Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • juudi Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również od jakiegoś tygodnia wyczuwam ruchy mojego maluszka... Istna magia! 😍

Malgonia, magda sz, michaga82, pola89, Meggi89 lubią tę wiadomość

ma6nky9zewfu5ea1.png
    atdchdge5fgohmhe.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osobiście pojechalam do do poradni"k"
    Zarejestrowalam się na lipiec
    Ale...
    Jak to pani Asia mówiła-,hugo wie co to dalej będzie
    Mianowicie wczoraj co innego lekarze gadali
    Dziś co innego
    Az ona wściekła jak osa
    Lekarze nie maja umów więc sami rzucają zwolnieniami
    A żeby było smieszniej to ona idzie od poniedziałku na urlop 2tyg 😂

Zajebiscie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia no brzmi to jak czeski sen, kurde jaka jest szansa że sytuacja sie wyjaśni w najbliższym czasie?

Ja nie mogę doczekać się widoku jak dzidzia się wypycha i cały brzuch się rusza, widac kolanka jak wypycha. Obecnie czuję konpniaczki, mąż też czuje, z kazdym dniem przybierają na mocy.

Jestem od środy u mamy, kilka dni urlopu, śpię do 9 Boże jak cudownie :D dziś jedziemy na wycieczkę do Zamościa bo mamy godzine drogi a nigdy nie bylismy....we wtorek zatrudnilam asystentke ale przychodzi do pracy dopiero od sierpnia więc oby do sierpnia i będę miała trochę lżej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2019, 09:27

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w teorii oddział znika od 1.lipca
    w praktyce juz tam pusto
    w poniedziałek nowy miesiac-lekarze albo juz powinni byc w pracy (w poradni) albo okaze sie co innego
    bo zgodzili sie pracowac dalej, w gre wchodziła zmiana godzin
    wiec jestem zarejestrowana "po staremu"
    ale co bedzie od poniedziałku???
    pani Adia ma urlop i jest przerazona sytuacja
    jeśli bedą zmiany nie wiadomo co i jak zrobi ta połóżna na zastepstwie...mąż ma urlop więc co dnia moge tam byc i sie dowiadywać, jednak boje się ze w razie odejscia mojego gin w ostatniej chwili nie znajdę nikogo by wypisał mi kontunuację l4

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do noworodka to ciężko mi sobie wyobrazic to maleństwo, zupełnie zapomniałam jak to jest, póki czuję się super nie mam parcia na przeniesienie w czasie do zimy, wiem jedno ze znów nastaną czasy zombi, boję się też że starsza córa będzie robiła jazdy, dla niej zmieni się najwięcej, jest oczkiem w głowie całej rodziny, pierwsza wnuczka dziadków ze strony męża i moich rodziców. Teraz jest taka samodzielna, szybko zleciały te czasy kiedy była dzidzia i to mnie cieszy że jest ciężko ale człowiek o tym zapomina

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, mam podobne obawy, jednak coś czuję, że tym razem wszystko będzie i trochę spokojniej i trochę przy okazji - nie będzie takiej celebracji wszystkiego i jakoś to pójdzie ;) oby tylko nasze starszaki nie poczuły się odrzucone i zagrożone

magda sz lubi tę wiadomość

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wspaniale wspominam czas, kiedy syn był malutki. Miał kolki straszne, ale poza tym super spał w nocy i nie byłam zombie :D no i wszystko było takie nowe, inne, nierealne.. Mega czas 😍

Też się boję jak zareaguje, choć staramy się go już od teraz przygotowywać, to cholera to wie co to będzie :p niby sam nie jest, bo ma dwu kuzynów, w tym jednego aż tydzień starszego, więc nigdy nie był tak do końca jedyny wśród rodziny najbliższej, to jednak w domu sam.. Może być ciekawie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2019, 10:25

2Rp2p1.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia to masz niewesolo :/ współczuję

kamciaelcia lubi tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie troche boje, ze mi palma odbije. Bo niby jestem racjonalna, nigdy nas nie rozpieszczano i w sumie podobal mi sie ten model, ale tak bardzo balam sie, ze nigdy mama nie zostane, ze jak sie malenstwo pojawi to moge stracic hamulce.. widze to juz jak tylko zajrze do sklepu z ciuszkami, ze chcialabym jej kupic wszystko ;) dobrze, ze moj maz jest taki zdroworozsadkowy to jest szansa, ze zapanuje nad tym szalenstwem.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamaciaelcia współczuję zamieszania ze szpitalem i przychodnią.

Ja też mam obawy o to czy pokocham to dziecko tak samo jak Piotrusia, i czy on nie będzie poszkodowany z powodu mniejszego zaangażowania z mojej strony? Z drugiej strony to już będzie 5-latek więc trochę powinien już sam zrozumieć, tym bardziej , że już od roku marzy o siostrzyczce. Zobaczymy jaki będzie jego zapał.

