Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monitoru oddechu nie mialam. Moje dziecko miało refluks do 4 mc. Poradzilam sobie. Skoro ktoras z was tu napisala ze dziecko powinno spac na plecach. Ja na szkole rodzenie dkwiedzialam się ze najbezpieczniej kłaść na boku i tak robilam. Natomiast dla mnie byla genialnym wynalazkiem kamerka. Kupilam uzywke. Ipreza a dziecko za ścianą czy u rodzicow na 1 piętrze sypialnie lub gdy bylo w swoim łóżeczku i się bawiła a ja np myłam gary w tych sytuacjach bardzo się sprawdził mi ten sprzęt. Polecam z obrotową kamerką i najprostrzy wyświetlacz nic wiecej nie jest potrzebne.

LadyS lubi tę wiadomość

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Książki o rodzenstwie któregoś razu pisałam tu że napiszę tytuły tego co znalazlam w necie:
    - dziecko w brzuchu mamy
    - moja młodsza siostra Astrid Desbordes
    - Tupcio Chrupcio mam rodzeństwo
    - Franklin czeka na siostrzyczke
    - Tosia czeka na braciszka
    - kicia kocia ma braciszka Nunusia
    - Franklin jest starszym bratem
    - Basia i nowy braciszek
    - Kubuś ma siostrzyczkę
    - Kubuś będzie miał braciszka
    - będę mieć rodzeństwo
    - czekamy na dzidziusia z serii obrazki dla maluchów olesiejuk
    - Kasia i brzuszek mamy
    - Zosia i nowy dzidziuś

Ewe90, anna23, Mali84 lubią tę wiadomość

19.05.2017r Córeczka 🧡
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie miałam monitora oddechu ale często budzialm się i patrzyłam czy oddycha . Na szczęście ani razu nie zdążyło się mi zauważyć braku oddechu. Co do nocek, to ja też zawsze miałam twardy sen ale wystarczyło, że córka zaczęła mocniej ssać smoczek albo sie ruszyła i od razu się budzilam :) praktycznie do pół roku w ogóle nie płakała w nocy, że jest głodna :)

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    2cs po poronieniu chybionym ( w sumie 15 cs) 🍀🍀🍀
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosia czeka na braciszka odradzam, gruba ksiazka a kilka kartek, treści malo- bardziej tak żeby coś wymyslac po swojemu do opowiadania.

A co do kładzenia dziecka dla spania na plecach to moja koleżanka zdeformowala synowi głowę. Ma z tyłu totalnie płaska ;/ mały ma pół roku i pediatra powiedziała że kości stwardniały więc już żadna rehabilitacja nie pomoże. Szkoda że wcześniej inny pediatra jej nie powiedział

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kładłam na boczku. Dwa razy zwymiotowala po jedzeniu w takiej ilości, że gdyby spala na plecach udusila by się :(

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    2cs po poronieniu chybionym ( w sumie 15 cs) 🍀🍀🍀
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda sz. Moja koleżanka też tylko na plecach córka ma płaską z tylu głowę a ma prawie już rok. Ja nie wiem czy da cos się z tym zrobić mi sama nic nie mowila. Ale to smutne że dziecko ma nieksztaltna główkę.
    Ja córkę na zamiennie raz lewy raz prawy bok. Na spacerach w wozku na pleckach. Na brzuszku nie kladlam. Corka nie lubila. Raz mi na wizycie polozna srodowiskowa kazala dziecko klasc na brzuch przy niej, corka zasypiala akurat i byla 30 min po jedzeniu o czym poinformowalam polozna. I mowi polozna widzisz no lubi jak ladnie spi. No akurat zasypiala i po minucie slysze że sie dusi i ulewa się jej mleko szybko ją wyrwalam z kanapy wyrzygala caly pokarm na mnie na ubranie na wlosy. Po minucie od incydentu już polozniej nie bylo i wiecej nie przyszła... Reszta bez komentarza 😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 22:52

19.05.2017r Córeczka 🧡
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez kladliismy na boczku a mój mąż pilnował żeby za każdym razem kłaść go na drugi bok żeby miał kształtną głowke 🙈
    Co do kamery też polecamy. Nie kupowalismy typowo niani tylko na allegro chyba za 170 złotych kamerę z wszystkimi funkcjami jakie ma niania. I fajnie bo jakośc rewelacyjna, można oglądać właśnie nawet czy dziecko oddycha i można oglądać kamerę z każdego miejsca :) mąż np włącza w telefonie i ogląda nas w pracy czy idę wieszać pranie na ogród to biorę tablet ze sobą.

