robić intuicyjnie
-
Ja sobie chwaliłam szkołę rodzenia i polecam wybór takiej, u której w programie jest również pierwsza pomoc dla maluszka.
Tym razem się nie wybieram, bo już nie czuję potrzeby, ale pewnie jakieś nurtujące pytania będę rozwiewać z położną.
Wklejam link informacyjny, bo myślę, że sporo osób nie wie, że alternatywą do szkoły są spotkania edukacyjne z położną środowiskową:
https://www.prawo-mamy.pl/2018/04/14/polozna/Mali84 lubi tę wiadomość
2015 Aniołek
2017 Synuś -
Ja chodziłam od 25 TC miesiąc dwa razy w tygodniu. Do porodu wszystkiego zapomniałam polecam iść bardziej na świeżo przed porodem. Teraz nie mam potrzeby iść na szkołę rodzenia ale pierwsza pomoc muszę przypomnieć i prywatnie pójdę na jakiś kurs. Niestety przy Mai przydala się ta wiedza kilkukrotnie...także polecam wszystkim.
-
Mi też się przydało, miałam pierwsza pomoc noworodka i niemowlaka na studiach i czuję się z tą wiedzą o niebo bezpieczniej. Również już wykorzystywałam umiejęności, niestety. Co jakiś czas w miastach Polski jest organizowane bezpłatne warszaty: https://bezpiecznymaluch.com.pl/warsztaty, nie byłam ale wiem, że jest tam poruszany temat pierwszej pomocy, warto się chyba wybrać.
Co do zabawy z dzieckiem, staram się świadomie pamiętać, że to on jest teraz najważniejszy a jak nie odkurzę, albo nie ugotuję, to nic się nie stanie. Dużo czasu spędzam z Małym na zabawie, wiem że tego czasu mi nikt nie odda i mi go już teraz żal. Ale ja się w ogóle lubię bawić, nie wyrosłam z tego chyba wcale.
Byłam na jednych spotkaniach szkoły rodzenia, akurat o kąpieli - przydały się bardzo, teraz chciałabym znaleźć czas na wszystkie ale nie wiem czy si e uda organizacyjnie..Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2019, 07:33
-
Do Szkoły Rodzenia warto wybrać się w 3 trymestrze. Na wielu szkolach jest napisane od ktorego miesiaca. W wiekszych miastach jest dużo ofert i mozna poszukac co do wyboru dni i godzin tak zeby pasowalo tobie i partnerowi. W ofertach są tez szkoly weekendowe ale zdecydowanie cala sobota i niedziela to dużo siedzenia. Polecam w 2 trymestrze upatrzec sobie oferty szkół z waszego miasta i zapisac się odpowiednio wczesniej. Bo ja jak rodzilam to był baby boom i było trudno o termin dogodny. Wiele szkol ma rozne progrsmy np. W jednej szkole znajdziecie pierwszą pomoc a w innej juz nie lub w jednej jest zajecia malowania na brzuszku czyli cos dla zabawy a w innych juz tylko teoria. Ważne jest zeby była nauka na bobasach i małe grupy. Fajnie tez jak szkola daje materialy. Ja dostalam bardzo bylo przydatne. Czesto są tez szkoly rodzenia tam gdzie wybierzecie sobie szpital wtedy poznacie jak szpital w ktorym chcecie rodzic sie zaopatruje na poród jak wyglada cala filozofia danego szpitala ale nie traktujcie tego zwiazujaco bo szpital do porodu moze ulec zmianie i pozniej nie potrzebny stres...
Szczesliwych ciąż życzę wszystkim mamusiom.Karolajnos lubi tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Też polecam szkołę rodzenia i to w 3 trym.
Tylko właśnie ważny jest program. My mieliśmy nawet spotkanie z fizjoterapełtką, doradcą noszenia w chustach i Panią z PKBM. No i pierwszą pomoc też. Dużo wiedzy
Wszystkiego najlepszego mamy! ❤️Mama_Zuzia lubi tę wiadomość
-
Wszystkiego dobrego z okazji dnia mam!
Ja Wam powiem, ze ten brzuch mnie zadziwia, rano płaski a wieczorem... jak może być taki rozstrzał? 🤣
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8a9bbed1a3d1.jpgMiodunka, Mali84, Limonka, magda sz, pola89, taka_mama lubią tę wiadomość
-
Tak się z nudów przechadzam po forum i widze ze już grupa lutowych mam 2020 sie utworzyła. Ale czas szybko leci, dopiero
Co dołączyłam tutaj a tu już końcówka pierwszego trymestru. Taka niedzielna refleksja 😅
Miodunka to powodzenia! Zarówno jutro jak i dzis!❤️😜anna23 lubi tę wiadomość
-
Kindziukowa jestem mysli ze wszystko przyjdzie samo, instynktownie, sama po sobie widzę kiedy ktoś wykonuje nagły ruch w moim kierunku lub podchodzi dziecko to instynktownie łapie brzuszek bo go chronie😂 także mam nadzieje ze po porodzie wszystkie rzeczy również do nas przyjdą
Co do jutra to ja również wizytuje trzymam kciuki mali84 żeby wszystko było dobrzeMali84 lubi tę wiadomość