Czasem jak śpi tak patrzę na niego i czuję tą bezbrzeżną miłość i dumę i zastanawiam się jak to będzie.

Boję się też, że drugie dziecko będzie zupełnie inne od niego. Piotrek był idelanym i pogodnym niemowlakiem do 5 mcy tylko jadł, wydalał, spał i trochę pogugał i pouśmiechał się. NIe było płaczu, kolek i innych takich akcji. Potem zaczął się przemieszczać na początku przez turlanie, pełzanie i wtedy moim jedynym zmartwieniem było częste mycie podłogi i pilnowanie żeby pies swoich zabawek nie przynosił Piotrusiowi.
    Boję się, że jak będą kolki, nieprzespane noce i inne problemy np z ząbkowaniem to będę dzieci porównywać i będę sflustrowana.

Z nowości wczoraj wysiedziałam się w kolejce u diabetolog a potem nasłuchałam się, że ketonami truję dziecko. A następnie dostałam insulinę na noc mimo, że wyniki z żyły nadal nie wskazują na cukrzycę ( są na granicy normy), a miesiąc temu kobieta przy podobnych wynikach z samokontroli twierdziła, że jeszcze oficjalnie nie mam cukrzycy ciążowej. Fakt, ostatnia wpadka z długiego weekendu pokazała, że coraz trudniej utrzymać mi dobry poziom glukozy na czczo bez ketonów, ale liczyłam bardziej na skierowanie na ponowna krzywą a ona od razu mi insulinę dała.
    Na szczęście dzięki temu wydębiłam skierowanie do poradni diabetologicznej dla ciężarnych, w której w poprzedniej ciąży byłam prowadzona i liczę, że tam się mną lepiej zajmą. Tutaj dostałam tylko pena do insuliny bez jakiegokolwiek szkolenia, nt. zmiany dawkowania na razie napisane mam 2j (4j) i nie wiem czy mam sobie sama zadecydować o zwiększeniu do 4j jak będzie rósł cukier na czczo czy co? Pani w zabiegowym pokazała mi tylko jak załadować pena ( tyle jest w instrukcji) ale nic o diecie, o porze podania insuliny, kiedy ostatni posiłek - nic. Coś tam pamiętam z poprzedniej ciąży ale nie wszystko, resztę doczytuję z ulotek i starych książeczek z tamtej poradni. MASAKRA!

kGAop1.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga, to my mieliśmy trudne początki. O ile maluch będzie zdrowy (a tego się trzymamy), to nie przypuszczam, żeby mogło być gorzej ;) Przynajmniej w kwestii opieki w pierwszych miesiącach, bo jeśli chodzi o charakter to moje dziecko jest super i mimo że hiperaktywne i przekorne, to również uczuciowe, wrażliwe i baaardzo pogodne :)

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • MamJuzSyna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się ciesze że bedzie drugie syn jest codziennie na to przygotowywany i jak cos je to zawsze mi daje i mówi że to dla Leosia. Ja najbardziej się boje jak już wróce do domu i treściowa lub jej córka będą chcieli mi nachalnie pomagać lub wmawiać że z dwójką nie dam rady , wtedy się zamknę na klucz jak boga kocham i nikogo nie wpuszczę. Bardzo mnie denerwuje jak ktoś mi robi na przekór mówie nie a ktoś i tak swoje. Mój syn ogólnie woli dziadków niż babcie może za to że oni się z nim nie droczą a teściowa jak syn nie chce się z nią bawić to mówi że go nie kocha i pójdzie do Antosią ( sąsiada chlopczyk miesiac starszy od mojego ) i jak teraz bedzie mowila ze kocha to male a jego nie to boje sie ze moze mlodszego brata nie lubic bo jednak my bedziemy wiecej uwagi temu dziecku poswiecali bo trzeba je przebrac nakarmic wykapac i wgl ona mu powie ze woli mlodsze niz jego a Wojtuś już jest samodzielny sam zje sam chce sobie chleb smarowac maslem sam sie zalatwi sam sie ubierze jak chce to sam pojdzie do siebie i usnie jak nie zasypia u nas ale mimo wszystko sam i jak sie kapie to tez sam tylko potem trzeba go po swojemu umyc bo on sie leje tylko woda i lekko sie natrze plynem do kapieli.

Ja jak leze to czuje w sroku już co raz czesciej i wyrazniej jak malenstwo sie rozciaga lub w jakis sposob sie w srodku rusza. Jeszcze tydzien temu czulam to raz na ruski rok teraz dwa dni z rzedu jeden przerwy i wczoraj znow czulam jak sie porusza teraz czekamy wszyscy az kopnie z rozmachem i syn bedzie mogl zobaczyc a nawet poczuc , Mąż tez nie chce slyszec jak mu mowie ze czuje jak sie rusze bo jest zazdrosny ze ja czuje on nie moze i nie moze sie doczekac tego momentu.