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • KeepCalm Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny! zagladam na ten watek bo widze ze tu kopalnia wiedzy a ja wlasnie sie zestresowalam ze w ogole nic nie wiem a co wiem to realia polskie i w ogole jestem nie przygotowana na nic... a to blizniaki w dodatku ! <3
    ps zdolowalyscie mnie troche tymi przyrostami ujemnymi albo 1-2 kg .. ja juz mam 5 od stymulacji do ivf i teraz dwa ktosie rosna i brzuch mam spory.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 00:57

Ewk@, mmalibu, taka_mama, Muki85, Malgonia, Meggi89, martaszymi, olka_sz, anna23, Mali84 lubią tę wiadomość

2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
    14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
    15.04 - dwa serduszka <3 <3
    22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
    704b2a6a48.png[
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na początku kładłam na zmianę na boczku, ale potem jak mały miał straszne kolki, to ukojenie przynosiła mu pozycja na brzuszku (dodatkowo nie wybudzał go w tej pozycji odruch moro).
    Tak to polubił, że wyłącznie w pozycji na brzuchu w pozycji żabki z pupą w górze, to spał do przeszło 2 lat.

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kazda pozycja ma swoje zalety i wady
    na boczku zabroni ortopeda
    na brzuszku mówi sie o smierci łózeczkowej
    na plecach zachłysnięcie...a dla mnie to kolejna dziedzina w ktorej dziecko decyduje, do pozycji nie zmusimy

a co do zniekształceń czaszki-czasem i to, co nam sie wydaje "ładne" jest zniekształceniem
    i póki ciemiaczko nie zarosniete z głową można wiele zrobić, polecam poczytać o metodzie kaskowej (jest juz w PL)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wysłałam wczoraj zdjęcie młodszej szwagierce, na dowód tego, ze mam teraz krótkie włosy (a ona mi pokazała, jak ma długie), takie przodem, z chłopakami, zdjęcie, które wyladowało juz u innych
    no i co?
    pisze mi czy dobrze widzi brzuszek o.O
    piszę że po jedzeniu, ze przytyłam, usłyszałam, ze kłamać nie umiem
    maz milion razy powiększał i nic na zdjęciu nie widzi..
    to chyba kolejna osoba wie o dzidzi,,,

Mali84 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monitora oddechu nie mieliśmy ale teraz zastanawiam się nad zakupem. Młodą na noc kładliśmy spać na boku. W ciągu dnia spała albo na brzuszku (z pupą u góry) albo w wózku na plecach.

Dziewczyny, zaczyna mnie dobijać ta moja cukrzyca 😭 jak jeszcze jestem w stanie nad nią zapanować w ciągu dnia tak cukry na czczo ciągle powyżej 90, pomimo 12 jednostek insuliny na noc. Dzisiaj było 102....

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, na reszcie mogę pisać po weekendzie. NIestety na telefonie nie mogę lajkować ani odpisywać i nie wiem o co chodzi, tylko na kompie działa odpisywanie.

KEEP CALM witam. Bliźniaki to nie lada wyzwanie, trzymam kciuki, za prawidłowy przebieg ciąży i spokój ducha. Nie ma co się martwić na zapas w odpowiednim momencie zadziala instynkt i sama będziesz czuła co dla Twoich dzieci jest najlepsze. Bo wiedza innych choć ważna czasem może trochę namieszać zamiast pomóc.

Co do kładzenia w konkretnej pozycji to ja co chwilę zmieniałam te pozycje, bo choć baolam się ulewania na pleckach to synek ponieważ był ułożony pośladkowo przez ostatnie 2 mce ciąży to miał głowę jak kosmita z czubem takim na potylicy wiec na pleckach też musiał leżeć. Na brzuszku też go kładłam w dzień ale się strasznie wkurzał więc to króciutko było. Teraz ma ładną kształtną główkę choć my z mężem mamy płaskie.

