X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj badalam tarczyce i wynik TSH 0,09 i zaznaczony ze jest za niski, ft4 1,62 (0,93-1,71) czyli organizm wysycony hormonem. Przed ciaza bralam dawke Letrox 50 i mialam na niej Tsh ok 0,5-1. Teraz mi endo zwiekszyl do 88,5 i taki efekt 🤷🏼‍♀️. Napisalam maila do niego i czekam na odp, sama boje sie zmniejszac dawke na wizycie mowil ze hormon jest tez potrzebny dla dziecka. Cos czulam przez kosci ze ta dawka dla mnie za duza bo chudne zamiast przybierac na wadze a jem. Czy lekarz Wam w ciazach zmniejszal tez dawki?

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ostatnie tsh miałam około 0,3 (tez niskie)ale dawki nie zmienniałam
    tyle ze ja euthyrox tylko w ciazy biore
    w poporzedniej długo 25, potem 37,5, w tej zaczełam od 50
    i wyjatkowo w tej nie chudne(poprzednio na 1.trymestr spadło 12kg)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam ciaze z 53/54kg a teraz mam 51,5 a juz tak od 9/10tyg zaczelam jesc w miare normalnie, oczywiscie sa jeszcze rzeczy co mnie odrzucaja i nie jem tak chetnie jak wczesniej ale w 6-8tyg to byla masakra mdlilo mnie po wszystkim zero miesa itd. Spada mi tak 100-200gr codziennie 🤷🏼‍♀️

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dla mnie plus/minus do 3kg to wahanie wagi a nie spadek
    w ciazy waga rosnie pozniej, ze spada w p[ierwszym trymestrze to czeste i normalne
    ciaza praktycznie nie wazy na tym etapie
    do doboru dawki leku i tak lekarz najwazniejszy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i mi spadło od poczatku 2-2,5 kg i to dla mnie nie spadek
    wystarcczy ze juz inaczej, ciazowo sie odzywiam
    i jestem na diecie cukrzycowej, w której codziennie mierze poziom ketonów w moczu-ketonów brak, wiec nigdy w ciazy sie nie głodziłam
    jestem takim fenomenem, u którego wystarczy regularne jedzenie(tu z okazji ciazy) i waga spada-poprzednio 29kg od wagi wyjsciowej po polgu ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boję się co to będzie w 1 ciazy schudlam 6 kg w 1 trym, poniżej przypakowalam 16. 10 kg zeszło w 3 mc po porodzie a później zrobiłam dietę i zeszłam 11. Teraz mam na plusie 1.5 kg. Jak już mogę jesc wszystko to żal mi czegoś odmawiac...

Ja nie pamiętam w ogóle jak to jest jak jest taki noworodek, niby 4 lata a gdyby nie zdjęcia to bym nie pamiętała jak wyglądała Maja, teraz jest niebieskooka blondi, chudzielcem a jak się urodziła wyglądała jak grubiutki Wietnamczyk, ciemną, oczy skośne i czarna czupryna (miałam zgage jak cholera). A co do obchodzenia się z noworodkiem to też mam czarną dziurę ale pamiętam jedną rzecz, wszystko stało się wtedy takie instynktowne że po prostu wiedziałam co robić jakby mi ktoś otworzył mózg i włożył tą wiedzę.

Pamiętam jak zastanawialam się przed porodem że dobra na to jestem gotowa wiem jak to mniej więcej ma przebiegac i wiem że jak wyjdzie główka to jedno parcie i po bólu ale kompletnie nie wiedziałam co będzie później...dadzą mi dziecko i co? Co ja z nim zrobię? :D no i dali mi dziecko i ja przez pierwszą godzinę miałam minę srającego kota że jak "to" taki klocus wyszedł z mojej dziurki, jak to jest możliwe :D wiem że czekałam tylko na krzyk żeby usłyszeć córkę jak tylko wyjdzie i jak usłyszałam to po prostu takie niesamowite uczucie, że teraz mój świat zmieni się o 180 stopni :) taka duma i trochę przerażenie, mega odpowiedzialność i taka miłość której nie da się opisać :)

Nurkowanie, Mali84, Muki85 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbieram się na festyn z okazji dnia mamy i dziecka w przedszkolu :) chyba wezmę ze sobą krzesło.. jak stara babcia. Miłej soboty :)

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jade do mojej mamy na obiad z corka :) ale odpoczne 😂

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,to właśnie jakiś taki cud natury, że przy pierwszym dziecku prawie każda kobieta jest zielona, a jakoś z czasem to ogarnia 🙂 ja się bałam opieki, ale z każdym dniem się nabiera wprawy i jest coraz lepiej 🙂 i nikt nie urywa głowy za krzywo założoną pieluche 🙂

• martaszymi Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to takie pocieszające co piszecie. Póki co martwię się o to żeby z ciąża było ok i jakoś nie skupiam się na tym co będzie jak dzidziuś się pojawi ale jak mój mąż wczoraj rzucił tekstem że on najbardziej się boi że jak zostanie sam to dzidziuś zrobi mu taka kupę że będzie miał całe plecy brudne to i ja jakoś tak sobie uzmyslowilam że Przecież ja nigdy takiego maluszka paro dniowego nawet na rękach nie miałam 😲😲😲

29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
    17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
    30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
    I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
    II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018
  • Nurkowanie Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda normalnie tekst super.
    Ja tez bede miala mine .

