X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Miodunka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ledwo żyję, mam w mieszkaniu 29 stopni i nigdzie nie można się schować.
    Ja w poprzedniej ciąży przytyłam 11 kg, po ciąży schudłam jeszcze więcej, ale nie wiem ile, bo nie mam wagi w domu.
    Jutro mam wizytę, to się dowiem, ile ważę. Zrobiłam zalecone badania i wyniki morfologii mam tak dobre, że aż się zastanawiam, czy ja na pewno w ciąży jestem.
    Powodzenia na dzisiejszych wizytach!

marian_the_baby, Mali84 lubią tę wiadomość

w9sdp1.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja trochę się boję, że przybiorę za dużo. Przed ciążą byłam w górnej granicy normy wagowo i na razie szacuję (bo byłam ważona w różnych porach dnia...), że przybrałam niecały kilogram. Myślicie, że lepiej brać pod uwagę pomiary w domu?
    Ogólnie to myślę o dietetyku, ale boję się, że nie będzie mi smakowało co mi zaproponuje :P Na co dzień nie jem słodyczy ani fastfoodów, ale nawet zdrowego jedzenia jak jest za dużo, to może być nieciekawie...

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już jest wątek lutowe mamy 2020 :O Chyba czas mi za szybko leci :P W radiu już słyszałam, że ktoś odlicza czas do Bożego narodzenia, a wiadomo co to dla Nas oznacza XD to tylko pół roku :O

Kindziukowa, magda sz lubią tę wiadomość

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj tez odebrałam wyniki badań krwi i jestem w szoku. Przez moja autoimmunologiczna chorobę mój organizm od małego walczył z samym sobą i od koedy byłam dzieckiem nie było badania w którym miałabym dobre parametry - w szczególności limfocyty, zawsze organizm toczył walkę. A teraz w ciąży - pierwszy raz w życiu mam wszystko ok! To jest szok!

mmalibu, Ewe90, marian_the_baby, Miodunka, Mali84, Limonka, magda sz, Muki85, pawojoszka, LadyS, taka_mama lubią tę wiadomość

preg.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miodunka, mam podobnie - wszystkie badania modelowe. W pierwszej ciąży miałam anemię i ciągle coś się nie zgadzało w morfologii a teraz mogę uchodzić za wzór. Też się zdziwiłam.

Kindziukowa - co do zasady uznaje się, że ciąża wycisza wszystkie choroby AI. :)

Limonka lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • MamJuzSyna Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze miałam dobre wyniki ale w ostatniej ciąży w lutym miałam przy trzech wykrzyknik a teraz wszystko ok na szczęście

10.07.2016 3500 gr 54 cm Wojtuś
    12.02.2019 (*) aniołek 7t
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dam znac, ze u nas wszystko wyglada prawidlowo, ale poki co nie ulozylo sie malenstwo tak by zmierzyc nt. Kosc nosowa widac, ale tez do zdjecia zly profil. Od deoch godzin skacze i nic sie nue chce przekrecic.
    Prawdopodobnie spodziewamy sie coreczki.

kamciaelcia, marian_the_baby, Meggs, martaszymi, michaga82, Kindziukowa, Miodunka, Mali84, AnitaK, Limonka, pola89, anna23, magda sz, Maxi, hamadriada, pawojoszka, Ewe90, Madera2000, LadyS, Meggi89, taka_mama lubią tę wiadomość

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia no to super wiadomość 😊 próbujecie jeszcze z pomiarami?

Malgonia lubi tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Malgonia no to super wiadomość 😊 próbujecie jeszcze z pomiarami?

Tak, juz 2h jestem na nogach i mam nadzieje ze teraz sie uda.
    Obok dziedzi kobieta i placze.. tak mi jej zal

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, a wiesz może co się stalo?