Mieliśmy też monitor oddechu Angel care i bardzo sobię go chwalę. Załaczył się może 3-4 razy z czego większość to był fałszywy alarm bo wtedy synek się przeturlał w nogi łóżeczka gdy łóżeczko było nieco podniesione od strony główki. Dzięki temu, że mieliśmy monitor to ja moglam się wyspać bo w szpitalu byłam jak zombi gdyż całą noc na niego patrzyłam, czy oddycha. Do tego w 3 dobie miał sapkę a ja myślałam , że zejdę na zawał.

LadyS, KeepCalm lubią tę wiadomość

kGAop1.png
  • Olza Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_mama
    O której i co jesz na ostatni posiłek?
    Ja z cukrzycą też mam problem po posiłkach cukry mam w normie, żadko zdarzają się przekroczenia.
    Natomiast na czczo dzisiaj mialam 92, po 5 sek zmierzyłam jeszcze raz z tego samego palca i 84. Nie wiem jak odczytywać taki wynik, nie chce insuliny bo ten drugi pomiar mam zawsze w normie....

• Olza Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj ide wyrwać zęba.... oby nie było tak źle i oby wymioty nie dały o sobie znać

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taka mama
    na "problemach i komplikacjach" jest watek "cukrzyca ciazowa" ;)

a 12j. wbrew pozorom to nie duzo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ostatni posiłek (22-23) mam 1 WW więc jem jedną kanapkę ze sprawdzonego chleba. Przez jakiś czas było wszystko ok, a teraz znowu się popsuło. Próbowałam jeść coś innego i czasami po owocu wieczorem ten cukier był lepszy a następnego dnia znowu owoc i już dupa. Zaczynałam od 2 jednostek na noc, przy 6 przez tydzień było ok teraz doszłam do 12 i nadal nie jest w normie. W czwartek mam diabetologa. Zobaczymy co powie. W ogóle w te pomiary z glukometru to ja nie do końca wierzę raz zmierzyłam po obiedzie i było 145, z drugiej rekie 157 i z kolejnego palca 151 i bądź tu człowieku mądry....

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olza powodzenia, oby Ci upał nie doskwierałjeszcze bardziej po wyrwaniu.
    A właśnie jak jest u was z wymiotami? Ja na początku miałam jakieś mdłości i czasem wymioty, chociaż nie było tragedii. Później wszystko przeszło. A teraz zaczęłam się tak źle czuć.. dziś od rana mnie męczy i myślę że skończy się na wymiotach. To już 16 tydzień i teraz nagle by mnie brało na mdłości?

23 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo glukometr jest urzadzeniem kontrolnym a nie diagnostycznym
    bo glukometr bada krew włośniczkową a nie krew zylna
    bo glukometr ma zakres błedu wpisany w norme i zarówno 145 jak i 157 jest prawidłowym wskzaniem
    bo cukrzyca ciązowa jest nieprzewidywalna-rzadzi się własnymi prawami, hormony nieźle nam zycie wywracaja do góry nogami
    bo insulina jest po to by ułatwić ci zycie, a nie powodować rozpacz
    bo stres podnosi cukier
    normy z żyły i z glukometru sa nawet inne
    raczej pasuje postawa głowa do góry, cyce do przodu, spiąć tyłek i nie dac se tej cholerze!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Olza Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_mama
    Z tymi pomiarami mam ten sam problem, każdy palec inny pomiar.
    Ja stwierdziłam że pójdę do laboratorium z glukometrem i zrobie sobie wynik na czczo z krwi, a pozniej zmierze na glukometrze. Wiadomo prawidłowy jest ten z krwi i zobacze jaka to różnica.
    Ja też jadam o 22 kolacje ale czasami pomaga mi serek wiejski z wasą, albo jogurt naturalny z platkami owsianymi, wiadomo każdy organizm inny ale ja u siebie tak testuje i działa.

‹‹ 279 280 281 282 283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