OM 27.03.2019
    Polimorfizm Pai 1 heterozygota.
    Podejrzenie niedoczynności tarczycy.
    Czerwiec 2018 Aniołek 6/10 tc. [*]
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny słusznie prawią, ze swoim dzieckiem jest inaczej, ja się niczego nie bałam, trzeba zmienić pieluchę to się zmienia, przebrac to się przebiera itd. To wszystko jest zadziwiająco oczywiste...
    Jedyna rzecz co do której mam fatalne wspomnienia to kp, na myśl że będę miała przechodzić przez to raz jeszcze autentycznie robi mi się słabo :-\

• Ewe90 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się bałam dzieci 🙈 a jak urodził się mój syn wszystko wychodziło mega naturalnie. I też miałam mine nietęgą jak mi go na brzuchu położyli 😂 z przywitałam go słowami 'jesu jak on brzydki' 😂 😂 ale było warto. Cudowne uczucie 😁

Mali84, Muki85 lubią tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • MamJuzSyna Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze mówiłam że dopóki go nie umyja to co nie dotkne ale jak mi go takiego brudnego położyli od razu zaczęłam płakać że szczęścia i go pocalowalam ale zaraz go zabrali męża zawołali żeby był przy oczyszczaniu i zobaczyłam męża dopiero po zszyciu krocza

10.07.2016 3500 gr 54 cm Wojtuś
    12.02.2019 (*) aniołek 7t
  • MamJuzSyna Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze mówiłam że dopóki go nie umyja to co nie dotkne ale jak mi go takiego brudnego położyli od razu zaczęłam płakać że szczęścia i go pocalowalam ale zaraz go zabrali męża zawołali żeby był przy oczyszczaniu i zobaczyłam męża dopiero po zszyciu krocza.

Właśnie a jak rozpoznać u kobiety w ciąży jelitowke

10.07.2016 3500 gr 54 cm Wojtuś
    12.02.2019 (*) aniołek 7t
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera2000 wrote:
    Wczoraj badalam tarczyce i wynik TSH 0,09 i zaznaczony ze jest za niski, ft4 1,62 (0,93-1,71) czyli organizm wysycony hormonem. Przed ciaza bralam dawke Letrox 50 i mialam na niej Tsh ok 0,5-1. Teraz mi endo zwiekszyl do 88,5 i taki efekt 🤷🏼‍♀️. Napisalam maila do niego i czekam na odp, sama boje sie zmniejszac dawke na wizycie mowil ze hormon jest tez potrzebny dla dziecka. Cos czulam przez kosci ze ta dawka dla mnie za duza bo chudne zamiast przybierac na wadze a jem. Czy lekarz Wam w ciazach zmniejszal tez dawki?

Madera, endo zmienil mi euthyrox o +25 co drugi dzien. TSH spadlo mi do 0,87 i juz nic nie zmienial. Z tego co pamietam minimum jest chyba okolo 0,5 wiec mozliwe, ze nieco za duza dawka choc TSH tez roznie wychodzi w zaleznosci od roznych czynnikow i moze troche skakac.

Nie mam(y) zadnego doswiadczenia z niemowlakami. W razie czego bede dzwonic po bliskich i dopytywac sie poloznej :D

Coreczka 11.2019 <3
  • Nurkowanie Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam przed ciaza tsh 1.66 ( euthyrox 25 ) potem zwiekszylam na e50 ale spadlo na 0.7 przesadzilam i teraz tak chce troche tsh podniesc wiec wiec biore tak ok. e35.

OM 27.03.2019
    Polimorfizm Pai 1 heterozygota.
    Podejrzenie niedoczynności tarczycy.
    Czerwiec 2018 Aniołek 6/10 tc. [*]
  • Miodunka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mali84 wrote:
    Ja na razie zastanawiam się co z maleństwem w brzuchu. Co będzie jak już wyjdzie to chyba dopiero w trzecim trymestrze zacznę się tym martwić 🙂
    Mam tylko nadzieję że się odnajdę w macierzyństwie, za cudzymi dziećmi nie przepadam. Zabawa z nimi jest straszliwie nudna 🙂 Mój mąż ma do tego więcej drygu.

Od kilku godzin tkwię na placu zabaw. Tak, zabawa z dzieckiem to dla mnie najnudniejszy aspekt macierzyństwa

Mali84 lubi tę wiadomość

w9sdp1.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie lubie sie bawic. Zawsze mysle o tym ile mam w tym czasie do zrobienia rzeczy w domu i o ktorej pojde spac jak tego nie zrobie w dzien.
    Miodunka wrote:
    Od kilku godzin tkwię na placu zabaw. Tak, zabawa z dzieckiem to dla mnie najnudniejszy aspekt macierzyństwa

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś się bawię na panieńskim mojej przyjaciółki 😍 of course abstynencko, ale zawsze 😉 miłego weekendu dziewczyny!

Meggi89, magda sz lubią tę wiadomość

2Rp2p1.png
‹‹ 195 196 197 198 199 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