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola, bardzo ladne wzdecie. ;)

Z innej beczki - dziewczyny kp starsze dzieci. Jak Wam idzie? Tak jak kochalam karmic, powoli staje sie to dla mnie koszmarem, tak bardzo bola mnie sutki. Czasem az placze z bolu. Macie podobnie? Znacie jakies sposoby na to? Bo zaczynam reagowac zloscia na sama mysl o karmieniu. :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 12:12

pola89 lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Miodunka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzę o odstawieniu. Przez te upały Młody mało je, a dużo siedzi przy piersi. W nocy już tak mnie bolało, że powiedziałam mu, że ma wodę, a mleko będzie dopiero rano. Przytrzymałam rączki, przytuliłam, a gdy zasnął, położyłam się w nogach łóżka, żeby nie miał piersi przy twarzy. Rano dałam mu mleko, ale krótko, bo szybko wstaliśmy.

Niestety, nie ma opcji standardowego odstawiania - mama idzie spać do innego pokoju, a tata usypia i pociesza płaczące dziecko, bo po pierwsze: nie mamy innego pokoju i śpimy wszyscy razem, a po drugie: tata jest zbyt wrażliwy na płacz i nie przeszkadza mu karmienie (bo nie on karmi, sprytne, nie?), więc jak tylko synek głośniej załka "mleko!", to mąż mówi "no daj mu, nie męcz go".

Czytam sobie grupę na fb "Karmienie w ciąży i w tandemie" i tam oprócz cudownych zdjęć pokazujących karmienie dwojga jest mnóstwo historii typu "żałuję, że nie odstawiłam w ciąży". Bo negatywne uczucia do karmienia starszaka często nie znikają po porodzie, a odstawienie i wytłumaczenie starszemu, że niemowlaczek może pić, a starszak już nie - brrr, nie wyobrażam sobie tego.

w9sdp1.png
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marian_the_baby wrote:
    Ja trochę się boję, że przybiorę za dużo. Przed ciążą byłam w górnej granicy normy wagowo i na razie szacuję (bo byłam ważona w różnych porach dnia...), że przybrałam niecały kilogram. Myślicie, że lepiej brać pod uwagę pomiary w domu?
    Ogólnie to myślę o dietetyku, ale boję się, że nie będzie mi smakowało co mi zaproponuje :P Na co dzień nie jem słodyczy ani fastfoodów, ale nawet zdrowego jedzenia jak jest za dużo, to może być nieciekawie...
    Dobry dietetyk zapyta cię co lubisz i powinien tak ulozyc jadłospis żeby ci smakował. Chodzi o to żeby jeść w miarę zdrowo a nie ohydnie ,😊

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy tez często sikacie w nocy? Ja pptrafie co godzinę wstawac :( z corka mialam tak dopiero w 3 trymestrze ...

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    2cs po poronieniu chybionym ( w sumie 15 cs) 🍀🍀🍀
  • Miodunka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    Ja wczoraj tez odebrałam wyniki badań krwi i jestem w szoku. Przez moja autoimmunologiczna chorobę mój organizm od małego walczył z samym sobą i od koedy byłam dzieckiem nie było badania w którym miałabym dobre parametry - w szczególności limfocyty, zawsze organizm toczył walkę. A teraz w ciąży - pierwszy raz w życiu mam wszystko ok! To jest szok!

Kindziukowa, no bo dzidziuś siedzi w brzuszku i naprawia, naprawia...
    Co tak będzie bezczynnie siedział, nie? :)

A tak serio - komórki macierzyste wszystkich naszych dzieci krążą po naszym ciele i jeszcze nie odkryto, co tak naprawdę robią. Być może naprawiają to, co jest popsute. Taki wyraz wdzięczności od dziecka dla matki.
    https://www.crazynauka.pl/komorki-macierzyste-dzieci-pozostaja-na-zawsze-w-ciele-matki/

Mali84 lubi tę wiadomość

w9sdp1.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miodunka wrote:
    Marzę o odstawieniu. Przez te upały Młody mało je, a dużo siedzi przy piersi. W nocy już tak mnie bolało, że powiedziałam mu, że ma wodę, a mleko będzie dopiero rano. Przytrzymałam rączki, przytuliłam, a gdy zasnął, położyłam się w nogach łóżka, żeby nie miał piersi przy twarzy. Rano dałam mu mleko, ale krótko, bo szybko wstaliśmy.