Wieczorem Wojtuś pyta czy może posmarować Leosia a jak widzi małe ubranka pyta czy kupimy dzidziusiowi jak wyjdziemy z połówkowych i bedzie znana płeć to może kupimy pierwsze coś ...

10.07.2016 3500 gr 54 cm Wojtuś
    12.02.2019 (*) aniołek 7t
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamjuzsyna, gdyby moi rodzice lub teściowa powiedzieli choćby w żartach do syna, że go nie kochają, to chyba bym ich udusiła. Przecież takie małe dziecko może przeżywać takie słowa...

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My również niezmiernie się cieszymy z drugiego dziecka. Drugie jak i perwsze jest wyczekane i wymodlone, ale obawy jak to będzie są. Nie potrafię sobie wyobrazić, że tej miłości będzie x2.

Fakt, że przed urodzeniem Piotrka nastawiałam się na najgorsze ( kolki , ząbkowanie nieprzespane noce) a było super. Bałam się też cc i nastawiałam się na ból i problemy z funkcjonowaniem a było całkiem nieźle. Szybko się uruchomiłam. Jedyne czego się nie bałam to Kp a to właśnie było trudniejsze niż się spodziewałam.
    Dlatego teraz nie wyobrażam sobie cudowności i samych słodkości, wolę się miło zaskoczyć.

Poza tym mam 3 braci i z opowiadań i z autopsji ( pamietam młodszego brata jak się urodził) wiem, że każde dziecko jest inne i, że może być różnie.

Ja podobno byłam aniołkiem jak się urodziłam zaś mój brat darł się wniebogłosy całymi dniami i nocami. Mama nie wytrzymywała i my starsze rodzeństwo czasami bujaliśmy rozwrzeszczanego łobuza. Potem był tak ruchliwy, ze co chwilę zabijał sobie guza lub rozwalał coś w domu i nie sposób było go upilnować. No i właśnie tej zmiany się obwawiam, jak Piotrek przyjmie takie wymagające uwagi dziecko. Teraz bardzo chce siostrzyczki a jak będzie potem , się okaże.

kGAop1.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hamadriada wrote:
    Anna23, a jak Twoja konsultacja w sprawie wyników pappy?
    Dobrze, że pytasz bo zapomniałam Wam wczoraj napisać bo byłam. Generalnie zespół Edwardsa wyszedł 1:382 i dali mi skierowanie do rozważenia do poradni genetycznej ale weszłam do lekarza żeby mi powiedział co on o tym myśli. Mówił że gdyby to był zespół downa to by mnie tam wysłał bo on umie ukryć się na usg ale mówi że zespół Edwardsa już by wyszło nam na usg że coś jest nie tak. Spytał mnie czy usunę ciąże jeśli będzie chore mówię że nie to powiedział że mam nawet do tych genetykow nie jechać bo skieruja mnie na aminopunkcje a po co kuc "zdrowy" brzuch. Mówi że sanco to mogę sobie zrobić ale dla świętego spokoju jeśli nie moge spać po nocach, ale mówię mu ze właśnie nie brałam tej pappy tak do siebie więc powiedział żebym sobie darowała wydawanie takich pieniędzy bo wszystko jest dobrze

hamadriada, Mali84, AnitaK, LadyS lubią tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga miłość się mnoży a nie dzieli także będziemy kochać tak samo :)

Moja córka była high need baby, żądała uwagi ale nie było kolek, ząbkowanie znośne, ale była cyckoholiczka na maxa, przez co 80 procent dnia siedziałam z nią przy cycku a nawet chodziłam karmiąc bo panna musiała widzieć nowe widoczki. Ale od małego jest mega uśmiechnieta, nie była beksa, nie jeczala,nie marudziła i marzę o drugim takim :)

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki Sanco! Zdrowy chłopak 😍😍

hamadriada, anna23, kamciaelcia, Kindziukowa, Mali84, michaga82, pawojoszka, martaszymi, Malgonia, pola89, AnitaK, Olza, delilah11, juudi, aganieszkam, LadyS, Madera2000, Meggi89, Muki85, Limonka, taka_mama, Ewk@, Malamia lubią tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmalibu
    I super że wyrobili się przed weekendem
    Chwila spokoju w ciąży ;)

mmalibu lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu, my ciotki wiedziałyśmy ze będzie wszystko ok!😁 cudowna wiadomość

mmalibu, magda sz lubią tę wiadomość

preg.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmalibu ale cudownie, fajnie że już masz wszystko jasne 😍

mmalibu lubi tę wiadomość

2Rp2p1.png
‹‹ 290 291 292 293 294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