Niestety, nie ma opcji standardowego odstawiania - mama idzie spać do innego pokoju, a tata usypia i pociesza płaczące dziecko, bo po pierwsze: nie mamy innego pokoju i śpimy wszyscy razem, a po drugie: tata jest zbyt wrażliwy na płacz i nie przeszkadza mu karmienie (bo nie on karmi, sprytne, nie?), więc jak tylko synek głośniej załka "mleko!", to mąż mówi "no daj mu, nie męcz go".

Czytam sobie grupę na fb "Karmienie w ciąży i w tandemie" i tam oprócz cudownych zdjęć pokazujących karmienie dwojga jest mnóstwo historii typu "żałuję, że nie odstawiłam w ciąży". Bo negatywne uczucia do karmienia starszaka często nie znikają po porodzie, a odstawienie i wytłumaczenie starszemu, że niemowlaczek może pić, a starszak już nie - brrr, nie wyobrażam sobie tego.
    A ile ma starszy? Ja nie mam tego problemu bo mój syn to już wielki koń wcinający wszystko, ale chyba lepiej teraz odstawić niż później... Tak jak piszesz, ciężko będzie wytłumaczyć dlaczego dzidziuś dostaje mleczko, a on nie... Ja sobie nie wyobrażam jakoś tandemów. Rozumiem piękna ideę karmienia piersią, ale jak zobaczyłam jak dziecko mówi do mamy "mama, daj mi cycusia, sam otworzę zamek" to padlam 😂😂

Madera2000 lubi tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • Alassea Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    Pola, bardzo ladne wzdecie. ;)

Z innej beczki - dziewczyny kp starsze dzieci. Jak Wam idzie? Tak jak kochalam karmic, powoli staje sie to dla mnie koszmarem, tak bardzo bola mnie sutki. Czasem az placze z bolu. Macie podobnie? Znacie jakies sposoby na to? Bo zaczynam reagowac zloscia na sama mysl o karmieniu. :(

Ja też kp 1,5 rocznego synka, ale mnie to nie boli na szczęście. Chciałabym go odstawić, chociaż lubię karmić, ale on zasypia tylko przy piersi :/ nikt inny poza mną nie może go uśpić. Nie wiem co będzie dalej. Moja ginekolog mówi, że najprawdopodobniej odstawi się sam przez inny smak mleka i to, że jest go mało. Na razie się na to nie zanosi.

Synek 16.12.2017 💙
    Córeczka 26.12.2019 ❤️
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miodunka, dziekuje Ci za odpowiedz, bo juz mialam ogromne wyrzuty sumienia, ze jestem wyrodna matka. Moj maluch dopiero co skonczyl rok, nie chce go pozbawiac mleka (chociaz ono jest tylko mini dodatkiem przy tym, ile on wcina) a z drugiej strony, nie wyobrazam sobie dalej karmic w takich bolach o zlym samopoczuciu psychicznym. Nie wiem co robic..

Alassea, ja mam malo mleka w ciazy, wydaje mi sie, ze ledwo leci ale Syna to nie zniecheca.. moze ten 5 miesiac cos zmieni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 12:50

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmienie już skończyłam, ale chyba też odstawiłabym przed porodem, głównie przez to, że nie wiem, jak miałabym wytłumaczyć to mojemu synkowi, że dzidziuś je, a on nie może. Chociaż dzieci są różne i na pewno niektóre bez problemu by zrozumiały :) Uważam, że to sprawa do przemyślenia i decyzja do podjęcia indywidualnie. Ja właśnie mojego 20-miesięczniaka odstawiam od smoczka. Najgorsze jest zasypianie, ale mamy już prawie 24 h za sobą 😅 wolałam też to zrobić zanim pojawi się młodsze, a teraz mam urlop i stwierdziłam, że jest idealna pora na to, bo ostatnio nom stop chodziłby że smoczkiem w buzi 🤦

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola my juz tydzien bez smoka. :) Udalo sie bez placzu i jekow, tylko przez cztery dni usypianie na noc trwalo po dwie godziny. :) Ale ciesze sie bardzo,ze jestesmy po.

pola89 lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
‹‹ 252 253 254 255 256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